Bude fungovat Drahošova dezinformační šlichta? Jan Schneider porovnal s fakty nesmysl, ktery uvádí kandidát na svém oficiálním webu

25.01.2018 18:24 | Zprávy

Profesor Jiří Drahoš se v prezidentské předvolební kampani profiluje jako velký bojovník proti dezinformacím a fake news. Bezpečnostní analytik Jan Schneider ovšem ukazuje, že sám kandidát má s věrohodností zveřejňovaných informací problém. A některá jeho tvrzení pravděpodobně jsou čistokrevnou dezinformací.

Bude fungovat Drahošova dezinformační šlichta? Jan Schneider porovnal s fakty nesmysl, ktery uvádí kandidát na svém oficiálním webu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezpečnostní analytik Jan Schneider

Předvolební kampaň vrcholí a „nezávislé investigativní pravdu strážící a dezinformace nelítostně odhalující“ servery si rvou žíly ne proto, aby ochránily společnost před dezinformacemi, ale pouze proto, aby zaštítily deklarovaně slušného profesora Drahoše před vším světa zlem a zlobou.

Protože jinak by se sám profesor Drahoš musel dostat do ohniska jejich zájmu! Leč nestalo se. Z toho vyplývá, že profesor Drahoš (a „jeho skvělý tým“) není (až tak) slušný a že ti údajní „aktuálně neovlivnitelní hlídací psi demokracie“ jsou ve skutečnosti líní, hluší, němí, na jedno či na obě oči slepí, možná klimbají z přežrání – nebo jsou přímo předpojatí, zaslepení či v horším případě sami cíleně zveřejňují dezinformace.

O co vlastně jde? Například o server Neovlivní.cz, kde s datem 22. 6. 2017 visí docela natvrdo dezinformace s titulem „Vnitro má databázi dezinformačních webů. Koho na ni zařadilo?“ V článku – když vynechám konkrétní názvy webů, abych neopakoval pomluvu – se dočteme toto:

„O webech sledovaných ministerstvem vnitra dnes informoval deník Aktuálně.cz. ‚Sledují jich hodně. K nejvlivnějším dezinformačním webům podle nich patří ... blebleble‘ popsal serveru vysoce postavený zdroj z ministerstva vnitra.“

S tím nepochybně souvisí i moje vlastní zkušenost. 15. 8. 2017 mi poslal Lukáš Prchal z Aktuálně.cz dotaz, zda jsem si vědom toho, že jsem na seznamu vlivných (díky!) českých dezinformátorů, což vyplývá ze seznamu ministerstva vnitra, k němuž „se dostali“. V telefonickém rozhovoru mi ale nakonec Lukáš Prchal sdělil, že nic na toto téma psát nebude, protože „to nebyl seznam z vnitra“.

Totéž potvrdila na dotaz redakce ParlamentníchListů.cz Hana Malá z odboru PR: „Ministerstvo vnitra neposuzuje konkrétní weby, ale konkrétní informace. Žádné seznamy tedy resort vnitra nevytváří.“ Redakce to konstatovala 5. 1. 2018 v článku „ParlamentníListy.cz na žádném seznamu dezinformačních webů nejsou, potvrdilo ministerstvo vnitra“.

Dezinformace z Drahošova webu

Přesto profesor Drahoš a „jeho skvělý tým“, v němž se bezpečnostními otázkami zabývá Petr Kolář a bojem s dezinformačními zprávami a weby astrofyzik Jiří Grygar, připustili zveřejnění totální dezinformace na Drahošově kandidátském webu. Když opět vypustím jména hanobených webů, protože nejsem pavlačová drbna, dočteme se tam toto:

„V České republice stále roste počet a vliv dezinformačních webů. Bezpečnost v kyberprostoru, především v době významných voleb, považuji za stěžejní. Zde uvádím seznam dezinformačních webů, které působí v České republice. ... blebleble... Zdroj: Česká media, zpráva BIS a ministerstvo vnitra.

Takže si pánové vymýšlejí, fabulují, fantazírují a lžou. Protože ministerstvo vnitra žádné seznamy nedělá a BIS žádné seznamy dezinformačních webů nezveřejnila! Pánové vaří svou vlastní dezinformační šlichtu z těch nejpokleslejších médií. Je dobré to vědět!

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Schneider

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební porážka ČT. Vnucování kandidátů, podivná náhoda s Nerudovou, všímá si Best

20:16 Volební porážka ČT. Vnucování kandidátů, podivná náhoda s Nerudovou, všímá si Best

Evropské volby v Česku podle politického pozorovatele Erika Besta neznamenají jen prohru vládních st…