Chovancova perestrojka a soukromí Václava Moravce. Zdeněk Zbořil má též vzkaz pro spolužáka Vaška

20.06.2016 7:12

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Kurzy slušného chování by měl ředitel České televize zařídit pro Václava Moravce, nebo by se jeho pořad měl vysílat až po dvaadvacáté hodině. Po zhlédnutí toho, co předvedl v původně avizované diskusi o koaličních sporech kvůli reorganizaci policie, si to myslí Zdeněk Zbořil. Politolog je přesvědčen, že v kauze Nagyová, kde padl v pátek už podruhé osvobozující rozsudek, nejde jen o policii a státní zastupitelství, ale o celou justici. A žasne nad tím, jak to v ČT schytal předseda Evropské komise za návštěvu Petrohradu.

Chovancova perestrojka a soukromí Václava Moravce. Zdeněk Zbořil má též vzkaz pro spolužáka Vaška
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Anketa

Kdo byl nejlepší ministr financí?

18%
7%
1%
2%
1%
1%
3%
0%
63%
hlasovalo: 8179 lidí

Reorganizace policie, sloučení jejích elitních útvarů a následné koaliční neshody hýbaly v uplynulém týdnu domácí politickou scénou. Takové téma proto avizovaly Otázky Václava Moravce v České televizi, ale velice často se v pořadu od tématu uhýbalo. Místo toho se řešily mimo jiné i vztahy ministra financí Andreje Babiše a lobbisty Ivo Rittiga. „Vadí mi, že kauzu Čapí hnízdo vyšetřují Rittigovi policisté,“ řekl předseda hnutí ANO. Moderátor Václav Moravec však následně poukázal na to, že se Andrej Babiš s Ivo Rittigem zná a tyká si s ním. „A co má bejt, že si s ním tykám? Podnikatele ani lobbisty jsem nevyužíval. Zase lžete,“ vpálil vicepremiér moderátorovi.

„My, kteří jsme se nesměli k divokým letům privatizace a restitucí ani vyjadřovat, si přesto z té doby ještě něco pamatujeme. Třeba s kým si tykali Václav Havel, Karel Schwarzenberg, Václav Klaus a Miloš Zeman. Ani tito pánové se nemají čím chlubit, ale třeba by nás zajímalo, s kým si tyká Miroslav Kalousek nebo také pan ministr Chovanec. Zatím víme, že to bylo jednou s hejtmanem Haškem, podruhé s předsedou ČSSD Sobotkou. A podle odposlechů už také víme, kdo si potykal s Ivo Rittigem,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil, jenž po delší době OVM sledoval. „A mohu říci, že buď by měl pan ředitel ČT zařídit pro pana Moravce kurzy slušného chování, anebo by se tento pořad měl vysílat až po dvaadvacáté hodině,“ myslí si politolog.

Ukřičený nevychovanec, který ani neví, co znamená slovo moderátor

„Jak chceme dosáhnout toho, aby se děti a studenti ve školách chovali k učitelům a vůbec k osobám starším, než jsou oni, zdvořile, když se jim ukazují vzory ukřičeného nevychovance, který zřejmě ani neví, co znamená slovo moderátor?“ pozastavuje se Zdeněk Zbořil nad tím, co předvedl elitní moderátor veřejnoprávní televize. Ten šéfa hnutí ANO rozlítil i tím, když zmiňoval výrok Babišovy partnerky Moniky. Ta se měla „podřeknout“, že Čapí hnízdo je Babišovo. „Co si to dovolujete útočit do mé ženy? Nedělejte mi do ní. Vy jste nabrífovanej k tomu, abyste mě tady popravil,“ rozkřikl se Andrej Babiš na moderátora, který však jeho obvinění odmítl. To však ministru financí nezabránilo, aby neprohlásil, že do tohoto pořadu již nechce chodit.

