Andrej Babiš by měl zpozornět nad těmito odhady: Piráti by mohli být stejně silní jako ANO, pokud...

04.09.2018 19:02

ROZHOVOR „Andreji Babišovi se zatím daří udržovat aktivitu, nemá konkurenta, vyzyvatele. Často je úspěch či neúspěch dané politické strany či subjektu nejen o přitažlivosti, charismatu daného politického představitele, ale i o šedosti a neatraktivitě jejich konkurentů,“ vysvětluje nejnovější průzkum volebních preferencí pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček. Pouze u nejmladších voličů a v Praze ANO nevyhrálo, předstihli je Piráti. „Je to dáno kombinací liberální nabídky a fenoménu nové koště. Mají tu výhodu, že oproti ANO, ODS, topce můžou říkat: My jsme ti noví, neokoukaní,“ konstatuje.

Andrej Babiš by měl zpozornět nad těmito odhady: Piráti by mohli být stejně silní jako ANO, pokud...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Start kampaně Hnutí ANO k letošním komunálním a senátním volbám. Zúčastnil se předseda ANO a premiér Andrej Babiš, lídr kandidátky v Praze Petr Stuchlík, primátor a lídr kandidátky v Brně Petr Vokřál a primátor a lídr kandidátky v Ostravě Tomáš Macura

Podle srpnového volebního modelu, který vypracovala agentura Kantar TNS pro Českou televizi, vede stále v preferencích hnutí ANO. Jeho zisk významně roste s věkem. Zatímco mezi mladší skupinou 18 až 29 let má podporu 11,5 procenta, u starších šedesáti let už činí 42 procent. Čím si to vysvětlujete?

Je to zejména tím, že Andrej Babiš se posunul k tématům, která oslovují primárně starší voliče. Ať je to péče o sociální kvalitu života, otázka minimální mzdy, důchodů. Souvisí to i s tím, že Andrej Babiš neopečovává témata, která jsou nejdůležitější pro nejmladší generaci. Přenechává to konkurenci, primárně Pirátům. Ať je to otázka internetu, či šance dosáhnout na první práci nebo dosažitelnost bydlení. To jsou témata, která dosud tolik neřešil. Asi se postupně objeví, ale zatím je to ponecháno konkurenci. Řeší se témata, která jsou pro Andreje Babiše zajímavější, protože se dotýkají starší generace. Ta je u voleb disciplinovanější, chodí v mnohem větším počtu a pravidelně. Z pohledu jeho politického marketingu sází zatím na jistotu.

Přesně naopak je tomu u Pirátů. Ti nejčastěji získávají podporu mezi mladými lidmi do třiceti let (skoro jedna třetina, 31 procent), zatímco u nejstarší generace se řadí se šesti procenty mezi minoritní varianty...

Anketa

Který z posledních premiérů byl nejlepší?

4%
4%
3%
89%
hlasovalo: 11145 lidí
Loví témata, která jsou jinými opuštěna, neobhospodařována. Hodně se prezentují jako generační volba, což je hodně důležité pro mladší voliče. Neb mají dojem, že mohou volit své vrstevníky. Kromě toho své dělá i to, že Piráti vytahují témata, která mladší generaci zajímají. A jsou také samozřejmě takoví protestní, provokatérští, což se mladší generaci také líbí. Mluví jejich slovníkem, jejich optikou. Jenže je tam svízel, což vidíme i na těch číslech. Podle nich na první pohled si řekneme, že Piráti musí mít dvacet procent. Ale to je právě to – je tam deklarativní podpora. Účast u voleb už je horší oproti jejich rodičům a prarodičům. Takže Piráti si sice investují na budoucnost, ale v současnosti mají problém, jak tu mladou generaci dostat k volbám. Kdyby ji k nim dostali v reprezentativním počtu, můžou být téměř stejně silní konkurenti hnutí ANO v celostátní politice.

Teď odběhnu ke komunistům. Ti mají osm procent celkově jako SPD a dělí se s nimi o čtvrté místo (druzí Piráti – 15 procent, třetí ODS – 13). V té nejstarší kategorii voličů má KSČM podporu 15 procent. Což ale asi příliš překvapení není.

Není. Spíše jsou překvapením jejich tak nízká čísla. V minulosti měli víc. A v té nejstarší skupině se jim dařilo oslovovat mnohem více voličů. Proto to ukazuje, proč mají teď komunisté hubenější výsledky a proč je dokáže předběhnout SPD Tomia Okamury. Protože jednak jim bere část jejich voličů a ještě dokáže oslovit část mladších voličů a protestně naladěných voličů. Pro komunisty je to varující. Ukazuje to, že se budou potřebovat rozkročit. Budou potřebovat nacházet nové tváře, nová témata. Budou potřebovat se dostat do nižších věkových skupin. 

Ještě k hnutí ANO. To vyhrává téměř ve všech jiných sledovaných kategoriích, tedy podle věku, pohlaví, vzdělání i podle místa bydliště. Jeho podpora je stabilní a trvá již řadu let...

