Babiš je to, co kdysi byl Klaus. Čtěte o budoucnosti padlé a mlčící ODS

01.01.2014 19:47

Tak akorát poslední hřebíčky do rakve ODS mohou modří straníci podle politologů zatloukat na lednovém kongresu kdysi nejsilnější politické strany. Zatímco občanští demokraté vkládají do lednového sjezdu v Olomouci naděje, které se vztahují i k volbě nového předsedy, politologové už o budoucnosti ODS v podstatě nehovoří. Žádnou prý nemá.

Babiš je to, co kdysi byl Klaus. Čtěte o budoucnosti padlé a mlčící ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Anketa

Kdo by měl být předseda ODS?

hlasovalo: 1696 lidí

Definitivně už zlomil hůl nad občanskými demokraty politolog Oskar Krejčí. „Historická doba pro ODS už skončila. Jde o typ politické strany, která u nás nemá tradici. Když se podíváte na profil úspěšných stran v minulosti, tak uvidíte, že divoký liberalismus, který hlásala ODS, nikdy nebyl typický pro českou politickou kulturu. Vždycky to byla okrajová záležitost. Byl využitelný pouze v období těsně po listopadu, kdy bez projednávání před veřejností nebo v parlamentních diskusích byly najednou připraveny projekty, jako je privatizace nebo restituce. To bylo všechno možné jen v určité době, dokud bylo co rozebírat,“ vysvětlil Krejčí. 

Jen mlčí a tak jsou zbyteční

Jiskru naděje nad stranou v krizi vykřesává ještě politolog Jan Kubáček. I ten ale tvrdí, že může být ještě hůř.

„Bude to více než obtížné, aby olomoucký kongres dodal novou dynamiku ODS, protože teď bylo několik příležitostí, ať už ve sněmovně nebo v centrální politice, tak ve vztahu k ekonomice státu a ODS tyto záležitosti přemlčela a k ničemu se nevyjadřovala. Je vidět, že je zahnaná do kouta, roztříštěná a nezvykle pasivní. Nechává si vmést do očí pouze kauzu Petra Nečase a Jany Nagyové, dnes už paní Nečasové a v podstatě nepřichází s žádnými tématy. Jestli mají taktiku: Přemlčet, nedráždit, příliš se nepřipomínat a pak vsadit na nového předsedu a jeho tým, tak je velmi křehká a dost ošidná. Může se stát, že do pozvolného restartu se český a pravicově uvažující volič dostane do rozpoložení, že si řekne: Vždyť já už tu ODS nepotřebuji a můžu fungovat bez ní. Zvykne si, že ta strana se k ničemu nevyjadřuje, neukazuje se a je nahraditelná, nemá nezastupitelnou roli v parlamentním systému, a to je velice nebezpečné a riskantní,“ popsal situaci politolog Jan Kubáček.

Roli ODS přebírají Svobodní a Babiš

ODS by podle Kubáčka měla dokázat, že je vůbec ve sněmovně potřebná a platná. V současnosti se totiž ukazuje, že její ideovou roli přebírá Strana svobodných občanů a některé osobnosti. „Lidově masovou, energickou postavou, kterou byl ve své době i Václav Klaus, je dnes Andrej Babiš. To pro ODS může být velice nebezpečné,“ naznačil Kubáček s tím, že i pevná modrá jádra se mohou odklonit ve prospěch jiného ideového proudu směrem k menším pravicovým rivalům nebo naopak k masovému hnutí v čele s rázným předákem. „To pak může být pro ODS konečná, protože poslední měsíce dokládají, že je naprosto zbytná,“ upozornil. Zaclánět ODS prý začíná i Miroslav Kalousek svým nekompromisním opozičním vystupováním. 

Nový předseda by musel najít témata pro lidi

ODS zřejmě částečně spoléhá na osobnost nového předsedy, který by měl dát veřejnost jasný signál, že strana má chuť se změnit a hledat cestu k voličům. Ve hře jsou dvě jména: někdejší ministr školství Petr Fiala a možná i bývalá předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

„Myslím si, že paní Němcová v lednu oznámí, že kandidovat nebude, a že bude usilovat o nějakou místopředsednickou pozici i v novém vedení ODS. Nemá nová témata a nemá osobitý přínos do politiky, který by si nesla dál, a který by byl v současnosti veřejností žádán. Profesor Fiala je nová tvář pro většinového voliče, má potenciál neokoukanosti a odbornosti, ale chybí mu zatím potřebný drive a propojení s konkrétním tématem těch běžných voličů a propojení s každodenností. Tu pravicovost by musel velmi rychle převést do každodenního provozu občanů a státu. Bude to mít velice složité. Nastoupí vláda a vůči ní se začne vymezovat Miroslav Kalousek a začne se ozývat řada dalších osobností. Pokud si pozici mluvčího a předáka neudrží, tak velmi rychle už po něm nebude poptávka. Média si najdou jiného speakera, veřejnost se otočí k jiným politickým nabídkám a náhle bude ODS opuštěná a začne se rozpadat,“ uvedl Kubáček.

Budou existovat, než jim dojdou peníze

Že vizím ODS už odzvonilo, na tom si trvá politolog Krejčí. Žádnou šanci nedává ani novému předsedovi. „Nemají perspektivu s žádným vůdcem. V tezích divokého sociálního liberalismu už nemají co nabídnout. Existovat budou, dokud budou mít peníze,“ vyhodnotil Krejčí. „Situace naznačuje slabost celého projektu, nejsou výrazné osobnosti, chybí strategie pro potřeby téhle země, to není politická strana. Dnes už jde o sdružení kamarádů,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…