Čtěte, co číhá na Andreje Babiše

16.01.2014 8:02

POLITOLOGOVÉ V průzkumech volebních preferencí se hnutí ANO opakovaně umísťuje na prvním místě před ČSSD. Sám Andrej Babiš se těší stoupající oblibě u veřejnosti. Čím to je? A je současná popularita tohoto hnutí a jejího předsedy jen dočasná? I na tyto otázky se ptaly ParlamentníListy.cz několika odborníků. „Když se Babiš stane ministrem financí a do měsíce nebude líp, tak pro ANO pak může být hůř," uvádí politolog Josef Mlejnek.

Čtěte, co číhá na Andreje Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Pokud by se v lednu konaly hypotetické sněmovní volby, stejně jako v prosinci by v nich zvítězilo politické hnutí ANO. Získalo by 24,6 procent hlasů. Před druhou ČSSD vede téměř o 5 procent. Sociálním demokratům by nyní dalo svůj hlas 20,5 procenta lidí. Ukázal to průzkum volebních preferencí společnosti SANEP zveřejněný 10. 1.

Podle průzkumů je ANO nejsilnější subjekt

Z průzkumu vyplývá, že politické hnutí ANO je nyní vnímáno jako nejsilnější politický subjekt vznikající vládní koalice. Vítěz loňských říjnových předčasných voleb ČSSD sice oproti prosincovému šetření společnosti SANEP mírně posílil a naopak hnutí ANO oslabilo, i přesto však sociální demokraté ztrácejí na hnutí ANO 4,1 procentního bodu. Třetí nejsilnější stranou by aktuálně byla KSČM, a to s podporou 15,7 procent hlasů od rozhodnutých voličů. KSČM tak zaznamenává nárůst 0,4procentního bodu oproti prosincovým hodnotám.

Podle předchozího průzkumu stejné agentury, který byl zveřejněn 17. 12., by hnutí ANO získalo 25,1 procenta, za ním ČSSD s 19,8 procenty. Agentura STEM přinesla prosincový odhad volebních preferencí 19. 12. Hnutí ANO by si podle STEMu připsalo 17,1 procenta a odděluje se od ČSSD, která získala 14,8 procenta.

A prosincové šetření společnosti CVVM Sociologického ústavu AV ČR ukázalo růst důvěryhodnosti u Andreje Babiše, který získal 45 procent hlasů a ocitl se tak na druhém místě za Tomiem Okamurou s 47 procenty. Preference Andreje Babiše rostou a data zveřejněná v pondělí ukázala třináctiprocentní nárůst podpory. Z hnutí ANO na veřejnost velice důvěryhodně působí i Martin Stropnický. Tomu důvěřuje také 45 procent dotázaných. Bohuslav Sobotka se umístil mezi politiky až na čtvrtém místě. Jeho důvěryhodnost je ale stále vysoká a dosáhla mezi dotázanými 42 procent.

Zatím není důvod předpokládat, že ANO skončí jako VV

Podle sociologa Jana Herzmanna je metodicky velmi sporné zveřejňovat prosté procento lidí, kteří někomu důvěřují, protože se nepozná, kolik lidí dotyčného zná nebo si ho troufne posuzovat. „Tady je vzestup důvěryhodnosti zcela nepochybně svázán s tím, že Andrej Babiš se stal známějším, neboli ubylo lidí, kteří ho nehodnotí. Ale není to jediný zdroj tohoto nárůstu. Je tam nárůst i v relativně pozitivním hodnocení. Zdá se, že postup, který Andrej Babiš volí po volbách, podporuje pocit, že je důvěryhodný. U pana Stropnického je to dáno mnohem více tím, že je jako politik známější, než byl dřív,“ řekl ParlamentnímListům.cz Herzmann.

„Vliv faktu, že se ještě ani hnutí ANO, ani Andrej Babiš neujali podílu na vládě, se nemůže projevovat v nárůstu důvěryhodnosti,“ pokračuje Herzmann. „Jinak obecně samozřejmě platí, že zatím nedostali příležitost udělat nějaké velké chyby, a těžko spekulovat, jestli nějaké udělají. Nevíme, v jakém stylu se vládnutí ujmou, co bude pan Babiš dělat jako ministr financí, jak bude vystupovat, jak bude vláda zacházet třeba s úpravami daňových sazeb. Já si myslím, že v prvních měsících vláda v tomto směru neudělá nic podstatného, a tudíž ani vliv politiky vlády na postoj veřejnosti vůči ministru financí nebude v prvních měsících nijak zásadní,“ odhaduje sociolog.

Na dotaz, zda může uvést příklad politika, který se v minulosti těšil důvěře občanů a po vládním angažmá následoval propad popularity, Herzmann připomíná osud někdejšího předsedy Věcí veřejných a exministra dopravy Víta Bárty. „Ale faktem je, že srovnávat kohokoliv s Věcmi veřejnými by mohl srovnávaný považovat za urážku. Je to velice sporné, protože kolem Věcí veřejných se relativně brzy po nástupu do vlády začaly dít mediálně velmi nepříznivé záležitosti. Není zatím důvod předpokládat, že se něco podobného stane i hnutí ANO. Vyloučit se to ale samozřejmě nedá,“ míní Herzmann.

