Erik Best: Sobotka volá na pomoc proti Zemanovi Západ. Je to poslední zoufalý pokus. Zeman možná hraje v ČSSD mnohem složitější hru

03.02.2016 4:49

POLITOLOGOVÉ Vztahy prezidenta Zemana s premiérem Sobotkou se zřejmě už nenapraví. Podle politického analytika Erika Besta to ale vůbec neznamená, že by nakonec sociální demokracie nepodporovala v možné druhé kandidatuře Miloše Zemana. „Třeba proto zahájil svůj útok prezident už teď, protože ČSSD by pod vedením Milana Chovance k němu byla mnohem přívětivější,“ konstatuje Best pro ParlamentníListy.cz.

Erik Best: Sobotka volá na pomoc proti Zemanovi Západ. Je to poslední zoufalý pokus. Zeman možná hraje v ČSSD mnohem složitější hru
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Vztahy prezidenta Miloše Zemana s premiérem Bohuslavem Sobotkou jsou, jak se zdá, nejen opět na bodě mrazu, ale možná ještě níž. Vše se vyostřilo poté, co prezident odpovídal během návštěvy na otázku občanky, jak se zbavit premiéra, a Miloš Zeman (přestože premiéra vůbec nezmínil) řekl, že jedinou demokratickou možností, jak se zbavit jakéhokoli politika, prezidenta nevyjímaje, jsou svobodné volby, které budou za dva roky. A nedemokratická možnost se jmenuje kalašnikov. Na zřejmě překroucený výrok z médií zareagoval Sobotka slovy, že prezident straší jeho děti, rodinu a přátele, a následně ho ještě razantněji zkritizoval v rozhovoru pro úzce profilovaný týdeník Respekt. Tam z úst předsedy vlády dokonce zazněla slova ve smyslu fašistických metod.

Podle Erika Besta je Sobotka v těžké situaci. „Víceméně jedná z pozice slabosti. Zeman je skoro vždycky ten, kdo stanovuje atmosféru sporu. Ne vždycky, někdy, jako v případě Albertova, Sobotka něco řekne, ale jinak je Sobotka v těžké situaci, zvlášť když jeho vlastní ministři přiznávají, že to ze strany prezidenta funguje,“ upozorňuje.

„Jednak v pondělí ministr Chovanec napsal na Twitteru, že se oslabuje pozice úspěšného předsedy, a totéž říkal i Dienstbier v televizi. To je podle mě špatná taktika ze strany ČSSD. Pokud chce chránit svého předsedu, měla by mít jednotnou pozici, že si tím sám prezident ubližuje a nemá žádný vliv na předsedu ČSSD. Místo toho přiznávají, že ho to oslabuje,“ uvádí Best.

Takže cokoli, co řekne Bohuslav Sobotka, bude podle jeho slov působit jako reakce ublíženého nebo zhrzeného člověka, což vůbec není dobrá pozice. Bude muset vymyslet nějakou taktiku, jak se z takové situace dostat. „To, co zaznělo v úterý v novinách, že když Zeman napadal každého předsedu, je důkaz, že je problém na jeho straně. Nemyslím si, že to takto může fungovat. Pokud chce sociální demokracie zachránit Bohuslava Sobotku, musí najít jednotnou pozici a dodržovat ji. Zatím to Chovanec nenaplňuje,“ je přesvědčen.

Dále Erik Best reaguje na úvahu, zda může jít o předběžnou taktiku, pokud by ČSSD propadla v krajských volbách a byla by snaha dosavadního předsedu vyměnit. „Jestli chceme být vůči panu Chovancovi vstřícní a nepříliš oškliví, vysvětlovali bychom si to tak, že takový plán má Zeman. Tedy že prezident pracuje na tom, že po krajských volbách bude situace zralá k výměně předsedy. Určitě málokdo počítá s tím, že padne vláda. Buď by přišel nový premiér, a prezident Zeman už dal najevo, že by to byl spíš Babiš. To ČSSD samozřejmě nechce. Anebo by se konaly předčasné volby a takovou možnost by si nejspíš nepřála žádná hlavní strana. Kdyby chtěl Miloš Zeman odstranit Sobotku coby předsedu ČSSD, aby měl na stranu větší vliv před prezidentskými i parlamentními volbami, a můžeme to chápat tak, že tomu Chovanec rozumí a je v těžké situaci, kdy nechce jít přímo proti Sobotkovi, ale zároveň chce dát Zemanovi najevo, že je mu k službám, když to bude vhodné nebo nutné. Nevím, zda Milan Chovanec schválně jde proti Bohuslavu Sobotkovi, výsledek je ale jasný – že Chovanec vůči Sobotkovi není úplně loajální a chápe, že Zeman má jiné plány,“ sděluje Erik Best.

