Co to říká Andrej Babiš? Odborníci varují voliče

15.01.2012 19:34

POLITOLOGOVÉ Levicový volič, který odmítne v příštích sněmovních volbách v roce 2014 odevzdat svůj hlas komunistům, sociálním demokratům, Paroubkově NS-LEV21, či jiným subjektům z této části politického spektra, by podle redakcí oslovených politologů neměl hned sednout na lep ani Andreji Babišovi.

Co to říká Andrej Babiš? Odborníci varují voliče
Foto: hns
Popisek: Andrej Babiš

Hnutí ANO 2011, jež Babiš založil, chybí doposud propracovanější programové prohlášení, které by odhalilo Babišovu politickou orientaci. Podnikatel ve čtvrtek na chatu odpovídal na obecné otázky čtenářů a poprvé připustil, že usiluje o vybudování sociálního státu.

„Naše hnutí si klade za cíl vybudování sociálního státu, který bude investovat prostředky ve prospěch všech občanů této země, bude funkční, a tím i zničí systémovou korupci,“ napsal Babiš s tím, že něco podobného je možné, jen pokud se spojí všechny iniciativy, které chtějí něco změnit.

Podle politologa Jana Bureše toto prohlášení ovšem neznamená, že Babiš tíhne k levici, mezi jejíž programové priority sociální stát rozhodně patří. „Vidím v tom čirý populismus, pan Babiš jedná na základě průzkumů veřejného mínění, které ukazují, že obyvatelé v současné době chtějí jistoty víc než kdykoli před tím. Levicoví voliči by mu na jeho snahu o vybudování sociálního státu neměli naskakovat,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Bureš. Podle politologa vypovídá o Babišově pravicové orientaci snaha řídit stát jako firmu.

"My říkáme, že pokud stát bude řízen jako firma, tak se dá časem získat 200 až 300 miliard ročně. Ty bude možné použít na investice a zlepšení podmínek zaměstnanců státní správy, i ta ovšem musí být efektivní. Podstatné je, aby společnost a stát odměňoval lidi, kteří skutečně pracují,“ odpověděl na chatu miliardář.

  • Více o Andreji Babišovi ZDE
  • Čtěte vše o ANO 2011

Bureš přirovnává Babišovo počínání k Věcem veřejným, které však podnikatel vytrvale odmítá a do Véček mediálně střílí obzvláště od té doby, co jej veřejně kritizovali Radek John a Karolína Peake.

„Hra Věcí veřejných je směšná a každý ví, že tato zločinecká strana bojuje o přežití pouze marketingem, tedy oblbováním občanů, přitom se klepe strachy o své vládní posty a prebendy,“  uvedl podnikatel.

Babišova vize daní ukáže, zda je pravičák či levičák

Za velkou neznámou považuje Babišovy politické snahy politolog Rudolf Kučera. „Pan Babiš by měl představit konkrétní programové prohlášení a nikoli jen obecné fráze. Chybí mu třeba daňový koncept. Je pro rovnou daň, progresivní zdanění? Na tomto aspektu se nejlépe pozná pravicová nebo levicová profilace. Neřekl, jak by rozložil veřejné finance, kolik by přidělil na bezpečnost, vzdělání atd,“  vysvětluje ParlamentnímListům.cz Kučera. Podle politologa absence programu ovšem neubírá Babišovi na přitažlivosti. „Dokáže lidi zaujmout, má razantní projev a povedl se mu mediální vstup,“ zhodnotil Kučera.

Paroubek jako velký politický konkurent

Brněnský politolog Miroslav Mareš připomíná, že voliči sociální demokracie patří k těm nejméně stálým a právě jejich přelétavost měla lví podíl na úspěchu Věcí veřejných, čehož si je podnikatel prý vědom  „Babiš bude mít v této části spektra zdatnou konkurenci v podobě Jiřího Paroubka a jeho národních socialistů 21. století. Možná si to časem uvědomí a vyprofiluje se spíše středopravě,“ uvádí pak pro ParlamentníListy.cz Mareš. 

Obecně se ve středolevé části spektra pohybuje přibližně  šest až sedm procent voličů. Toto liberálně-sociální křídlo, k němuž inklinují komunitaristicky smýšlející jedinci, je považováno za nejschůdnější cestu do parlamentu, jelikož zde nebrání své pozice etablované strany. V minulosti tudy prošla Strana zelených pod vedením Martina Bursíka nebo naposledy Věci veřejné. Oba subjekty nakonec ale skončily v pravicových koalicích.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…