Erik Best otevřeně o politice, neustálých válkách USA a zákulisí: Jsem Američan, ale...

26.05.2016 4:49

OČIMA EXPERTA Prezident, který získal Nobelovu cenu míru a vedl sedm válek, bude prvním prezidentem Spojených států, který celé osmileté funkční období vedl válku. Prohlásil to americký novinář Erik Best na odborném semináři o Sýrii. Přestože Obama byl zvolen s tím, že všechno změní, je prý ve skutečnosti jen Bush light. USA vedou permanentní válku a Evropa je toho součástí. Zájem a sílu to změnit zatím nemá nikdo. Když prezident Miloš Zeman řekl, že bychom neměli být vůči USA tak submisivní, snesla se za to na něj velká kritika.

Erik Best otevřeně o politice, neustálých válkách USA a zákulisí: Jsem Američan, ale...
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Novinář a politický analytik Erik Best

Prezidentu Spojených států Baracku Obamovi se blíží ke konci druhé funkční období. Na zajímavé aspekty jeho působení v čele světové velmoci upozornil v České republice žijící americký novinář ve svém vystoupení na odborném semináři Mýty o Sýrii II. V Poslanecké sněmovně tuto akci pod záštitou poslanců hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, Jaroslava Holíka a Radima Fialy uspořádal Institut slovanských strategických studií. „I když jsem Američan, občas ztrácím přehled o zahraniční politice vlastního státu. Tak kolik válek vlastně zvládá Obama současně? Kolik válek v současné době vedou nebo vedly za Obamy Spojené státy?“ zeptal se řečnicky na úvod svého příspěvku Erik Best.

Následně přiznal, že je obtížné určit, kolik jich vlastně je. „Není totiž úplně jasné, jak máme definovat, co je válka. Můžeme to vůbec udělat? Dříve to bylo jasné. Kongres vyhlásil válku, tak jsme měli válku. Ale od té doby se svět změnil. Otázka také je, kdy se změnil, ale o tom mluvit nebudu. Avšak od té doby, co se změnil, tak opravdu nevíme. Obama, který chtěl změnit politiku svého předchůdce, vedl více válek než Bush. A celkově napadl sedm států. Pak je otázka, jestli lze za samotnou válku považovat válku proti Islámskému státu, nebo jestli mají být za válku považovány sankce proti Rusku a tak dále. Ale i bez toho za Obamy vedly či vedou Spojené státy sedm válek,“ konstatoval americký novinář.

Dokument Národní bezpečnostní strategie USA je klíčem k pochopení dneška

Připomněl, že i Česká republika vede válku. „Je jasné, že Česká republika je součástí války v Afghánistánu. Nedávno tam byl premiér Bohuslav Sobotka a prohlásil, že tam čeští vojáci zůstanou, pokud nebude zajištěna stabilita. Česká republika se té války účastní už čtrnáct let, i když je role českých vojáků poměrně malá. A pokud se nemýlím, jde o nejdelší válku s českou účastí od konce třicetileté války. To znamená za období skoro čtyř set let. Pak je Česká republika také ještě součástí koalice, která válčí v Iráku. Ale jestli to znamená, že je Česká republika ve válce v Iráku, to je otázka. Jak jsme k tomu došli, že ani nevíme, kolik těch válek máme? Vždyť jsme měli mít z konce studené války takovou mírovou dividendu, jak o tom Spojené státy mluvily, ale místo toho máme sedm válek,“ poznamenal Erik Best.

Tato skutečnost se odvíjí od teroristického útoku ve Spojených státech v září roku 2001, po němž následovala invaze do Afghánistánu. „Klíčový je dokument Národní bezpečnostní strategie USA z roku 2002. Jestli chcete pochopit, co se teď děje, tak si stáhněte tenhle dokument a hned vám bude všechno jasné. Tam se píše o té mírové dividendě a o tom, že jsme měli deset let, celou dekádu, abychom pochopili podstatu hrozby, kterou představují lotrovské státy. Tam je napsáno, že nesmíme spoléhat na to, že budeme jen reagovat, jako tomu bylo v minulosti. Uvádí se tam, že nesmíme dovolit, aby nás naši nepřátelé napadli jako první. A pak z toho a během několika následujících let se vytvářela tzv. Bushova doktrína,“ uvedl americký publicista.

Spojené státy si vyhrazují právo napadnout jakýkoli z lotrovských států

Připomněl pak základní prvky této doktríny. „Vedeme válku proti terorismu, to znamená dobro versus zlo. Musíme vymýtit všechny teroristické sítě. Každý stát se musí rozhodnout: jste s námi, nebo jste proti nám? S každým státem, který podporuje nebo financuje terorismus, bude zacházeno jako s teroristou. No, až na tu Saúdskou Arábii,“ poukázal Erik Best na odlišný metr, který vůči tomuto království Západ a především Spojené státy uplatňují. „Žádnému lotrovskému státu nebude umožněno získat zbraně hromadného ničení, zvlášť ne Íránu, Iráku a Severní Koreji. Spojené státy si vyhrazují právo napadnout jakýkoli z lotrovských států, který se snaží získat jaderné zbraně,“ pokračoval americký novinář ve výčtu toho, co je oficiální politikou USA.

„Invazí do Afghánistánu a Iráku Spojené státy započaly světovou demokratickou revoluci, která bude pokračovat do té doby, než všichni despotové budou svrženi a nahrazeni demokraciemi. Žádnému státu už nikdy nebude umožněno získat pozici, aby mohl zpochybnit nadvládu Spojených států ve světovém nebo regionálním měřítku,“ popsal Erik Best v základních rysech Bushovu doktrínu, což je termín, který se vžil k popsání různých principů zahraniční politiky USA bývalého amerického prezidenta George W. Bushe. Ten v roce 2007 navštívil Prahu. „Slíbil, že vymýtí terorismus. Změnil trochu slovník, ale víceméně pokračoval v tom, co bylo řečeno předtím. Do Prahy přijel, aby podporoval radar, protože ten byl součástí té snahy,“ poznamenal politický analytik.

Obama je takový Bush light, na modernizaci jaderných zbraní padne bilion

Po něm nastoupil do Bílého domu Barack Obama. „Nový prezident byl zvolen s tím, že to všechno změní. Přijel do Prahy, shodou okolností sem přijeli dva američtí prezidenti během dvou let. Nebylo to tehdy řečeno, ale přijel sem proto, aby radar zastavil. Ale mluvil podobně jako Bush. Změnil slovník, začal mluvit ne o vymýcení teroristických sítí nebo lotrovských států, ale o vymýcení jaderných zbraní. Chtěl svět bez jaderných zbraní, chtěl snížit arzenály, slíbil, že se během čtyř let pokusí zajistit všechny nebezpečné zbraně, které byly hrozbou jaderných válek. Slíbil, že zredukuje arzenály. Ale jaká byla skutečnost? Obama oznámil úmysl vynaložit až bilion dolarů na rozsáhlou modernizaci amerického jaderného arzenálu,“ připomněl Erik Best.

Došlo k tomu přes ujišťování Baracka Obamy o „světě bez jaderných zbraní“. „Já říkám, že Obama je takový Bush light. Více válek, méně obětí na životech. Skutečný cíl zůstává skoro stejný jako za Bushe. Nikdo jiný nedostane jaderné zbraně, Spojené státy hodlají odepřít lotrovským státům možnost získat nebezpečné materiály, tedy jaderné. Žádnému státu už nikdy nebude umožněno získat pozici, aby mohl zpochybnit nadvládu Spojených států. A jak do toho zapadá Sýrie? