Erik Best odkrývá mocenské pozadí Jiřího Drahoše. A co vůbec nepochopili v ČT

03.04.2017 12:26

Média by se měla zabývat podporou, kterou má Jiří Drahoš od části ČSSD kolem premiéra Sobotky a jeho přítele a advokáta Radka Pokorného. ParlamentnímListům.cz to řekl politický analytik Erik Best. Podle něho se zdá, že Drahoš není nezávislý kandidát. A možný plán antizemanovské části ČSSD protlačit právě Drahoše může mít významnou trhlinu – stejně jako u jednoho kandidáta v USA. „Kdykoli otevřel pusu, ztrácel body.“

Erik Best odkrývá mocenské pozadí Jiřího Drahoše. A co vůbec nepochopili v ČT
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Jak velké má Jiří Drahoš šance porazit Miloše Zemana? Do jaké míry lze nyní říci, jaké budou jeho rétorické schopnosti, aby zaujal maximum voličů? A jde o nezávislého kandidáta? Politický komentátor a novinář Erik Best je skeptický. Drahoš je prý spíše kandidát politických stran, a čím více bude mluvit, tím víc si uškodí.

Podle některých pozorovatelů nepůsobí příliš důvěryhodně, že se exšéf Akademie věd Jiří Drahoš rozhodoval o kandidatuře do poslední chvíle, těsně poté to oznámil a nyní začíná od nuly kampaň. Upozorňují na to, že těsně po Drahošově vyhlášení mu byly spuštěny profesionálně vypadající webové stránky, twitterový účet i propagační videoklipy.

„Působí to tak, že se na Drahošově kandidatuře pracuje dlouho. Je to asi tak, jak to popisuje Michal Horáček, tedy, že Jiří Drahoš je kandidát politických stran, ale snaha je prezentovat to jako kampaň nezávislého kandidáta. Zajímavé je, že už nastal mediální boj mezi Drahošem a Horáčkem, a to spíše ze strany Michala Horáčka. Drahoš na to příliš nereaguje,“ rozebírá Erik Best pro ParlamentníListy.cz.

Anketa

Jak dopadne ČSSD ve volbách do sněmovny?

5%
20%
56%
14%
hlasovalo: 10842 lidí

Michal Horáček si dle jeho slov vybudoval pozici nezávislého kandidáta. „Je vidět jeho rozladění z toho, že si Drahoš onu nezávislost snaží uzurpovat. Přitom ve skutečnosti je Jiří Drahoš antizemanovský kandidát pocházející ze stejného tábora jako antibabišovská opozice či skupina,“ míní.

Nejzajímavější otázka prý je, jak a do jaké míry bude Drahoše podporovat skupina politiků a poradců kolem Bohuslava Sobotky v ČSSD. Kupříkladu mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček opakovaně naznačil, že Drahoš je „pokorný kandidát“, čímž narážel na podporu ze strany Sobotkova přítele a vlivného advokáta Radka Pokorného.

Kdo je „pokorný“ kandidát?

„Upozornil jsem na sociálních sítích na to, že v neděli pořad ČT 168 hodin citoval tweety Jiřího Ovčáčka a mezi nimi i ten, že už je jasné, kdo bude ten pokorný kandidát. Je to už asi potřetí nebo počtvrté, kdy Ovčáček používá slovo pokorný. To je dost jasný odkaz nebo náznak, že Drahoše považuje za kandidáta Radka Pokorného, tedy skupiny kolem Sobotky. Pakliže tomu tak skutečně je, měla by se tím média zabývat, protože by to znamenalo, že Drahoš skutečně není nezávislý kandidát. Znamenalo by to, že je koněm ČSSD a dalších stran s tím, že chtějí tohoto člověka podporovat dost na to, aby v očích části ČSSD mohl nahradit Miloše Zemana,“ je přesvědčen politický analytik.

Redaktoři pořadu ČT 168 podle jeho slov nejspíš vůbec nepochopili, že hradní mluvčí měl slovem „pokorný“ na mysli advokáta Pokorného a nešlo tedy o popis vlastností daného kandidáta. „Spíš to opravdu nepochopili. A abych byl férový, zrovna tento pořad v minulosti, minimálně dvakrát, vysílal o Pokorném. Nemyslím si proto, že zrovna pořad 168 hodin patří k těm jednostranným,“ podotýká Best.

Na papíře dobrý, ale nesmí mluvit do médií...

Možný plán nabídnout občanům Jiřího Drahoše jako nejlepšího kandidáta prý může mít vážný problém. „Drahoš objektivně není tak přirozeně přitažlivý kandidát. V Americe občas říkáme, že nejlepší kampaň je, když někdo nemluví do médií, protože tím může kandidát snižovat svůj potenciál. Byl to případ Jeba Bushe. Jméno bylo silné, měl obrovskou podporu z byznysu, měl nejvíc peněz, ale pokaždé, když otevřel pusu, ztrácel body. S Drahošem je to podobná situace. Na papíře sice vypadá velice slibně, ale není příliš výrazný, když vystupuje,“ má jasno Erik Best.

Anketa

Postoupí prof. Jiří Drahoš do 2. kola volby prezidenta?

13%
hlasovalo: 13110 lidí

„Sobotka už rok mluví o tom, že se má v ČSSD konat referendum. To bude největší výzva, a sice do července maximálně vydvihnout Drahoše, do té míry, že by mohl vnitrostranické referendum vyhrát. Tedy vyhrát nad Zemanem, pokud by současný prezident souhlasil s tím, že bude zařazen do referenda,“ pokračuje.

Skutečnost, že Jiřímu Drahošovi podle Besta bude škodit jeho vlastní časté veřejné vystupování, prý nemůže ani příliš zlepšit fakt, že nebude mít v předvolebních debatách největšího konkurenta, Miloše Zemana. „Nebude mít proti sobě v tomhle smyslu svého největšího soupeře, ale Horáček, a teď jen odhaduji, podle mě bude lepší debatér než Drahoš,“ myslí si.

Podpoří Zemana Babišovo ANO?

Pozoruhodnou tezi nadnesl Erik Best ve vztahu vicepremiéra Andreje Babiše nebo přesněji hnutí ANO k prezidentu Zemanovi. „Moje domněnka je, že hnutí ANO má k dispozici průzkumy ukazující, jaké voliče má Zeman, jaké voliče má ANO, a zkoumají, zda či nakolik se vzájemně překrývají. Vidí v tom, že značná část voličů hnutí ANO nepodporuje Zemana. Jsou opatrní a podle mě si spočítali, že mají lepší pozici, když nebudou proti Zemanovi, ale také ho nebudou úplně objímat. Je to sice jen moje domněnka a analýza, ale myslím si, že odstup, který Babiš od Zemana drží, pramení z toho, co jsem říkal, a ne z toho, že stále uvažuje o vlastním kandidátovi,“ uvažuje.

„Jestli Zeman nedůvěřuje Babišovi na sto procent, může proti tomu bojovat tím, že bude protahovat po sněmovních volbách sestavování koalice a vlády. Zajistí si tak, že ho ČSSD i ANO do poslední chvíle budou potřebovat. Nicméně ze strany Babiše jde o taktický postup, ne o potenciální útok vůči prezidentu Zemanovi,“ uzavírá pro ParlamentníListy.cz Erik Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…