"Pravičák" Babiš, profesor a herec. Máme odhad, jak vás chytne za srdce miliardářova strana

15.08.2013 8:11

POLITOLOGOVÉ Druhý nejbohatší český občan Andrej Babiš se nechal slyšet, že v řádných volbách by jeho hnutí ANO mělo šanci aspirovat na špičkové pozice ve středopravé formaci. Oslovení odborníci však tvrdí, že to je populistické hnutí, které se na škále levice – pravice nedá nikam zařadit. Nejpravděpodobněji se jeho voličstvo bude rekrutovat z bývalých stoupenců Věcí veřejných.

"Pravičák" Babiš, profesor a herec. Máme odhad, jak vás chytne za srdce miliardářova strana
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš

Jedním z nových politických subjektů, který by mohly vynést do Poslanecké sněmovny předčasné volby, je hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše. Druhý nejbohatší český občan, majitel a v současnosti i ředitel agrochemického holdingu Agrofert však tvrdí, že předčasné volby jsou pro něj a jeho stranu nevýhodou, protože kdyby měli víc času, určitě mohli aspirovat na špičkové pozice ve středopravé formaci.

„Jediným vodítkem k tomu, že pan Babiš míří s ANO do pravého středu, jsou jeho výroky. Z toho, co zatím předvádí, to totiž poznat nelze. Ale jeho snaha zaujmout středopravé voliče je logická, protože na pravici existuje prostor, respektive jsou tam určitě bývalí voliči pravicových či středopravicových stran. Ti jsou v tuto chvíli ve skupině nerozhodnutých občanů, takže tam se lovit dá,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Sokol, politolog z vysoké školy CEVRO Institut.

Nečitelné hnutí, které nelze na škále levice – pravice nikam umístit

„Pan Babiš ani sám neví, koho oslovuje. ANO je tak nečitelné hnutí, že je velice těžké říct, jestli je pravicové, nebo levicové. Spíš je to populistické hnutí, které se nedá na škále levice – pravice nikam zařadit. Snaží se zaplnit prázdné místo na trhu, kde je volno, tam se snaží vecpat. V zásadě je to jedno, na které straně škály je, protože populismus se nedá nikam umístit,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz politický konzultant Tomáš Haas.

„Původně byli bezprogramoví, hovořili jen o tom, že je třeba odstranit zkorumpovaný režim. Jejich politika měla být postavena na myšlence krizového managementu. Šlo o podnikatelský záměr bez idejí a teď jsou zřejmě ve fázi, kdy se snaží ten ideový program dodat. Mělo by jít o oslovení středového voliče, ale stejně tak levo jako pravostředového. Myšlenka, zda je napravo, nebo nalevo od středu, není důležitá. Hrají o hlasy, které podporovaly ODS, TOP 09 nebo ČSSD, ale jejich ideovým projevem byla jen nespokojenost,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Demagogie a populismus si svůj cíl vždy najdou

Na tom, jaký typ voliče by mohl Andrej Babiš s hnutím ANO oslovit, panuje vcelku shoda. „Jsou to nespokojení voliči, osobně bych se přikláněl k tomu, že to do značné míry mohou být bývalí voliči Věcí veřejných. Ta dosavadní Babišova rétorika, že všechno je špatně, že všichni kromě něj jsou zloději, oslovuje právě tuhle část elektorátu,“ myslí si Petr Sokol.

Také politický konzultant Tomáš Haas je přesvědčen, že Andrej Babiš bude lovit v těch samých vodách, co lovily Věci veřejné a podobná uskupení. „Jsou to zklamaní a frustrovaní lidé. Jsou ještě víc naštvaní, než byli před třemi lety. Ale jsou také zklamaní z toho, co dokázalo to protestní hnutí, tedy Věci veřejné. Takže těžko odhadnout, zda ANO uspěje. Ačkoli demagogie a populismus si vždy najdou svůj cíl, svou cílovou skupinu,“ podotýká Tomáš Haas.

