Dienstbier platí udavače, které 86 procent lidí nechce. Měla Mrencová na Haška špínu? ČSSD se potápí, Kalousek přežije i atomový výbuch. Informované a nemilosrdné zúčtování

11.10.2016 12:35

Těžko se v ČSSD najde někdo, kdo by chtěl odchod Bohuslava Sobotky. Byť se ČSSD potápí, sdělila ParlamentnímListům.cz dlouholetá novinářka a analytička Irena Ryšánková. Ta se při hodnocení výsledku voleb zaměřila i na Miroslava Kalouska, který dle ní alespoň má odvahu nechat o sobě hlasovat, nebo na komunisty, kteří prý používají „rétoriku plnou frází z Práva, když ještě bývalo rudé“.

Dienstbier platí udavače, které 86 procent lidí nechce. Měla Mrencová na Haška špínu? ČSSD se potápí, Kalousek přežije i atomový výbuch. Informované a nemilosrdné zúčtování
Foto: MPSV
Popisek: Marksová a premiér Sobotka předali ocenění seniorům

Výsledky krajských voleb šokovaly snad všechny, nejspíš i vítěze. ANO vyhrálo v devíti krajích, ČSSD pouze ve dvou, a padl dokonce i hejtman Hašek. Podíváme-li se nejprve na to všechno obecněji, zeširoka, co byste k těmto volbám řekla? Zaregistrovala jste nějaký důležitý aspekt, který pozornosti médií v souvislosti s volbami a jejich výsledkem unikl?

Všem uniká důvod malé volební účasti. Strany totiž, bez výjimky, neumí komunikovat s voliči. Jednou za čas jim oznámí, že chtějí jejich hlasy a to je tak všechno. To, že ANO posbíralo takové množství vítězství, to je možná překvapivé, ale trajektorie ANO je vzestupná a pokud se nestane nic fatálního, bude Andrej Babiš příštím premiérem. Naříkat nad tím, že „ANO nám sebralo témata“ je naivní a krátkozraké. Témat na předvolebním trhu zase tolik není; pokud některé témata ANO sebralo, pak je asi umí komunikovat lépe. Zatím mi naprosto chybí jakákoliv sebereflexe stran.

Podívejte se na ČSSD: jak chcete s učiteli komunikovat novou povinnost učitelů (inkluzi obtížně vzdělavatelných dětí v normálních třídách základní školy), když na pedagogické asistenty ministryně Valachová nedala peníze a nedostala peníze ani na radikální zlepšení odměňování učitelů…? Slíbených pár stovek je výsměch. Proč by měl vysokoškolsky vzdělaný člověk jít učit na veřejnou základní školu, když kdekoliv jinde si vydělá víc? Kvůli inkluzi a nízké motivaci pedagogů ve státních školách vznikají školy soukromé. Ty kupodivu nikdo neinkludoval…

Anketa

Který politický matador v roce 2019 již nebude v politice?

hlasovalo: 3315 lidí

Jak chcete učit chemii, když ministryně Valachová souhlasila se zákazem manipulace s žíravinami a jedy mladistvými (modrá skalice je jed, kyselina solná či louh jsou žíraviny)? Anorganická chemie se na základní i na střední škole bez jedů a žíravin učit nedá… a i děti se musí naučit přesnosti, odpovědnosti při manipulaci s nebezpečnými látkami.

Další příklad – Marksová a její vyšší zdanění bezdětných, regulace homeworkingu, tempo zvedání důchodů či věta ‚Byznys na ubytovnách řešíme'.

Nebo zahraniční politika: premiér Sobotka těsně před volbami odlétá do USA uctít tam výročí Václava Havla. Přestože levice nikdy Havla nepřijala. Servilita, s jakou Sobotka adoroval bývalého prezidenta, mu popularitu na levici nepřinesla.

Otázka uprchlíků byla dostatečně medializovaná, aby všichni věděli, že Sobotkův kolega, ministr Dienstbier prostřednictvím svého úřadu financuje z veřejných peněz nátlakovou skupinu pro prosazování stanovisek, která 86 % občanů odmítá. Že si za státní peníze pořizuje i udávací partu „expertů“. Sobotka jako předseda vlády odmítá obavy, které sdílí mimo rakouské či německé rozvědky jeho vlastní ministr vnitra a experti na cizineckou politiku na policejním prezídiu. Neschopnost EU v otázkách migrantů nejde kamuflovat.

