Bárta se Škárkou se mandátu nevzdali. Pro odborníky je to na hlavu

13.04.2012 19:23

POLITOLOGOVÉ Ani od jednoho z odsouzených v kauze uplácení nezaznělo, že by hodlali složit svůj poslanecký mandát. Jaroslav Škárka chce vyčkat pravomocného rozhodnutí, Vít Bárta ohlásil rezignaci na post předsedy poslaneckého klubu a pozastavení členství ve VV, ale ani jemu se ze sněmovny nechce. Podle politologů je však jejich setrvání ve funkci dlouhodobě neudržitelné.

Bárta se Škárkou se mandátu nevzdali. Pro odborníky je to na hlavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

V novodobé historii se v české politice ještě nestalo, že by nějakému zákonodárci bylo dokázáno spáchání úmyslného trestného činu a byl za to odsouzen. „Dosud to bylo vždycky tak, že ti poslanci, jimž hrozilo, že budou trestně stíháni a souzeni, tak odstoupili z funkce poslance ještě předtím, než byl vynesen verdikt. Anebo byli osvobozeni,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog a historik Jan Bureš.

Další odborné názory v rubrice Politologové

Potkalo to až Víta Bártu a Jaroslava Škárku. „Opravdu si nepamatuji po roce 1989 případ, kdy by byl odsouzen poslanec, který ještě sedí v parlamentu, v případě Škárky dokonce k nepodmíněnému trestu. On se samozřejmě odvolal, ale pokud odvolací soud jeho trest potvrdí, tak ze sněmovny pojede rovnou na Pankrác,“ říká historik Bureš s lehkou nadsázkou.

Zůstat ve sněmovně by byla ostuda Bárty i VV

Oba dva poslanci na svých postech lpí. Škárka chce vyčkat pravomocného rozsudku, Bárta oželí předsednictví poslaneckého klubu i pozastaví členství ve VV, ale ani on nemíní sněmovnu v tuto chvíli opustit. „To by znamenalo posouvání nějakých pravidel a zásad, úplně jiným směrem, než VV původně slibovaly, a také to, že zastupitelskou roli může vykonávat prakticky kdokoli, jakýkoli trestanec,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

Pokud by odsouzení pro korupci neznamenalo rezignaci na poslanecký mandát, šlo by o příkrý rozpor s tím, co Věci veřejné ohlašovaly, když vstupovaly do velké politiky a když vedly předvolební kampaň. „Pana Bártu mandátu nikdo zbavit nemůže. Ale byla by to ostuda jednak jeho, kdyby ve sněmovně zůstával, jednak toho politického klubu, který by byl ochoten držet ho pod svými křídly,“ očekává Jelínek, že po rozhodnutí soudu bude ve VV velmi silná tendence se od Bárty odstřihnout.

Poslanci nemůže mandát odebrat ani soud

„Z hlediska Ústavy mají právo poslanci dál zůstat. Mandát jim nikdo vzít nemůže. Soud  ale Škárkovi na deset let zakázal výkon politických funkcí. Nejsem si jist, jestli soud může svým rozhodnutím sebrat poslanci jeho mandát. Podle mě bude muset rezignovat, protože to bude neudržitelné politicky. Mám ale obavu, že právně nelze odebrat ten mandát vůbec nijak,“ domnívá se politolog a historik Jan Bureš.

Právě nad touto částí rozsudku si lámou hlavy i právní experti. „Ani právní mocí tohoto rozsudku mandát poslance nezaniká, pouze je mu zakázán výkon této funkce. A trestní zákoník také jednoznačně říká v paragrafu 73, třetím odstavci, že trest zákazu činnosti spočívá v tom, že se odsouzenému po dobu výkonu tohoto trestu zakazuje výkon určitého zaměstnání, povolání nebo funkce. Skutečnost, že jde o funkci volenou, není relevantní,“ reagoval na pochybnosti odborníků soudce Jan Šott pro MF DNES.



Koaliční partneři počítali s tím, že Bárta osvobozen nebude

Politolog Bureš upozorňuje, že oba dva odsouzení budou spoléhat na odvolání a po něm se může stát, že budou osvobozeni. „Pak by ztrácelo logiku, aby nyní odstupovali, tedy z jejich pohledu. Teď nemluvím o nějaké politické kultuře nebo o tom, jaký dopad to bude mít na veřejnost. Pro ně je ale důležitější mandát. Pokud si ho budou chtít ponechat, tak jim ho nikdo nesebere a budou čekat na pravomocné rozsudky odvolacích soudů,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz Bureš.

Páteční verdikt Obvodního soudu pro Prahu 5 nebude mít podle politologa Lukáše Jelínka vliv na pokračování koalice. „Koaliční partneři počítali s tím, že nebude osvobozen a že se tedy nebude chtít vracet do vlády, naopak ty nejvýraznější funkce bude skládat, možná i mandát. Ale zřejmě bude tlak na to, aby i ten složil,“ myslí si Jelínek.

Od Bárty se Věci veřejné distancovat nemohou

„I kdyby teoreticky zůstal jako řadový poslanec, tak s ním špičky ostatních dvou politických stran nemusejí vůbec jednat, když už nebude předsedou klubu ani vyjednávačem při koaličních jednáních,“ podotýká Bureš, ale zároveň považuje za velký morální i politický problém, když koalici bude podporovat poslanec, který byl odsouzen za korupci.

Podle politologa ODS zájem na rozbití koalice nemá, otázkou je postup TOP 09. „Dnes jsem slyšel od Petra Gazdíka požadavek, že Bárta má odstoupit a zároveň se Věci veřejné mají od něj distancovat. To si myslím, že udělat nemůžou. Už jen z toho, že tu stranu fakticky vedl a financoval. TOP 09 může jít do nějakého střetu, ale myslím, že to neudělá. Ale mohou převážit iracionální pocity Gazdíka a Kalouska, že je to nepřijatelné,“ nevylučuje Bureš ani razantní požadavek TOP 09.

Peake přichází s konceptem standardně fungující strany

Podle politologa Lukáše Jelínka se uvnitř VV otevírá prostor pro Karolínu Peake, která přichází s konceptem politické strany, která funguje podle zavedených pravidel. „Rozumím tomu, že paní Peake to považuje v tuto chvíli ten nejnadějnější koncept, který mohou VV v tuto chvíli předložit. Patrně se bude snažit, aby společně s Vítem Bártou z vedení strany odešel i Radek John a další lidé, kteří jsou symboly toho velmi emotivního a chaotického stylu, který nemá s fungováním politických stran nic společného,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Jelínek.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…