Zmítko (KSČM): Škodí, měli by zmizet

04.05.2012 4:44

Slova premiéra Nečase, jimiž se snažil znehodnotit vystoupení poslanců v páteční diskusi o důvěře jeho vládě, se netýkaly jen přítomných z opozičního tábora. Týkala se nás všech, kteří voláme, že je čas na to, aby tato vláda odešla.

Zmítko (KSČM): Škodí, měli by zmizet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Unavený premiér Petr Nečas ve sněmovně

Zdá se však, že Nečas ztratil v těchto dnech nervy, když stotisícové shromáždění v Praze na Václavském náměstí volalo pro konci jeho vlády alidé se v průzkumech veřejného mínění z osmdesáti či devadesáti procent vyjadřovali stejně. Prý opoziční poslanci a vlastně my všichni, kteří máme stejný názor jako demonstrující na Václavském náměstí, jsme »lidé mdlé inteligence«.
 
Osobně bych radil panu Nečasovi, aby navštívil lékaře a ověřil si sám na sobě, jak na tom je. Chápu ovšem, že premiéru jde o mnoho. Kdyby přestal být premiérem, pak třeba by na něj už podobná »trafika«, jako dostal Ivan Pilip či většina z minulých premiérů, nemusela čekat. Banky si pamatují a pochopitelně kšeftů století se nechtějí vzdát. Ten, kdo by takový kšeft znemožnil, nemohl by počítat s jejich přízní. A nejde o zanedbatelný fakt. Sám ministr financí Kalousek se včera z jednání v Bruselu nechal slyšet, že u nás bankovní systém z devadesáti devíti procent ovládají zahraniční vlastníci a že tudíž musíme něco udělat, abychom měli možnost jim do toho také mluvit.

Jde ovšem jenom o slova. Je známo, jak ostatně svého času ve své světoznámé hře napsal Bertold Brecht, bankéři, policisté, tedy státní správa, a zloději jsou jeden společný konglomerát, ti ostatní jsou tu jen pro shromažďování jejich zisků. Že by svět byl jinde než v Brechtových časech? Bohužel, není tomu tak. Není jinde, jen místní kapitál se proměnil v globalizovaný. Majitelé Světové banky, dalších amerických, britských, německých, francouzských či jiných bank dnes s úspěchem mohou mluvit do dění třeba i u nás. Státní moc pochopitelně je jejich prodlouženou rukou a se zloději, nikoli těmi vytahujícími peněženky z kapes, ale těmi v bílých límečcích, chovajícími se, jak jim umožňuje zákon, jejich zákon, ruku v ruce ždímá euro za eurem, korunu za korunou z nás, těch obyčejných živících se svou prací, tedy lidí práce. Když nás tedy Nečas ohodnotil slovy, že jsme »mdlé inteligence«, jen dokázal, že si vůbec neváží lidí práce, lidí, jejichž argumenty ho nezajímají, kteří jsou pod »jeho inteligenční úroveň«, že je ve službách někoho úplně jiného.

I to dosvědčuje, že tato vláda, tento premiér, by měli odejít a nikdy se už neobjevit na politickém nebi v naší zemi. Důvod je jasný: škodí a každý, kdo škodí, by měl zmizet ze scény.

Otakar Zmítko, předseda Ústřední revizní komise KSČM

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.