Analytik: Pane Schwarzenbergu, vyšel jste z módy. A vítěz voleb? Žádný Babiš, někdo jiný

12.10.2014 15:31

POLITOLOGOVÉ Komunální volby přinesly do české kotliny politickou duhu á la perský koberec. Ze sociální demokracie se stala strategická nevěsta. Politolog Jan Kubáček pro ParlamentníListy.cz komentuje mimo jiné i vybraná místa senátních voleb a vysvětluje, kdo a proč je skutečným vítězem a poraženým letošních voleb. Také mluví o fenoménu starousedlíků, otupení hran a dalších trendech.

Analytik: Pane Schwarzenbergu, vyšel jste z módy. A vítěz voleb? Žádný Babiš, někdo jiný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Foto s Karlem

Anketa

Jak jste spokojeni s výsledky právě skončených voleb?

3%
hlasovalo: 3483 lidí

Co se dá z výsledků voleb celostátně vypozorovat, je pestrost, kterou na radnice přinesly. „Je to pestrá duha. V zásadě to téměř všude bude o třech koaličních partnerech, protože skoro všude chybí jeden až dva zastupitelé, aby měli většinu,“ říká svůj první postřeh z výsledků voleb Jan Kubáček.

Proč má ODSka bod překvapivosti

Na otázku, kdo je vítězem voleb, kupodivu neodpovídá, že by to byli nováčkové babišovci. „Ono se to trošku přehlédlo, ale jsou to jednoznačně regionální hnutí. Mluví se o ANO a sociální demokracii, ale oni přece měli výhodu vlády a prezentace výsledků, ale faktickým vítězem – bavíme-li se o krajských, magistrátních městech – jsou jimi místní hnutí. Všude budou ČSSD nebo ANO nuceny se dohodnout vždy s nějakým tím regionálním uskupením či hnutím angažovaných osobností. Takže oni jsou vítězové, a pak kuriózně a psychologicky ODS. Překvapila sama sebe, a to z pohledu senátních kandidátů i ubránění některých měst,“ míní politolog. Prognóza, že občanští demokraté spíše pole opustí a vyklidí ho ve prospěch TOP 09, se ukázala jako nesprávná. „Odešla s relativně menším šrámem,“ shrnul odborník.

Fenomén knížete už netáhne. Z oranžových je nevěsta

Kdo vlastně prohrál? „Jednoznačně TOP 09, bereme-li v potaz, že je vypracovanou opozicí vůči vládní koalici. Všude cíleně pracovala s fenoménem knížete Schwarzenberga. Nechybělo ani odvolávání na prezidentské volby a tak dále,“ zdůrazňuje, že „volit Karla“ už tolik netáhne.

Druhým poraženým jsou podle politologického experta Jana Kubáčka komunisté. „Nezabodovali v senátních ani v tradičních obvodech. Ani v levicových městech neměli dobré výsledky,“ je podle něj překvapivé pro rudou stranu s jejími jindy věrnými voliči.

Z těchto pohledů je pak výsledek sociální demokracie v podstatě neutrální. „Nezabodovali asi tak, jak chtěli, ale velmi často se jim podařilo, že města ovládlo roztříštěné spektrum á la perský koberec o pěti a někdy až osmi barvách. Z těch kamenných stran se jim z tohoto pohledu podařilo udržet dobrou pozici – pozici strategické bohaté nevěsty, kterou potřebujete k sestavení koalice místních hnutí a ANO či kamenných stran s cílem izolovat babišovce. Byť skončila třetí, někde i čtvrtá,“ vysvětluje Kubáček.

V čem se voliči emancipovali

I přes malé klopýtnutí, které je ovšem v souladu s předvolebními průzkumy, se tak sociální demokracie leckde dočká pozic náměstků či lidí blízkých vedení obce. „Ukázalo se, že sociální demokracie už má disciplinované voliče – dokázali to zvládnout, byť na ně byly výjezdy ze strany babišovců. To je voličská novinka. ČSSD už má místní autority, kteří dokážou obstát. Když někdo tuto stranu opustí, tak tím ztrácí. To je případ primátora Kajnara v Ostravě. To se v minulosti nestávalo – odpadlíci ODS neuspěli, ale odpadlíci ČSSD v jiných stranách bodovali. Voličstvo je v tomto směru emancipované, velice loajální,“ připomíná věc, které si ne každý všiml.

