Erik Best vystavuje účet ČSSD: Sobotka je špatný vůdce a totální omyl. Kdybych byl jejich volič...

27.05.2014 15:27

ČSSD v čele s předsedou a premiérem Bohuslavem Sobotkou postrádá jakoukoli sebereflexi kvůli neúspěchu v evropských volbách. Podle novináře a analytika Erika Besta by si socialisté měli přiznat, že se stranou to vůbec není v pořádku a oranžoví voliči by měli být nervózní. Úspěch euroskeptiků ve volbách pak Best přisuzuje tomu, že se nahlas začalo mluvit o nedostatcích EU, přestože se o nich vědělo už dlouho.

 Erik Best vystavuje účet ČSSD: Sobotka je špatný vůdce a totální omyl. Kdybych byl jejich volič...
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Anketa

Kterého z těchto zvolených europoslanců byste nejraději vyloučili z EP?

hlasovalo: 15011 lidí

Pro Erika Besta bylo překvapením, že poslední průzkum mínění před volbami poměrně přesně předpovídal to, co se v žádném jiném neobjevilo. „Pokud vím, šlo o jediný průzkum, který předpovídal, že TOP 09 bude mít více hlasů než ČSSD a nakonec to tak dopadlo. Všichni samozřejmě očekávali, že bude mít sociální demokracie o něco více,“ uvedl novinář a analytik.

„Překvapením pro mě asi byla reakce politiků. Babiš vítězství sice přijal, ale dal najevo, že není příliš spokojený a naopak Sobotka se nejdřív vymlouval na nízkou účast a později otočil a řekl, že se na to vymlouvat nebude,“ pozastavil se Best nad reakcí premiéra a šéfa ČSSD.

„U něho ale vůbec nevidím (na rozdíl od ANO) nějakou sebereflexi, ze strany Sobotky vůbec nic takového nepřišlo, přitom ČSSD to potřebuje více než hnutí ANO,“ podotýká.

ČSSD je v těžké situaci a nepřiznává to

Mohou kvůli tomu v sociální demokracii na sjezdu nastat výrazné personální změny ve vedení? „Pokud bude sjezd příští rok, tak to vypadá, že žádná změna nebude. Myslím si, že vedení ČSSD by se mělo sejít a podívat se na to, proč tak dopadli. Takovou snahu nevidím. Kdybych byl volič ČSSD, měl bych strach, protože nejhorší je, když je politická strana v těžké situaci a nepřiznává to. A toto je současná situace ČSSD,“ popisuje Erik Best.

„Paradoxní to je zvláště proto, že Babiš přiznává existenci nějakých nedostatků ve vlastním hnutí. To ještě víc zdůrazňuje absenci sebereflexe ze strany Sobotky. Říkám to jako analytik, který od začátku mluví o tom, že Sobotka byl špatný výběr, protože je slabý vůdce a navíc má tu velkou kauzu, která mu visí nad hlavou, OKD. Je slabý od začátku, ale ještě slabší je teď, když nechce přiznat jakékoli selhání,“ je přesvědčen americký novinář.

Teď podle Erika Besta záleží na tom, co udělá ANO a TOP 09, protože všichni prý začínají mluvit o tom, že TOP 09 v Praze bude v dobré pozici a jestli Babišovo hnutí ANO bude schopné, ztratí ČSSD ještě víc. „Takže pro ni je právě nyní ten správný moment na to si říci: Jak jsme na tom a co s tím,“ konstatoval.

Keller jako lídr byl špatná Sobotkova volba

Proč ČSSD tak výrazným způsobem spadla dolů? „I proto, že Jan Keller nebyl dobrý lídr. On sice získal dost preferenčních hlasů, ale ty dostal od skalních podporovatelů, otázkou je, zda by měl víc preferenčních hlasů v případě, kdy by ČSSD měla víc voličů,“ zamýšlí se Best.

„Ten, kdo používá argument, že počet preferenčních hlasů je důkaz dobrého výběru Kellera jako lídra, s tím já nesouhlasím. Keller byl špatný výběr od začátku a odráží se to i na Sobotkovi, protože to byla jeho volba,“ připomíná.

V eurovolbách výrazně uspěly eurokritické strany. Ve Velké Británii volby vyhrála strana UKIP a ve Francii Národní fronta Marine Le Pen. V Česku pak vůbec poprvé uspěla Strana svobodných občanů. Znamená to výrazný posun, nebo jde jen o odraz aktuálně špatné nálady v Evropě?

Úspěch euroskeptiků může naznačovat rozpad EU

„Do určité míry je to náznak rozpadu Evropské unie, což ale nemusí být doslovný rozpad, jako rozpad podpory EU. Tak ale západní svět funguje. My něco vyzdvihujeme a pak to zase srazíme k zemi. Ve většině zemí EU mají centristické strany skoro polovinu, někde více a někde méně hlasů a euroskeptické strany sice někde vyhrály, ale celkově mají v europarlamentu centristické strany o dost víc hlasů,“ sděluje Erik Best.

„Není to tedy tak, že najednou bude většina, která bude prosazovat vystoupení svých zemí z EU. Je to trend, kdy my něco špatně budujeme a pak je pouze otázkou času, kdy začneme výrazněji nahlas říkat, že je něco špatně. Všem rozumným lidem (a je jich samozřejmě málo) bylo od začátku jasné, že má EU velké nedostatky. Nebylo pouze přijatelné o tom mluvit, což se teď změnilo, a proto mají tyto strany takový úspěch. Nedostatky ale existovaly celou dobu,“ dodává pro ParlamentníListy.cz analytik Erik Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…