Andrej Babiš, ti druzí a největší Sobotkův průšvih. Ve vládě se to už rýsuje

17.03.2014 4:44

POLITOLOGOVÉ Vláda Bohuslava Sobotky je u moci zhruba šest týdnů, ale podle odborníků zatím neřešila nic jiného než personální změny na ministerstvech. Dá se už vůbec odhadnout, kdo bude slabým ministrem, jako byla v Nečasově vládě exministryně kultury Alena Hanáková, kterou proslavily „nastavené procesy“ v souvislosti s Národním divadlem?

Andrej Babiš, ti druzí a největší Sobotkův průšvih. Ve vládě se to už rýsuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu premiéra Bohuslava Sobotky

Anketa

Kdo by měl odstoupit z vlády?

4%
31%
34%
7%
1%
hlasovalo: 31101 lidí

Podle politologa Rudolfa Kučery se jeví jako nejméně kompetentní opět ministr kultury, tentokrát v podobě lidovce Daniela Hermana. „Považuji ho za docela slabou figuru, kultura je postižena nějakým prokletím, dlouho v jejím čele nebyl dobrý ministr,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kučera.
Podle politologa zatím nikdo z členů vlády nepřekvapil, ani pozitivně, ani negativně. Největší očekávání podle něj vzbuzuje ministr financí Andrej Babiš.

„Je to nejsilnější postava ve vládě, podobně jako byl Miroslav Kalousek v Nečasově kabinetu. Očekávání, která vzbudil, jsou obrovská. Byl bych rád, kdyby se mu alespoň něco z jeho slibů podařilo realizovat. Ale zřejmě je situace daleko zkaženější a stát je v horší kondici, než si myslel,“ soudí politolog. Ale dostat do státní pokladny vyšší daňové výnosy a zabránit daňovým únikům, jak si předsevzal ministr financí Babiš, nepůjde ze dne na den. „Možná lidé budou netrpěliví a budou zklamáni,“ připustil.

Ministr dopravy se nemá čím chlubit

„Práce kabinetu se hodnotit ještě nedá, jednak je doba na hodnocení poměrně krátká, jednak se ministři strašlivě vyčerpali personálními změnami, takže se v resortech ještě nestačili předvést,“ vysvětlil Rudolf Kučera. I když podle něj nějaké drobné přehmaty nastaly, nešlo o žádné zásadní excesy. Otazníky vzbudil případ bývalé ředitelky odboru kontroly kvality staveb Ředitelství silnic a dálnic Miloslavy Pošvářové, kterou po jejím odvolání z funkce přijal jako poradkyni na Ministerstvo dopravy nový šéf Antonín Prachař. Po pár týdnech s ním poradkyně odmítla spolupracovat, protože prý o ní šířil pomluvy u ministryně spravedlnosti Heleny Válkové. „Budí to rozpaky. Není to něco, čím by se ministr měl chlubit,“ prohlásil k této kauze Rudolf Kučera.

Anketa

Kdybyste bydleli na Krymu, jak byste hlasovali v referendu?

hlasovalo: 9473 lidí

Sociální demokraté se dostali k moci po dlouhém absťáku

Podle politologa Petra Justa se dalo očekávat, že dojde na státních úřadech k velkým změnám.

„Dělají to všechny vlády po svém nástupu. A všechny strany opozice to kritizují, stejně jako to v minulosti kritizovala sociální demokracie, když byla u moci,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz. Není to nic neočekávatelného, zvlášť v situaci, kdy se ČSSD dostává k moci po dvou volebních obdobích, kdy byla „mimo“. „To období, kdy její reprezentanti nezasedali ve vládě, tím nemyslím jen v kabinetu, ale i ve státních úřadech, ústředních orgánech státní správy, úřadech podřízených ministerstvům, bylo poměrně dlouhé. A každá strana, která se po tak dlouhém absťáku dostane k moci, se snaží co nejvíc svých lidí umístit na ministerstva a další úřady,“ vysvětlil s tím, že změny nejsou překvapivé ani netypické. Jiné partaje by to dělaly také tak.

Vláda se nebude moc odlišovat od těch předchozích



A kdo z ministrů se zatím jeví jako nejsilnější v kramflecích? „Nevidím zatím takovou vyloženě silnou postavu, člověka, který by měl jasný program, věděl, co se má udělat. Ale je na to krátká doba, ministři se s resorty teprve seznamují. Někteří šéfové resortů, třeba zdravotnictví nebo dopravy, mají dobré úmysly, ale myslím si, že se tato vláda nebude moc odlišovat od jiných vlád. Možná bude o něco poctivější, možná bude trochu zodpovědnější, možná bude mít větší snahu šetřit a uvést věci do pořádku, ale na nějakou velkou změnu to nevidím,“ je skeptický Rudolf Kučera.

Otázka je, jestli budou odborníci méně politikařit

Jaké rozdíly proti minulosti vidí politolog Petr Just? „Přítomnost hnutí ANO v politice a heslo, které razil Andrej Babiš, že chce řídit stát jako firmu, napovídá, že bude daleko častěji při obsazování vedoucích funkcí sahat k lidem z podnikatelského prostředí, z manažerských pozic,“ konstatoval politolog. Podle Justa bude Babiš vycházet z toho, že i v ekonomice, byznysu se manažeři přetahují z jedné firmy do druhé, že se využívá znalostí a zkušeností, které nabyli v předchozí firmě.