„Aniž bych chtěl pana Babiše hájit, neumím si představit, že by upozorňoval pana Moravce – v zájmu pravdy – na jeho intimní přátele a tahal do diskuse politiků páně Moravcovy osobní záležitosti. Tak ať se nikdo nediví, že když moderátor přehlédne upozornění na mafiánské výhrůžky, které byly záminkou, že se ministru financí dostalo policejní ochrany, a na druhé straně se stará o majetkové poměry přítelkyně pana Babiše, že se pan ministr financí zlobí. Ať tedy Otázky Václava Moravce nevysílá Česká televize, ale Blesk.cz, tam si alespoň nehrají na to, že se zabývají agendou, která ‚bude příští týden hýbat naší politikou‘,“ připomíná politický analytik tradiční chvástavá slova moderátora.

Siláci z ODS by dnes vydali na docela slušné album sprostých podezřelých

Ve studiu byl Babišovým oponentem nejen moderátor, ale i předseda ODS Petr Fiala, jenž šéfa hnutí ANO opakovaně označil za slabého politika. „Andrej Babiš dělá jen ramena, ale žádné činy. Je to jen divadlo pro veřejnost,“ komentoval počínání ministra financí. „Pan Fiala si plete sílu s upovídaností. Na jedné straně se obává Andreje Babiše diktátora, na druhé straně jej považuje za slabocha. Jak říkával Antonín Novotný: ‚Kruci, kdy má tedy vlastně pravdu?‘ Pan předseda ODS stejně jako mnoho jeho spolustraníků Andreje Babiše převyšují v zapomnětlivosti a předpokládají, že podobně jsou na tom se vzpomínáním na slavné dny ODS i televizní diváci. Ti siláci z ODS by dnes vydali na docela slušné album ‚sprostých podezřelých‘,“ nepochybuje Zdeněk Zbořil.

Došlo ale i na důležité otázky, jako je setrvání hnutí ANO ve vládě, i když to tak začátkem týdne nevypadalo. Špičky ANO hovořily o porušení koaliční smlouvy, tvrdily, že se vláda z protikorupční stává korupční, ministr spravedlnosti Robert Pelikán vyhrožoval, že by v takové vládě nebyl. Odchod se však nekonal ani navzdory tomu, že se ministr vnitra Milan Chovanec podepsal pod reorganizaci policie. „Když se vám nepovedla agrofertizace policie, tak vy rozhodně ustoupíte a zůstanete, neboť se vám to pro váš byznys vyplatí,“ zaútočil Petr Fiala v neděli po poledni v České televizi na ministra financí. „Zásadně tyto lži odmítám,“ reagoval zostra Andrej Babiš.

Odstranění plukovníka Šlachty aneb přestavba Policie ČR

„V tom divadle pro starší a pokročilé, které sehráli předseda vlády, její ministr vnitra i policejní ředitel a které teletextové zpravodajství ČT vtipně nazvalo ‚přestavbou PČR‘ – vzpomeňme na hezké ruské slovo – je stále ještě mnoho neznámého. Asi se ještě budeme nějakou dobu dohadovat, zda odstranění plukovníka Šlachty bylo hlavním tématem tragikomedie a zda pokračováním nebude hon na státního zástupce Ištvána, jak v pátek večer ohlásil renomovaný právní odborník magistr nebo JUDr. Marek Benda. Zdá se, že všechno je možné; stejně jako to, že ČSSD, TOP 09 a nyní i ODS posílají signály svým voličům, s jakými koaličními sestavami by mohli nejen po krajských, ale zejména po všeobecných volbách v roce 2017 počítat,“ říká pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil.

