Babišovy výstupy k aktuálnímu dění kolem kauzy Čapí hnízdo jsou spojeny jednou linkou, sleduje politolog Sokol

16.11.2018 11:49

ROZHOVOR Výstupy premiéra Andreje Babiše jsou podle politologa Petra Sokola spojeny jednou linkou. „Velmi důsledně se drží komunikační strategie, která ho vede k tomu, aby zpochybňoval reportáž a aby voliči, kteří jsou jeho příznivci, viděli připravenou kampaň, která neférovým způsobem útočí na jeho rodinu,“ říká politolog. Vláda Andreje Babiše podle něj vydrží. „Sociální demokraté upřednostní setrvání ve vládě.“ I kdyby už měli všeho dost, na střídačce je připravený Tomio Okamura.

Babišovy výstupy k aktuálnímu dění kolem kauzy Čapí hnízdo jsou spojeny jednou linkou, sleduje politolog Sokol
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na Václavském náměstí za demisi premiéra Andreje Babiše

Reportáž televize Seznam s vyjádřením Andreje Babiše mladšího rozhýbala politickou scénu tak, že je příští týden v plánu hlasování o nedůvěře vlády. Byla reportáž spouštěč, který se hodil, připravená kampaň, nebo přinesli redaktoři skutečně takové informace, které musí mít zásadní dopad?

Redaktoři přinesli informace, které byly nové, a minimálně zase udělali méně přehledný vývoj kolem vyšetřování Čapího hnízda. Moc nevěřím na připravenou kampaň. Je to výsledek práce novinářů, který má politické důsledky, a asi se tomu nelze divit.

Kterou informaci z reportáže považujete za nejdůležitější?

To, že může vzniknout podezření, že došlo k pokusům mařit vyšetřování. I když teď o tom nejsou jasné důkazy. Jedná se o politického představitele, premiéra a už skutečnost, že podezření existuje, má za následek opoziční reakci.

Jak si vysvětlit, že poté, co se videozáznam dostal na veřejnost, okamžitě čelní politici bezvýhradně žádají odvolání premiéra. A současně je také sdělováno, že se vlastně všechno, co v reportáži zaznělo… jaksi vědělo. Takže, věděli jen někteří, další nevěděli a jsou oprávněně vyděšení, jiní věděli, ale mlčeli, další čekali a byli připraveni, až něco praskne?

Anketa

Má premiér Andrej Babiš po slovech svého syna vaši lidskou důvěru?

89%
11%
hlasovalo: 38986 lidí
Je potřeba říci, že opozice v podobných případech všude na světě reaguje velmi rychle a vidí situaci kritičtěji než vláda. To si myslím, že je běžná věc a stala se i nyní. To je první věc. Druhá, že případ je tak složitý, že platí skutečně všechny odpovědi, které jste navrhovala. Například předseda komunistické strany říkal, že z nějaké zprávy imunitního výboru věděl, že pan Babiš junior je ve Švýcarsku, další asi nevěděli, někteří tušili. Je otázka, jestli je to podstatné.

Ještě k videu. Pro část politické scény bylo natáčení naprosto v pořádku, protože Andrej Babiš mladší komunikovat chtěl a také chce, i s ohledem na ve čtvrtek publikovaný e-mail. Pak zaznívají názory opačné, že je naprosto nepřijatelné nahrávat rozhovor bez vědomí člověka, navíc, když o něm víme, že je psychicky nemocný. Vůbec samotné pořízení videozáznamu, bylo podle vás v pořádku, nebo ne?

Podle analýz, které se zveřejňují, se zdá, že tento postup je zřejmě legální. Já sám mám někdy pochyby o tom, zda užívání skrytých kamer je něčím, co je úplně správné. A platí to i v tomto případě. Je to zodpovědnost těch novinářů… Děje se to. Někdo z nás by to třeba neudělal.

A co se týká samotného Andreje Babiše mladšího, bylo to podle vás vůči němu férové? Jak obecně hodnotíte investigativní práci Slonkové a Kubíka v kauze Babiš mladší?

Podařilo se jim získat informace, které zahýbaly politickou scénou, udělali to legálním způsobem, asi je to pro ně novinářský úspěch. Jakou roli v tom hraje nemoc pana Babiše mladšího, je složité hodnotit, protože to, jaká ta nemoc je, není věcí, na které by se všichni aktéři případu shodli. Pro mě jako diváka případu je vše zahaleno nejasnostmi. Jedna strana tvrdí, že je tak nemocný, že nemůže komunikovat a jde o zneužívání nemoci. Na druhou stranu se přihlásil, že komunikovat chce a chce vypovídat – a to zase hypotézu, že někdo natočil psychicky nemocného člověka ve špatném stavu, staví do jiného světla. Na jednoznačné hodnocení je v tuto chvíli ještě brzy. 

