Češi přišli politice na chuť. Zjištěno studií

03.10.2010 15:32

Tým autorů ze Sociologického ústavu se zabýval zapojením občanů České republiky do politických aktivit. A zjistil pozoruhodnou skutečnost: ve srovnání s ostatními postkomunistikými zeměmi je toto zapojení více než dvojnásobné.

Češi přišli politice na chuť. Zjištěno studií

Politologové Klára Vlachová a Tomáš Lebeda se soustředili na zapojení Čechů do politiky mimo účast při volbách. V datech mezinárodního průzkumu European Social Survey sledovali například to, jak často Češi oslovují politiky, zda bojkotují zboží, jestli sponzorují politické strany, chodí na demonstrace či raději podepisují petice, informoval server Aktuálně.cz.

Politicky se angažuje více než polovina občanů

Do politiky se některým z podobných způsobů zapojuje 54 procent Čechů. Aktivní občané tak převažují nad pasivními. Což je výjímka nejen ve srovnání s ostatními zeměmi střední Evropy, ale i ve srovnání se "starými zeměmi" EU ze středomořské oblasti - Španělskem, Itálií, Řeckem, či Portugalskem.

"Od zbylých postkomunitických zemí, a vyjma Španělska i od středomořských zemí, se odlišujeme více jak dvojnásobně vysokou aktivitou," upozorňují autoři studie Jsou Češi politicky aktivní? Studie nyní vyšla ve sborníku Jaká je naše společnost?.

Tradice první republiky

"Velmi pozoruhodný je fakt, že jsme zjistili přesnou souvislost mezi délkou demokracie v zemi a politickou aktivitou občanů. A není to jen nepřerušený demokratický režim, ale i zkušenost v našem případě třeba prvorepubliková, která jakoby v národní paměti zůstane," upozorňuje politolog Tomáš Lebeda.

Samotné zapojení do politiky není ve všech zemích stejné. V západní Evropě a ve Skandinávii dávají lidé přednost politické aktivitě, označované jako pasivní. Nepodporují politické strany, ale svůj názor dávají najevo podepisováním petic, bojkotem zboží nebo naopak nákupem zboží z politických důvodů.

Podobný "západní" způsob je vlastní i Čechům. I jim se protestovat v ulicích příliš nechce, ale spíše podepisují petice, bojkotují zboží nebo podporují politické strany.

"To může být třeba nákup Fair trade výrobku," vysvětluje Lebeda.

Malou popularitu u nás mají demonstrace, nelegální protesty i nošení znaků kampaní.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…