Bahno, primitivové. Zdeněk Zbořil o 1. máji, hanobení Zemana i cirkusu, který nás čeká kvůli konci války. Ale jen aby nám ambasády na Hrad nedosadily...

02.05.2016 6:27

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Rozruch kolem posprejování výloh několika pražských kaváren, fotka prezidenta sloužící jako terč i zuřivé výlevy jednoho aktivisty dávají vzpomenout na Masarykova slova, že v každé společnosti existuje asi tak pět procent bahna, které se množí a vyplouvá na povrch za různých okolností. Při ohlédnutí za politickým děním uplynulého týdne se Zdeněk Zbořil zamýšlí nad prezidentskou kandidaturou hazardního hráče i programovým prohlášením, které může způsobit potíže Alternativě pro Německo.

 Bahno, primitivové. Zdeněk Zbořil o 1. máji, hanobení Zemana i cirkusu, který nás čeká kvůli konci války. Ale jen aby nám ambasády na Hrad nedosadily...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Anketa

Který kandidát na předsedu KSČM je nejlepší?

hlasovalo: 6553 lidí

Začátek uplynulého týdne se alespoň v hlavním městě nesl ve znamení protestu proti víkendovému posprejování několika pražských kaváren. Na náměstí Jiřího z Poděbrad se pod heslem „Praha se nebojí“ kvůli tomu sešla téměř tisícovka lidí. Podle organizátorů akce dnes neonacisté ničí výlohy, příště by se mohli dostat do politiky jako na Slovensku. Jeden z poničených podniků, kavárnu Café V lese, přišlo čistit zhruba čtyřicet dobrovolníků, kýble s ředidlem se chopila i pražská primátorka Adriana Krnáčová. Celou akci na klavír doprovázel teplický radní Dominik Feri z TOP 09. „Je to takové politické zážitkové vítání slunovratu okolo ‚pálení čarodějnic‘ a v předvečer 1. máje. Ať již Máchova, nebo KSČM a dalších politických stran,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Připomíná, že dříve se chodilo demonstrovat proti NATO nebo „za mír“, tentokrát to mělo alespoň nějaký smysl. „Pomáhalo se kavárníkům a uklízelo se po zestárlých skinheads a po zřejmě přicházejících neonacistech. Usuzuji tak z toho numerického kryptogramu 14/88, přemalované swastiky a nápisu Hate Free, který hned politici i novináři označili za hanlivý. Gesto paní Krnáčové a jejích přátel bylo samozřejmě namístě a předpokládám, že podobně přiměřeně bude jednat ona i její přátelé i v dalších podobných případech. Opět mne zaujalo, že část medií, která označuje politické strany za pravicové, nebo levicové, označila tento vandalismus za ‚pravicově extremistický‘. Protože za pravicový extrém považuji ODS a TOP 09, musím se přiznat, že jsem nevěděl, že je zde ještě něco extremističtějšího. Anebo je to jen ‚radikální mládež‘ z ODS a TOP 09?“ ptá se politický analytik.

Asi něco pro zasmání: haknkrajc nebo fotka prezidenta jako terč

Zdaleka tolik pobouření jako posprejované výlohy kaváren nevzbudilo u politiků ani v médiích počínání lektorky neziskové organizace ShineBean, která při osvětové aktivitě pro děti vyvěsila na jeden z terčů, na které měly děti házet hlínu, karikaturu prezidenta Miloše Zemana z titulní stránky týdeníku Respekt. „Pověsila jsem to pro zasmání. Měla to být nadsázka a vtip a vůbec to nebylo určené dětem. Bohužel jsem to nějak nedomyslela a stalo se z toho něco, co nemělo být,“ vysvětlila serveru Lidovky.cz Helena Humňalová, co ji k této svérázné výuce a zábavě dětí vedlo. Nezisková organizace se od ní distancovala s tím, že jednala v rozporu s cíli, zásadami a etickým kodexem jejich společnosti. Zato ti politici, kteří si jindy hrají na strážce morálky a ctnosti, si tentokrát uložili bobříka mlčení.