Premiér Andrej Babiš zmiňoval, že reportéři pořídili rozhovor již v polovině října, ale vyšli s ním na veřejnost téměř s měsíčním zpožděním. Samozřejmě pak vznikají diskuse o tom, že bylo publikování záměrně načasované před oslavy 17. listopadu…

Kdy byl materiál natočen a kdy uvolněn nemá vliv na to, co se v něm ukázalo. Obsah není v tuto chvíli úplně jasný, ale v současné době mi argument připadá jako snaha znevěrohodnit obsah formálními věcmi. Pokud takovou reportáž pořídíte, pak je vaší věcí, kdy ji zveřejníte, a když ji zveřejníte s odstupem, budete čelit otázkám, jakou jste nadnesla. 

Všechna média v republice se snaží získat informace k tématu a nějak zprostředkovat informace veřejnosti. Jak obecně hodnotíte dosavadní práci českých médií v rámci kauzy? Překvapilo vás něco nebo zaujalo?

Není to nic nestandardního. Různá média samozřejmě mají své akcenty, ale nic mě nezaujalo tak, abych zmínil, že je to neobvyklé.

Lze něco usuzovat ze způsobu komunikace Andreje Babiše? Na první tiskové konferenci v Palermu se mu evidentně lámal hlas, na dalších pak už mluvil jednoznačně a s větší jistotou. Vidíte nějaké posuny v jeho jednání?

Na první tiskovce se zdálo, že je více zaskočen než později. Ale připadá mi, že emoce, které se v jeho vystupování objevují, jsou spíš v oblasti formy než obsahu. Velmi důsledně se drží komunikační strategie, která ho vede k tomu, aby zpochybňoval reportáž a aby voliči, kteří jsou jeho příznivci, viděli připravenou kampaň, která neférovým způsobem útočí na jeho rodinu. Toho se drží celou dobu, ať už je více, nebo méně emocionální v jednotlivých projevech. Jeho výstupy jsou spojeny jednou linkou. 

Na veřejnost se dostávají další vyjádření. Ve čtvrtek ráno rozhovor na titulní straně Práva s Petrem Protopopovem, který s Babišem mladším odcestoval na Krym. Pak byl zveřejněn další e-mail Babišova syna, ve kterém odmítá slova premiéra o tom, že trpí schizofrenií. Myslíte si, že je tohle vše politicky důležité, nebo už mají všichni jasno a teď se jen hraje o to, kdy to sdělí veřejnosti? Samozřejmě, co se týká ČSSD, tam je situace čitelná možná méně…

Je možné, že ještě dojde ke zveřejnění informací, které posunou situaci. Pro mě by to byly další informace o tom, jak skutečně probíhalo vyšetřování údajného únosu, jak se snažila policie Andreje Babiše mladšího kontaktovat ve Švýcarsku. Pokud by v této oblasti došlo ke zveřejnění dalších informací, mohl by se případ posunout ještě dál.

Agentura Median zveřejnila bleskový průzkum mínění společnosti o celé kauze. 57 procent dotázaných věří, že premiér se snaží, aby jeho blízcí nevypovídali na policii, 54 procent věří, že Babišův syn skončil v cizině proto, aby nemohl vypovídat v kauze Čapí hnízdo. Je tu i další průzkum Median, který říká, že by 29 procent lidí upřednostnilo, kdyby nová vláda skončila, podle dalších 27 procent premiér. Bez ohledu na průzkumy, váš předpoklad je jaký?

Vláda Andreje Babiše pro tento okamžik vydrží. Ukazuje se, že sociální demokraté upřednostní setrvání ve vládě. I pokud by v ČSSD převážil názor, že už je toho příliš, tak se ukázalo, že pevně sedí na střídačce Tomio Okamura. Snad kromě pětiminutové indispozice, kdy na to zapomněl. Jinak čeká na svou příležitost, aby posílil vládní sestavu. Každopádně SPD říká, že hodlá podporovat za určitých podmínek vládu. Andrej Babiš má teď poměrně široký rejstřík hlasů, o který může vládu opřít. Pro tuhle chvíli je pád vlády Andreje Babiše málo pravděpodobný.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

A postoj Senátu? Pro stanovisko, že účast Andreje Babiše ve vládě je nepřijatelná, hlasovali i sociálně demokratičtí senátoři.

To asi není takové překvapení. V ČSSD jsou určitě lidé, kteří účast ve vládě odmítali, v senátním klubu je jich více než v poslaneckém. Skoro bych řekl, že v poslaneckém je jich naprosté minimum. Proto si myslím, že ČSSD v tuto chvíli reálně z vlády odejít nechce. A i kdyby chtěla, je připravena SPD, takže by to stabilitu vlády příliš neovlivnilo. Samozřejmě odchod sociální demokracie by znamenal změnu vládní politiky, protože SPD by posunovala vládu jinam, než je tomu dnes v menšinové koaliční vládě.

A setrvání Andreje Babiše? SPD odmítá, aby byl premiérem…

Jestli jsem dobře rozuměl slovům Tomia Okamury poté, co nejprve podpořil ostatní opoziční strany… Mezi jeho příznivci se zvedla vlna kritiky. Řekl, že by nemohli vstoupit do vlády s Andrejem Babišem, respektive s osobou, která čelí trestnímu stíhání, ale nevyloučil, že by mohli podporovat nějakou vládu, která by prosazovala jejich program. Myslím si, že jsou otevřená vrátka pro to, aby za určitých podmínek podporoval vládu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…