Dobeše vystřelila z vlády vlastní strana. I Drábek může letět, tvrdí odborník

22.03.2012 19:37

POLITOLOGOVÉ Ministr školství Dobeš končí ve funkci. O skutečných důvodech jeho odchodu se spekuluje v podstatě už od středečního večera, kdy oznámil rezignaci. Co tak podstatného se ve skutečnosti stalo na vládě či v hlavním štábu VV, aby to přimělo k demisi nesestřelitelného ministra, ukáže čas. Politolog Rudolf Kučera pro ParlamentníListy.cz zhodnotil možné scénáře ministrova konce.

Dobeše vystřelila z vlády vlastní strana. I Drábek může letět, tvrdí odborník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

"O skutečném motivu jeho odchodu se můžeme jen dohadovat. První možností je Dobešův pragmatismus a pokus stylizovat se do role ochránce učitelů a jejich platů, který se nebojí jít proti vlastním ministrům i celé vládě. Druhou variantou pak může být ministr, který už skutečně neví, kudy kam. Mediálních útoků proti jeho osobě již bylo nepočítaně," uvedl politolog.

Zvládnout kauzu evropských dotací, se kterými má podle všeho problémy nejen Dobešovo MŠMT, a odrážet výpady koaliční strany kvůli kontroverznímu spolupracovníkovi prý po určitou dobu lze. Těžko ale lze to vše ´ustát´ v kombinaci s nedávnou stávkou studentů. "Ještě nikomu se nepodařilo dostat do ulic českou akademickou obec tak jako jemu," upozornil ParlamentníListy.cz Kučera.

Smrtící kombinace Dobeš-Bárta?

Věci veřejné se podle něj mohly s velkou pravděpodobností ministra zbavit samy. Středeční bouřlivá debata nad krácením rozpočtu MŠMT k tomu tak mohla jen poskytnout vítanou a dlouho očekávanou příležitost. "Jsem přesvědčen, že pan ministr Dobeš neměl dobrou pozici ve Věcech veřejných již delší dobu. Chtěli jej vystřídat, protože zhoršoval obraz nejmenší vládní strany dost podstatným způsobem."

Ve chvíli, kdy začal soud s Vítem Bártou, byla podobná dvojkombinace kauzami stíhaných členů VV smrtící. "Jednotlivě ty kauzy mohou stranu zatížit, ale dohromady ani omylem," podotkl Kučera. O plánu sestřelit Dobeše z vlastních řad svědčí i postoj zbývajících ministrů za VV. Ti pro plánované úspory zvedli ruku navzdory postoji svého stranického kolegy.

Nechat padnout ministra a jít proti restitucím? Podle Kučery hloupost

Politolog naopak odmítá myšlenku, která se na diskusních fórech objevila krátce po středečním oznámení Dobešovy rezignace. Tedy že VV odchod ministra uvítaly nebo dokonce zinscenovaly nikoliv proto, aby ulehčili mediálnímu tlaku ničícímu jejich preference před krajskými a senátními volbami, ale aby získaly záminku k útoku proti chystanému majetkovému vyrovnání státu s církvemi. Právě tento krok kabinetu by mohl u potenciálních levicových voličů VV straně velmi přitížit. Jako příležitost vrátit koaličním partnerům "oko za oko", neboli Dobeše za nepodpoření církevních restitucí, napsal ve středu večer ParlamentnímListům.cz i místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka.

"Toto by asi Véčka stálo všechna křesla ve vládě a oni moc dobře vědí, že pokud opustí vládní posty, je s nimi definitivně konec. Mají náměstky, šéfy odborů, rozlezlí jsou všude. Pokud by skončili v kabinetu, šly by s nimi z důležitých postů stovky lidí. A z jejich strany je pochopitelně tlak na to, aby strana z vlády nešla," řekl pro ParlamentníListy.cz dále Kučera. VV navíc mají také řadu lidí v komunální politice. "Je zde silný tlak ze strany místních samospráv na uvolnění zablokovaného majetku, který má obrovský objem. O restituce podle mě také nemohlo jít," míní Kučera.

Budou volby. Toto se může stát i jiným. Třeba Kalouskovi s Drábkem

Podle politologa mohou nastat na základě ´hlasu lidu´ pohyby i v jiných vládních stranách. Do krajských a senátních voleb totiž zbývají měsíce a strany jsou v tomto období tradičně citlivější na mínění voličů. "Kdyby existoval srovnatelný tlak na odvolání ministra Drábka (TOP 09) kvůli jeho reformě, nedělám si iluze, že by se jej strana nezbavila. A pokud budou takto masová veřejná vystoupení proti Miroslavu Kalouskovi, dopadne to stejně. Žádná strana si nemůže dovolit živelný protest proti svému ministrovi," dodal Kučera.

Ministr Kalousek si prý o problémy s veřejným míněním v poslední době vysloveně říká. "On přestal být chytrý. Dříve spoustu věcí vysvětloval, což mu v určitých skupinách obyvatel přineslo body. Vyjadřuje se často ke studentům či k protestům na náměstích, což by neměl, protože to je přeci záležitost premiéra jako šéfa kabinetu. On to ale přesto dělá, rád a často, takže za svou nepopularitu si může sám. A ta se mu před volbami klidně může stát osudnou," uvedl politolog.

Ministr Dobeš svůj odchod oficiálně zdůvodnil škrty, které v jeho resortu prosazuje vláda. VV také ve čtvrtek přišly o šéfku místní organizace ve Slaném, kterou není nikdo jiný než ministrova manželka Lucie. Pro média uvedla, že zatímco její manžel se ke své straně zatím musí chovat kultivovaně, ona sama si prý s chutí kopne do ´zkaženého dítěte VV´.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…