„Teď k tomu přistupuje ANO i při obsazování státních úřadů, přetahuje do státní správy lidi z ekonomiky, průmyslu, z byznysu, z oblasti finančnictví,“ upozorňuje. Ale jestli se to projeví pozitivně, jestli budou tito lidé méně politikařit a více působit jako odborníci, to se prý teprve ukáže. A situaci budou bedlivě sledovat i jiné strany. „Když si to ANO dává do svého štítu, budou všichni pozorovat, jestli tato taktika bude tak úspěšná, jak Andrej Babiš předvídal, případně na tom budou hledat i nějaké mouchy. Ale určitě teď je ještě předčasné hodnotit, jestli se takoví lidé osvědčí nebo ne,“ dodal Petr Just.

Ministr zemědělství Marian Jurečka elegantně vyřešil problém Poul

Když se ministr obklopuje novými lidmi, je jasné, že se začne v médiích i u veřejnosti hodnotit, co tito lidé mají za sebou, zda u nich nedojde třeba ke střetu zájmů. Nedá se proto vyloučit, že nastanou další vynucené obměny na některých úřadech. Už se tak ostatně stalo v případě ministra zemědělství Mariana Jurečky, který byl kritizován za to, že si vzal jako šéfa své kanceláře bývalého vedoucího Úřadu vlády Lubomíra Poula, zapleteného do kauzy Nagyová.

„Myslím, že tuto situaci zvládl dobře, poměrně rychle a decentně problém vyřešil dohodou o Poulově rezignaci. Určitě by Jurečkovi ani Poulovi neprospělo, kdyby jednání protahovali,“ míní Petr Just. Podle politologa šlo o zárodek nějakého budoucího problému, který by ministra mediálně poškodil, byť v té době nebyl Poul odsouzen ani obviněn. „Ale Jurečka by se vystavil poměrně velké mediální kritice, proto řešení, které zvolil, bylo výhodné a nepotáhne se dál,“ shrnul politolog.

Sociální demokracie si svázala ruce

Ale nemusí se v budoucnu měnit jen tváře v okolí ministrů, ale i sami členové kabinetu. Stačí vzpomenout, ke kolika změnám došlo v kabinetu Petra Nečase.

„Tady bych si netroufl odhadnout, jestli něco takového nastane i ve vládě Bohuslava Sobotky, protože v ČSSD došlo k vyfiltrování lidí už v rámci pokusu o sesazení předsedy strany hned po volbách,“ připomněl Petr Just, že neúspěšného puče ve straně se zúčastnilo několik členů stínové vlády sociální demokracie a tedy potenciálních budoucích ministrů jako Michal Hašek, Jiří Zimola nebo Jeroným Tejc. Politolog soudí, že sociální demokracie už vybrala personální rezervy, které měla. I když na ministerstvech zdravotnictví nebo práce a sociálních věcí se mluvilo o několika kandidátech, z nichž premiér Sobotka vybíral, jsou podle Justa resorty, kde strana moc odborníky nepřekypuje.

„Tím, že strana prošla vnitřní krizí a že se tu vygenerovala skupina, ke které Sobotka samozřejmě nemá důvěru, aby ji přizval do vlády, si svázala ruce. I kdyby chtěl premiér někoho ve vládě měnit, zúžil se počet možných kandidátů, a nevím, jakými personálními kapacitami disponuje v záloze," dodal Just.

Prezident Miloš Zeman nesložil zbraně

Vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL není jen pod přísným dohledem opozice, ale i prezidenta. Politolog Petr Just nevěří, že by se Miloš Zeman s novou vládou smířil a konflikt, který doutnal, nechal definitivně vyhasnout. „Za to bych rozhodně ruku do ohně nedal,“ uvedl politolog. „Myslím, že si Miloš Zeman nenechá ujít jedinou příležitost, a pokud vláda nebo některý její člen udělá kiks, bude první, kdo vystoupí s ostrou kritikou. Možná dřív než opozice,“ je přesvědčen Just.. A zejména to prý bude platit v případě ministrů, u nichž prezident před jejich jmenováním naznačoval, že jsou pro něj problematičtí.

„Jakmile někdo z nich udělá nějaký přešlap, upozorní na to s dovětkem: Já to říkal, já jsem před tím varoval. Už skutečnost, že si neodpustil rýpavou poznámku při jmenování vlády na chyby v Sobotkově korespondenci, ukázala, že sice vládu nakonec jmenoval, ale pravděpodobně s velkým skřípěním zubů, protože má s řadou lidí velký problém, že jsou na ministerstvech,“ uvedl Petr Just, že k žádnému složení zbraní ze strany hlavy státu určitě nedošlo. Zvlášť obezřetní by tedy měli být ministři Lubomír Zaorálek, Jiří Dienstbier a Jan Mládek, ale samozřejmě i samotný premiér Bohuslav Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…