O žádném vyvolávání nenávisti tak z dienstbierovsko-kalouskovských kruhů nebylo nic slyšet a ani premiér, jehož jindy vytočí i vtip o odstranění politika, se veřejně nepohoršoval. „Možná mezi ně patří i lektorka neziskové organizace ShineBean, a že to i pro ně bylo také jen tak ‚něco pro zasmání‘. Alespoň bude mít Policie ČR snadnější práci. Byla to zřejmě jen taková ‚sranda‘, ať už šlo haknkrajc nebo fotku prezidenta republiky. A politiky ‚typu Dienstbiera‘, kteří to ‚berou vážně‘, podezírám, že mají dost toho, jak se do Miloše Zemana strefují čímkoli, co mají po ruce. Jen až si odhlasují změnu těch dvou paragrafů Trestního zákoníku (355: Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob a 356: Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod), by měli být opatrnější. Už jednou byli pro omezení imunity ústavních činitelů, pravda kvůli někomu jinému, ale teď už by mohlo dojít i na ně,“ myslí si Zdeněk Zbořil.

Už Masaryk říkal, že v každé společnosti existuje asi tak pět procent bahna

Představitel Pražského Majdanu Tomáš Peszyński se chlubí, že dostal odpověď od ukrajinské pilotky Savčenkové. Před měsícem jí poslal dopis, v němž se omlouval za výroky prezidenta Miloše Zemana na její adresu, který pro ParlamentníListy.cz řekl k její kauze: „Vražda dvou lidí je závažnější trestný čin než nelegální obchod, byť jakkoli odporný.“ Aktivista jí psal, že většina občanů Česka dobře ví, že je nevinná a čestný člověk, zatímco náš prezident je lhář, egoista a zrádce. Pod dopis se dosud podepsalo přes 500 lidí, což asi nebude většina ani při sebevíc pokřivené sluníčkářské optice. „Masaryk říkal, že v každé společnosti existuje asi tak pět procent bahna, které se množí a vyplouvá na povrch za různých okolností. Zejména tehdy, kdy se společnost nechává ovládat vášněmi na úkor rozumu a trpí ‚nedostatkem vzdělání filosofického‘. Třeba je to právě tento případ,“ míní politolog.

Dodává však, že toto je ve skutečnosti vážnější než „něco pro zasmání“ ve výše zmíněném případě lektorky. „Pan Schwarzenberg, stejně jako dříve dnes už nebozí Václav Havel a Václav Černý rádi mluvili o ‚čecháčkovství‘ a mysleli se, že nevíme, že toto hanlivé označení či pojmenování Čechů rádi používali protektorátní mediální kolaboranti, zejména  sám Emanuel Moravec. Ale protože pan Peszyński se hlásí k ‚odkazu Majdanu‘, k odkazu státního převratu na Ukrajině, předpokládám, že mu jde o ‚pražský Staromák‘ nebo ‚Václavák‘, a proto se snaží hanobit prezidenta České republiky a šířit nenávist proti celé skupině osob. Jeho slovník je velmi expresivní a zdá se, že neočekává, že mu někdo bude odpovídat podobně nebo dokonce, že by mohl za toto ‚šíření záští a nenávisti‘ být trestán,“ poznamenává Zdeněk Zbořil.

I na Prahu může spadnout nějaký prezidentský parašutista

Problém Zemanových odpůrců je, že myšlenkově i strategicky zamrzli v období mezi prvním a druhým kolem minulé prezidentské volby. Na serveru mediahub.cz to napsal Karel Křivan v článku pod titulkem „Hledání AntiZemana je marketingová tragédie. Jako by to tajně řídil Ovčáček“. Podle autora si prezidentovi odpůrci nepřipouštějí jednoduchou skutečnost. Miloš Zeman souzní s většinou obyvatel v názoru, který je pro ně momentálně nejdůležitější: žádní muslimští migranti do země. Pokusy na něj útočit kvůli jiným tématům jsou neúčinné, protože většinu lidí nezajímají nebo je nepovažují za podstatné. „Problémem mediálně-akademické opozice vůči Zemanovi je, že pohrdají vlastními spoluobčany, o jejichž hlasy se ale současně chtějí ucházet. Prezident má tedy nosné aktuální téma, svoje voliče a neschopné soupeře. Tito lidé možná najdou do voleb AntiZemana, ale rozhodně ne budoucího prezidenta,“ uvedl autor.

„Myslím si totéž co pan Karel Křivan, ačkoli jsem tato jeho slova četl dnes poprvé. Být jenom proti je zdánlivě jednoduché, ale do voleb se s tím asi nevydrží. Samozřejmě může podobně jako na Slovensku pan Kiska spadnout i na Prahu nějaký ‚prezidentský parašutista‘, ale to si o sobě dnes už myslí tolik různobarevných kandidátů, že se mi nechce věřit v jejich případný úspěch. Nevím také, zda Miloši Zemanovi vydrží do voleb jedno téma – ‚stěhování národů‘.  To bude záviset i na celoevropských okolnostech. Ale hlavně, kde brát? Doufám, že se na některých ambasádách neuvažuje o panu Saakašvilim nebo Mikuláši Dzurindovi, kteří to na Ukrajině stále ještě nemají jisté. Vypadá to fantasmagoricky, ale co takového dnes není?“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil.

Zakladatel Fortuny by si nevsadil ani na Zemanův postup do druhého kola

Mezi ty, kteří si dělají zálusk na prezidentskou funkci, se nově zařadil i producent a textař Michal Horáček, jenž přiznal v rozhovoru pro DVTV, že uvažuje o kandidatuře. Připustil, že svým způsobem si dělá prezidentskou kampaň už třicet let. Naopak šance Miloše Zemana pro volbu v roce 2018 zpochybnil stejně jako to, zda bude Miloš Zeman kandidovat. „Taková přihláška znamená velkou osobní statečnost,“ vysvětlil, že pro údajného favorita by volba znamenala víc než pro jeho konkurenty. Kdyby přesto Miloš Zeman kandidoval, tak by si prý Horáček sám nevsadil ani na to, že se dostane do druhého kola. Taková slova mají od spoluzakladatele velice úspěšné sázkové společnosti Fortuna a ještě dříve černého bookmakera určitě svoji váhu.

„Je pravda, že Miloš Zeman se dosud odmítá vyjadřovat ke své druhé volbě a jistě tak nečiní bez příčiny. Skutečně, jak říká pan Horáček, podruhé kandidovat vůbec nemusí. On sám má jako zakladatel Fortuny a výborný textař zajímavý a docela sympatický životopis. Ale zda by to stačilo na CV prezidenta, si spíše nemyslím. Už není rok 1989, kdy s Michaelem Kocábem stavěli mosty k dnes známému ‚důvěrníkovi‘ Adamcovi a kdy se na Hradě jezdilo na koloběžce. Určitě by ale z Horáčkovy produkce byla zajímavá kniha ‚Kdo víc vsadí, ten víc bere‘ z roku 2002, nebo zatím poslední ‚Habitus hazardního hráče‘ z roku 2012. Něco jako Havlova Moc bezmocných to sice není, ale za ta léta se toho u nás také dost změnilo,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.

Kritici prezidentovy návštěvy v Čapím hnízdě si o ni řekli sami

Uprostřed týdne se prezident Miloš Zeman vypravil na farmu Čapí hnízdo, kterou vyšetřuje Evropský úřad proti podvodům (OLAF) kvůli padesátimilionové dotaci. Sklidil za to tvrdou kritiku opozice. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát to označil za odpudivé a podivil se nad tím, jak může hlava státu navštívit objekt, u kterého je důvodné podezření, že došlo k dotačnímu podvodu. Ještě ostřeji se vyjádřila poslankyně ODS Miroslava Němcová, podle níž prezident hledá spojence. „Dosavadní tým lidí pravomocně odsouzených a lidí bez bezpečnostní prověrky doplní Andrej Babiš, který je podezřelý z podvodu. Budou si rozumět. Ale vzít si jako rukojmí děti z Klokánků, na to nemám slov,“ čertila se bývalá šéfka Sněmovny v reakci pro deník Blesk.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Spojenectví obou politiků pro příští parlamentní a prezidentské volby se zmiňuje čím dál častěji, hnutí ANO se zdá být Miloši Zemanovi bližší než strana, v jejímž čele stál a kterou z málo významné proměnil ve vládní. „Mluvit o nich jako o spojencích by bylo odvážné, ale určitě si pánové Babiš a Zeman jako pragmatici mohou porozumět. To ale ještě neznamená, že by měli být přáteli. Protože, jak víme, v české politice se přátelství považuje za slabost. Zvláštní je, že si kritici této návštěvy prezidenta v Čapím hnízdě, o ni vlastně řekli. Když poslanci mohli věnovat jeden den svého drahocenného času této záležitosti, pak se s ní musí i prezident přece také seznámit. Zejména když jde, alespoň podle slov některých poslanců a mnohých novinářů, o ohrožení demokracie v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, samozřejmě i v EU. Možná dojde i na rozpad NATO, OSN a – abychom zůstali dostatečně zelení – i na zánik celé biosféry,“ usmívá se Zdeněk Zbořil.

Oběti druhé světové války vždy byly zlehčovány všemi možnými primitivy

Blíží se výročí konce druhé světové války. U nás měla jeho oslavy doprovodit v Plzni bojová ukázka a fiktivní bitva, která by připomněla setkání spojenců z obou front na demarkační linii. Organizátor Michal Kindl však musel akci zrušit, tři měsíce příprav podle něj zhatilo jedno nerozumné prohlášení na stránce TOP 09, kde uvedli nepravdivou informaci, že „vedení města zařadilo na program bitvu Rudé armády“. „Pokud komukoli řeknete demarkační linie, nijak ho nepřekvapí, že tam bude ruská i americká armáda. Pokud ale z kontextu vytrhnete pouze informaci o ruské armádě v Plzni bez dalšího vysvětlení, vzniká nebezpečná fáma a bohužel přesně to se také stalo. Tohle nepravdivé prohlášení okamžitě převzala část médií jako zprávu dne: ‚V Plzni bude bojovat místo americké armády ruská!‘ a organizátorům začalo skutečné peklo,“ postěžoval si Michal Kindl.

 „Já ve svém životě už zažil nejeden boj o odkaz konce druhé světové války v Československu. Ať už vyhrávali komunisti, nebo antikomunisti, vždy se tak trochu zapomínalo na ty padlé a jejich oběti byly zlehčovány všemi možnými primitivy,“ glosuje Zdeněk Zbořil okolnosti sporu o „sovětský tank“.

Loni dokázali jízdu Nočních vlků mimořádně popularizovat jejich kritici

Atmosféru kolem výročí konce druhé světové války může ještě víc vyostřit to, že 8. května bude poprvé pražskými ulicemi pochodovat „Nesmrtelný pluk“. Český svaz bojovníků za svobodu vyzývá, aby lidé přišli uctít statečnost našich předků, kteří přispěli k vítězství nad fašismem. Problém však je v tom, že tato akce, jejímž smyslem je uctít památku příbuzných a blízkých, kteří zahynuli v letech války s nacismem, nebo s ním bojovali, vznikla v Rusku. Tam vycházejí každý rok v rámci této akce do ulic měst miliony lidí. „Skutečně to vypadá tak, že ti, kdo připravují ‚Pochod nesmrtelného pluku‘, se nechali inspirovat někde za hranicemi. U nás to nemá téměř žádnou tradici, s výjimkou let poválečných,“ připomíná politický analytik.

„Ale začalo to přece tím, že Českou republikou a dalšími zeměmi střední Evropy projížděli ‚Dragouni z NATO‘ a že byl vláčen tiskem a v dalších médiích každý, kdo chtěl uctít Den vítězství při příležitosti sedmdesátého výročí konce druhé světové války v Moskvě nebo na velvyslanectví Ruské federace v Praze. Už v loňském roce dokázali jízdu Nočních vlků mimořádně popularizovat jejich kritici, a ti, kteří jim bránili a nezabránili překračovat hranice v zemích, za jejichž osvobození padly statisíce vojáků Rudé armády. O tom se dnes mluví jen potichu, a tak to zřejmě vyvolává přiměřenou reakci. Jde na prvním místě o tu neúctu a teprve potom o nějakou domnělou aroganci,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil.