Ani z měkkého obalu voličů ODS nebude ANO čerpat

„Nemohou získat nikoho z pevného jádra pravicových ani levicových stran. Mohou uspět u pocitově nebo emocionálně vybírajících voličů. Mohli by to být bývalí voliči Věcí veřejných, které tehdy přitáhly spoustu voličů. Ty může ANO přilákat také, přestože lidé mají špatnou zkušenost s tunelováním Věcí veřejných, ale to nebezpečí číhá i na Babišovo ANO,“ domnívá se Zdeněk Zbořil.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Velká část tzv. měkkého obalu ODS je teď mezi nerozhodnutými nebo váhá. Ale jen naprosté minimum z nich by mohlo volit ANO pana Babiše, protože pro voliče ODS, ať už současné nebo bývalé, kteří teď třeba váhají, je problematická minulost pana Babiše. Ať už to bylo jeho angažmá v minulém režimu, nebo později. To je věc, která je pro drtivou většinu voličů ODS i TOP 09 nepřijatelná. To bude jeho možnou podporu u středopravicového elektorátu vždy srážet dolů,“ pochybuje Petr Sokol, že by hlasy ANO mohli dát voliči či exvoliči ODS nebo TOP 09.

Z Babišových billboardů na nás hledí různorodá společnost

Ještě předtím, než hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka přiblížilo zemi předčasným volbám, začaly se po republice objevovat billboardy ANO, na nichž jsou spolu s Andrejem Babišem například profesor Jiří Zlatuška, herec a diplomat Martin Stropnický nebo novinář Martin Komárek. „Na těch billboardech je různorodá společnost. Pan Zlatuška je středový liberál městského typu s přesahem k levicovým liberálům, na panu Komárkovi nebyla profilace k pravému středu až tolik znát, pana Stropnického bych nedokázal zařadit,“ přiznává politolog Petr Sokol.

„Jsou to vcelku známá jména pro voliče, kteří mají trochu přehled, ale pro lidi z ulice, abych to tak řekl, příliš známí nejsou. Sám se divím, jak se mohli u Babiše sejít lidé úplně jiného typu. Ale pan Babiš bude rád, když se k němu připojí kdokoli alespoň trochu známý, je mu víceméně jedno, jestli je zleva nebo zprava. Jeho cílová skupina také není určitá, tak se tomu nelze divit ani při výběru tváří,“ podotýká Tomáš Haas.

Vtipný a dobře píšící Komárek může na chvíli udělat stranu atraktivní

„Pan profesor Zlatuška je dostatečně znám svojí, řekněme, politickou agresivitou. Pan Stropnický je také pozoruhodný typ do politiky, protože on se chová víc politicky než kdokoli jiný z jeho kolegů a přitom skutečně ten svůj herecký rejstřík, který je bohatý, umí dát do služeb svého politického angažmá. U novináře Komárka jsem nikdy nevěděl, o co mu jde, jak je ideově orientovaný. Ale je to vtipný a dobře píšící člověk, takže je tu šance, aby učinil alespoň pro okamžik volby Babišovu stranu atraktivní,“ myslí si Zdeněk Zbořil.

Zahájená billboardová kampaň měla být pouhou předehrou plánované devítiměsíční kampaně, která měla trvat až do termínu řádných voleb v květnu příštího roku. „Mají lepší výchozí pozici než třeba strana pana Okamury a pana Bárty Úsvit přímé demokracie, ale není to příliš výrazné, předčasné volby jejich šance snižují a budou maximálně bojovat o hranici pěti procent,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Petr Sokol.

Stát se nedá řídit jako firma, má úplně jiné cíle

„Já si naopak myslím, že pro ANO jsou předčasné volby výhodou. Do jarních voleb by se politická scéna přece jen trochu usadila, pročistila, vědělo by se, kdo je kdo a hlavně kde je kdo. Dnes je více chaos, já si třeba vůbec netroufám odhadnout ODS,. Dopadne špatně, to vím, ale abych určil procenta, to se nedá. Pro pana Babiše jsou tedy předčasné volby výhodou, protože v tom zmatku a chaosu může úspěšněji lovit, protože voliči jsou tak trochu dezorientovaní,“ vysvětluje Tomáš Haas.

Politický konzultant se také skepticky vyjadřuje k častým výrokům šéfa ANO, že je třeba začít stát řídit jako firmu, manažersky. „Stát se samozřejmě nedá řídit jako firma, to je úplně něco jiného. Firmě jde především o profit, stát má úplně jiné pole působnosti, úplně jiné cíle, úplně jiné hodnoty. To je zjednodušené myšlení, které může zapůsobit na hodně lidí, ale je to nesmysl,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz politický konzultant Tomáš Haas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…