Abolice? Babiš je svázán. Co dál? Zemanův strategický tah očima politologa

20.09.2019 19:05

ROZHOVOR Výrok o „milosti“ pro Andreje Babiše je podle politologa Jana Kubáčka kuriózně komplikace právě pro předsedu vlády. „Pro část veřejnosti zůstane vinným… a slabším,“ říká odborník a vysvětluje v rozhovoru pro PL, proč a jak prezident ve skutečnosti šéfa ANO stigmatizoval a ještě více mu přistřihl křídla. Expert na politiku uvažuje, zda by premiér přijal abolici, která je brzdou k očištění a nechává stín pochybení. Čtěte úsudky, které měl možná na mysli Miloš Zeman, pokud vyjádření nemyslel vážně.

Abolice? Babiš je svázán. Co dál? Zemanův strategický tah očima politologa
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Politolog Jan Kubáček (na snímku v pořadu Horké téma).

Pokud by prezident skutečně přistoupil k udělení abolice, co by to znamenalo pro politickou scénu, zejména pro opozici? A jak by měla případně reagovat?

Upřímně řečeno, kuriózně je to komplikace pro Andreje Babiše. To, že je téma abolice vůbec vzpomínané a skloňované, na něm fakticky nechává stín pochybností a zdání, že možná pochybil. Protože stále ještě nevíme, jak nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman rozhodne. A jen připomínám, že se říkalo, dobře, nějak rozhodl pan Jaroslav Šaroch, nejvyšší městský státní zástupce, on rozhodne určitě opačně, a on poměrně velmi rychle zopakoval argumenty státního zástupce Jaroslava Šarocha. Neboli zdaleka není jisté, že by nyní státní zástupce Zeman rozhodl jinak.

Ale to, že se téma abolice vůbec začalo skloňovat v souvislosti s Andrejem Babišem, tak už tím pro část veřejnosti zůstane vinným a celá kauza bude vnímaná jejich optikou. Jako účelová.

Anketa

Souhlasili byste, kdyby prezident Zeman zastavil stíhání premiéra Babiše?

86%
14%
hlasovalo: 19739 lidí

Neboli – konkurenci to povede k tomu, že dál bude nesmiřitelná vůči Andreji Babišovi. Velmi kritická. Bude využívat toto téma, že jde o nadstandardní lámání spravedlnosti ve prospěch vybraných. Že se porušuje princip, aby se měřilo všem stejně.

A povede to k tomu, že tím pádem Andrej Babiš bude prostě slabší. Že bude dál v takové té situaci tlaku, protože ta kauza Čapí hnízdo neskončí; neboli bude to zase výhodnější pro prezidenta republiky, protože bude mít premiéra v oslabené pozici.

Otočím-li to – kdyby Pavel Zeman oznámil, že Andrej Babiš v kauze Čapí hnízdo vyšetřován být nemá, tak by se samozřejmě pozice Andreje Babiše zlepšila. Posílil by i vůči Miloši Zemanovi. Takto ne. Díky abolici zůstává de facto dál symbolicky svázán a bude stále dobře kritizovatelný od opozičních stran, a tím pádem ve submisivnější pozici vůči prezidenta.

Dá se říci, že ho prezident výrokem o abolici vlastně poškodil, místo aby to bylo vyjádření podpory? Mohl to být prezidentův záměr? Tak by to pro někoho nyní mohlo vyznít…

Prezident jej stále jakoby drží tak trochu přivázaného k sobě. Mohl to být strategický tah, jak mu přistřihnout křidélka – to je asi nejpřesnější. Je to snaha mu dál držet přistřižená křídla, a tím menší možnost politického rozletu, osamostatnění.

Nemohlo jít tedy ze strany pana prezidenta spíše jen o jeden z řady provokativních výroků, aniž měl skutečně úmysl abolici někdy provést?

To my už nikdy nezjistíme. Samozřejmě nevíme, ještě stále Pavel Zeman nerozhodl. Je to padesát na padesát. Existuje možnost, že šlo možná jen o snahu stigmatizovat Andreje Babiše do dalšího období, a už nezjistíme, jestli oprávněně. nebo jestli to byl čistě politický tah.

Ještě je otázka, zda by Andrej Babiš abolici vůbec přijal, protože české právo umožňuje, aby obviněný člověk „omilostnění“ odmítl a na projednání trval (mimochodem už mu pak alespoň nehrozí trest, i kdyby byl shledán vinným)

Opět – nevíme. Ale už to žije svým životem… Jak by Andrej Babiš reagoval, je už velmi spekulativní a lze to těžko odhadovat, protože nevíme, v jaké situaci by to bylo…

...a jestli by se chtěl očistit, protože odmítnout abolici je možnost pro obviněného, aby ukázal, že se chce očistit…

Asi by to také bral optikou, jaké politické síly by sílily nebo slábly na politické scéně, protože jemu také jde o to, aby si nezkomplikoval případně další premiérství. On potřebuje nějakého koaličního partnera.

Pokud by přijetí abolice znamenalo omezení koaličního potenciálu, znemožnění premiérství, tak by asi odmítl a rád by to řešil soudně. Asi by tuhle situaci využil pouze pro nejbližší rodinné příslušníky. Ale je to spekulativní.

Co situace kolem výroku o abolici pro premiéra vyjadřuje směrem k veřejnosti, zvláště v období demonstrací Milionu chvilek pro demokracii, které mimo jiné poukazují i na posunutí hranic rovnosti před právem?

Že se bude demonstrovat dál. A že situace zase bude rozdělená v uvozovkách padesát na padesát.

Prezident před rokem uvedl, že abolici neudělí, protože by se tím zesměšnil. Teď změnil názor. Zesměšnil se tedy?

Upřímně řečeno, u některých dlouhodobých kritiků bude dál kritizován, tam se nic nezmění. A jeho stoupenci budou mnozí říkat: No jo, ale byla to hypotetická věc, neudělil ji, bylo to jenom jako zamyšlení. A zároveň budou říkat, že to bylo v reakci, kdy dva státní zástupci řekli, že není důvodu prošetřovat a že Andrej Babiš je nevinen.

V podstatě si myslím, že to dopadne padesát na padesát: Kdo podporuje, bude podporovat dál. Kdo kritizuje, bude kritizovat dál.

Ale samozřejmě to není dobře, je to velmi výjimečná situace! Je to velmi výjimečné opatření, mělo by se jím šetřit jako šafránu, a to dokonce i slovně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…