Číhající prezident a rozmetaná Sobotkova sestava. Podle politologů se můžeme dočkat ještě mnohého

07.01.2014 21:02

POLITOLOGOVÉ Ani po podpisu koaliční smlouvy nemá předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vydlážděnou cestičku k premiérskému postu. Politolog Petr Sokol dokonce nevylučuje, že by šéf sociálních demokratů nemusel nakonec být tím, koho prezident Miloš Zeman premiérem jmenuje. Lukáš Jelínek zase míní, že hlava státu bude natahovat čas s vírou, že se objeví něco, co posílí jeho šanci Sobotkovu sestavu ministrů rozmetat.

Číhající prezident a rozmetaná Sobotkova sestava. Podle politologů se můžeme dočkat ještě mnohého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedové stran pózují s kopiemi koaliční smlouvy

Po pondělním podepsání koaliční smlouvy a představení všech nominovaných ministrů by už nic nemělo stát v cestě tomu, aby prezident Miloš Zeman jmenoval předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku premiérem a na jeho návrh následně i členy vlády. Tak přímočarý scénář se ale asi čekat nedá a mlčení z Hradu nahrává spekulacím, že nemusí být definitivní složení vlády a dokonce ani premiérský post pro šéfa sociálních demokratů.

„Události spíš nasvědčují tomu, že to tak přímočaré nebude. Dá se předpokládat, že se prezident Zeman bude snažit apelovat na Bohuslava Sobotku, aby on i koaliční lídři provedli ještě nějaké změny v té personální sestavě. A myslím si, že bude chtít natahovat čas tak, aby do jmenování vlády mohly vstoupit ještě nějaké další události,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek, politolog z Masarykovy demokratické akademie.

Sobotkovi se může stát, že ho prezident vůbec nejmenuje

Mohlo by jít o události na dvou frontách. „Třeba kdyby vznikla nějaká krize mezi koaličními partnery nebo krize uvnitř sociální demokracie, kde je pořád cítit napětí mezi Sobotkou a Haškovými hejtmany. Zkrátka Zeman vyčkává, jestli ještě nepřijde něco, co by posílilo jeho šanci Sobotkovu sestavu ministrů rozmetat. A když nic nepřijde a Sobotka i koaliční lídři budou dál držet pohromadě, tak nakonec po nějakém čase prezidentovi nezbyde nic jiného než ty personální návrhy akceptovat,“ domnívá se Lukáš Jelínek.

Přímočarý postup neočekává ani politolog Vysoké školy CEVRO Institut Petr Sokol. „Kdyby to tak mělo být, tak už by se to dělo. Jsou tedy dvě jiné varianty. Ta první je, že prezident bude dělat potíže, ale na konci se té současné koalici podvolí a jmenuje ministry tak, jak jsou navržení. Druhou variantou je, že prezident řekne kandidátovi na premiéra Sobotkovi, že buď tedy některé ministry vymění, nebo ho nejmenuje premiérem,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Sokol s tím, že pak by bylo na koalici a předsedovi Sobotkovi, jak na to bude reagovat.

Přistoupit na personální kompromisy, posílil by šéf ČSSD své oponenty

Pozastavuje se přitom nad výroky šéfa ČSSD, že sám povede ty rezorty, na něž prezident odmítne jmenovat ministry. „Ale já si myslím, že pokud nebude shoda na ministrech, tak se prezident Zeman bude snažit nejmenovat Sobotku premiérem, což v situaci, kdy mu část sociální demokracie vyhrožuje ústavní žalobou, je pro něj schůdnější cesta. Když premiéra nejmenuje a k tomu ho z Ústavy zatím nic nenutí, tak je to něco jiného, než když už jmenovaný premiér přinese návrhy na ministry,“ upozorňuje Petr Sokol.

Před pár dny se objevila spekulace, že prezident odmítl Sobotkovi všechny ministerské kandidáty ČSSD s výjimkou Svatopluka Němečka na rezort zdravotnictví. „Nevidím jediný důvod, proč by měl Bohuslav Sobotka ustupovat. Je z hlediska Ústavy v právu a má za sebou koaliční partnery. Kdyby najednou začal uzavírat nějaké personální kompromisy s prezidentem, tak by se ukázal jako slabý premiér, slabý předseda sociální demokracie, a to by posílililo jeho možné oponenty - ať už v koalici, nebo ve straně,“ míní Lukáš Jelínek.