Podpora může růst i klesat, vyvíjí se dlouhodobě

Důvěryhodnost hnutí ANO v souvislosti s vládním angažmá může podle něj stejně tak dobře klesat jako růst. „Také sociální demokracie vstoupí do vlády a je velká otázka, jak se bude vyvíjet její podpora ve volebních modelech. To se zatím nedá spolehlivým způsobem předvídat,“ doplnil Herzmann, jehož jméno nese agentura, která se věnuje mimo jiné výzkumům veřejného mínění.

Dá se říct, že hnutí ANO má takové osobnosti, které třeba budou schopny si přisvojit případné úspěchy vlády? „Sociální demokracie má poslance a budoucí ministry, kteří mají letité zkušenosti s prací s veřejností. V případě hnutí ANO to jsou lidé, kteří jsou v politice, až na pana Stropnického, noví. Jakým způsobem budou schopni prezentovat výsledky vlády, se v tuto chvíli nedá odhadnout,“ odpověděl na otázku ParlamentníchListů.cz Herzmann.

„Obvykle to je tak, že podpora stran se vyvíjí v poměrně dlouhých cyklech. To znamená v řádu několika měsíců. Pokud se teď nastartoval růst podpory hnutí ANO, je velmi pravděpodobné, že tento růst nějakou dobu potrvá, dokud se něco zásadního nestane. Jak dlouho, jestli tři měsíce, půl roku nebo tři čtvrtě roku, to těžko říct, ale dá se očekávat, že až se začne debatovat o rozpočtu na rok 2015, ukáže se, jestli podpora hnutí ANO je jen módní a trendová, nebo má podstatu a získává stabilizovaný elektorát. To bude otázka na říjen tohoto roku,“ myslí si sociolog.

Voliči jsou pořád znechuceni a ČSSD si sama uškodila

Podle politologa Jana Bureše z Metropolitní univerzity v Praze je ještě brzy na to analyzovat příčiny nárůstu popularity Andreje Babiše.

„Zjevně se ale zdá, že voliči jsou pořád ještě znechuceni standardními stranami, což do jisté míry kopíruje stranické preference. ČSSD si uškodila vnitřním pučem a projevilo se to poklesem preferencí, takže sociální demokracie se stala druhou stranou a hnutí ANO ji předběhlo. Logickým důsledkem je pak to, že se Andrej Babiš stává druhým nejpopulárnějším politikem. Upřímně řečeno mě ale spíše přesvědčil výsledek Tomio Okamury, který v průzkumu zvítězil. To je daleko zásadnější a vůbec si neumím vysvětlit, proč on je najednou první. Možná proto, že je po Vánocích a lidé měli jiné starosti. Také je otázka, jak byl průzkum proveden. Nechci to ale zlehčovat,“ řekl Bureš s tím, že nárůst Okamurovy popularity osobně považuje za otřesnou vizitku českých voličů.

Jistou roli podle politologa mohou hrát i konflikty s prezidentem republiky. „Řada voličů ČSSD má Miloše Zemana ráda, tím pádem se jim nemusí líbit vymezování se vůči němu v debatách o tom, jestli může, nebo nemůže odmítnout kandidáty na ministry. Všimněte si, že došlo k poměrně výraznému poklesu preferencí lídrů ČSSD, což já připisuji právě možná konfliktu s prezidentem. Z jednoho průzkumu se dá ale v tuto chvíli těžko odhadnout, kde jsou hlubší příčiny,“ řekl k průzkumu agentury CVVM, která v pondělí představila výsledky popularity 27 čelných přestavitelů stran zastoupených v Poslanecké sněmovně.

Kdy lze čekat pokles preferencí?

Na otázku, do jaké míry se na popularitě Andreje Babiše podepsal fakt, že zatím není oficiálně ve vládě a neměl coby ministr tudíž zatím příležitost udělat chybu, Bureš uvedl: „Negativní zkušenost s Andrejem Babišem tu zatím není. Až se začne hnutí ANO angažovat ve vládě, bude dělat sporné kroky, nebo budou média vytahovat problematická rozhodnutí jednotlivých ministerstev, tak samozřejmě se dá očekávat i pokles preferencí. Samozřejmě může mít nějaké skandály ČSSD, která může mít problémy uvnitř strany. Sociální demokracie může prohrát evropské volby, tím pádem se otřese pozice Bohuslava Sobotky. To všechno může znamenat, že preference ANO budou vysoké. Ale na druhé straně se také může stát, že slovenský soud označí Babiše za agenta StB, začne se zpochybňovat v této souvislosti jeho pozice ve vládě, může se objevit skandál, kdy zneužije státní peníze pro svůj soukromý byznys a poté mohou jít preference hnutí ANO velmi rychle dolů."

