Babiš premiérem, i když bude ve vazbě. Politolog nabízí hodně překvapivý výklad prezidentova výroku

10.09.2017 11:29

POLITOLOGOVÉ Všechny demokratické politické strany dnes říkají, že s Andrejem Babišem a s hnutím ANO do vlády nikdy nepůjdou. Ale politolog Petr Sokol poukazuje na to, že s Andrejem Babišem teď čtyři roky tradiční strany vládly. „A navzdory všem problémům, které vládnutí s Andrejem Babišem přinášelo, ty čtyři roky dovládlo až do konce. Nabízí se tedy otázka, když to sociálním demokratům a lidovcům tak dlouho nevadilo, pořád ve vládě zůstávají, proč by jim to najednou mělo vadit po volbách,“ prohlásil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Petr Sokol.

Babiš premiérem, i když bude ve vazbě. Politolog nabízí hodně překvapivý výklad prezidentova výroku
Foto: repro ČT
Popisek: Andrej Babiš ve sněmovně

Anketa

Babiš byl vydán. Kolik dostane dle vás hnutí ANO v podzimních volbách?

2%
5%
1%
2%
4%
9%
77%
hlasovalo: 14170 lidí

Prezident Miloš Zeman prohlásil, že by Andreje Babiše jmenoval premiérem, pokud hnutí ANO vyhraje volby, i kdyby byl Babiš ve vazbě. Ale zvolením a složením poslaneckého slibu přece Babiš znovu získá poslaneckou imunitu, takže by nejspíš ve vazbě nebyl, pokud by ho ovšem nová sněmovna zase nevydala.

Pokud jde o krok prezidenta, já bych ho přeložil do češtiny: prosím, prosím, nestavte mi žádného kandidáta z ANO. Protože ten výrok nemá velký smysl, když Andrej Babiš imunitu nabude znovu, a potom může dopadnout hlasování o jeho vydání jinak než teď.

Jak vůbec hodnotíte chování poslanců za ANO při projednávání policejní žádosti o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání? Někteří tvrdili, že budou hlasovat pro vydání, většina hledala důvody, proč tentokrát – když jde o jejich lídra, zbavení imunity nepodpořit, ale nakonec se všichni kromě Babiše a Faltýnka rozhodli vůbec se hlasování neúčastnit.

Andrej Babiš zvolil ve sněmovně takovou taktiku, že na jedné straně řekl, aby ho poslanci vydali, ale členové jeho hnutí ANO se nezúčastnili hlasování, aby jim to umožnilo, že mohou dál chodit a říkat, my jsme pro vydání nehlasovali, protože je to snaha ovlivnit volby. Takže vymysleli taktiku chytré horákyně, jak to hrát na obě strany.

Nevyhnuli se tak poslanci ANO kritice, kdyby hlasovali pro vydání svých představitelů, že dělají něco jiného, než s čím vstupovali do politiky, když hlásali, že jsou pro zrušení poslanecké imunity? A kdyby naopak hlasovali proti vydání, protože tentokrát stejně neměli šanci na přehlasování většiny ve sněmovně, těžko by po volbách vysvětlovali, proč najednou hlasují proti jejich vydání, pokud by měli naději to prosadit.

Umožňuje jim to působit na nějaké potenciální politické partnery, aby jim s nevydáním pomohli. Záleží na výsledku voleb, jak se bude opakovaná žádost v nové sněmovně vyvíjet. ANO má volné ruce, protože se hlasování nezúčastnili, někteří poslanci nebyli přítomni, pár jednotlivců se zdrželo, takže jsou nějaké možnosti, jak si může Andrej Babiš pomoci se žádostí o vydání.

Nepřekvapilo vás, když víme, jakými finančními možnostmi disponuje Andrej Babiš, i jakými bezpečnostními složkami, které jsou schopné získat kompromitující materiály na kdekoho, že se mu nepodařilo zatlačit na některé poslance, ať už jedním, druhým či oběma způsoby, aby výsledek hlasování nebyl, když ne příznivý, tak alespoň ne tak jednoznačný?

Je několik týdnů před sněmovními volbami a pro poslance, kteří obhajují mandát a kteří by se k tomu propůjčili, by byla situace velmi těžká. Díky tomu se všechny strany zachovaly principiálně a až na nějaké malinké výjimky všichni hlasovali pro vydání, protože ta kauza vznikla v době, kdy Andrej Babiš ještě nebyl v politice. Myslím, že pro to, že se nepodařilo nikoho přesvědčit, aby se postavil proti, je klíčové to, že je velmi krátce před volbami.

Řada poslanců ale už nekandiduje, takže by se jim třeba nějaký finanční příspěvek hodil…

Dokazuje to, že poslanci těch tradičních stran asi nejsou tak špatní, jak se o nich někdy mluví, když se takhle zachovali.

Někteří komentátoři poukazují na to, že někteří poslanci ANO, a to dokonce včetně ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, ve svých vystoupeních v diskusi ve sněmovně zpochybnili, že žijeme v právním státě. Může to mít následky po volbách? Dá se očekávat, že kdyby ANO zvítězilo, že bude mít kauza personální dohru nebo změnu právních norem?

Může to mít dohru v takové mečiarovské odvetě, kdy po volbách dojde ke změnám v orgánech, které v tom figurovaly. Tohle se odehrálo v době, kdy má ANO ministra spravedlnosti, takže není jasné, na koho si poslanci ANO stěžují. Protože kdyby právní stát nefungoval a děly se tu nějaké divné věci, potom se musíme ptát, co tedy dělali ministři spravedlnosti za ANO, kteří tady byli čtyři roky. V tom je jejich argumentace nepříliš přesvědčivá.

