Bombastický kravál o "fašouna" Bátoru skončil shnilým kompromisem

01.09.2011 12:58

POLITOLOGOVÉ Vládní krize zažehnána, ministři TOP 09 opět dochází na vládu a rozbuška koaličního sporu Ladislav Bátora povýšil. Takový kravál kolem toho byl a výsledkem je shnilý kompromis, myslí si politolog Bohumil Doležal. Mediální expert Petr Žantovský pak za celou kauzou vidí snahu TOP 09 o předčasné volby a koalici s ČSSD. Hmatatelné důkazy ale nemá.

Bombastický kravál o "fašouna" Bátoru skončil shnilým kompromisem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý kontroverzní úředník ministerstva školství Ladislav Bátora

TOP 09 prostřednictvím svého předsedy Karla Schwarzenberga a místopředsedy Miroslava Kalouska požadovala odvolání personálního ředitele ministerstva školství Ladislava Bátory kvůli urážce, které se dopustil na svém facebooku směrem k předsedovi TOP 09. Ministři TOP 09 kvůli urážce dokonce odmítli chodit na jednání vlády. Dnes už Bátora na personálním odboru není, povýšil, a TOPka na vládu chodí.

Vše o dění kolem Ladislava Bátory čtěte ZDE

Shnilý kompromis a TOP 09 se líbí?

„Zajímavé na tom je, že výsledek je velmi neúměrný tomu kraválu, který kolem toho oba pánové (Schwarzenberg a Kalousek) udělali. Oni se tvářili, že pokud ten člověk neodejde až někam do Patagonie, tak rozbijí vládní koalici, a pak se spokojili s tím, že byl pan Bátora sice odstraněn z místa personálního ředitele ministerstva školství, ale byl postaven na ještě lepší místo," komentuje letní vládní roztržku pro ParlamentníListy.cz politolog Bohumil Doležal.

Komentář sociologa Kellera:
Představitelé TOP 09 mají v hlavě salát, říká Keller

Ten nerozumí tomu, že to TOP 09 „vydává za dobrý kompromis". „Oni se tvářili zpočátku velice nesmlouvavě, a pak dali přednost takovému shnilému kompromisu. Přitom tím nekritizuji argumentaci proti panu Bátorovi. Ale obecně si myslím, že tak jak kauza dopadla, není srozumitelná širší veřejnosti. K tomu bych nicméně poznamenal, že mám dojem, že ona veřejnost zas až tak případem Bátora nežila, jak by se mohlo zdát z mediálních výstupů," doplnil politolog.

Dále čtěte:
Bátoro, my ti pokoj nedáme. TOPka syčí, Zelení jdou do ulic
U ministerstva školství se bude demonstrovat pro Bátoru i proti němu

Smrdíš! A další krize může začít

Doležal nevěří, že by na kauze kdokoliv politicky bodoval. „Na získání politických bodů se taková kauza moc nehodí, ale na druhou stranu, když někdo prokáže politickou slabost, tak body ztrácí, na to se to hodí vždycky," myslí si Doležal.

Za absurdní celou záležitost označil i mediální expert Petr Žantovský. „Místo aby se vláda dohadovala nad státním rozpočtem, tak se zabývala takovou nesmyslnou záležitostí. Představte si situaci, že teď vyskočí Věci veřejné a řeknou: Pan ministr za TOP 09 má náměstka nebo nějakého úředníka Frantu Nováka a ten se nám z toho a toho důvodu nelíbí. Nešel s námi do pochodu Prague Pride, nebo kouří doutník a smrdí a zamořuje ovzduší... A máme další kauzu jenom proto, že někdo kouří doutníky a zamořuje ovzduší," vykresluje pro ParlamentníListy.cz Žantovský ironicky koaliční krizi a dodává: „Je to naprosto absurdní a vypovídá to o neschopnosti a nezodpovědnosti této vlády."

TOP 09 a ČSSD spolu koketují, to je ten důvod 

Přesto připouští, že bezesmyslu kauza vyvolána nebyla. „Pan Kalousek nic nedělá náhodou! Pamatuji si na jeho koketování s komunisty v roce 2006, nebo kdy to bylo, nebyla náhodou. Miroslav Kalousek je pragmatik a to je zdrojem jeho setrvávání a poměrně úspěšného setrvávání v české vysoké politice. Je teflonový, po něm všechno stéká, a to není náhoda," konstatoval Žantovský.

Ten za extempore kolem Bátory tuší snahu TOP 09 o možnou koalici s ČSSD. „Ale nejsem schopen k tomu přinést jiný argument, než to co lze číst ze slov Bohuslava Sobotky a Miroslava Kalouska. Pro TOP 09 by pochopitelně to bylo v daném okamžiku výhodnější. Především by se elegantně strana zbavila Véček. Za druhé by se zbavila ODS, která by tím pádem šla do opravdu hlubokého propadu a socialisté by byli pro TOP 09 výhodnější partner, protože by jim pro účast ve vládě odkývali cokoliv," myslí si pozorovatel české politické scény.

Jak to začalo

Připomeňme, že ParlamentníListy.cz jako první informovaly, že Kalousek požadoval odchod Bátory již na zasedání vlády 10. srpna, kde o něm měl mluvit jako o starém fašounovi. Pak už o něm do médií hovořil jako o rasistovi či náckovi.

Čtěte více: Kalousek pohrozil odchodem z vlády. Kvůli „fašounovi" Bátorovi


Na dalším jednání vlády 17. srpna opustili ministři TOP 09 její zasedání s tím, že měl Bátora urazit ministra TOP 09 Karla Schwarzenberga. Bátora na Facebooku reagoval na ministrovo prohlášení do médií, že se Bátora na ministerstvo hodí jako pazdeří k jisté části těla. TOPka navíc prohlásila, že její ministři nebudou docházet na jednání vlády, dokud Bátora z ministerstva školství nezmizí. Svůj slib na následujícím jednání TOP 09 skutečně splnila a nedorazila.  

Psali jsme: Hlasy ze zákulisí. Co může doopravdy být za kauzou Bátora

Karel Schwarzenberg protestující proti angažmá Ladislava Bátory na MŠMT nakonec dosáhl svého cíle. Ministr školství Josef Dobeš (VV), který Bátoru zaměstnává jako personálního ředitele svého resortu, slíbil, že úředníka k 1. září stáhne z funkce, kterou byl pověřen. Bátora ale na ministerstvu zůstane a bude jmenován vicekancléřem ministra, tedy zástupcem vrchního ředitele kabinetu ministra. V praxi bude mít Bátora na starosti akvizice, výběrová řízení, správu nemovitostí, IT a správu majetku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…