Senátní volby přinesou v druhém kole zajímavé duely

Také funguje trend místních osobností, zejména co se týče postupu v senátních volbách. „Dokázaly si je uhájit, byť čelily mnohde velkému množství nových tváří, často například lékařů. Takže ČSSD si podle mě může říci, že jsou na tom tak nula nula. V solidním základu,“ shrnuje Jan Kubáček.

Například v Lounech se v druhém kole senátních voleb ministr Marcel Chládek utká s kandidátkou za ANO, což by pro něj mohl být průšvih. „Je to pro něj poučení, protože asi sázel na větší rozdíl vzhledem k tomu, že je viditelným ministrem. Sázel na osobní popularitu, ale teď bude muset mobilizovat a sázet na své voliče. Nahrává mu to z titulu, že účast v druhém kole je spíše charakteristická pro voliče levice, levicového středu,“ říká Kubáček s tím, že výhodu má ministr v tom, že kandidátka za ANO nemůže počítat s disciplinovanými voliči. Ti, co „zbyli“, jsou vesměs vůči Andreji Babišovi vyhranění, takže zřejmě zůstanou doma. Chládek bude muset zaktivizovat ty, kteří přemýšlejí levicově, protestně vůči ANO, aby je přivedl k volbám a obhájil.

Praha 1 čeká na soutěž mezi Zdeňkem Schwarzem (ODS) a Václavem Hamplem (KDU-ČSL/SZ). Známý exzelený Martin Bursík (LES) a sexuoložka Laura Janáčková (ANO) se svou kontroverzní kampaní v negližé sice oba získali celkem vysoké procento hlasů – zhruba 15 a 13 procent, ale na postup to nestačilo. „Ukazuje se, že voliči Prahy 1 jsou konzervativní. Přijali spíš klidnou podpůrnou kampaň. Pražský volič ocenil schopnost dohodnout se a postavit společného kandidáta ještě před volbami,“ podotýká expert s tím, že je vidět, že lidé oceňují, že někteří politici dokáží otupit hrany a domluvit se na širší podpoře. To ukazuje i solidní výsledek Trojkoalice, která neměla tolik peněz na kampaň a konkurenci se špatně čelilo.

Všimněte si fenoménu starousedlíků

Také se začíná objevovat něco jako fenomén starousedlíků. „Je to podobné jako když někde nastoupí regionální hnutí a řekne Českobudějovičované, Mostečané, Semiláci, Liberečané – je jedno, co si tam doplníte – si zaslouží to a to. Začíná se ukazovat, že když to uskupení podobně promlouvá starousedlicky vůči občanům, tak to spíná a funguje stejně i na Praze 1,“ říká a shrnuje to, že prostě něco jako všeobjímající záštita Karla Schwarzenberga jako symbolu topkařů není dostačující.

Projevila se únava materiálu?

Při sledování dalších měst je například překvapením Znojma, že vypadla Marta Bayerová, ač držela mandát opakovaně. „Ukazuje se, v uvozovkách, zřejmě únava materiálu. Voliči u ní neviděli výsledky. Jsou ochotni volit odlišně,“ komentuje to Jan Kubáček.

Na Kladně se Jiřímu Dientsbierovi podařilo mobilizovat a udržet své voliče. „Dokázal je přivést k volbám, to se musí nechat. Slyší na jeho styl politiky. Kuriózně má méně výsledků než třeba v Lounech Marcel Chládek,“ dodává Jak Kubáček.

Současný předseda Senátu Štěch, který postoupil za obvod Pelhřimov, zřejmě pozici v horní komoře Parlamentu obhájí. Zpívající právník Ivo Jahelka zřejmě neuspěje. „Pro sociální demokracii je to důležitý symbol, že má senátora matadora, rutinéra, což dřív bylo – v osobě Přemysla Sobotky - charakteristické pro ODS,“ vyjadřuje se ještě politolog Jan Kubáček. Pokud podle něj dopadne odhad druhého kola, bude to o senátním vítězství ČSSD, takže si udrží nejpočetnější klub.

U senátních voleb tentokrát bodovaly profese typu lékařů, ale uspěli především i lidé, kteří se profilovali opravdu jako pevná součást regionu. Lidé chtějí vidět, že se skutečně dočkají pomocné ruky a že se senátor bude věnovat jejich tématům a zájmům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…