Co se pokazilo Andreji Babišovi: Zkušený pozorovatel o situaci ministra financí. A také o pravém důvodu jeho velkého rozhodnutí

25.06.2015 11:20

Personální výběr spolupracovníků v politice není nejsilnější stránkou šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Když vstupoval vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš do státní správy, opřel se podle politického analytika a publicisty Bohumila Pečinky o specifickou vrstvu třicátníků, kterou nazývá destruktory. „Byli strašně silní v kritice, většinou to byli auditoři a podobné typy, které neměly zkušenost ani s politikou, ani se státní správou,“ řekl komentátor ParlamentnímListům.cz, co na těchto lidech zřejmě Andreje Babiše, který se vyšvihl do nejvyšších pater politiky také právě díky kritice všeho, co se dělo po listopadu 1989, nejvíce zaujalo.

Co se pokazilo Andreji Babišovi: Zkušený pozorovatel o situaci ministra financí. A také o pravém důvodu jeho velkého rozhodnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Typickým představitelem této skupiny Babišových spolupracovníků byl podle komentátora Pečinky dnes již odvolaný první náměstek Lukáš Wagenknecht, dalšími může být ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová nebo ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Wagenknecht provedl s podporou ministra v úřadu zbytečné čistky

Wagenknechta si přivedl na Ministerstvo financí Babiš hned po volbách. Dal mu na starosti finanční řízení a audit. „Babiš na něj hodně sázel, na Ministerstvu financí to byl jeho nejbližší spolupracovník. Ale jeho silnou stránkou bylo něco zjišťovat, kontrolovat, prověřovat, ovšem budování státu je hlavně vytváření alternativ a tuhle část Wagenknecht absolutně nezvládl a selhal v ní,“ je přesvědčen Bohumil Pečinka.

Bývalému prvnímu náměstkovi vytýká, že v úřadu provedl, s podporou ministra Babiše, naprosto zbytečné čistky. „Jeho odbory byly změněny, své lidi dodával i na různá ministerstva. Ale když měl znovu vysoutěžit IT zakázku, protože oblast informačních technologií spadala do jeho kompetence, nebyl schopen to udělat,“ připomíná kauzu, která dokonce vedla ke spekulacím v médiích, že cholerický ministr dal svému prvnímu náměstkovi facku. I když to oba popřeli, faktem je, že o řízení IT vzápětí první náměstek přišel. „Celou tuto část resortu mu vzali. A potom selhal v dozorčí radě EGAPu, protože byl konfliktní a nedokázal se dohodnout. Proto ho odvolali,“ uvádí novinář další důvod, kvůli němuž byl ministr s Wagenknechtem nespokojen.

Ani v případě nemocnic nesplnil první náměstek zadání

Za další selhání prvního náměstka považuje audit na hospodaření nemocnic. „Babiš nejdřív tvrdil, že budou odhaleny stamilionové úniky ve špatném hospodaření nemocnic, mluvil o miliardách korun, ale nakonec se tam našly ztráty pár milionů, a to ještě nešlo vždycky jednoznačně na vrub nemocnic,“ konstatoval, že ani v tomto případě nesplnil Wagenknecht ministrovo zadání, které by mu pomohlo v dlouhodobém boji proti kolegovi ve vládě – ministru zdravotnictví Svatopluku Němečkovi.

Do Bruselu šla zpráva o auditu bez vědomí ministra financí

Ale podobně jako již dříve odvolaný náměstek Martin Pros, který podle Babiše poškodil pověst českého bankovního trhu, když jménem ministerstva pořádal Českou národní banku o prověření možné manipulace s mezibankovní sazbou Pribor, Wagenknechtův audit zakázky na monitorování evropských dotací na Ministerstvu pro místní rozvoj, které vede ministryně za ANO Karla Šlechtová, způsobil, že se údajně pozdrželo čerpání dotací z EU v novém programovacím období.

Podle auditorů z týmu prvního náměstka byla zakázka na systém monitorující čerpání evropských dotací předražená a podezřelá. Problémem bylo zřejmě hlavně to, že své závěry poslali do Bruselu. „Necháme na jiných, jak to je, ale rozhodně zprávu do Bruselu poslal Wagenknecht za zády Babiše, který si to nestihl ani přečíst,“ tvrdí Pečinka. Ministr financí podle něj teprve teď pochopil, že tenhle člověk a celá tato soustava hraje sama na sebe. „Nejsou to v pozitivním slova smyslu tvořivé osobnosti, jejich síla vychází hlavně z dobrých vztahů s novináři, hrají na svou mediální pověst,“ míní novinář.

O sporech šéfa se svým nejbližším podřízeným se mluvilo už několik měsíců. Popudem, proč došlo k odvolání právě nyní, je zřejmě fakt, že od příštího měsíce začne platit služební zákon, který odvolání odborných náměstků ztíží.