Nezbývá prý než jen přihlížet, i když se zdá, že s intrikami vůči státním zástupcům bude muset ČSSD počkat možná až do roku 2017, protože se ukazuje, že ani s odstraněním plukovníka Šlachty a „rozkulačením“ jeho odboru to nejde tak snadno, jak si pánové Sobotka a Chovanec mysleli. „Zajímavá je i role prezidenta republiky Miloše Zemana, který ještě před několika dny mobilizoval na svých setkáních s občany proti nepravostem a přál si, aby pan Bakala ‚už, už seděl‘. Ten v těchto dnech de facto souhlasil s radikálními kroky ministra vnitra a jeho schopností rozhodovat se mimořádně rychle při vyřizování své agendy. Sám si přisoudil roli komparsisty, což je nedůstojné jeho role prvního přímou volbou zvoleného prezidenta, jak často připomíná. Ale možná už reagoval na příliš rychle mluvícího Miroslava Kalouska, který svým návrhem podpory menšinové vládě ČSSD a KDU-ČSL se zase jednou unáhlil,“ míní politolog.

Všechno teprve začíná, útok na státní zástupce je jen zahřívací kolo

Nejen Andrej Babiš argumentuje tím, že se „reorganizace“ rozjela poté, co Okresní soud pro Prahu-východ poslal v květnu do vazby dva ze tří obviněných v kauze vynášení informací od policie, z nichž jeden byl detektiv protikorupčního útvaru. Podezřelé ze zneužití pravomoci veřejného činitele, přijetí úplatku, podplácení a z přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací zadržel „Šlachtův“ Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Poněkud překvapivě na to reagoval ministr vnitra Milan Chovanec, když řekl, že ÚOOZ a státní zastupitelství budou muset vysvětlit, proč případ nevyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů. Spíše by se dalo čekat, že ho více bude zajímat, jak to, že se informace od policie vynášejí, než kdo to zatrhnul.

„Chovancovým rychlopodpisem celá akce nekončí, jak si možná ministr vnitra i pan Sobotka myslí, ale všechno teprve začíná. Je-li pravda, že se jedná o asi 400 ‚živých případů‘, kolik je asi těch ‚neživých‘? A kdo všechno o ně bude mít zájem? Nejen u nás doma, ale i v zahraničí. I ten útok na státní zástupce je jen zahřívací kolo. V každém případě v Policii ČR není dobrá situace, kterou ‚Chovancova perestrojka‘ nevyřeší. Mnoho policistů spíše rozzlobí, než uklidní, a jak už z dlouholeté zkušenosti víme, budou to ti poctivější. A pak se mohou ‚politici‘ hádat o to, kdo celou věc více ‚zpolitizoval‘ a kdo za to všechno má nést odpovědnost. A vytahovat na sebe různé kauzy stejně rychle jako kouzelníci ve varieté králíky z klobouku,“ poznamenává Zdeněk Zbořil.

Zmínka o ČEZu může předznamenat aktivní nespolupráci či pasivní odpor

V reakci na podpis Milana Chovance poukázal Andrej Babiš na to, že v jeho kompetenci je ČEZ a až si tam budou koaliční partneři chtít nominovat své zástupce, mohl by o tom rozhodovat sám. Ale prý to dělat nebude. „Hnutí ANO nemůže blokovat jednání vlády, protože nemá většinu, ale může se starat jen o rozpočet na rok 2017 a přípravu rozpočtu 2018 (jak v OVM upozornil Vojtěch Filip). Může také způsobit obtíže při jeho schvalování ve Sněmovně. Zmínka o ČEZu se zdá být jen příkladem, jak by bylo možné přenést do vlády, a dokonce i do Parlamentu princip aktivní nespolupráce nebo pasivního odporu. V každém případě mohu jen konstatovat, že odhadovat dnes, co to způsobí ČSSD je sice možné, ale stejné hořké plody mohou sklízet i ostatní koaliční strany, a dokonce i ty opoziční, které toužily, v terminologii pana Fialy, ukázat své  svaly,“ domnívá se politolog.

Do klání koaličních sociálních demokratů a hnutí ANO se vložil i podnikatel Radim Jančura. Na některé z autobusů své společnosti Student Agency nechal nalepit plakáty s ministrem vnitra Milanem Chovancem a telefonními čísly jak na něj, tak na premiéra Bohuslava Sobotku. Tímto svým činem chtěl dát najevo nesouhlas s reorganizací policie, kvůli níž odešel šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Fotografie Chovance je na autobusech doplněna popiskem Langer II a výzvou, aby lidé na uvedená čísla oběma nejvýše postaveným politikům ČSSD slušně napsali, co si o jejich počínání myslí. Vše doplňuje tvrzení, že ČSSD jde ve stopách ODS.