Zkušenosti politiků ČSSD versus zajíc v pytli

Podobně jako Herzmann i Bureš připomíná osud Víta Bárty. „Jeho první kroky však byly vnímány pozitivně, když se snažil ušetřit na zakázkách na výstavbu a rekonstrukce dálnic. Jakmile se však začaly objevovat skandály uvnitř Věcí veřejných, tak jeho popularita šla dolů. Obecně ale platí, že u politiků protestních hnutí jako jsou Věci veřejné nebo hnutí ANO, kupujete daleko více zajíce v pytli a je pravděpodobnější, že budete zklamán. Když jde do vlády Jiří Dienstbier nebo Luboš Zaorálek, tak to jsou politici, kteří už patnáct let jsou v politice a lidé je znají. I oni se mohou dopustit nějakých chyb ve funkci ministra, ale do značné míry známe jejich uvažování, jejich rétoriku, práci s médii. To u hnutí ANO neznáte, protože dosud v politice nebylo,“

Nejvýraznější osobnost hnutí ANO, která si dovede nejlépe přisvojit případné vládní úspěchy, je podle Jana Bureše Andrej Babiš. „Ale Martin Stropnický má také šanci si udržet poměrně vysokou popularitu, protože je to dobrý rétor a svou rétorikou může zakrýt leccos, co se mu nemusí dařit na Ministerstvu obrany. Do jisté míry se mi zdá, že silnou ambici uvnitř hnutí ANO má i Věra Jourová. Ta se také vyjadřuje velice opatrně a je schopná se i jemně distancovat od problémů Andreje Babiše. Stropnický a Jourová jsou lidé s velkými politickými ambicemi, a tudíž se mohou snažit v rámci hnutí ANO pozornost strhávat spíše na sebe,“ míní politolog Bureš.

Bude premiérem Babiš?

Objevují se spekulace řady bývalých politiků, podle kterých v případě, že budou preference ČSSD klesat a naopak důvěra v hnutí ANO u veřejnosti poroste, Andrej Babiš udělá vše proto, aby se stal premiérem, třeba se pokusí najít podporu pro rozpuštění sněmovny a vyvolání předčasných voleb.

„Andrej Babiš se už vyslovil pro zavedení většinového volebního systému a jeho plán tak může být v případě dalšího nárůstu preferencí sestavit jednobarevnou vládu. Že by si něco takového přál, o tom nepochybuji, ale otázka je, nakolik je to proveditelné. On sám vyvolat předčasné volby nemůže, protože je k tomu potřeba získat tři pětiny ve sněmovně. A pokud by předčasné volby spojoval se zavedením jiného volebního systému, tak jde o ústavní změnu a musel by pro ni získat tři pětiny v Senátu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Josef Mlejnek.

Nebude-li do měsíce líp, může být pro ANO hůř

„Pak je tu další věc. Andreji Babišovi sice rostou preference, ale jakmile převezme vládní zodpovědnost, dá se očekávat, že jejich růst se zastaví, protože hlasy pro hnutí ANO byly spíše protestní, kterými voliči vyjadřovali nespokojenost. Vazba voličů tohoto hnutí je navíc velmi volná. Když se Babiš stane ministrem financí a do měsíce nebude líp, tak pro ANO pak může být hůř,“ odhaduje Mlejnek.

Obecná zkušenost zejména s protestními stranami a hnutími je podle něj taková, že jakmile vstoupí do vlády a převezmou vládní zodpovědnost, preference padají. „Bude záležet na tom, co vláda udělá a také, jaká bude obecná situace. Jestliže přijde hospodářská krize z Ameriky, vláda se bude moci stavět na hlavu, ale nic s tím nezmůže. Nebo přijde z Ameriky ekonomické oživení a lidé budou Babišovi naopak líbat ruce za to, že jim to zařídil, i když na to také nebude mít vliv. Roli bude hrát i schopnost vlády své kroky dobře mediálně prezentovat,“ myslí si politolog Mlejnek.

Slabina hnutí v osobnostech

V osobnostech hnutí, které by roli vlády mohly úspěšně prezentovat, však vidí slabinu. „Kampaň táhl Babiš a Stropnický. Hnutí ANO personálně jinak moc silné není. A to opět souvisí s převzetím vládní zodpovědnosti, kdy ANO bude mít několik ministerstev, bude mít parlamentní klub, nějaké náměstky, vláda bude prosazovat nějaká opatření. A v médiích budou vystupovat i lidé z druhé a třetí linie, nebude to všechno dělat Babiš nebo Stropnický. Poklesem preferencí se tedy může projevit i to, že se ukáže, že lidé z hnutí ANO mimo první linii jsou obyčejní politici jako všichni ostatní,“ uzavřel Mlejnek.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…