Čistky, které způsobily odchod odborníků, byly ideologicky motivované

Personální zemětřesení v resortu financí, který je klíčový pro fungování státní správy, má podle komentátora Reflexu viditelné následky. „Ministerstvo financí bylo specifické v tom, že i v době komunistické i polistopadové bylo vždycky centrem nějaké odbornosti,“ vysvětlil. I když jiná ministerstva byla po pádu totality v zoufalém stavu, bylo nutné je stavět znovu, finance si podle Pečinky vždycky držely určitou úroveň. „Tam o něco šlo. Když nepracuje dobře ministerstvo průmyslu a obchodu, s průmyslem a obchodem se nic nestane. Ale když špatně pracují finance, pozná se to okamžitě.“ Kritizuje, že čistky na ministerstvu byly pouze demonstrativní, ideologicky motivované ideologií typu „všici kradnú“ a neměly žádné věcné opodstatnění. „V tom má bývalý ministr financí Miroslav Kalousek pravdu, kontinuita odbornosti, která byla na úřadu dlouhodobě, byla zásadním způsobem narušena. A Babiš to teď pociťuje v tisíci a jedné věci. Vrací se mu to jako bumerang,“ prohlásil Bohumil Pečinka.  Dneska odchod profesionálních úředníků z úřadu způsobuje například i nižší výběr daní, než by odpovídalo růstu ekonomiky. „Uvidíme, jestli to ministr financí pochopil, že se opřel o garnituru destruktorů, což se ukázalo jako naprosto nevhodné pro běžnou správu státu,“ říká politický analytik s tím, že se Andrej Babiš bude muset opřít o úplně nové lidi. „Je otázka, jestli pud sebezáchovy v něm zvítězí, jestli tenhle přerod dokáže,“ dodává. Další věc podle něj ovšem je, jestli vhodné lidi najde a zda s ním budou ochotni spolupracovat.

EET – pilíř programu ministra financí

Další politický neúspěch čeká Andreje Babiše se zavedením elektronické evidence tržeb. „Jak neměl žádný koncept, když přišel na ministerstvo, upnul se na elektronickou evidenci tržeb a udělal z toho pilíř svého programu. Mluvil o únicích kolem sto třiceti miliard korun, ale brzy vysvitne, že zavedení EET vynese pár miliard, to je proti tomu jako nic,“ upozornil publicista.  Proto přemýšlí, jestli důvod k zavedení EET není ještě jiný, než o kterém ministr financí a majitel Agrofertu veřejně mluví. „EET má jiný, vedlejší efekt, kdo zná detailně spotřební chování společnosti, co se kde prodává, hlavně za jakou cenu, ten má strašnou a dramatickou výhodu na trhu. Nechci mu nic podsouvat, ale může to hrát roli,“ říká, když vidí, kolik politického kapitálu do prosazení elektronických pokladen ministr financí vkládá, a přitom neřeší problémy, na které poukazuje. „Pak si člověk logicky říká, jestli ten důvod není ještě jiný, než o jakém mluví,“ odhalil, jak přišel k takovému podezření.

Ministerstvo pro místní rozvoj přišlo se špatně napsaným zákonem

Ale Pečinka si nemyslí, že pokud zavedení EET nesplní očekávání a nepřinese efekt, který Andrej Babiš avizuje, bude to mít pro něj politické důsledky. „Znám spoustu majitelů hotelů i restaurací, kteří se radují, že zavedení EET odbourá část jejich konkurence, když se zpřísní podmínky,“ objasnil, proč si nemyslí, že přijde šéf hnutí ANO o podporu voličů. „Myslím, že to nebude hrát nijak velkou roli,“ připustil.

Poukazuje na další neúspěch v resortech řízených ANO. „Na MMR měl být pilotním projektem zákon o zadávání veřejných zakázek. Ale v pondělí ho rada proti korupci odmítla, protože je absolutně špatně napsaný. Nevadilo by to, kdyby nám Evropská unie nenařídila tento zákon přijmout do dubna příštího roku, bez něj se nemohou soutěžit evropské projekty,“ vysvětlil politický analytik, že času moc nezbývá, protože se musí také proškolit úředníci.

Spor kolem metod připomínajících StB vyšumí zřejmě do ztracena

Ani poměrně neurvalé politické metody tvrdého byznysmena, kterým se snaží smést všechny oponenty, podle komentátora Reflexu nijak zásadně v očích voličů ANO Babišovi neuškodí. Aféra kolem vydírání sociálně demokratického poslance Ladislava Šincla, který si „dovolil“ kritizovat měnící se postoj Ministerstva financí k návrhu na omezení provizí za zprostředkování pojištění a za to si vysloužil obvinění celé své rodiny z korupce, zřejmě vyšumí do ztracena. I když ČSSD i pravicová opozice označily Babišovo chování za metody připomínající praxi StB, spor vládní koalici neohrozí. Vláda se rozhodla na návrh lidovců sporný zákon o pojišťovnictví z projednávání Poslanecké sněmovny stáhnout.

Všechno bude, jako bylo

Sociální demokraté nechtějí ani vyhrocovat spor o peníze pro jednotlivé resorty, i když premiér a ministři ČSSD byli přesvědčeni, že deficit státního rozpočtu by mohl být vyšší než Babišem plánovaných 70 miliard. „Výsledkem bude kompromis, ale ministr financí je hlavní hráč, bez něj se nic nepohne. A premiér Bohuslav Sobotka by do předčasných voleb nešel,“ je přesvědčen Pečinka. Ani o hlasy voličů se Babiš a jeho hnutí ANO prý zatím bát nemusí. „Pokud jde o jeho metody, má obrovský vliv na část médií, které sám vlastní, i na další část přes spřátelené majitele, takže sociální zkušenost lidí s tím, jak Andrej Babiš reálně dělá politiku, nebude tak rychle zprostředkována jako dřív. V jeho případě to bude velmi pomalé, protože je schopen to utlumit,“ konstatoval.  Důležitým faktorem, který hraje ve prospěch Andreje Babiše, je i fakt, že ČSSD, ANO a KDU-ČSL vládnou v době hospodářské konjunktury. „Voliči vládní koalice jsou spokojeni a podporují ji, takže všechno bude, jako bylo,“ míní Bohumil Pečinka, že k žádnému zásadnímu obratu v dohledné době nedojde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…