To vše je politika, kterou voliči umí přiřadit ke straně, ale neumí jemně rozlišovat jednotlivé proudy. Ani to není jejich povinnost. A potom se kandidát na hejtmana, který založí v ČSSD levicovou frakci, může třeba strhnout, ale nedokáže nic. Proti němu se z médií valí centrální témata jeho strany, se kterými nemůže souhlasit, ale nemůže je jako straník ani příliš okatě odmítnout.

Sociální demokracie z jedenácti krajů obhájila pouze dva, Jihočeský a Vysočinu. Na sociálních sítích, mezi politology i politiky se vede debata, zda je na vině politika ČSSD na centrální úrovni, anebo za to mohou jednotlivé kraje. Lze to bez předchozích obsáhlých analýz vůbec zhodnotit? Co k tomu debaklu říci?

Jednoznačně je to debakl sociální demokracie na centrální úrovni a je smutné pozorovat Bohuslava Sobotku, jak to vydává za úspěch. Jeho hlavu asi nikdo požadovat nebude; po minulém volebním neúspěchu, tedy vítězství o fous, a ve světle toho, co se tehdy odehrálo, to nikdo riskovat nebude. Takový hrdina v sociální demokracii není. Jiří Paroubek, jakkoliv kritičtí k němu můžeme být, po daleko menším neúspěchu odstoupil. Okamžitě. Sobotka tak nehodlá učinit a svůj díl odpovědnosti nepřijímá, ačkoliv to veřejně slíbil. Je otázkou proč. Zda je to věc jeho vlastní lidské sebezáchovy člověka, který nic jiného než politiku nedělal, a nemá se tedy kam vracet. To by byla ta nejhorší varianta, protože v tu chvíli bude předsedou strany až do chvíle, kdy ČSSD dostane pod pět procent.  Nebo si myslí, že to dělá dobře, podporován některými komentátory a svými spolupracovníky, kteří tak ovšem namnoze činí hnáni vlastním pudem sebezáchovy, což je varianta smutná, ale lidsky pochopitelná. Nebo je veden loutkáři, kteří jej k něčemu potřebují, a on je v pasti. Což je tragická varianta. Ani jedna z nich nesvědčí o silném předsedovi vlády. Sobotkovo zdůvodnění, že to byl problém krajů, neobstojí. Je to jen kopání do vnitrostranických oponentů. Už jen proto, že Sobotka si kampaň fakticky řídil sám a snažil se v krajích být viditelný. I na jižní Moravě. Velkou roli hrála v kampani celostátní témata. Proto také sociální demokraté přišli o podporu plošně, ne výběrově. 

Michal Hašek na jižní Moravě svoji pozici neobhájil, přestože dlouhodobě vedl v žebříčcích popularity hejtmanů. Co mu prohrálo volby? A naopak, čím si Haškův soused, Jiří Zimola v jižních Čechách pozici uhájil?

Michal Hašek, jakkoliv pracovitý, byl, pravda, v posledních letech vnímán poněkud kontroverzně. Vzít si na špinavou PR práci profláknutou Mrencovou nebyl nejšťastnější nápad. Je otázkou, nakolik k jeho pádu přispělo centrální vedení. Jižní Morava pro ČSSD znamenala vždycky příliš mnoho kohoutů na jednom smetišti. Škromach, Hašek, Sobotka. Ambice měli i další. Hašek pokorný nikdy nebyl, ale své si pro kraj odpracoval. Také se, samozřejmě, můžeme ptát, odkud skutečně přišla kauza Mrencová. Jana Mrencová se pohybovala dlouho v Lidovém domě a představa, že by jen tak z ničeho nic jezdila na Moravu, je trochu zvláštní. Jakou v téhle kauze ve skutečnosti hrála roli, jestli byla nastrčený trojský kůň nebo měla na Haška jednu ze svých složek, těžko říct. Podstatné je, že se o ní už nemluví. Dokázala ale zpochybnit Haškův kredit.

