Erik Best: Západ doplatí na postoj k Rusku. My také. A je zde jeden překvapivý vítěz

31.03.2014 7:01

ROZHOVOR Západ svým vystupováním žene Rusko do silnějšího partnerství s Čínou a nakonec na to doplatí. Tratit budou i české firmy. K situaci kolem Ukrajiny to pro ParlamentníListy.cz říká politický analytik a novinář Erik Best. Ve vztahu k domácí politice se pak Best pozastavuje nad pozicí premiéra Sobotky. Prý to často vypadá, že ani žádného premiéra nemáme.

Erik Best: Západ doplatí na postoj k Rusku. My také. A je zde jeden překvapivý vítěz
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Anketa

Myslíte si, že kvůli Putinovi vypukne válka?

7%
93%
hlasovalo: 23819 lidí

Ve vztahu ke Krymu a situaci ve východních částech Ukrajiny bylo zajímavé poslední prohlášení Viktora Janukovyče, který vyzval ke konání referend v jednotlivých regionech. Do jaké míry se dá podle vás říci, že se ještě chystají v tomto smyslu výrazné pohyby? Nebo se naopak situace uklidňuje?

Nevím, do jaké míry Janukovyč mluvil pro Putina, nebo jestli mluvil sám za sebe. Když vystupoval naposled, evidentně četl text někoho jiného a tentokrát to tak jasné nebylo. Takže nevím, zda jde o tah ze strany Ruska. Zdá se mi, že se Západ cítí trošku napálený tím, že Putin opravdu anektoval Krym a podle toho, co píšou, s tím nepočítaly ani západní zpravodajské služby. Tentokrát to podle mě Západ trošku přehání v druhém směru a říkají, že Putin je agresor a je to spíš otázka času, než napadne Ukrajinu.

Také jsem ze stejného důvodu opatrný, ale spíš si myslím, že Krym byl taktičtější než zbytek Ukrajiny kvůli tomu, že je tam ta Černomořská flotila a to je pro Rusko klíčové. Rétorika ze strany amerických politiků je taková, že Západ vyvolává dojem, že Putin skoro už napadl Ukrajinu a už bychom se měli připravit na další protiútok.

Anketa

Který český premiér byl nejlepší?

16%
56%
2%
5%
12%
1%
2%
1%
2%
hlasovalo: 17467 lidí

Nepramení ta ostrá rétorika do jisté míry z toho, že dosavadně zavedené sankce jsou v podstatě bezzubé a tak se alespoň ostřeji mluví?

To je ten problém, protože na jedné straně Západ už víceméně počítá s tím, že Krym zůstane ruský, a přitom není jasné, čeho chce Západ docílit. Proč zavedl sankce? Chce získat zpátky Krym? To občas zaznívá, ale není to pravděpodobné. Spíš myslím, že Krym zpět nechtějí, ale ženou Rusko víc směrem k Číně a otázka je, zda s tím už Putin nepočítá. Zkrátka ví, že jde teď o jeho budoucnost. Pokud je to pravda, je to spíš negativní zpráva pro západní firmy včetně českých.

Jakmile bude mít Putin opravdu jasno v posunu k Asii, což Amerika ani nemá, protože ta se rozhodla, že se otočí k Asii v tom nejméně vhodném okamžiku, kdy Čína je nejsilnější a Amerika je nejslabší. Z toho vyplývá, že pokud Putin počítá s otočkou Ruska k Asii, už se dívá po obchodních partnerech v Číně a to je špatná zpráva pro Japonsko a ostatní země a firmy, které chtějí lepší vztahy s Ruskem.

Kdyby ta otočka Ruska k Číně byla tak výrazná, dá se říct, že z hlediska geopolitických zájmů Ruska Putinovi to silnější partnerství s Čínou „vystačí“?

Nevidím to pozitivně ani pro Západ, ani pro Rusko, protože Rusko by muselo být slabší a menší partner vůči Číně a to není úplně nejlepší pozice. To je možná lepší být obávaný partner Západu než slabší a menší partner Číny. Vidím to tak, že jde o střet dvou křídel západního světa. Rusko a Amerika. Prohrát může jen Západ. Znamená to tedy, že prohrají všichni a vyhraje Čína, která se zatím jenom dívá a neangažuje se. Stejně jako si můžeme říct, kdo vyhrál studenou válku. Samozřejmě ji vyhrála Čína.

  • Více zpráv a odborných názorů k dění na Ukrajině ČTĚTE ZDE.

Podíváme-li se na domácí politiku, co to známé a propírané vystoupení Andreje Babiše na tiskové konferenci, kde reagoval na rozhovor ministryně Válkové a snažil se ji hájit? Zazněla věta, která byla vykládána jako výhrůžka serveru, který rozhovor s Válkovou vedl, a vlastně tam nepřímo zaznělo, že si Babiš posvítí na daně a finance investora toho serveru. Bylo to jen rétorické „ujetí“, nebo tím ministr financí řekl, co je ochoten podnikat vůči těm, co se mu znelíbí?

Já jsem to pochopil jako jasný vzkaz a ten vzkaz slyšeli ti, co to slyšet měli. Fakt, že se za to později omlouval, je pro tyhle lidi bezpředmětný. Omluva byla pouze pro širokou veřejnost, ale ti, kterým byl vzkaz určen, to slyšeli, pochopili a pak je jen otázka, zda bude ta výhrůžka zrealizovaná, nebo šlo o planou výhrůžku. To zatím nemůžeme vědět.

A co soudíte přímo o důvodu, kvůli kterému vzniklo to Babišovo prohlášení? Tedy ta věta Heleny Válkové v rozhovoru pro server Echo24.cz, že se toho v protektorátu zase tolik nedělo?

Jsem cizinec a do hodnocení těchto věcí se pouštět nechci. Nejsem Čech a myslím, že toto je na debatu mezi Čechy. Nicméně Válková o sobě říká, že není politička a proto to možná řekla takhle. Takže můžeme čekat, že v budoucnu bude mít další problémy, a je otázka, zda vydrží celé volební období.

Nedávno vyšel průzkum, který hnutí ANO přisuzoval 28 procent a ČSSD pouhých 20 procent. Mluvili jsme o tom spolu několikrát, ale na základě tak výrazného rozdílu v preferencích může se začít nějak výrazně měnit pozice premiéra Sobotky ve vládě nebo ve straně?

Málokdo je podle mě překvapený, že ANO má o něco víc než ČSSD. Překvapující je to, že je rozdíl o osm bodů. Další průzkum ale ukazuje, že rozdíl je pouze jeden procentní bod. ČSSD má ale víceméně stabilní preference a není tak jasné, odkud Babiš ten rozdíl v preferencích vzal.

Zatím je to náznak toho, že se může něco dít, ale příliš vážně bych to zatím nebral - s ohledem na zcela odlišný výsledek jiného průzkumu. Samozřejmě ale Sobotka má oslabenou pozici a vlastně poprvé se občas zdá, že ani premiéra nemáme. Pochopitelně víme, že ho máme, ale není tam tak výrazný člověk a jestli vystupuje Babiš nebo Sobotka nebo někdo jiný, není jasné, když jeden z nich mluví, abychom si řekli: Ano, to je premiér. Takhle to dříve nebylo. Možná jen v době, kdy byl premiérem Špidla. I když vystupoval Rusnok, bylo jasné, že je to premiér. Když vystupuje Sobotka, člověk musí chvíli vzpomínat.

Obsáhlý archiv výzkumů na ParlamentníchListech.cz:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…