Bohuslav Sobotka se podle jeho slov bude nyní jasněji profilovat více na opačných tématech než prezident na rovině premiér směrem na Západ a USA, prezident směrem na Východ a Rusko. „Premiér Sobotka celý spor pochopil tak, že Zeman je v silné pozici a nehodlá přestat. Sobotka proto musí použít něco jako posilu pro své postoje. Když začne mluvit o fašismu, extremistech, o Rusech (protože jeho snaha je spojit to s tím, že Sobotka Rusům vadí, ale Zeman je podporuje – ta snaha je jasná) a dnes (v úterý, pozn. red.) se Sobotka sešel s americkým velvyslancem Schapirem, a do toho to zapadá. Sobotka už nemá na vybranou a musí se prezentovat jako zastánce EU, USA a Západu, zatímco Zeman je Východ, Rusko, extremismus, fašismus. To je skoro poslední Sobotkova karta nebo trumf, s čím může vůbec vyrukovat. Někomu se zdá, že jde o zoufalý pokus. Jestli EU a USA nepůjdou příliš proti Zemanovi, nebude mu to nijak vadit, protože kvůli migrační krizi jsou Češi k Západu méně nakloněni a skoro to prezidentovu pozici spíše upevňuje. Sobotka si přeje, aby, když zavolá o pomoc Američany nebo EU, to oslabilo Zemana. Ale kvůli současné situaci to může mít opačný efekt.

Zda nemůže ze strany prezidenta republiky jít o přípravu na prezidentské volby s vědomím, že ho ČSSD s vedením Sobotky nepodpoří, a začíná spoléhat více na Andreje Babiše, si Erik Best nemyslí. „Samozřejmě sleduji to, co říkají analytici o sbližování Zemana s Babišem, ale příliš tomu nevěřím. Sám prezident říká: dobře, tak Babiš má stejný názor na migraci, ale je to jen jedno téma. Myslím, že spíše se Babiš přibližuje k tomu, co říká Zeman, a ne že to prezident opětuje. Samozřejmě prezident nemá žádný důvod jít proti Babišovi, když s ním souhlasí,“ říká dále Best pro ParlamentníListy.cz.

„Neznamená to ale podle mě, že by Miloš Zeman už nepočítal s podporou ČSSD a bude chtít jen podporu ANO. Naopak spíše začíná svůj útok už teď kvůli tomu, že chce podporu ČSSD, ale když tam bude Sobotka, podpora buď nebude žádná, nebo slabší. Pokud by byl předsedou strany Chovanec, může počítat s tím, že k němu sociální demokracie bude příznivější. O to mu podle mě jde spíš než o spojování se s Babišem, který je nevypočitatelný. Kdyby bylo třeba, Babiš je klidně schopen začít za dva týdny podporovat EU v migrační krizi způsobem, který se prezidentovi nelíbí,“ myslí si politický analytik.

Sobotní demonstraci na podporu Bohuslava Sobotky pořádá zajímavý člověk, jeden z předních aktivistů „pražského Majdanu“, Tomasz Peszynski. Lze zaznamenat některé cynické komentáře, že to skoro vypadá, jako by takovou akci zařídili Sobotkovi odpůrci. Nakolik to pro PR předsedy vlády může být podle Besta dobré? „Příliš neumím komentovat toho pořadatele, ale obecně vím, že taková akce znamená rizikové podnikání. To nebude jako v říjnu 2013, když lidé demonstrovali na Sobotkovu podporu. Tentokrát to bude směs a spíš bych nebyl překvapený, kdyby přišlo více odpůrců než přívrženců premiéra. Myslím, že nakonec Sobotkův tábor rozhodne, že účastnit se takového setkání není příliš příznivé a mohlo by to mít opačný efekt,“ dodává v komentáři pro ParlamentníListy.cz Erik Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…