Do zbraně, socani. Sobotka burcuje stranu nejen ve sněmovně

06.11.2011 21:47

POLITOLOGOVÉ K totální ofenzívě respektive defenzívě zavelel v průběhu týdne předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Vyhlásil obstrukci sněmovny a souběžně poslal všem členům ČSSD dopis, kde kromě obhajoby svých kroků vyzývá straníky k obraně sociálnědemokratických hodnot a k aktivitě při spouštění akce Petice proti vládě.

Do zbraně, socani. Sobotka burcuje stranu nejen ve sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

ČSSD ještě neohlásila, do kdy má petice probíhat, ale v zásadě by počet nashromážděných paraf měl ukázat na sílu stranické základny, kterou tvoří přibližně 24 000 členů 

Redakcí oslovení politologové nepřikládají petici větší význam. Každý má svůj důvod a připomínají, že tato akce ČSSD není v tomto volebním období první. V podstatě totožná se konala už v květnu, kdy se na petičních arších nakumulovalo třicet tisíc podpisů, což je tedy jen o něco málo více, než činí počet členů. Sobotka však burcuje stranu k větším výkonům.

Psali jsme: Petice ČSSD: Zastavme devastaci naší země 

Organizační kultura i ideologická provázanost našich velkých politických stran je podle politologa Karla B. Müllera z VŠE na velmi nízké úrovni a velmi slabá a v souvislosti uvádí příklad.

„Centrum sociální demokracie nedokázalo přesvědčit libereckou buňku, aby neiniciovala odvolání primátora Korytáře, to je možné jako příklad za všechny," uvedl Müller, kterého navíc pobavilo, že předseda oslovuje spolustraníky - příteli/přítelkyně.

„Domníval jsem se, že strany jsou ideologicky politickými platformami, ne kluby přátel - což si ale předseda Sobotka asi myslí. Proto bych mu doporučil Coppolův film Kmotr, aby pochopil, že přátelství v politice jako integrační politický princip ve stranách vede k utužování klientelistické kultury neformálních pravidel, nikoli v liberální kultuře vlády práva," udílí politolog rady závěrem.



Související: ČSSD ohlásila obstrukce a spouští protivládní petici 

Jsou nervózní

Podle Zdeňka Zbořila je počin Bohuslava Sobotky známkou určité nervozity celého vedení, které prý neví, co se vlastně ve straně i mezi jejími voliči děje. „Nebo je to možná také další důkaz, že bohatá, ale miniaturní politická strana si myslí, že se může chovat jako strana masová. Podle politických komentářů nastává finanční a ekonomický armagedon, ale občané, včetně. členů ČSSD, se dál dívají na Ordinaci v Růžové zahradě," soudí Zbořil.

Čtěte také: Politolog k Rathovým obviněním: Nečas není od pohledu děvkař

Rieger, Palacký

Rudolf Kučera soudí, že Bohuslav Sobotka dohání, co se dá a snaží se zviditelnit nejen navenek, ale i dovnitř.

"Podle mého názoru není příliš výrazným lídrem strany a jeho projevy nepůsobí na posluchače přesvědčivě, proto to musí dohánět jinde," míní Kučera, který dle svých slov nepamatuje, že by předseda ODS dělal něco podobného. Politolog dále přirovnal ČSSD vzdálenou paralelou ke staročechům.

Politologové na ParlamentníchListech.cz:
Levice prý udělala před jednáním sněmovny chybu. Oznámila obstrukce
Politolog k Rathovým obviněním: Nečas není od pohledu děvkař
Doležal: Pro skalní ODSáky je kníže zosobnění ďábelského, Havlův čert
Další úřad Karolíny Peake? Profesorka Dvořáková omdlévá: Stopněte to
Profesorka Dvořáková: ČSSD v rozkladu, tehdy nastoupí Paroubek

„Na proslovy u staročechů byl Rieger, tedy řekněme David Rath, na písemné projevy zase Palacký, v tomto případě tedy Sobotka," zkonstatoval Kučera.

Lítostivé i varovné

Nebývá pravidlem, aby se předsedové nebo místopředsedové obraceli na spolustraníky dopisem. V minulosti tak třeba učinil tehdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek, jenž varoval stranické kolegy dopisem, aby se kvůli zklamání z výsledků sněmovních voleb 2010 nerozhádali.

V minulém roce použil interní korespondenci místopředseda ODS Pavel Drobil. Ten se zase snažil poukázat na podle něj nesmyslnost některých obvinění v kauze Michálek, ale také na fakt, že nebyl svým bývalým podřízeným a šéfem Státního fondu životního prostředí Liborem Michálkem nikdy upozorněn na podezření, která se následně stala hlavním důvodem pro tlak na jeho odvolání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…