Co to dnes Véčka provedla? Politologové se drží za hlavu

10.04.2012 20:33

POLITOLOGOVÉ Vítězství pro TOPku a politická sebevražda Věcí veřejných. Tentokrát už definitivní. Tak vnímají s ohledem na vývoj volebních preferencí úterní výsledek jednání K12 oslovení politologové. VV prý dokonale splnily roli užitečného idiota.

Co to dnes Véčka provedla? Politologové se drží za hlavu
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Koalice se rozpadne v pátek 27. dubna

Rozhodnutí jít společně dále a po revizi koaliční smlouvy zkusit alespoň částečně splnit vlastní programové body přijala trojice ODS, TOP 09 a VV po více než třech hodinách jednání ve Strakově akademii. Koaliční dvanáctka vyjednavačů dohodla například zachování výdajových paušálů pro OSVČ a zvýšení DPH, stejně jako odlišnou daň z příjmu pro bohaté. Zruší se i stropy pro odvody zdravotního a sociálního pojištění.

Dohoda přichází po krizi, odstartované místopředsedou VV Tomášem Jarolímem, který vyzval ministry své strany k demisi kvůli poslední nahrávce Kristýny Kočí, na které popisuje podporu premiéra Nečase i místopředsedy TOPky Kalouska v otázce rozložení nejmenší vládní strany.

Výhra Kalouska a Nečase

"Na předpovědi preferencí je trochu brzo, nicméně na preferencích se to dlouhodobě projeví, až předem dohodnuté kroky začnou platit. Věci veřejné ale bezesporu vyměnily vládní křesla za podporu těmto krokům. Přitom právě jejich voličům mohou být rozpočtové škrty a zvýšení DPH nejvíc proti srsti," uvedl pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Bureš.

Na druhou stranu příznivci TOP 09 jsou lidé, pro něž nebudou škrty nijak bolestivé a u ODS může spíše převažovat solidarita s vlastní stranou."Konkrétně TOPka na tom vydělá, protože její lidé pochopí situaci stejně pragmaticky jako ministr financí Kalousek. Tedy jako šanci prosadit osekání státu s tím, že VV se ve vládním projektu profilují spíše jako užiteční idioti. Naopak pád vlády by pro ně znamenal zklamání kvůli vidině nástupu levice, která pro bohatší lidi může přinést nepříjemnou daňovou zátěž," uvedl dále Bureš.

Stejný názor má i Rudolf Kučera. Voliči TOPky a ODS si správně uvědomí, že jde o vítězství. "Naopak pro VV teď nastanou těžké časy a já pochybuji, že toto svým voličům vysvětlí. Naprosto nic nezískali a nechali se ještě více ovládnout. Nyní už si nemohou dovolit vůči TOP 09 a ODS naprosto nic," tvrdí Kučera. A že si VV už nic nedovolí, je prý takřka jisté. "Kdyby šlo jen o ministry za VV, tak by z vlády bez problémů odešli. Jenže za těmi ministry stojí málo viditelní šéfové odborů, náměstci, prostě celý ten aparát, který si VV raději udrží do konce volebního období. Je jim jasné, že spáchali úplnou politickou sebevraždu," uvedl Kučera pro ParlamentníListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…