,,Sobotkizace ODS.” Po vyhození Klause ml.: To jste pokazili. Babiši, velká šance

19.03.2019 4:43

ROZHOVOR „Myslím si, že se obrovsky poškodili. Je to hazard a obrovská strategická chyba,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz k vyhazovu Klause mladšího z ODS politolog Jan Kubáček. Podle něj se někteří funkcionáři strany báli, že by v Klausovi měli konkurenci, která by je v budoucnu zastínila. „Zůstali tam v podstatě politici zaměnitelní, kteří jsou si velmi podobní. Mám dojem, že ODS zpanštěla a ‚sobotkizuje se‘. Že se v ní děje něco podobného co v sociální demokracii. Chce být taková vzorná, intelektuální, měšťanská, úřednická. Zapomíná, kdo je volil, kdo jsou její tradiční voliči,“ domnívá se. A připomíná věci, které nás znesvobodňují, k čemuž drtivá většina stran mlčí, což je největší průšvih současnosti.

,,Sobotkizace ODS.” Po vyhození Klause ml.: To jste pokazili. Babiši, velká šance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Začala březnová schůze Sněmovny. Poslanci by se měli věnovat předlohám v prvním čtení, jsou mezi nimi například vládní novely o podpoře regionálního rozvoje a o ochraně spotřebitele

Poslanec Václav Klaus mladší byl vyloučen z ODS. Byl skutečně Klaus mladší svými pohledy příliš jinde než hlavní proud strany? Až natolik, že ho museli vyloučit? Jak to vidíte?

Myslím si, že se obrovsky poškodili. Václav Klaus mladší patřil k těm nejvýraznějším. Navíc přitahoval část lidí uvažujících konzervativně, kteří šli za dlouhodobějšími myšlenkami. Potvrzoval to, co bylo na ODS nejsilnější, že bylo širokým hnutím otevřeným pro každého, kdo uvažoval středopravicovým způsobem. Dokázal oslovit podobně uvažující voliče, kteří nevěří tolik na ideologii a uvažují určitým způsobem, životním stylem, hodnotami a postoji. A mají k tomu k dispozici charismatickou osobu, která se nebojí přijít s nějakým výraznějším názorem a která je ochotná a schopná si za ním stát. To znamená, nejde v hlavním proudu a neopakuje úřednický pohled, který se v tomhle případě často objevuje. Myslím, že to bylo nejcharakterističtější, a toto ztratili. Otevřenost, schopnost mít charismatické osoby a neopakovat, co už ve veřejném prostoru často je a co říkají jiní nebo co je v mainstreamových médiích.

Anketa

Kdo v posledních letech nejvíc uškodil ODS?

23%
71%
2%
hlasovalo: 14240 lidí

Je jeho vyhazov z ODS ospravedlnitelný? Jeho otec, bývalý prezident, premiér a také předseda ODS na Nově uvedl, že za 12 let, co byl předsedou ODS, nikoho nevyloučil, i když s někým také nesouhlasil, protože měl na paměti, že ze strany vylučovali lidi komunisté. A jeho syn byl prý vyloučen ze strachu dnešního vedení ODS, že je někdo v ODS, kdo mluví jasně a zřetelně, lidé tomu fandí a oceňují to, a tím obnažuje tu prázdnotu a často i falešnost výroků jiných členů ODS. Co k tomu říci? Byl Klaus mladší vyloučen ze strachu, že je příliš výrazný, případně ze závisti, že je populární u hodně lidí?

Mám pocit, že se někteří báli, že by v jeho osobě měli konkurenci a že by do budoucna byli jím zastíněni. Zůstali tam v podstatě politici zaměnitelní, kteří jsou si velmi podobní. Jediným, kdo to tam trochu bourá svojí originalitou a pohledem na svět, zůstává pan Kubera. A to je na stranu, která má ambici oslovovat třicet procent voličstva, extrémně málo.

Uleví se ODS? Nebo to byla chyba, která se ODS vymstí?

Myslím, že je to velká strategická chyba a že se tu může utvořit významná konkurence a strana, která může výrazně oslabit ODS, nebo ji dokonce zastínit a sebrat úspěch. Je to velký hazard v situaci strany, která má dlouhodobě kolem patnácti procent, maximálně sedmnáct procent, když se zadaří. Tím, že Klaus neodchází v nějakém sporu a halasně za sebou nebouchá dveřmi, tak nenastává situace TOP 09. V tom je to pro ODS paradoxně nebezpečnější. Předtím se mohla odvolávat na to, že konkurenti v podobě Svobodných, TOP 09 odcházejí jako lidé zatrpklí, že jde o spory na nějakém personálním základě. To tady odpadá. V tuhle chvíli půjde o spor ideový, hodnotový a pro ODS to není nic příjemného, protože kuriózně v něm tahá za kratší konec. Tím, jak nechce nikoho urazit, jak tam všichni říkají všechno takové uhlazené, úřednické, stejné, tím, jak jsou zaměnitelní, podle mého ztrácejí. Myslím si, že řada voličů, kteří byli v minulosti zklamáni ODS, poté hnutím ANO, někteří SPD, někteří Svobodnými či Realisty, nebo takoví těkaví voliči mohou jít za Václavem Klausem mladším.

Proti vyloučení Klause se údajně mělo postavit jen několik poslanců, jmenovitě Jan Skopeček, Zuzana Majerová Zahradníková, Jakub Janda a Vojtěch Munzar. Ukazuje to na jasnou převahu Petra Fialy v rámci strany?