Jiří Zimola ukázal více odvahy směrem k vedení, například jeho postoj k církevním restitucím ukázal, že jde o samostatně myslícího člověka s hlubokým zázemím v kraji. Zároveň ale Jižní Čechy nejsou tak konkurenční, jako je Jižní Morava, a možná právě proto tam někteří tolik nenapírali své síly.

Ihned po zveřejnění volebních výsledků se začalo spekulovat, zda předseda ČSSD Sobotka odstoupí. Patrně k tomu zatím nedojde. Výzvy k jeho rezignaci nezní ani z vedení strany, ani nejsou kromě několika jízlivých komentářů slyšet odjinud. Stojí celá strana za svým předsedou? Ten hned po volbách prohlásil, že strana musí hledat nové programové cíle… Vidíte to stejně?

Celá strana stojí za svým předsedou, protože při minulých sněmovních volbách viděla, jaké to je, když se jej pokusí zkritizovat. Sobotka, bohužel, prokázal nulovou sebereflexi. A důvody, proč tomu tak možná je, jsem již uvedla. Příběhy o tom, jak za všechno může Hašek nebo malá volební účast, to je pláč na špatném hrobě. ČSSD už pomalu začíná plakat na tom vlastním. Pokud někdo začne volat po rezignaci předsedy, může to znamenat, že se třeba taky nedostane na kandidátku. A takových, kterým je tohle jedno, opravdu mnoho není. Představa, že ČSSD vykrade programová východiska Pirátům, je směšná. Stejně jako nemá smysl je krást zeleným či Svobodným. Sociální demokracie má být pro lidi práce, řemeslníky, malé živnostníky, zaměstnance. A těm se zpronevěřila. Hipsterskými tématy, která navíc neumí, se jen zesměšní. Kdo bude formulovat politiku digitální společnosti, když si předseda partaje nechá hacknout e-maily? Předseda? Nebo bude programové cíle budoucnosti řešit senior Vladimír Špidla? Kdysi mívala ČSSD velmi dobrý dlouhodobý program i centrální komisi pro informatiku a telekomunikace. Ještě já si pamatuji poměrně bouřlivé debaty o směřování ČSSD a projekty e-governmentu, posléze ukradené pravicí. Stačilo deset let a strana s obrovskou kompetencí odborných komisí je ve vegetativním stavu. Hipsterská témata nepomohou. Nebo chce vedení Žít ČSSD?

Devadesát procent vítězství ANO je zásluhou neschopnosti ČSSD.

ČSSD pod vedením Bohuslava Sobotky a pod vlivem některých poradců poslední dobou akcentuje i témata jako solidarita s uprchlíky, genderová rovnost, inkluze ve školství, ekologie atd. Mnozí právě toto označují za chybu. Nedojde-li k přehodnocení těchto i dalších témat, jak podle vás sociální demokracie dopadne za rok ve sněmovních volbách?

Všechna tahle témata lidi nezajímají nebo je odmítají. Lidé chtějí žít beze strachu o práci, o to, že přijdou o střechu nad hlavou, chtějí, aby jejich děti chodily do slušných škol, aby učitelé nebyli na pokraji existence. Nestojí o povýšenecká hesla, že kdo má strach z uprchlíků, je xenofob. Inkluze se týká hlavně učitelů, kterým za ty mizerné mzdy ještě přibude práce, ekologie je dnes téma pro městské founi. Možná je to odtržeností sociálnědemokratických elit od kořenů. Kdo z nich kdy chodil do práce? Jsou to produkty neziskovek, akademici, politici od kolébky.

Prezident Miloš Zeman se pro mnohé překvapivě odmítl tvrdě opřít do premiéra Sobotky za volební neúspěch ČSSD. Jindy si prezident a někdejší šéf sociálních demokratů neodpustil jedinou příležitost k ostrému rýpanci, nyní „pouze“ řekl, že nebude tančit na hrobě ČSSD. Sleduje tím podle vás něco Zeman nebo vyčkává na jinou příležitost?

Myslím si, že Zeman musí být hluboce zklamaný z toho, kam to dopracovala strana, které on zajistil největší slávu. Co má říkat, když vidí, jak se potápí? Myslím, že Miloš Zeman nad sociální demokracií zlomil hůl. Formulace o tanci na hrobě tomu odpovídá. Zeman je stále brilantní prognostik a i on ví, kdo bude příštím předsedou vlády.

