Erik Best: Jestli přijmeme kvóty, příště přijde uprchlíků mnohem víc. Politikům se to ale hodí, mohou občanům utáhnout šrouby

08.06.2015 7:21

Masivní imigrace sužující v posledních měsících a týdnech Evropu podle analytika Erika Besta ve skutečnosti politikům vyhovuje. Umožňuje totiž prý dále „utahovat šrouby“ – větší pravomoci tajným službám, sledování či odposlechy a to vše s argumentem zvýšené teroristické hrozby. Pokud podle Besta jednou uprchlíky přijmeme a rozdělíme mezi členské státy EU, vytvoříme precedens, který do budoucna navždy změní Evropu.

Erik Best: Jestli přijmeme kvóty, příště přijde uprchlíků mnohem víc. Politikům se to ale hodí, mohou občanům utáhnout šrouby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best

Evropu sužuje problém s masivním přílivem uprchlíků, v nárazníkových zónách na jihu jsou časté i potyčky mezi imigranty a turistický ráj v podobě řeckého ostrova Kos je v obležení tisíců migrantů, což vede k rušení dovolených a hotelových rezervací. Jak to všechno vyřeší evropští lídři a EU? Zeptali jsme se novináře a analytika Erika Besta.

„Já žádné řešení nevidím, tedy něco, co by opravdu zlepšilo tu situaci, protože politici to dlouhodobě udělali přesně tak, aby žádné řešení nebylo možné. To znamená, že válčili a podporovali režimy, které pak nebyly schopny ustanovit lepší situaci pro obyvatele. Výsledek je, že se sem hrnou masy imigrantů a my je budeme muset nakonec přijmout. Evropská politika a tlak je velký a není tu žádné funkční řešení, protože to jednoznačně bude mít vliv na situaci v Evropě. Už to říká Viktor Orbán i ministr Chovanec v Právu - změní to navždy evropskou kulturu,“ konstatoval se vší vážností Erik Best.

A jak se to dotkne České republiky? „Co se týče kvót, musí to být dobrovolná volba. Milan Chovanec říká, že Česká republika je schopna vzít si těch 1200 nebo 1800 uprchlíků, ale chce, aby to bylo na základě dobrovolnosti. To je ale asi takový trik, protože nakonec se přímo domluví, uprchlíci se přijmou a řekne se, že je to na základě dobrovolnosti. Samozřejmě to má dlouhodobý význam, protože jakmile bude princip stanoven a migranti budou rozděleni mezi státy, už bude na stole precedens a příště už jich nebude jen dvanáct set. Jakmile bude rozhodnutí přijato, změní to Evropu navždy,“ vysvětluje podrobněji.

Jako dříve v Americe, nyní v Evropě bychom dali migrantům najevo, že máme dveře otevřené a mohou k nám dál proudit. „V USA se to zastavilo až v době, kdy to přestalo být ekonomicky zajímavé nebo lákavé,“ doplňuje.

„Západ už dvacet či více let podporuje do určité míry politiku nestability, i když tomu říkáme jinak a definujeme to tak, že tam zavádíme demokracii. Hodně lidem už je jasné, že demokracie, jak si ji představujeme my, tam prostě nemůže fungovat. Západ (tedy Američané, Francouzi a ostatní) se snažil to skoro násilně zavést a zároveň podporoval režimy, které nebyly vždycky přátelské vůči vlastnímu obyvatelstvu. Výsledkem je nestabilita a zdánlivá stabilita v Evropě. Důležitá věc je, jak to bude s další finanční krizí v Evropě, zda budou mít imigranti pocit, že udělali správné rozhodnutí. Podobně jako v Americe, kde mnozí pochopili, že bude lepší se vrátit domů,“ sděluje pro ParlamentníListy.cz politický analytik Best.

Povede současná imigrační krize k tomu, že si Západ uvědomí do budoucna chybnost onoho „zavádění demokracie“? „Příliš si to nemyslím, spíše to pochopí víc evropských voličů. Od politiků to příliš neočekávám, naopak si myslím, že jim to do určité míry vyhovuje. Politici pak mohou dělat takovou trojitou politiku. Jednak říkají, že je pro nás Islámský stát velká hrozba a musíme se vyzbrojit a zvyšovat rozpočty na obranu, tedy být vojensky připraveni nejen na Rusko, ale i na ISIL. Zároveň ale politici tvrdí, že musíme přijímat více a více migrantů, takže tím zvětšujeme eventuální nebezpečí. Za třetí pak mají politici další důvod proč dát ještě více pravomocí zpravodajským službám, omezit svobody, odposlouchávat a bude se argumentovat zvýšenou teroristickou hrozbou. Pro politiky je současná situace velice lákavá a využívají toho ke zvýšení kontroly nad občany,“ je přesvědčen Erik Best.

Ani ze strany voličů¨, nicméně, novinář Best neočekává velké změny v chování. „Nemyslím si, že bude vlna úspěchu stran, které mají varování před imigrací jako hlavní program, velká. Většina lidí akceptuje, co současní politici dělají. Existuje tu také obrovský tlak médií na to, abychom uprchlíky přijímali. Přečetl jsem si u vás v PL rozhovor s Pavlem Novotným a určitě by tvrdil, že jsem rasista podle toho, jak mluví. Nevím, zda se pan Novotný jen snaží být provokativní, protože říká, že je humanista, a druhým dechem uvede, že by použil biologické zbraně proti Islámskému státu i za cenu civilních obětí, což příliš humanisticky nezní. Mám pocit, že argument, že ti co jsou proti změně kultury, jsou rasisté, docela dobře funguje. Odpůrci díky tomu nemají tak silné slovo. Možná by se mělo začít říkat, že Pavel Novotný je kulturobijec,“ dodává v komentáři pro ParlamentníListy.cz analytik Erik Best.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…