V kauze nejde jen o policii a státní zastupitelství, ale o celou justici

„Pan Chovanec už na to reagoval, ale je to zřejmě jen první reakce a není důležité, zda jde o podnikatele, nebo o řadového občana. Máme i zkušenost, jak se dá zatočit s řidičem autobusu, když přimaluje na plakát ODS jen tykadla. V každém případě mi ale není jasné, jak mají ‚vychladnout hlavy‘ a ‚uklidnit se situace‘, jak o tom mluví pan Sobotka a někdy i pan Chovanec, když oni jsou právě těmi, kdo přilévají olej do ohně. Možná se díky této akci i ukáže, kdo koho sponzoruje a kdo je na takové věci alergický. Zajímavý je ale postoj KSČM, která, alespoň podle vystoupení pana Filipa v OVM, se zřejmě řídí slavnou Poláčkovou větou: ‚Já neříkám tak, ani tak, ale na moje slova dojde!‘ Tak místo ní musel kritický postoj zaujmout alespoň pan Jančura, kterého to ale jistě netěší. I když jeho Student Agency je dnes možná populárnější než KSČM,“ odhaduje Zdeněk Zbořil.

Soudkyně Helena Králová z Obvodního soudu pro Prahu 1 vynesla v pátek zatím nepravomocný osvobozující verdikt v kauze Jany Nečasové, dříve Nagyové, která způsobila pád tehdejší vlády. „Pokud vím, byl ten první osvobozující rozsudek paní Králové nepříliš důkladně doložený, a proto jí byl vrácen. Nyní zřejmě rozhodla tak, aby ukázala, že stojí za svým původním rozhodnutím; a podle pana státního žalobce Bajgara bude stát versus Nečasová/Nagyová pokračovat, protože nevzala v úvahu předložené důkazy žaloby. A protože z publikovaných odposlechů víme, že stopa vede k Rittigovi, ať již je to pravda, či nikoli, má pro nás ‚akce Robert Šlachta‘ a útok Marka Bendy na státního zástupce Ištvána další důležitý rozměr. Že ale nejde jen o policii a státní zastupitelství, ale o celou justici, se dnes ví už i v každé ‚čtvrté cenové‘, kterou nám pan Chovanec tak často připomíná,“ tvrdí politolog.

Stojí za to opakovat asi 400–600 bruselských slov a vysloužit si vlčí halíř

ParlamentníListy.cz v pátek uveřejnily to nejzajímavější, co bylo ke slyšení koncem května na semináři „Uprchlická krize“ v Lidovém domě, kde ve velkém sále poslouchalo příspěvky panelistů jen třináct lidí. Hlavním řečníkem byl státní tajemník pro EU Tomáš Prouza, jenž mimo jiné prohlásil, že nemáme problém přijmout 50 až 100 tisíc lidí. Také zmínil, že se za nás EU kvůli přístupu k migraci stydí. Dobrovolník a aktivista Jan Košák zase uvedl, že má větší strach z Čechů než z uprchlíků, a podivil se, jak o sobě může ministr vnitra říkat, že je sociální demokrat, když se nedrží hodnot, které strana prosazuje. Magdalena Frouzová, na webu ČSSD představovaná jako „spisovatelka ve službách Evropské komise“, která dělala v Bruselu osobní asistentku Vladimíru Špidlovi, zkritizovala český přístup odmítající solidaritu s ostatními členskými státy v přijímání uprchlíků.

