Andrej Babiš se zmínil o možném příchodu Kubiceho zprávy dvě. Expert tuší proč

25.02.2017 20:20

POLITOLOGOVÉ „Jsem urputné hovado“, řekl sám o sobě ministr financí Andrej Babiš ve svém sobotním kandidátském projevu. Ačkoliv ne stoprocentní volbou, byl znovu zvolen předsedou hnutí ANO. Promluvil o tom, že nechce navyšovat daně, i o tom, že Česká republika nepotřebuje tolik poslanců a senátorů. Neopomněl se zmínit i o premiéru Sobotkovi. Babišův projev okomentoval pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček. „Andrej Babiš je už s Bohuslavem Sobotkou v oficiálním ‚rozvodovém řízení‘,“ říká Kubáček, podle kterého se situace mezi oběma pány bude ještě přiostřovat. Promluvil i o Babišově kritice vůči poslancům, či o „černých pasažérech“.

Andrej Babiš se zmínil o možném příchodu Kubiceho zprávy dvě. Expert tuší proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka

„Čekal jsem už mnohem razantnější naznačení strategie a určitého étosu, se kterým hnutí ANO půjde do sněmovních voleb,“ říká pro ParlamentníListy.cz Kubáček s tím, že sobotní Babišův projev nebyl podle jeho názoru až tak zásadní.

Za zajímavý moment označil například Babišovu nesmlouvavou kritiku vůči poslancům. „Ta byla velmi razantní, kritická, velmi konkrétní. Sice nepadala jména, ale myslím si, že ten poslanecký klub si ta slova velmi detailně přečetl a bylo to ostatně na některých tvářích, které zabírala kamera, poměrně dost znát,“ říká Kubáček.

Andrej Babiš mimo jiné navrhl snížit počet zákonodárců z 281 na 101.

Poslední místo na kandidátce

„Ukazuje se, že Andrej Babiš bude velmi příkrý na personální politice, na sestavování kandidátek. Jednoznačně řekl, že ať poslanci počítají, že se kandidátka nebude sestavovat skrze krajské organizace, regiony a místní tlaky, ale že se bude sestavovat skrze něj a vedení strany. Takže je vidět, že Andrej Babiš nechce opakovat stejnou složitou cestu ODS, sociální demokracie, lidovců a mnohých dalších, kdy si prostě kandidátky sestavovaly krajské organizace a centrum nemělo šanci do toho příliš mluvit a to je samozřejmě personálně svazovalo,“ míní politolog. Dodává, že je vidět, že Andrej Babiš chce spíše sázet na místní osobnosti, autority, odborníky, například lékaře a viditelné komunální tváře.

„Rozhodl jsem se, že dáte-li mi důvěru, budu ve Středočeském kraji kandidovat z posledního místa kandidátky,“ řekl Andrej Babiš, který se touto zmínkou dal vlastně za příklad svým politickým kolegům.

Co Jana Kubáčka prý překvapilo, je, že Andrej Babiš podle něj pojme volební kampaň jako „priority Andreje Babiše“ a snahu stát se premiérem. „Dá se očekávat, že ta kampaň bude silně personifikovaná. Bude o Andreji Babišovi. Tím pádem Andrej Babiš se bude poměřovat ani ne tak se sociální demokracií, jako spíše s Bohuslavem Sobotkou, ani ne tak s TOP 09, ale s Miroslavem Kalouskem….,“ míní Jan Kubáček.

Rozvod se Sobotkou

Andrej Babiš při svém projevu neopomněl ani premiéra Sobotku. Řekl například: „Bylo by velice zajímavé, kdyby pan Sobotka a pan Kalousek kandidovali z posledního místa jako já. Byla by to výzva.“

„Rýpnutí“ do Sobotky ze strany Babiše prý Jana Kubáčka nepřekvapilo. „Je to už standardní konstatování uprostřed v podstatě volební kampaně a uprostřed rozvodového řízení v rámci vlády Bohuslava Sobotky. Prostě Andrej Babiš je už s Bohuslavem Sobotkou, když vezmu ten příměr manželství, v oficiálním rozvodovém řízení. Už jsou před soudem a v podstatě licitují o svůj majetek a o jeho rozdělení. A také tomu odpovídá ta rétorika, to vzájemné chování ve vládě. Už je to prostě jen doklepávání soužití do voleb. A už ty vztahy budou jenom ostřejší, nesmlouvavější, osobnější a plné vzájemného osočování a popichování,“ říká politolog pro ParlamentníListy.cz.

Andrej Babiš při svém proslovu mimo jiné zkritizoval návrh ČSSD na progresivní daň. „Já si nemyslím, že je to dobrý nápad, jak to navrhla sociální demokracie, penalizovat lidi, kteří mají příjmy nad 50 tisíc,“ řekl Babiš a dodal, že ANO chce dlouhodobě stabilní daňové prostředí. „Nechceme navyšovat daně. U vysokopříjmových skupin je chceme stabilizovat, u nízkopříjmových a středněpříjmových skupin je chceme snížit,“ vysvětlil ministr financí. 

Jako Donald Trump

Po vzoru Donalda Trumpa, který takto promluvil o Americe, řekl i Andrej Babiš – „Udělejme Českou republiku znovu skvělou“.

„Andrej Babiš má jednu velmi charakteristickou a úspěšnou vlastnost, a to je, že umí dobře číst náladu ve společnosti. Hlavně on i jeho tým sleduje nálady, jak lidé reagují, jednotlivé myšlenky, nápady... Umně s tím dlouhodobě pracuje. Toto přičítám tomu, že umí dobře číst emoce ve společnosti a velmi nadaně s tím pracuje,“ říká politolog a dodává: „Proto si z Trumpa něco bude brát, něco bude naopak ostouzet. Něco si bude brát z některých evropských politiků, něco bude kopírovat z Miloše Zemana. Prostě to, co funguje a sedí mu, jak se říká do úst, tak to používat bude.“

Kubice a černí pasažéři

Andrej Babiš také své spolupracovníky varoval: „Nepřeceňujme průzkumy. Leccos se může stát. Možná se objeví nějaká Kubiceho zpráva číslo dvě.“

„Na jednu stranu je to realistické, protože je pravdou, že tohle je bohužel velmi smutný rys české novodobé politiky, že se vždy objeví nějaká ‚bombastická‘ zpráva, která má tendenci potom rozbít strategii těch kandidátů a zejména potenciálně vítězné strany,“ přemítá politolog s tím, že podle něj je ale u Andreje Babiše tato situace specifická. „On má na své straně velmi vlivná a masová média. Takže i kdyby se objevilo něco opravdu velmi silného a téměř bombastického, co by mohlo rozbít jeho image a jeho převahu, tak velkou část by odpracovala jeho média,“ míní politolog.

„Já si ale myslím, že zejména Andrej Babiš myslí na dvě věci. Jednak, že když se objeví jakákoliv kritika, aby ji mohl pomalu, ale jistě přesouvat do optiky Kubiceho zprávy a tím ji neutralizovat. A zároveň se snaží rozpohybovat své řadové politiky na úrovni poslanců, primátorů, krajských zastupitelů. Protože pravda je, že spousta z nich se veze na té vítězné vlně. Na tom, co lidově řečeno odmaká Andrej Babiš. A to je samozřejmě únavné a dlouhodobě neudržitelné. Protože pokud se Andreji Babišovi podaří vyhrát sněmovní volby, stane se premiérem, tak bude ještě vytíženější a nemůže si dovolit příliš černých pasažérů,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Jan Kubáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…