Dvořáková, Just: Naším favoritem pro Prahu je Tůma

03.10.2010 18:28

Favoritem voleb do zastupitelstva hlavního města Prahy je TOP 09 a největší šanci stát se primátorem má prý Zdeněk Tůma. Myslí si to politologové Petr Just z Metropolitní univerzity a Vladimíra Dvořáková z VŠE.

Dvořáková, Just: Naším favoritem pro Prahu je Tůma

Dvořáková nicméně označila hlasování voličů za těžko předpověditelné. Velkou neznámou podle ní zůstává reakce voličů na rozdělení Prahy do sedmi volebních obvodů. Nejasný je podle ní i vliv křížkování kandidátů.

"Nepředpokládám výrazný úspěch ODS, když to řeknu diplomaticky," řekla Dvořáková. I ona se totiž domnívá, že voliči budou houfně přecházet k TOP 09. 

Související:

Jako možnou koalici ale nevyloučila Dvořáková ani spojení TOP 09 s menšími stranami. Za největšího favorita na post primátora, stejně jako Just, označila lídra TOP 09 Zdeňka Tůmu. 

Politolog Just je přesvědčen, že ODS v nastávajících volbách výrazně ztratí. A to především kvůli pochybnostem, které se objevovaly kolem jejího vládnutí za uplynulé čtyři roky.

Pravice v Praze i nadále favoritem. Ale jiná

"Je pravděpodobné, že volby do velkého zastupitelstva magistrátu budou víceméně kopírovat výsledek voleb do Poslanecké sněmovny," sdělil Just ČTK. To, zda vládu nad Prahou sestaví TOP 09 a ODS společně, bude záležet podle Justa také na aktuálním vztahu těchto stran na vládní úrovni. 

Dvořáková se domnívá, že volby může výrazně ovlivnit i nový fenomén z květnových voleb do Poslanecké sněmovny, takzvané kroužkování. Dvořáková zároveń upozornila, že křížkování se v komunálních volbách řídí jinými pravidly. Posíleny zde mohou být podle Dvořákové především malé strany. 

Volby do zastupitelstva hlavního města před čtyřmi lety vyhrála suverénně ODS, která získala nadpoloviční většinu mandátů (54,4 procenta hlasů). Druhou ČSSD podpořilo 15,9 procenta voličů. Pro komunisty hlasovalo 7,9 procenta a pro Stranu zelených 7,8 procenta voličů. Do zastupitelstva se také dostali SNK ED (5,7 procenta).      


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…