„Zprávu o tomto intimním sezení v Lidovém domě jsem četl a považuji je za projev typického, tradičního, více než stoletého sociálně-demokratického oportunismu. Celé této události se přikládá možná zbytečný význam, ale budeme-li sledovat ‚cestu peněz‘, čímž myslím příjmy a prebendy zúčastněných, bude nám to jasné. Téma je skoro lhostejné. Důležité je zanadávat si na Čechy – etnikum, národ, politický národ, občany ČR, ale i Moravy a Slezska atd. – a vynést soud. Také ‚ostuda v EU‘ je dobrý důvod, jak si vysloužit ‚vlčí halíř‘. Stojí za to nestydět se za svou nevzdělanost a opakovat asi 400–600 ‚bruselských slov‘. A hlavně nepřestávat mluvit. I kdyby přišlo méně než třináct přátel. Zpráva do Bruselu se dá poslat stejně dlouhá, jako kdyby jich tam bylo třeba tři sta,“ podotýká Zdeněk Zbořil.

Filozof Bělohradský by raději neměl chodit s pány na led

Komentář k domácímu politickému dění minulého týdne uzavře předvolební symbiózou ČSSD a Strany zelených. Jejich předsedové Bohuslav Sobotka a Matěj Stropnický představili společného kandidáta do Senátu na Praze 6, filozofa Václava Bělohradského. Podle premiéra prý pomůže překonat řevnivost mezi oběma stranami. O uznávaném mysliteli se už také začalo diskutovat jako o možném kandidátovi na Hrad. „Vašek Bělohradský je můj spolužák a dávný přítel, s jehož názory někdy souhlasím, jindy nesouhlasím. V Senátu by jistě vypadal lépe – i s ohledem na svůj senátorský věk – než mnozí, kterých se nevážím. Ale pokud jde o toho prezidenta a právě proto, že si Václava vážím, poradil bych mu, aby byl mimořádně opatrný a ‚nechodil s pány na led‘. Jak říkal Havlíček, mohl by si zlomit nohu, anebo by mu ji dokonce zlomili,“ varuje politolog.

Už za tři dny se ve Spojeném království uskuteční referendum o členství v Evropské unii. Ministerský předseda David Cameron ho v neděli označil za rozhodující historický moment pro Velkou Británii. Znovu vyzval Brity, aby v Unii zůstali, i když není bez chyb. Odchod z Evropské unie by podle Camerona měl tvrdé následky a byla by to chyba, i když bez nich není ani samotná EU. Připomněl i zavražděnou labouristickou poslankyni Jo Coxovou, která vyzývala k setrvání v osmadvacítce. Podle Camerona ztělesňovala to, co je na Británii a Britech nejlepší – slušnost a soucit. Zřejmě i to způsobilo, že krátce před všelidovým hlasováním došlo k obratu v preferencích, podle nejnovějšího průzkumu nově vedou odpůrci brexitu.

Cameron patří mezi ty politiky, kteří umějí milovat jen mrtvé

Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn varoval, že vystoupení Británie z Evropské unie může ve zbytku EU vyvolat dominový efekt, především pak v její východní části. „Už před týdnem jsem pro ParlamentníListy.cz odhadoval, že hlasování dopadne proti brexitu a s ironií a rakouskou zkušeností jsem tvrdil, že to ‚Evropa nějak zařídí‘, a kdyby nezařídila, nic tak strašného se nestane. Samozřejmě jsem nemyslel, a ani dnes si nemyslím, že by to mohlo být za takovou cenu. Slova premiéra Camerona musíme ale brát také trochu tak, že patří mezi ty politiky, kteří ‚umějí milovat jen mrtvé‘. Dnes se zdá jisté, že kampaň byla sice ‚zastavena‘, ale bude do posledního dne z důvodu této tragédie pokračovat monotónně. V Evropské unii, stejně jako v České televizi, si mohou oddechnout,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil.