Za častými návštěvami na Hradě bude možné hledat tlak na Sobotku

„Pokud tyhle spekulace odpovídají realitě, pak je pravděpodobné, že Miloš Zeman tím sleduje taktiku odmítnout šest a pak se sejdou na jednom či dvou, které vymění. Asi není tajemstvím, že první dva na seznamu jsou v pelotonu daleko vpředu, co se týče nechuti prezidenta vůči nim. I když je otázka, jak si v tomhle hodnocení ministrů ze strany prezidenta stojí místopředseda ČSSD Milan Chovanec, ten může být třetí na řadě,“ poznamenává Petr Sokol, že mezi odmítanými nemusí jít jen o Jiřího Dienstbiera a Lubomíra Zaorálka.

Bohuslav Sobotka očekává, že ho s prezidentem čeká nejspíš ještě několik dalších schůzek ohledně budoucí vlády. „To si lze vysvětlit tak, že prezident nebude spěchat se jmenováním vlády, a tak si bude pana Sobotku pravidelně na Hrad zvát a bude na něj tlačit. No a pan Sobotka tam bude chodit a bude odolávat. Takhle předpokládám, že se to bude vyvíjet. Ale po podpisu koaliční smlouvy a po představení seznamu ministrů nemá předseda ČSSD podle mě kam couvat. A ani si nemyslím, že má chuť nebo důvod z těch personálních návrhů couvat,“ konstatuje Lukáš Jelínek.

Babiš spoléhá na šarm pravděpodobného předsedy vlády

Podle Petra Sokola je velmi složité odhadnout další vývoj ve chvíli, kdy spolu soupeří dva politici, kteří by svým ústupem do značné míry ztratili tvář. „Prezident proto, že v poslední době řadu svých zásadních bitev prohrál. A také Sobotkova pozice v ČSSD není zdaleka tak pevná, jak to v těchto dnech vypadá. Ústavní trumfy jsou nyní v rukou prezidenta, ale kdyby se šlo doopravdy do otevřeného střetu, tak Sobotka má za sebou mandát voličů. Jejich síly jsou hodně vyrovnané,“ tvrdí politolog.

Lídři koalice sice vyzvali prezidenta Miloše Zemana, aby neprodleně jmenoval nového předsedu vlády a na jeho návrh ministry, jak stanoví Ústava, ale po podpisu koaliční smlouvy šéf hnutí ANO oznámil, že on sám nemá v plánu jednat s prezidentem a nechává vše na Bohuslavu Sobotkovi. „Doufám, že pan předseda Sobotka pana prezidenta svým šarmem přesvědčí, že to jsou správné nominace,“ žertoval Andrej Babiš před novináři, až to vypadalo, že si na rozdíl od předsedy ČSSD nedělá těžkou hlavu z toho, jak to celé dopadne.

Levicový prezident se přetlačuje s šéfem nejsilnější levicové strany

„Vystupování pana Babiše bylo ukázkou toho, že pro něj je to v tuto chvíli boj dvou politiků, do kterého mu nic není. A usmívá se tomu, jak se levicový prezident přetlačuje s předsedou největší levicové strany a on na tom nijak netratí. A dokonce kdyby ta jednání úplně zkrachovala a mělo by to skončit předčasnými volbami, tak v každém případě bude on tím, kdo na tom vydělá. Takže ten úsměv byl namístě,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz politolog Petr Sokol.

Lukáš Jelínek je ale přesvědčen, že podpora Bohuslavu Sobotkovi od dalších dvou koaličních lídrů je silná a vyplývá i z toho, že mezi jmény, které by prezident nechtěl ve vládě, jsou ministři za všechny tři koaliční strany. „Ale rozumím tomu, že pro pana Babiše to není tak kruciální záležitost, protože co on může ze svého pohledu ztratit. Kdyby padla dohoda na personálním složení vlády, tak jmenuje jiné ministry nebo postaví stejná jména na jiné rezorty. A kdyby náhodou padla celá koalice, tak se jde k předčasným volbám a v nich by měl pořád ještě šanci vyhrát,“ vysvětluje politolog.

Na krach koaličního projektu by doplatilo i hnutí ANO

Přestože se zdá, že předseda ANO nemá v danou chvíli vůbec co ztratit, tak i takováto úvaha může mít slabinu. „Voliči už totiž začínají pohlížet i na hnutí ANO jako na součást establishmentu. Dívají se na ně už jako na ty politiky nahoře, kteří místo toho, aby už makali, tak pořád jen vyjednávají a nic z toho. Takže pokud by se nepodařilo dotáhnout tento koaliční projekt do konce, tak by na to mohlo nakonec doplatit i hnutí ANO, ačkoli si to nyní příliš nepřipouští,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…