S programovým prohlášením bude mít Alternativa pro Německo potíže

Nedělní vcelku poklidné prvomájové dění v České republice přineslo jak protesty proti migrantům, tak demonstrace proti fašismu a daňovým rájům, ale i politická shromáždění a studentský majáles. „Mne zaujala informace od hasičů, že letos bylo při pálení čarodějnic asi o třetinu požárů více než loni. Doufám, že nešlo o žhářství motivované pravicovým nebo levicovým extremismem, to by měli zase experti, zuřiví reportéři a neziskovky druhé Vánoce. Do nedělního večera jsem nezaznamenal žádnou hrůzu, ale třeba se ji ještě přes noc podaří někomu nějak vyrobit. Ty strkanice na náměstích zatím nebyly velké a ani všudypřítomná Česká televize neinformovala o ničem jiném, než o verbálním napadení nějakého svého redaktora. To ale musela být hrůza!“ poznamenává s lehkou ironií politolog.

Migrační téma v tomto ohlédnutí za uplynulým týdnem zastupuje informace od našich západních sousedů. Strana Alternativa pro Německo si v neděli na svém sjezdu schválila nové programové prohlášení, v němž mimo jiné stojí, že islám není slučitelný s německou ústavou. Prohlášení také vyzývá k zákazu mešit a nošení burek. „Na zásady německé spolkové ústavy je to trochu silná káva. Jistě s tím budou mít lidé z Alternativy pro Německo potíže. Podle mého názoru to nebude mít velký úspěch, ale protože jde o celospolečenskou výzvu, možná dojde i na diskusi o zákazu činnosti,“ domnívá se Zdeněk Zbořil.

Na sjezdu AfD spontánní aplaus pro Václava Klause překvapil

Upozorňuje na to, že kdyby si v České republice zakládaná politická strana nebo hnutí něco podobného daly do svého programu, určitě by nedostaly souhlas Ministerstva vnitra. „A kdyby si takto dodatečně některá politická strana změnila stanovy nebo program, jistě by se dočkala negativního postoje Nejvyššího správního soudu. Je to totiž v rozporu s Listinou základních práv a svobod. Nemáme sice už v legislativě ČR platné ustanovení z roku 1912, podepsané ještě císařem pánem, o tom, že islám je uznáván jako náboženství na území celého mocnářství, ale dnešní Listina, která je součástí ústavního pořádku, o tom mluví jednoznačně a muselo by dojít k úpravě nějakým zvláštním, snad i ústavním zákonem,“ poukazuje politický analytik.

Jako host na sjezdu Alternativy pro Německo v sobotu vystoupil bývalý český prezident Václav Klaus, jenž prohlásil, že „démonizaci“ AfD v německých politických a akademických kruzích i v médiích považuje za „absurdní“ a „lživou“. Brutalita útoků na AfD podle něj ukazuje na to, že strana má pravdu a že její kritici dostali strach. „Tito lidé nechtějí pluralitu a demokracii,“ uvedl český exprezident s tím, že strana musí „odmítnout zničující politickou korektnost“. „Spolupráce bývalého českého prezidenta s Alternativou pro Německo je pozoruhodná, i když Václav Klaus neříkal nic jiného, než říká doma. Spíš překvapil ten spontánní aplaus, který byl jistě motivován přítomností někoho stejně smýšlejícího, ale přece jen...“ podivuje se Zdeněk Zbořil nad tím, jak vřele delegáti sjezdu českého exprezidenta přivítali.

Jaceňukovo zmizení je typické pro ukrajinský politický folklor

Na závěr si nechal poznámku ke spekulacím o zmizení nedávno odstoupivšího premiéra Arsenije Jaceňuka. Deník Ukrajinské Věsti uvedl, že nebyl už několik dní viděn ani u svého bytu v Kyjevě, ale podle svědků nepobýval ani na svém letním sídle blízko Mežigorja. Objevily se informace, že by mohl být v zahraničí, a to konkrétně v Argentině, nic bližšího ale o údajné cestě není známo. „Je to frekventovaná a citlivě vnímaná zpráva, svým způsobem typická pro ukrajinský politický folklor. Nikdo nic neví, ale všichni o tom mluví. U nás se sice větší pozornost věnovala rodině Savčenkových, ale přesto si budou mainstreameři muset i s touto nechtěnou událostí nějak poradit. Jen si marně vzpomínám, kolik těch věrných už bylo zavrženo a nevěrných povýšeno. Jak psal Karel Havlíček Borovský: ‚Tak to chodí na tom světě, každou chvíli jinak, dneska ctí tě za svatého, zejtra budeš sviňák‘,“ dodává Zdeněk Zbořil.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…