Andrej Babiš jde do kytek, začal jeho konec? Je to prý jinak

04.06.2014 7:21

POLITOLOGOVÉ Bezchybnost Andreje Babiše v politice skončila, chtělo by se říci po událostech posledních dnů, v nichž předseda hnutí ANO musel řešit personální potíže na Ministerstvu spravedlnosti, ale i na místě lídra pražské kandidátky pro komunální volby. Ani jedno však stejně jako přiznání chyb v uzavřené koaliční smlouvě nejsou podle oslovených politologů přehmaty, které by měly jeho silnou pozicí v domácí politice nějak otřást.

Andrej Babiš jde do kytek, začal jeho konec? Je to prý jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Spor ministryně s náměstkyní v rezortu spravedlnosti i odvolání pražské jedničky z kandidátky pro komunální volby řešil během víkendu předseda hnutí ANO Andrej Babiš. A hned začátkem nového týdne se pustil do kritiky toho, na co prý neuváženě kývl při dohadování koaliční smlouvy, ať už šlo o zrušení druhého pilíře důchodové reformy, rušení poplatků ve zdravotnictví nebo zavedení třetí sazby DPH. Do pouhých pár dnů se tak natěsnalo Andreji Babišovi hned několik problémů, které mohou jeho zatím suverénní poutí politikou trochu zatřást.

V čele rezortu spravedlnosti už byla dále neudržitelná spolupráce ministryně Heleny Válkové s náměstkyní Hanou Marvanovou, přestože obě byly do funkcí nominovány hnutím ANO. „Narazila jsem na hradbu zájmů lobby Advokátní a Exekutorské komory. Také jsem pochopila, že i když po volbách nastoupí politici a chtějí realizovat své plány, nemají šanci, pokud jsou ministerstva pod vlivem lobbistických skupin, různých parciálních zájmů,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Hana Marvanová poté, co už věděla, že v zájmu zklidnění situace musí ministerstvo opustit.

Šéf ANO měl spor na Ministerstvu spravedlnosti objasnit

Její vynucený odchod by podle politologa Rudolfa Kučery neměl mít vážnější dopad na renomé Andreje Babiše. „Angažmá paní doktorky Marvanové na Ministerstvu spravedlnosti lze přičíst její pověsti advokátky, která se zabývá důležitými kauzami, ale jiná věc je potom správa ministerstva a rozhodování o odměnách exekutorů a dalších věcech. A to zřejmě nebylo úplně v souladu s tím, jak si to představuje paní ministryně. Ale aspekt poškození protikorupčního étosu Andreje Babiše a jeho hnutí bych v odchodu paní Marvanové neviděl,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Rudolf Kučera.

„Paní Válkovou si pamatuji ještě z dob, když působila na Právnické fakultě v Plzni, tam příliš velkou odvahu neprojevila. Teprve když vyšly ty naše články, tak odtud odešla, ale osm let to tam s nimi táhla. Takže bych spíš věřil tomu, jak to líčí paní Marvanová. Pokud jde o pana Babiše, tak měl ten spor objasnit a ukázat v celé jeho šíři, protože takhle se tam ten korupční potenciál hromadí a hromadí a jak to vypadá, za paní Válkové nebude řešitelný. Dá se říci, že to je první škobrtnutí pana Babiše, ale u veřejnosti ho moc nepoškodí,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Jiří Bystřický.

Odvolaný pražský lídr věští hnutí cestu do kytek

Další personálií, s níž se musel předseda hnutí ANO vypořádat, bylo odvolání Jana Kasla z čela pražské kandidátky hnutí ANO pro podzimní komunální volby. Odvržený lídr to v rozhovoru pro Lidové noviny vysvětloval strachem některých lidí, že by mohli být v Praze odříznuti od pupeční šňůry. Prý ho mrzí, že Andrej Babiš poslouchá šéfku pražské organizace ANO Radmilu Kleslovou, která navazuje nitky a směřuje lidi tak, aby „pražský byznys“ pokračoval jako v minulosti. „Tím začíná konec ANO, jestli to bude chtít Andrej Babiš tímto způsobem řídit dál, tak to půjde do kytek,“ prohlásil Jan Kasl.

S tím ale Rudolf Kučera vůbec nesouhlasí. „Pan Kasl už primátorem byl a jeho působení v této funkci také nebylo nijak bezchybné. Bohužel v české politice se opakuje dost neblahý jev, kdy ten, kdo ztratí nějaký personální post, tak najednou vychrlí řadu obvinění, o kterých předtím vůbec nemluvil. Já jsem paní doktorku Marvanovou neslyšel hovořit o tom, že tam jsou takové obrovské tlaky ze stran Exekutorské nebo Soudcovské unie. Stejně tak exprimátora Kasla,“ poznamenává Rudolf Kučera, bývalý ředitel Institutu politologických studií na FSV Univerzity Karlovy.

