A pěkně od podlahy: Zdeněk Zbořil říká, co znamenají tyto volby a co nás teď čeká. Některé lidi nepotěší

13.10.2014 6:40

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Ve svém pravidelném hodnocení politických událostí posledních dní se politolog Zdeněk Zbořil zaměřil na výsledky komunálních a prvního kola senátních voleb. Politolog hodnotil nejen úspěch hnutí ANO, ale zabýval se i možnými důsledky pro premiéra a předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku a vyjádřil se i k dalším vítězům a poraženým těchto voleb.

A pěkně od podlahy: Zdeněk Zbořil říká, co znamenají tyto volby a co nás teď čeká. Některé lidi nepotěší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Zdeněk Zbořil

Anketa

Jak jste spokojeni s výsledky právě skončených voleb?

3%
hlasovalo: 3483 lidí

Hnutí ANO dokázalo v letošních komunálních volbách zvítězit ve třinácti statutárních městech. V Praze porazilo TOP 09. ČSSD zvítězila jen ve třech velkých městech. Z vládních stran získali největší počet zastupitelů lidovci. ODS získala pouze tři města. Celkově nejvíc zastupitelů mají nezávislí kandidáti. V prvním kole senátních voleb pak dominovala sociální demokracie, do druhého kola postoupilo hned devatenáct jejích kandidátů. V senátních volbách výrazně uspělo také hnutí ANO a lidovci. Propad ve volbách do druhé komory Parlamentu zaznamenali komunisté. Volební účast v komunálních volbách byla 44,46 % a v senátních volbách 38,62 %.

Úspěch Babiše a hnutí ANO

Výsledek komunálních voleb je podle politologa Zdeňka Zbořila pro ANO 2011 a Andreje Babiše osobně rozhodně více než uspokojivý. „Ale je to jen úspěch relativní, protože jeho strana teprve po těchto volbách bude procházet jednáními o uzavírání koalic, bude se muset rozhodovat, zda někde nezůstane v opozici a také, přirozeně, bude muset počítat s tím, že se reprezentanti jiných politických stran  budou obávat vlivu ANO 2011 a nebudou se bránit spoluprací stran, které by spolu nikdy nespolupracovaly. A hlavně  se opět ukázalo, že komunální volby nejsou ani o pravici, ani o levici, ale o konkrétních potřebách různých lidí v různých obcích. Pokud jde ale o velká města, v těch je úspěch ANO 2011 úctyhodný,“ říká na úvod svého hodnocení na téma komunální a senátní volby Zdeněk Zbořil.

Anketa

Pokud ve městě zvítězí ANO Andreje Babiše a ostatní strany se proti němu spojí a zatlačí jej do opozice... Co o tom soudíte?

hlasovalo: 6930 lidí

Hnutí ANO zvítězilo i ve městech, v nichž až dosud vládla sociální demokracie. Jde například o Brno, Ostravu či Ústí nad Labem. Zbořil připomíná, že v každém z těchto měst je velmi odlišná situace právě z hlediska místních potřeb občanů, různých zájmových skupin, z hlediska ekonomického, demografického a kulturního. „Proto je obtížné situaci v těchto třech městech srovnávat, ale jedno je jasné, lidé nejsou spokojeni s tím, co se u nich děje a raději dávali hlas, pokud k volbám přišli, těm, od kterých očekávají nějakou zásadní změnu. A protože tentokrát nebyly komunální volby příliš populární, a přišli volit ti, kteří po změnách toužili, dostávali hlasy právě ti, kteří nějakou změnu slibovali,“ uvedl dále pro ParlamentníListy.cz Zbořil.