Hnutí ANO sice zvítězilo v devíti krajích, už teď je ale jasné, že tolik hejtmanů mít nebude. Andrej Babiš v pondělí otevřeně připustil, že jeho hnutí nejspíš dosáhne zhruba na čtyři hejtmany. Ještě v sobotu večer došlo v Královéhradeckém kraji k předběžné dohodě na pětikoalici stran napříč spektrem proti ANO. Tamní šéfka kandidátky ANO Klára Dostálová to označila za zradu na voličích a srovnala to s opoziční smlouvou. Je to na místě?

Přehnaně emotivní rétorika. Myslím si, že „opozice navzdory vítězství“ je do parlamentních voleb vynikající pozice. Demonstruje totiž přesně to, co Babiš říká, že staré struktury se nebudou chtít vzdát své moci. Čím více koalic „všichni proti vítězi“, tím více procent ve sněmovních volbách. Na jeho místě bych si nepřála nic jiného.

Největší propad v počtu mandátů, a tedy i finančního příspěvku od státu zaznamenali komunisté. Oproti roku 2012 ztratili 96 krajských zastupitelů. Nakolik můžeme v tomto případě vysledovat důvod takového pádu?

Komunisté se topí ve vlastních bitvách. To bylo krásně vidět na jejich sjezdu.  Stali se v podstatě technology v zákulisí sněmovny s pohodlnou pozicí věčné opozice, s rozplizlou ideologií, s neschopností k radikálním projevům, natožpak k radikálním řešením. Neumí prodat případné výsledky své práce, neumí zacházet s médii ani se sociálními sítěmi, oslovují oslovené a pohodlně setrvávají ve svém ghettu „rudého domu“. Používají třicet let staré slogany, grafiku, která vypadá jako z roku 1971. Rétoriku plnou frází z Práva, když ještě bývalo rudé. Koho tak asi mohou oslovit? Vždyť ztratili i své tradiční bašty v průmyslových regionech. Komunisté nejsou činní v odborech, jejich zájem o proletariát, reprezentovaný dnes bezdomovci a nezaměstnanými, je nulový.

Miroslav Kalousek ohlásil, že nechá tajně hlasovat o svém setrvání v čele strany. Obecně se uvádí, že TOP 09 propadla také, přestože reálně neztratila, ale ani nezískala žádný mandát. Skončila opět s 19 zastupiteli. Je to úspěch? Je to prohra? Jak to vidíte s budoucností TOP 09 bez Karla Schwarzenberga?

Budoucnost TOP 09 vidím špatně. Ale je pravda, že nebýt Kalouska, tak se nevylouply osobnosti Starostů typu Petra Gazdíka, který by mohl na troskách pravice právě zdola cosi vybudovat se Starosty. Musím ale Miroslava Kalouska ocenit, že, na rozdíl od ostatních, se té prohře postavil a nechá o sobě hlasovat. Dle mého názoru přežije. Kalousek přežije i atomový výbuch.

V kuloárech se dlouhodobě mluví o tom, že se může rýsovat spojenectví TOP 09 s ČSSD proti Babišovi. Tyto teorie mohl nyní přiživit sám Kalousek, když veřejně podpořil v druhém kole senátních voleb sociálně demokratického ministra Jana Mládka proti kandidátovi ANO s odůvodněním, že demokracie musí mít přednost před korporativismem…

ČSSD kolaborující s Kalouskem si nedovedu představit, i když… možné je všechno. Bojím se, že funkcionáři ČSSD dnes už půjdou s kýmkoliv, jen když budou moci zůstat. Birke dokázal spáchat koalici s ODS a TOP 09 za večer a Sobotka mu to schválil. Není to dokonalá vizitka schopností? Nevidím kdekoliv v ČSSD odvážného, chytrého a čestného rytíře na bílém koni, který by tu partaj zachránil před malostí jejich širšího měšťáckého vedení. Osobnost odvážnou k protestu proti Sobotkovi, osobnost odvážnou k bitvě s regionálními kmotříky, osobnost strhující k následování a vítězství v bitvě o ideály. ČSSD už nemá ideály, je pragmatická jako její koalice. Už nechce vítězit. Stačí jí, že se zúčastní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…