Čistá provokace. Zkušený pozorovatel promlouvá o poměrech ve vládě

03.03.2016 15:02

ROZHOVOR Jako čistou politickou provokaci vnímá politický komentátor Bohumil Pečinka z časopisu Reflex snahu změnit zákon o střetu zájmů, která by znamenala i to, že členové vlády by nesměli být zároveň lidmi, kteří ovládají firmy. „To, že se k tomu přidaly další strany, souvisí pouze s volbami. Ze strany Sobotky je to strašné pokrytectví. O majetkových poměrech Babiše věděl a s tímto vědomím založil vládní koalici,“ říká Pečinka ParlamentnímListům.cz. Navíc jsou ANO a ČSSD podle Pečinky „odsouzeni vládnout společně“.

Čistá provokace. Zkušený pozorovatel promlouvá o poměrech ve vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Že to v koalici jiskří, je slabé slovo. Vypadá to, že se v současné době spojují politické strany proti vicepremiérovi Babišovi. Zkusme se ale soustředit na hlavní rivaly, tedy na premiéra Sobotku a Andreje Babiše. Komentátoři se shodují, že jde o zahájení volební kampaně. Co si o tom myslíte vy?

Volební kampaň do krajů samozřejmě zahájila sociální demokracie. Obecně máme teď zajímavý systém a to, že dvě největší a nejvíc konkurenční strany jsou součástí vládní koalice. Z toho vyplývá, že hlavní politický konflikt není mezi Kalouskem a Babišem, jak to někdy z médií vypadá, ale mezi ČSSD a ANO, potažmo mezi Sobotkou a Babišem. Ne proto, že by byli nějak zvlášť hádaví, ale proto, že shodou okolností jsou ve vládě dvě největší strany, které si vzájemně konkurují. V říjnu budou volby, takže je logické, že postupně se tento konkurenční boj rozjíždí. Je nešťastné, že jsou spolu ve vládě, protože pro demokracii je nejlepší, když je hlavní konkurenční strana v opozici a ta největší vládne. Jak není alternativa, tak ještě příští rok bude toto pokračovat a pak nejspíš opět spolu udělají koalici, protože opozice je u nás totálně nulová, není mluvčí nespokojené části populace.

Jedním ze zásadních momentů sporu v celé koalici byl okamžik, kdy poslanec TOP 09 přišel s návrhem, který by v zákoně o střetu zájmů zavedl pravidlo, že ministři nesmějí být takzvanými ovládajícími osobami ve firmách. ČSSD, lidovci i ODS zvažují, že by ho podpořili. Babišovi se situace evidentně nelíbí, i když žertuje o tom, že stačí, když si vezme svou manželku a převede miliardy na ni. To znamená, že význam pro odstranění střetu zájmů, ve kterém je vicepremiér, není vůbec žádný. Dá se to tedy chápat jako satisfakce za to, že Babiš nadával na koalici? Jak si to vysvětlujete?

Je to čistá politická provokace, jaké topka dělá vůči hnutí ANO. To, že se k tomu přidaly další strany, souvisí pouze s volbami. Je to taková PR akce. Situace se ještě může vyvinout různě, majetek může dát Andrej Babiš do svěřenského fondu a podstata se nezmění. Kdyby byl zákon tvrdší, tak to neprojde Ústavním soudem, protože nemůžete zakazovat lidem, kteří jsou bohatí, že nesmějí mít nějakou funkci. Voličům Babišův majetek nevadí, měl podniky i před volbami. Je to normální politická provokace, snaha jak na sebe upozornit.

Jak hodnotíte postup Andreje Babiše v této válce se Sobotkou? A naopak vztah premiéra k Babišovi?

Ze strany Sobotky je to strašné pokrytectví. O majetkových poměrech Babiše věděl a s tímto vědomím založil vládní koalici. Všichni Sobotku upozorňovali na střet zájmů u Babiše. Babiš nic neskrýval, takto šel do volební kampaně. Myslím si, že je to tak trochu také odveta Sobotky za kritiku Babiše ve věci uprchlíků. Je to hodně předvolební záležitost. 

Co si myslíte o tom, že se Sobotka vytasil s novým heslem „Stát není firma. Je to společenství lidí“?

To je docela legitimní. Vycházíme z paradoxu naší politiky, že vládnou hlavní konkurenční strany.

Exministr Vlastimil Tlustý v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zmínil: „Myslím, že pravdu mají komentátoři, kteří říkají, že skutečným cílem Babiše je vládnout bez Sobotky. A to se mu daří. V tomto souboji za kratší konec tahá Sobotka.“ Co vy na to?

Při nemohoucnosti opozice si nedokážu představit, jak by dal Babiš vládu početně dohromady. Jak to vidíme dva a půl roku od voleb, oni jsou odsouzeni k tomu vládnout společně. I v krajích spolu budou vládnout. 

Andrej Babiš několikrát zmínil, že klidně může odejít z vlády. Je reálné, že by to skutečně udělal?

Jedině, kdyby to bylo výhodné pro vypsání předčasných voleb, ale tu většinu nezíská. Samozřejmě může dojít k nějaké krizové situaci, například premiér Sobotka špatně zareaguje na utečeneckou vlnu… Může nastat taková situace, kdy to bude výhodné, ale teď to výhodné není.

Jak v kontextu i těchto událostí vidíte pozici TOP 09?

To je dávný Kalouskův sen – vytvořit antibabišovskou koalici všech politických stran proti Babišovi. Početně jde topka stále dolů, níž a níž, a početně to stále nevychází. 

Na neovlivni.cz před časem publikovali žebříček vlivu, který vede Radek Pokorný. Autoři tehdy psali, že je spojkou mezi Sobotkou a Babišem. Může na tom být něco pravdy? A je opodstatněné, že tento žebříček vede Pokorný, na druhém místě pak Miloš Růžička?

Není spojkou mezi Sobotkou a Babišem, rozhodně ne. Babiš proti němu ostře vystupuje, možná byl kdysi, ale tento koncept padl. Celá kauza OKD, jak vlastně Babišovský tisk ji zpracovává, to je přímý útok na Radka Pokorného a Bohuslava Sobotku. Já myslím, že je to jinak. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…