Je tedy hnutí ANO už plnohodnotnou stranou, která je pevně personálně zakotvená? „Zda je  AN0 2011 plnohodnotná strana, to už víme. Tyto hodnoty si ověřila dotazem u svých voličů a jsou jiné, než na které věří členové nebo voliči jiných politických stran.  Ale není, a její voliči věří, že nebude ‚pevně personálně zakotvená‘, protože tato ‚zakotvenost‘ nebo personální nepohyblivost, strnulost, kdysi se v ODS říkalo ‚zapouzdřenost‘,  je příčinou, proč ostatní strany prohrávají. ANO 2011 se bude snažit zůstat spíše hnutím, než strukturovanou, často nefunkční organizací, a bude otázkou, zda se ukáže, že jde o politický model, který může být úspěšný. Zatím všichni ti, kteří prohráli už dopředu ví, že nikoli, ale na taková tvrzení je ještě příliš brzy,“ prozradil známý politolog.

Může výsledek Babiše paradoxně ohrozit?

Může výsledek hnutí jako takové ohrozit? Tím, že Andrej Babiš dostal ANO na řadu radnic, už nebude moci podle mnohých pozorovatelů stavět jen na kritice, protestu. Lidé budou očekávat, že „prostě zařídí“ to, co ho přivedlo k úspěchu. Co když ale začne být hůř? „To je správná otázka a klademe si ji nikoli jen my po volbách, ale také voliči, když přicházeli vhodit svůj hlasovací lístek do volebních uren. Hlasovali pro něj a jeho stranu s důvěrou, že se pokusí změnit nejen veřejné dění, ale také veřejnost.  A dosud se zdálo, že Andrej Babiš a celé hnutí ANO 2011 se neobávají ‚skládat účty‘, naopak tak činili. Samozřejmě je něco jiného dělat programová rozhodnutí na úrovni vlády a něco jiného, s nadsázkou řečeno, na téměř 6.500 míst, kde se jedná o množství rozhodnutí, která se nedají z nějakého centra kontrolovat,“ dodává Zbořil.

A co výsledek hnutí ANO v komunálních volbách znamená pro Bohuslava Sobotku? Je zpochybněna nebo ohrožena pozice Sobotky právě proto, že ANO  uspělo ve městech, v nichž dříve vítězila ČSSD? Bude to mít pro něj dohru? „Myslím, že postavení Bohumila Sobotky nebude nijak ohroženo, že nebude kritizován dokonce ani svými nejznámějšími kritiky uvnitř strany, protože ji zatím úspěšně provádí úskalími vládní politiky a ztráty, které ČSSD v těchto volbách utrpěla, jsou vlastně menší (mluvíme zde bez znalosti výsledků voleb do Senátu) než se předpokládalo. Možná, že ale dojde k novému hodnocení činnosti celého vedení ČSSD, k nějakým personálním změnám, ale rozhodně k žádnému zemětřesení,“ připouští Zbořil s tím, že Sobotka podle něj neodstoupí. „Až na sjezdu se ale může objevit nějaký protikandidát. Ten to ale bude mít těžké,“ doplnil politolog.

K napětí bude docházet spíše uvnitř stran

Zvýšené napětí v důsledků voleb neočekává. „Naopak, protože jsou výsledky komunálních voleb pro koaliční vládu jen jakýmsi ověřením, že všechny tři koaliční strany činí správné věci (konečně také dosáhly nejlepších výsledků), asi to koaliční vládnutí usnadní. Pan předseda vlády hned v první své reakci na obecní volby to řekl jasně: volby jsou nám potvrzením toho, že vládní politika je občany vnímána jako správná. Není to sice tak úplná pravda, ale další dva tři roky tomu budou členové koalice věřit. K napětí, usuzuji tak z minulosti, spíš bude docházet uvnitř politických stran, než mezi nimi,“ míní Zbořil.

Andrej Babiš bude nicméně podle Zbořila jistě dávat najevo, že jeho hnutí dosáhlo mírně očekávaného úspěchu, ale na celostátní úrovni mu nepůjde o hledání nepřítele na malých venkovských radnicích, nebo dokonce i větších městech. „Jeho politickými soupeři, které opakovaně kritizuje, nejsou ČSSD a KDU-ČSL, ale TOP 09 a ODS. Tak proč by se pokoušel o předčasné volby, stejně by mu to nějakých revolučních 51% nepřineslo,“ uvedl dále politolog v reakci na dotaz, zda se Babiš může po volbách cítit natolik jistý, že by třeba riskoval i předčasné volby. 