S překvapivým prohlášením přišel německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Podle něj jsou nynější vojenské manévry NATO ve východní Evropě kontraproduktivní a jen vyostřují napětí ve vztazích s Ruskem. Reagoval tak na rozsáhlé vojenské cvičení Severoatlantické aliance, které v pátek skončilo v Polsku. Naopak vyzval k prohloubení dialogu a spolupráce s Moskvou. A ne úplně očekávaná byla cesta předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera na mezinárodní ekonomické fórum v Petrohradu. Před schůzkou s ruským prezidentem Vladimirem Putinem řekl, že nelze ignorovat ruské akce na Ukrajině, které podle něj otřásly principy evropské bezpečnosti. Odmítl však kritiky své návštěvy Ruska, kteří se obávají, že by mohla znamenat narušení jednoty států EU.

V ČT peskovali Junckera za to, že jel do Petrohradu a setkal se s Putinem

„Kdybychom neslyšeli od generála Pavla, vojensko-politického náčelníka NATO, že je třeba jednat s Ruskou federací z pozice síly a nevyhýbat se paralelně probíhajícím jednáním, snad bychom těmto diplomatickým trikům uvěřili. Jestliže události na Ukrajině ‚otřásly principy evropské bezpečnosti‘, pak bychom měli panu předsedovi Junckerovi připomenout, že si pamatujeme, kdo těmi principy začal třást. A stále jimi třese. Přesto se mu ale dostalo kritiky v ČT prostřednictvím Michala Romanceva za to, že se do Petrohradu vůbec vypravil a s Putinem se sešel. ‚Názor ČT‘ je, že tomu tak být nemělo. Snad se to do Bruselu nedoneslo, to bychom zase mohli psát o nové ostudě. Také německému ministru Steinmeierovi jistě nějaký jiný český geopolitik vynadá. Ale mohu-li si dovolit trochu pesimismu, pak bych připomenul školní a prastaré: Ať je to cokoli, bojím se Danajů, i když přinášejí dary!“ přiznává Zdeněk Zbořil.

V zemích EU se začíná měnit pohled na migrační krizi. Rakousko ohlásilo „akční plán“, na jehož základě by migranti, kteří se bez povolení dostanou na území EU, měli být převezeni do záchytných táborů ve třetích zemích. V Bratislavě se na společné schůzce premiéři Slovenska, Nizozemska a Malty shodli, že pro EU je důležité snížit příliv migrantů na své území. „Jen čekám, že se budou dál rodit podobné nápady, které jsou projevem bezradnosti. A abychom nezapomněli, také touhy na této krizi něco vydělat. Vždyť co jen stojí ty naléhavé, do rána se táhnoucí schůzky expertů? A vše končí, jako když myšička vařila kašičku na zeleném rendlíčku: Tomu dala, tomu víc, na toho se nedostalo a nedostal nic. To, že se odborníci dohodli, že je třeba ‚snížit počet migrantů na svém území‘ je objev hodný nějaké světoznámé ceny, třeba Templetonovy, když už ne Nobelovy. I k té se přihazují nějaké dolary, eura nebo libry,“ poukazuje politický analytik.

Masakr v Orlandu byl také projevem amerického způsobu života

Pachatele vražedného útoku v Orlandu, který si vyžádal 49 obětí, označil americký prezident Barack Obama za muže poznamenaného extremistickými informacemi z internetu. „Zdá se mi, že prezident Obama převzal terminologii našich znalců a vynálezců ‚extremismu‘. Proboha, co to jsou ‚extremistické informace‘? Všechno, co se nám nelíbí, nebo jenom něco? Co je dnes extrémní, může být zítra normální. Je to prostě jen deminutivum, kterým zjemňujeme zprávu o tom, že jde o masovou vraždu, a svádíme vinu na někoho jiného – ‚extrémního‘. Tajíme, že vrah byl vychován rodiči, školou a veřejností, ale chceme-li snít svůj ‚americký sen‘, nesmíme si tajit, že jde také o projev ‚amerického způsobu života‘, na který je mnoho našich současníků hrdých. Problém není v množství zbraní, které má kdekdo někde za skříní, nebo je nosí do školy, ale v bojechtivosti a přípravě na války na celém světě,“ dodává Zdeněk Zbořil.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…