Erik Best: Babiš lidovcům ukáže, co umí. Sobotka je v nebezpečí kvůli Bakalovi, který rozjel válku

02.12.2013 12:11

Pokud se Andrej Babiš při koaličním jednání bude chovat jak je zvyklý z byznysu, nastanou ještě další komplikace a jednání mohou začít skoro od nuly. Naznačuje to novinář a analytik Erik Best. Ten se v komentáři pro ParlamentníListy.cz zamýšlí také nad možným politickým koncem Bohuslava Sobotky a boji největších kmotrovských rodin v Čechách.

 Erik Best: Babiš lidovcům ukáže, co umí. Sobotka je v nebezpečí kvůli Bakalovi, který rozjel válku
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Podle Erika Besta se nedá nijak odhadnout, zda nakonec koaliční vláda ve složení ČSSD, ANO a KDU-ČSL vznikne. A vysvětluje proč. „Když pan Babiš kupuje nějakou firmu, chce za ni zaplatit co nejméně. Teď při koaličním vyjednání také ‚kupuje‘ a my nevíme, zda se bude chovat stejně, jako když nakupoval firmy,“ uvádí americký novinář.

„Pokud kupuje firmu, tak tlačí na podmínky na cenu a když se mu to nelíbí, tak couvá a řekne, že už nemá zájem, ustoupí a počká, až prodávající přijde k němu a nabídne lepší cenu. Kdyby jednal totožně a stejným způsobem, mohli bychom očekávat, že v situaci, kdy se bude zdát, že je dohoda hotová, tak on couvne a řekne, že se to ANO nelíbí třeba kvůli rozpočtu nebo čemukoli jiného. Pak začnou jednání ne úplně nanovo, ale budou se dělat další programové změny,“ nastínil analytik Best jeden z možných scénářů.

Několikrát už změnil postoj, odhadovat nelze nic

Samozřejmě se prý takový odhad nemusí naplnit, nicméně podle slov Erika Besta je problém, že nikdo absolutně neví, jak se Andrej Babiš zachová. „Už jsou ale náznaky, protože několikrát změnil postoj. Řekl, že něco chce, pak si to rozmyslel a chtěl něco jiného. Je skoro nemožné cokoli odhadovat,“ podotýká.

Možné koalici začíná dělat vrásky nejméně početný teoretický člen vlády, KDU-ČSL. Lidovci by totiž rádi do koaliční smlouvy prosadili určité pojistky, aby zbylé dvě strany nemohly ve sněmovně nějaký návrh prohlasovat s jinou než koaliční stranou. S tím ale mohou mít problém jak ČSSD, tak hnutí ANO.

Podle Erika Besta si jen lidovci uvědomují svoji slabší pozici. „KDU-ČSL ze sebe chce dočasně udělat většího hráče, než ve skutečnosti je. Jejich chování je ale víc předvídatelné než v případě Andreje Babiše, protože KDU-ČSL jako stranu známe dlouho,“ myslí si Best.

Čeká Bohuslava Sobotku osud Karolíny Peake?

Ten nedávno vyjádřil spekulaci, že by Bohuslava Sobotku v premiérském křesle mohl potkat stejný osud jako Karolínu Peake na Ministerstvu obrany. Peake jako šéfka tohoto resortu vydržela pouze osm dní. Proč by na tom měl být Sobotka podobně?

„Stát se to může a to spíše v případě, že média ovládaná Bakalou budou pokračovat v kampani proti ostatním ‚rodinám‘ (více ZDE). Sobotka je tímto způsobem spojený s Bakalou a mají společný problém, který se jmenuje OKD,“ řekl Erik Best ParlamentnímListům.cz.

Největší kmotři chtějí zlikvidovat své menší konkurenty

„Vidím tady snahu ze strany těch rodin vystrnadit menší kmotry, aby měli větší prostor pro sebe a ti menší političtí podnikatelé neměli tolik možností pro zisk. Pan Babiš vlastně svojí činností pomáhá těm větším ‚kmotrům‘, ale když do toho bude mluvit i pan Bakala kritikou ostatních, bude to riziko nejen pro Bakalu, ale i Sobotku,“ sděluje dále.

Do jaké míry se dá mluvit o spojitosti či spolupráci mezi Zdeňkem Bakalou a Bohuslavem Sobotkou? „Je to historická vazba a nejde jen o obchod. To jsou lidé, kteří podporují havlovský systém a nechtějí, aby to převzal Zeman a podnikatelé s většími zájmy třeba v Rusku. Není to proto jen komerční, ale i politická otázka,“ je přesvědčen Erik Best.

Bakalova média provokují. Může přijít protiúder…

Pokud prý budou Bakalova média kritizovat dosavadní, či starý systém, s nímž souvisí i Kellnerova PPF, existuje reálné riziko protiúderu. A ten by pak zřejmě mohl směřovat nejen na miliardáře Bakalu, kterého Best počítá mezi pět kmotrovských rodin, ale i proti politikům, kteří jsou se Zdeňkem Bakalou tím či oním způsobem spojeni. Což je třeba právě šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

V souvislosti s PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera nedávno analytik Erik Best jako jedno z možných vysvětlení oslabení koruny Českou národní bankou nastínil hypotetickou variantu, že členové ČNB od PPF přijali za devizový zásah úplatek.

Katastrofa pro ČNB

„Myslím si, že to pravděpodobné není, ale z hlediska PR je to katastrofa jako pro PPF, tak pro Českou národní banku. Psalo se o tom, já sám jsem to dostal od několika lidí a PPF to musela dementovat. Rostoucí nedůvěra se týká nejen státních, ale i komerčních institucí a PPF je samozřejmě největší a nejviditelnější. Převzali Sazku či O2 Arenu,“ shrnuje.

Češi podle novináře Besta pochopili, že není úplně v pořádku, když velké skupiny přebírají různé podniky. „Teď je období, kdy se o tom víc mluví, protože se najednou schází mnoho věcí. Ale znovu opakuji, že úplatek pro ČNB je asi jen spekulace. PPF nejspíš na oslabení koruny nevydělala tolik, jak se psalo. Bylo to příliš zveličeno,“ dodal v komentáři pro redakci ParlamentníchListů.cz analytik Erik Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…