A co TOP 09?

Poté Zbořil hodnotil i výsledek TOP 09, která obhajovala svých 1509 křesel, ale získala jen 726 a prohrála s hnutím ANO v Praze. Podle Zbořila se však s přihlédnutím k názorům a publikovaným analýzám nezdá, že by ANO 2011 sebralo příliš mnoho voličů TOP 09. „Spíše, a to ještě jen někde, voliči TOP 09 nevolili. Zdá se, že to byli voliči ODS, ale to byli ti, kteří postupně odcházeli už v posledních několika letech. To, že se ANO 2011 nehlásí halasně k pravici nebo levici, mu (Andreji Babišovi) dává naději, že je bude volit ‚umírněná pravice v mezích zákona ‘, ale nikoli voliči TOP 09. Ti jsou programově více vyhranění, než všichni ostatní, a hlavně jsou Andrejem Babišem považováni za příčinu všeho neštěstí, a tak asi ještě několik let se nebudou považovat  ani za potenciální odpadlíky nebo přeběhlíky,“ konstatoval.

K otázce zisku 16 mandátů pro TOP 09 v Praze, čímž se strana zařadila na druhé místo za vítězné ANO se sedmnácti křesly v zastupitelstvu hlavního města Prahy, Zbořil dodává: „Není to jednoznačný neúspěch a nemá jen jeden důvod. Je to záležitost multikauzální a ještě se do toho plete skutečnost, že se zde volilo ‚komunálně‘ i ‚regionálně‘ a konec konců, i celostátní politika hraje v Praze určitou roli. Co bylo ale jednoznačně odporné, byl způsob volby, který přímo odháněl voliče od volebních místností. A pak se ukázalo, že volili jen ti pevně rozhodnutí, a to nejen ANO 2011, ale i TOP 09,“ řekl Zbořil.

Komunální volby v Praze

K samotným výsledkům komunálních voleb v Praze a odhadům budoucí koalice, pak dodal: „Praha má vlastní specifika a jedním z důležitých je tradičně neprůhledné uzavírání a rušení smluv, které mezi sebou různí partneři uzavřeli. Dá se předpokládat, že to bude tentokrát jinak nebo se ty prázdné dohody s voliči zase budou přepisovat hned první den po volbách? Doufám, že nikoli, a tak mi, prosím, ponechte alespoň ještě několik dní naděje, že to bude tentokrát poněkud lepší,“ sdělil.

Neúspěch Zbyňka Passera a hnutí Pro Prahu, které se do zastupitelstva hlavního města Prahy nedostalo, Zbořil přisuzuje mimo jiné špatnému načasování kampaně. „Asi svou kampaň začali pozdě a možná, že si vybírali pro svou agitaci nevhodná místa. Ale nedokážu posoudit, zda svoje výsledky považují za přiměřené tomu, jakou kampaň vedly, anebo, zda se jim jejich omezený úspěch nezdá až příliš neodpovídající vynaložené práci a energii,“ řekl Zbořil.

Je výsledek ODS na rezignaci Fialy?

