Babiš drtí všechny, obletěl Česko průzkum. Kalousek a ODS to prý mají marné. A zde je předpověď výsledku voleb

06.10.2014 9:00

Komunální volby ukážou, zda lidé skutečně vnímají kandidáty ANO jako důvěryhodné osoby a zda stále platí, že postava Babiše zastíní i zlořády a nedokonalosti těch, kteří pod jeho značkou usilují o místo i na těch nejmenších vesnicích. Je možné, že oproti celostátní popularitě se na komunálu projeví kazy, které „značka Babiš“ už paušalizovaně neodpáře. Pozor, samotnému vůdci také může vyrůst konkurence.

 Babiš drtí všechny, obletěl Česko průzkum. Kalousek a ODS to prý mají marné. A zde je předpověď výsledku voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

To může podle politologického experta mimo jiné trochu rozhodit dojmy, které veřejnost má z aktuálně zveřejněných průzkumů volebního modelu agentury TNS Aisa. Z těch vyplynulo, jak již o víkendu ParlamentníListy.cz informovaly, že popularitou s více než 30 % oplývá jednoznačně hnutí ANO, které by teď ve volbách za sebou - s více než desetiprocentním odstupem - zanechalo ČSSD s 19 %. Volby do zastupitelstev obcí jsou ale trochu jiné kafe a zde ANO nakonec může místy ztroskotat, místy sklidit aplaus. (Celý průzkum ZDE)

Znechucení trvá, a tohle je dohra

Babišovo hnutí po několika měsících zvýšilo svou celostátní popularitu o pět procent. Politolog Jan Bureš si myslí, že je to stále dozvuk určitého znechucení veřejnosti ze „standardních“ politických stran. „Andreji Babišovi se stále daří udržovat v lidech pocit, že chce stát nějakým zásadním způsobem reformovat. K tomu rovněž přispívá výsledek ne příliš promyšlené argumentace ze strany pravicových uskupení, která Babiše kritizují, ať jde o Kalouska nebo ODS,“ domnívá se.

Útočit na lídra ANO jen proto, že je to podnikatel se střetem zájmů, nebo že jde o údajného bývalého StBáka, už prostě nestačí. A útoků od TOP 09 i občanských demokratů dle jeho mínění v poslední době přibylo. „Výsledek průzkumu ukazuje, že voliči chtějí dát najevo, jak je argumentační síla jeho politických rivalů slabá. Neberou ji vážně. Naopak se jim zdá zástupná a Babiš jim připadá, že mluví příměji a otevřeněji,“ podotýká Bureš, podle kterého by ovšem skutečné důvody byly jasné až po vícero průzkumech.

Funguje zde něco jako „haló efekt“? Jednoduchá rovnice – dosaďte třeba lékaře

Není se tak co divit, že dominance Babišovy osoby v hnutí ANO tak pomáhá zakrýt i regionální prohřešky kandidátů a kandidátek, kteří by jinak sami o sobě neoplývali přílišnou oblibou. Například v Táboře kandiduje na starostu „prodavač nahých slečen“, kontroverzních ohlasů se dočkala i sexuoložka Laura Janáčková za své heslo „Láska, sex a politika“ a podobně. V komunální kampani se také objevují leckdy lidé dosud politicky zcela neznámí, a přesto jsou průzkumy ve prospěch ANO stále více suverénní. Babišova aura prostě i dílčí průšvihy víceméně zakrývá, s čímž souhlasí i politolog Bureš. „No právě, tak přesně to je. ANO, to je stále Babiš. Komunální volby nyní ukáží, zda tato jednoduchá rovnice stále platí i na vesnicích,“ upozorňuje.

Politologicky se totiž dá ukázat, že čím menší obec, tím více se voliči rozhodují podle osobností, méně podle stranických dresů. „Kde budou kandidovat zcela neznámí lidé nebo jednotlivci s pochybnými aktivitami, tam ANO spíše neuspěje,“ dodává, kde rovnice platit nebude. Průzkumy se mnohem více prokáží tam, kde najde známé místní osobnosti, co už něco dokázaly, mají dobrou pověst, ať už půjde například o lékaře či podnikatele. „Já to znám třeba na Dobříši, tam kandidují za ANO skoro blázni, podivíni, a myslím, že totálně prohrají,“ dodává osobní názor ze své domoviny s tím, že v Praze, kde to má ANO tak nějak remízovitě s TOP 09, to může dopadnout úplně jinak.

Andrej nahrazuje program. Co vlastní, mu zas tak nepomůže

Že si ovšem celostátně lid ztotožňuje ANO s postavou téměř výhradně Andreje Babiše, není koneckonců nic překvapivého. Do jisté míry to tak platí i u jiných výrazných stran s výraznými lídry. „I když u ANO je to vidět víc, protože nemá úplně propracovaný program, takže sympatizanti nemají jinou možnost, jak se se stranou ztotožnit,“ podotýká Jan Bureš.

S výsledky blížících se voleb může ještě více – ku prospěchu babišovců – zamíchat i to, že řadu médií vlastní právě zakladatel tohoto hnutí a je logické, že všechny přejmou pozitivní výstupy podobných průzkumů popularity. „Já osobně si ale myslím, že vlastnictvím Lidovek a MF Dnes nemá zas tak velký vliv, protože zejména Lidovky čte velmi úzký okruh lidí. Dokonce často ti, kteří ho volit nechtějí – intelektuálové a podobně,“ míní politolog, který prognózu uzavírá tím, že v komunálních volbách může nakonec ANO i se svými neokoukanými tvářemi uspět třeba jen tam, kde dosavadní jména už jsou zprofanovaná či ztratila důvěru voličů. „Zajímavější to může být v senátních volbách. Tam se to promítnout opravdu může,“ dodává expert na politiku, který ANO považuje už dnes za spíše pravicově orientované hnutí, a to už nikoli jen v bohatších regionech jako je Praha.

Trochu to zamíchá kartami i uvnitř hnutí?

I v jiných větších městech, Brně či Plzni, může po letošním říjnu uvnitř strany vyrůst určitá konkurence. „Neříkám, že to budou lidé, kteří by ho chtěli sesadit. Rozhodně se ale rozroste stranická elita, pokud získají například starosty významných měst. Těžko říct, třeba uspějí i v té Praze,“ nevylučuje Bureš s tím, že získat post primátora Prahy by i v rámci celého hnutí bylo rozhodně pozicí významnou. Tím komunální volby ovlivní i samotné hnutí uvnitř, a to i přesto, že loajalita vůči zakladateli je veliká a že by dotyční politici měli k samotnému Babišovi daleko a uplatňovali své vlastní představy o politice. „Může to posílit tendenci, aby se hnutí ANO organizačně více posouvalo k tradičním stranám. Bude více slyšet hlas regionu,“ uzavírá expert s tím, že podobný proces se v minulosti projevil i u ostatních stran, které vznikly seshora z centra a postupně se ukotvovaly v regionech, ať šlo o ODS či ČSSD. Získáním pozic starostů se snaha ovlivňovat celkové směřování strany může stejně vyvinout i u ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…