A co se týče povolebního vývoje, to ví asi jen Andrej Babiš, jak bude postupovat, a ani on to možná úplně netuší, protože to, zda taková „odveta“ těm, kteří v této kauze figurují, je možná, rozhodnou voliči tím, jak rozdělí karty. Dokážu si představit, že něco takového bude možné jen tehdy, když hnutí ANO bude mít většinu s nějakými stranami z okraje politického spektra, s nějakými protestními stranami, které by byly schopny něco takového podpořit.

Může podle vás vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání některé voliče ANO odradit, nebo je to naopak vyburcuje, aby přišli k volbám podpořit „obětního beránka tradičních zkorumpovaných stran“?

Myslím, že průzkumy ukazují, že to má dvojí dopad. Jednak jsou tu kmenoví voliči ANO, které to podle mne utvrzuje jít k volbám, protože jsou jednoznačně přesvědčeni, že jde o nějaké spiknutí proti talentovanému panu Babišovi, na druhé straně to může hnutí ANO poškodit u voličů, kteří váhali mezi hnutím ANO a nějakou jinou stranou. Na ně to asi může mít vliv, protože prezidentův výrok o premiérovi ve vazbě je něco, co na ty nerozhodnuté voliče funguje. Takže v něčem to ANO pomůže, v něčem poškodí.

Co říkáte na ty emotivní výroky Andreje Babiše ve sněmovně: „Mě neumlčíte, nezastrašíte, nezastavíte“ ve světle toho, že on sám disponuje největšími médii u nás, takže umlčet ho, kdyby to skutečně někdo chtěl, je v praxi naprosto nemožné?

V situaci, když jste předseda politické strany, poslanec, exministr, exmístopředseda vlády a přijde takovéto obvinění, máte jen dvě možnosti. Jednou je to, co se děje většinou v okolním světě a bylo to v minulosti i u nás, že odejdete na čas z politiky, než se očistíte, nebo začnete mluvit o tom, že jde o spiknutí. Andrej Babiš očividně vsadil na druhou kartu, protože chce v politice zůstat za každou cenu a snaží se hledat argumenty, proč tam zůstat.

Věci, které kritizoval a které mu pomohly ke vstupu do politiky, problematické případy odcházejících politiků a ministrů, teď najednou v případě hnutí ANO neplatí. Hraje kartu lidového tribuna, který chrání zájmy obyčejných lidí. A třetina voličů mu věří, že i když má velkou mediální skupinu, má obrovskou ekonomickou sílu, chce ho někdo umlčet. On nálepkuje oponenty, mluví o tradičních politických stranách apod., to je prostě jeho způsob kampaně, jak odvrátit pozornost od svého problému.

Jak vnímáte kampaň hnutí ANO pod názvem Teď, nebo nikdy? Jde v těchto volbách o něco fatálního? Co tím ANO podle vás míní?

Myslím, že slogan poukazuje na jednu věc, která je pro hnutí ANO nejdůležitější, oni v průzkumech volebních preferencí hodně vedou, mají podporu skoro třiceti procent voličů, a to je dvousečné. Proto pro ně skutečně platí teď, nebo nikdy. Když je totiž takhle velký náskok hnutí ANO před ostatními stranami, vypadají volby jako jasné. Voliči věří, že Andrej Babiš vyhraje, což je nenutí jít k volbám. Ti voliči, kteří se až tak o politiku nezajímají, mohou zůstat doma, protože se zdá, že to je rozhodnuto.

Myslím, že velká část voličů ANO pochází z této skupiny lidí, která se o politiku zajímá trochu méně než politici dalších stran a je těžší je mobilizovat. Proto ANO hraje tu kartu, že jde o všechno, to je nástroj, jak dostat ty svoje lidi k volbám. Myslím, že nasadili tohle heslo, protože mají strach z malé účasti svých voličů.

Myslíte si, že v situaci, kdy se objevuje proti Andreji Babišovi jedna kauza za druhou, jednou z nich se dokonce zabývají i orgány činné v trestním řízení i evropské orgány, bude moci některá z demokratických politických stran spolupracovat po volbách s Andrejem Babišem, pokud se skutečně stane premiérem, nebo případně s hnutím ANO bez Andreje Babiše ve vládě?

Dnes vidíme, že všechny tradiční strany říkají, že s Andrejem Babišem a s hnutím ANO do vlády nikdy nepůjdou. Ovšem musíme si připomenout, že žijeme v zemi, kde s Andrejem Babišem teď čtyři roky tradiční strany vládly. A navzdory všem problémům, které vládnutí s Andrejem Babišem přinášelo, ty čtyři roky dovládlo až do konce. To je na české poměry dlouhá vláda. Nabízí se otázka, když to sociálním demokratům a lidovcům tak dlouho nevadilo a pořád ve vládě zůstávají, proč by jim to najednou mělo vadit po volbách.

Takže si myslím, že k tomu může dojít, zvlášť v situaci, kdy volební průzkumy ukazují, že většinu ve sněmovně mohou utvořit hnutí ANO, KSČM a Okamurova SPD. Pokud bude takováto většina, bude velký tlak na to, zda tradiční strany skousnou, aby taková vláda vznikla.

Dokážete vyloučit spolupráci hnutí ANO a ODS? Předseda ODS Petr Fiala to vylučuje, ale řada i významných členů strany dává veřejně najevo, že by nebyla v případě volebního vítězství ANO proti takové spolupráci.

Myslím, že u demokratických politických stran, které na celostátní úrovni nevládly s hnutím ANO, se tomu dá věřit víc než u těch dalších dvou.


 

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…