ODS obhajovala v komunálních volbách 5 112 mandátů, získala jich 2 214. Do druhého kola senátních voleb postoupilo za občanské demokraty šest kandidátů. V senátních volbách ODS obhajuje dvě křesla. Nicméně v rámci komunálu uspěly některé silné osobnosti. Například na Praze 2 zvítězila dosavadní starostka Jana Černochová, v Teplicích senátor a starosta Jaroslav Kubera a v Brně – Starém Lískovci Vladan Krásný.  Podle Zbořila je třeba v tomto případě rozlišovat mezi osobnostmi a politickými celebritami. „Pan senátor Kubera a paní Černochová jsou dvěma světlými výjimkami, kteří dokáží být viděni v Parlamentu ČR i v místech, kde žijí a také politicky pracují. Jeden z hříchů ODS bylo od nepaměti, že spíše sázela na okázalost a pověstné ‚zlaté řetězy‘, než na „drobnou politickou práci pro člověka“. Ti, kteří na nejnižší úrovni skutečně politicky pracovali, většinou neměli šanci proniknout do vyšších struktur stranické politiky. Příklad pana Petra Fialy pak je příkladný. Začíná pracovat jako politik rovnou ve funkci předsedy strany, a co je horší, tato strana mu aplauduje a oddaně, myslím tím nekriticky, jej následuje,“ podivuje se Zbořil.

Výsledek ODS ale podle něj není na rezignaci předsedy. „Rezignace by byla v jeho případě a z hlediska ODS nevhodná, zejména poté, když přijali tu svou pověstnou ‚dvouletku‘ obnovy vnitřními boji zničené strany. Co s touto vleklou krizí učinit ví málokdo, když se ukazuje, že i noví lidé, které Fiala do vedení strany přivedl, jsou z nejrůznějších důvodů neviditelní,“ vyjádřil se Zbořil.

Zmrtvýchvstání lidovců není překvapením

Úspěch lidovců podle něj není jen zásluhou předsedy Pavla Bělobrádka. „Jednak je to strana, která má svou morálku (aniž omlouváme její hříchy) a prošla si svou očistou, když poznala, jak vypadá ztráta důvěry v její schopnost činit něco rozumného v Poslanecké sněmovně PČR. KDU-ČSL ale přes všechny prohry neztratila svůj kontakt v tradičních místech, kde dělá svou politiku po desetiletí a její zmrtvýchvstání není vlastně žádným překvapením. Navíc lidová strana překonává úspěšně svou generační proměnu, aniž by zavrhovala ty nejstarší a odpuzovala ty nejmladší. Proto nemá ani nouzi o osobnosti volené do Senátu, ve kterém se zuby nehty udržela i v letech pro ni neúspěšných,“ zhodnotil pro ParlamentníListy.cz politolog.

Poloúspěch Čuby a fiasko Bursíka

V rámci senátních voleb Zbořila nejvíce překvapil „poloúspěch“ někdejšího šéfa JZD Slušovice Františka Čuby (SPO), který postupuje do druhého kola společně s Alenou Gajdůškovou, a úplný neúspěch Martina Bursíka, který kandidoval za TOP 09 na Praze 1 skončil na třetím místě. „A to zejména proto, že oba mají své zanícené kritiky i obdivovatele. Jejich popularita či nepopularita je ale omezená jen na určitá místa a těch není mnoho. Pan Bursík navíc, jak říkal rada Vacátko, byl ‚rozpracován‘ na více místech, a  zřejmě mu uškodila většinou nepřátelská kritika na sítích. Všechno ostatní je hádání z křišťálové koule, a to nejen pokud jde o výsledky voleb v druhém kole, ale i o důsledky těchto výsledků, protože předpokládám podstatně nižší účast voličů a rozhodovat mohou stovky, ne-li desítky hlasů. Jistě nedojde k jejich kupování, ale nějaká masivní „úprava“ veřejného mínění se dá předpokládat. Vzpomeňme na majitele cestovních kanceláří pana Fischera či Okamuru a další,“ připomněl Zbořil.

Na závěr zhodnotil i volební účast, která dosáhla v komunálních volbách 44, 46%  a v senátních volbách 38, 62%. „Odhadoval jsem účast v komunálních volbách nejdříve ‚pod 50% ‘, týden před volbami jsem to upravil na 45%. Naopak v senátních volbách jsem předpokládal účast okolo 32-33%. Ale počkejme si na bídu druhého kola. Co k tomu říct? Není to jen obraz české politiky, ale zejména českých politiků. Takže co nejstručněji, je to bída s nouzí,“ uzavřel.

 

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…