Souběh kritiky od Kasla i Marvanové může ANO poškodit

Podivuje se tomu, že kdyby to bylo všechno tak hrozné, jak o tom teď oba protagonisté mluví, proč do toho vůbec šli a proč se o ta místa ucházeli. „Proč se paní doktorka Marvanová nabídla, že bude na ministerstvu? Nebo proč pan exprimátor Kasl chtěl být v čele pražské kandidátky ANO? To, že řekl, že to pan Babiš pohnojil a hnutí ANO půjde do kytek, mi přijde hodně silné. Pan Kasl tím hnutí ANO poškozuje. Asi to dělá proto, že ztratil šanci, ale připadá mi to nešťastné,“ konstatuje Rudolf Kučera.

Jiří Bystřický považuje Jana Kasla za jednoho z mála slušných politiků, takže jeho nominaci na pražského primátora za hnutí ANO považoval za dobrý nápad. Ten se ale po jeho odvolání z čela kandidátky může obrátit proti Babišovu hnutí. „Ten souběh obou informačních kanálů, to znamená, že jak Kasl, tak Marvanová hovoří podobným tónem, může potenciál hnutí ANO poškodit. Lidé totiž mají velká očekávání, když pravice padla a ANO na sebe nabaluje celý ten potenciál lidí tohoto směru. A jestli tam od počátku nebude takový rychlý tah, jako míval Václav Klaus, tak se to velmi rychle zabrzdí na řešení těchto drobných věcí,“ varuje politolog.

Přiznání chyb nahrálo ODS na ostrý útok

Ke dvěma zmíněným personálním trablům si Andrej Babiš přidělal další potíže sám, když v České televizi označil za chyby zrušení druhého pilíře důchodové reformy, rušení zdravotnických poplatků i zavedení třetí sazby DPH. Jednak tím naštval koaliční ČSSD, jednak nahrál na smeč předchozím vládním stranám. „Pan podnikatel zřejmě ve funkci ministra financí zjistil, že 1+1 nejsou 3, ale 2, a že zadlužování není normální. Opravdu kroky bývalé koaliční vlády ODS byly tak hrozné, když se k nim šéf ANO vrací? Asi ne,“ zaútočil zostra místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

„Bývalá koalice by neměla vůbec mluvit, takže i Přemysl Sobotka by měl jenom mlčet, protože plošné nasazení poplatků i za děti, těhotné ženy nebo důchodce byl asociální nesmysl. Ty poplatky měly být zavedeny diferencovaně, určité kategorie z nich měly být vypuštěny. To bylo velmi nepromyšlené a špatné. No a Andrej Babiš došel k názoru, že plošné zrušení poplatků stejně jako jejich plošné zavedení byla chyba. Přiznal to s tím, že to dá na stůl k diskuzi. Nedává tím za pravdu opozici, je to jen přiznání toho, že plošné zrušení bylo špatně,“ míní politolog Rudolf Kučera.

Může jít o signál ČSSD, co může čekat, až se nebude plnit státní kasa

Vyjádření ministra financí a šéfa hnutí ANO vnímá Jiří Bystřický i tak, že Andrej Babiš odkrývá karty. „Ale hlavně mi to celé připadá tak, že tady vládne jakási celková bezradnost nad tím, jak nějak razantně zasahovat do systémových opatření, jako jsou daně, důchody a tak dál. Já se trošku obávám, že pan Babiš možná teprve poté, co přišel na Ministerstvo financí, zjistil, že ta agenda, jak ji nastavili předtím, mu teď začala vyhovovat, a to, co se dohodlo v koaliční smlouvě, mu teď trochu svazuje ruce,“ podotýká politolog.

Předseda hnutí ANO později svá slova korigoval s tím, že platí to, co je dojednáno v koaliční smlouvě. „Ale Andrej Babiš tím svým původním prohlášením dal signál sociální demokracii, že ty kroky bude ještě zvažovat. Čtu to tak, že na jednu stranu je to takové prostořeké vyjádření, ale na druhou stranu to je taková neplánovaná výzva pro budoucnost, že si ČSSD nemůže být jistá tím, že tu je standardní vládní program a že bude neprůstřelný. To se ukáže třeba za rok kvůli výběrům ve státní kase, že ty kroky, co předtím odsuzovali, budou muset nějakým způsobem uplatňovat,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Jiří Bystřický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…