Ukazuje to, že je odtržený poslanecký klub na straně jedné a regionální organizace na straně druhé. Regionální organizace celou řadu témat a věcí cítí velmi podobně jako Václav Klaus mladší, na čemž může mimochodem vyzískat. Je dost dobře možné, že některé osoby a osobnosti z řad komunálních politiků budou ochotni přejít k němu. A naopak funkcionáři, kteří jsou na kandidátce, chtějí na ní zůstat i do dalších voleb, nechtějí riskovat – a v tom není ODS odlišná od ostatních – se chovají utilitárně, pragmaticky. To znamená vyjí s vlky, aby měli šanci být na kandidátce i v příštím období. Otázka, jakou získají preferenci a jakou šanci vůbec mají.

Je ODS dnes jinou stranou než za předsedy Klause? (On sám tvrdí, že ne.) Jde více do středu?

Mám dojem, že ODS „sobotkizuje“. Že se v ní děje něco podobného co v sociální demokracii. Chce být taková vzorná, intelektuální, měšťanská, úřednická. Zapomíná, kdo je volil, kdo jsou její tradiční voliči. Nejenže malí živnostníci, podnikatelé, lidé, kteří chtějí tvořit. Ale i ti, kterým se nelíbí ohýbání práva, snižování vymahatelnosti práva, tlak velkých firem a monopolů, nástup direktiv všeho druhu. Mám pocit, že tomuto ODS teď uhýbá, že zpanštěla a kromě toho začíná „sobotkizovat“.  

Vyloučení Klause mladšího oceňují například představitelé topky. Ale je to pro ně vůbec výhodné? Co když od nich odejde část voličů – obávajících se o pětiprocentní kvórum – k ODS? Nebo to signalizuje nějaké sblížení středopravicových stran?

Upřímně řečeno, zmiňovaní voliči odcházeli už od topky dávno předtím. Že topka klesá pod pět procent, není dáno jen Piráty. Část voličů od nich odešla k ODS už dříve, kdy tam byl Václav Klaus mladší. Aby jakýkoliv subjekt fungoval, musí mít několik výrazných osobností. Tam nebyl problém Václav Klaus mladší, ale to, že chyběli výrazní představitelé jiných křídel, kteří by oslovovali svoje voliče, kteří by subjekty posilovali tím, že jsou názorově pestřejší a atraktivnější pro širší počet lidí. Ukazuje se, že doba není ideologická a lidé chtějí výrazné osobnosti. Opravdovou charismatickou osobnost v čele, která nemá problém bouchnout do stolu, je schopna některé věci bojkotovat, blokovat. Ale je zároveň schopna na některých tématech spolupracovat s konkurenty. Máme tady totiž zvláštní situaci, že kolikrát se politické strany na něčem neshodnou, protože s tím přijde nějaký politik. Ale když jsou některé věci principiální, které byrokratizují náš život, tahají nám zbytečně peníze z kapes, jednoduše nás znesvobodňují a nijak nám neulehčují život, tak to je zajímavé, že drtivá většina těchto politických stran mlčí. A to si myslím, že je největší průšvih současnosti. Mnozí lidé mají pocit, že se v tom systému ztrácejí, nemají dovolání a že se jim život jenom komplikuje, aniž za to cokoliv dostávají.

Někteří bývalí kolegové Václava Klause mladšího z ODS mluví o tom, že je s ním těžké vyjít, že se chová individualisticky, nekolegiálně. Je vůbec reálné, že založí nějakou politickou stranu?

Je to dost reálné. On je prostě výrazná osobnost. Největší problém bude mít s týmovým hráčstvím. Je to typ člověka, který není v úplně komfortní situaci řadového bojovníka, řadového poslance. To mu prostě nesedí. Naopak je pro něj lepší něco sám budovat a svým pohledem na svět některé odrazovat, jiné naopak přitáhnout. Tipoval bych, že pod jeho křídla mohou sestoupit Svobodní, mohou tam fungovat lidé jako profesor Robejšek, někteří lidé, kteří byli v ODS, někteří komunální politici. Bude kloubit a spojovat na základě určitého pohledu na svět a určitých hodnot.

Jaký úspěch by tato strana mohla mít?

Je to samozřejmě věštění, odhadování budoucnosti. Myslím ale, že ta šance je. I část voličů ODS bude schopna odejít za ním, pokud bude i dále výraznou osobností s výraznými tématy. Kdy bude držet linii české suverenity, prosazování pragmatického národního zájmu. Myslím, že bude atraktivní i pro část voličů ANO. Šanci má dobrou, záleží na tom, jestli se to nerozbije na nějaké jeho přílišné solitérnosti.  

Pokud by se tato strana stala parlamentní, byl by to potenciální partner pro Andreje Babiše do vlády?

Samozřejmě. Je to jedna z úvah, jak můžou být velmi vzácnou a atraktivní nevěstou. Stačí, když budou mít sedm procent, můžou být pro Andreje Babiše velmi cenným partnerem.

Proti ODS minulý týden silně vystoupil i někdejší prezident Václav Klaus. „Dříve či později musí vzniknout nová, skutečná pravicová strana,“ uvedl. Připravuje si tím podle vás půdu na vlastní návrat?

Myslím, že ne. Líbí se mu, že je sledovaný ve veřejném prostoru. To se nezmění. Ale nemyslím, že by on sám něco plánoval, nebo by to byla strana dvou Klausů, protože český volič nemá rád takové klanové uspořádání, rodinné týmy. Spíše si myslím, že Václav Klaus senior bude veřejně prezentovat své názory, bude o sobě dávat vědět. Klaus junior půjde svojí cestou. 

U Václava Klause staršího se spekuluje o opětovné kandidatuře na prezidenta…

Myslím si, že je vyloučená.
 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…