To je pravda. Začínali jako protestní hnutí, posléze se z toho liberálního posunuli do konzervativního levého středu. Andreji Babišovi se zatím daří udržovat aktivitu, nemá konkurenta, vyzyvatele. Často je úspěch či neúspěch dané politické strany či subjektu nejen o přitažlivosti, charismatu daného politického představitele, ale i o šedosti a neatraktivitě jejich konkurentů.

Hnutí ANO není první pouze ve dvou kategoriích. Ve skupině nejmladších voličů od 18 do 29 let, a pak v Praze. V ní je opět porážejí Piráti s 21 procenty. Co k tomu říci?

Hlavní město v každé zemi má jinou preferenci než zbytek státu. Je to dáno příležitostmi, životním standardem, životní úrovní, vyšším stupněm liberálnosti. Když budeme popisovat Vídeň, Paříž, Bratislavu, Varšavu, nebo Prahu, není rozdílu. Souvisí to i hodně s tím, že Andrej Babiš se posunul. Zároveň je tu i fenomén minulosti. Pro Pražáka je mnohem důležitější Babišova minulost. Druhá věc je, že Praha mu vyčítá neúspěch a velmi problematické a neprofesionální fungování Adriany Krnáčové v čele města. Částečně Babišovi Pražáci vyčítají to, že dokáže být v řadě věcí souputníkem Miloše Zemana. To je pro mnohé z nich antipod se vším všudy. Mimochodem to ukazuje limitovanost strategie Andreje Babiše. Je postavená výhradně na něm. Nepodařilo se mu vygenerovat nějakého výrazného, sympatického, atraktivního kandidáta pro velká města. Ani žádného sympatického mlaďocha pro mladé voliče, který by dokázal konkurovat Pirátům či jiným nezávislým kandidátkám právě v určitém liberálním pohledu ve vnášení témat do programu hnutí ANO, tím permanentním servisem ve prospěch mladší generace. Andrej Babiš se stal servismanem pro střední a starší generaci, ale chybí tam někdo, kdo by servisoval pro věkovou skupinu od dvaceti nahoru. 

Vedení Pirátů v hlavním městě je ale zajímavé nejen tím, že poráží hnutí ANO. V Praze vítězila dlouhá léta ODS, pak TOP 09...

Je to dáno kombinací liberální nabídky a fenoménu nové koště. Když se podíváme detailně na kampaň, tak Piráti nabízejí to, co hnutí ANO před čtyřmi lety. Maji tu výhodu, že oproti ANO, ODS, topce můžou říkat: My jsme ti noví, neokoukaní. Uvidíme ale, co s nimi udělá Praha sobě pana Čižinského. Ten bude lovit ve stejných voličských vodách jako Piráti.

Blíží se komunální volby. Dávají nám tyto výsledky průzkumu, které jsou zaměřené na volby parlamentní, nějakou zprávu o volbách komunálních? Tedy například, že Piráti jsou favority v hodně sledované Praze, a jinde ve městech hnutí ANO?

Část voličů se bude rozhodovat podle celostátní politiky a celostátní preference. Bude jich něco kolem čtyřiceti procent těch, co přijdou k volbám. Zbývajících šedesát procent voličů bude hodně přihlížet k místní situaci. Je zajímavé, že i v případě velkých měst. Což v minulosti nebývalo. Platilo, že Praha až po Ostravu, někdy i Plzeň, volily podle celostátní politiky. To se proměnilo. Mnohem více posílí místní karta. Navíc se ukazuje, že levice je poměrně vyprofilovaná. To pro ni není dobrá zpráva. Těch, co by ještě potenciálně zvažovali volbu levicové strany, už moc není. Naopak je velká skupina – odhaduji, že každý čtvrtý chystající se k volbám – která ještě není rozhodnutá. Bude si vybírat optikou Prahy někde mezi Jiřím Pospíšilem, Piráty, panem Čižinským a případně ODS, u jiných měst od místních sdružení až po starostenská uskupení v daném místě. Tam bude ještě velké klání. Z mého pohledu o tyhle hlasy se hraje. 

Výsledky komunálních voleb se možná těžko předpovídají i proto, že je možné křížkovat napříč stranami. Já aspoň to tak dělat budu a sestavím si tak vlastní zastupitelstvo. Jak je to běžné?

Speciálně v menších městech. V Praze je to uondá, protože dostanou velký arch, a zabalí to. Stoprocentně ve městech jako Olomouc, Liberec, Plzeň, Hradec, Pardubice a dalších –    tam už to bude sestavování vlastních týmů. Zajímavé je, že teď se vedou souboje o to, jak si v uvozovkách sestavíte svůj tým. Hodně se to povede v oblasti umírněného středu a mírně napravo, tam budou největší souboje. Naopak levicové strany budou letos v tomto ohledu bity. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…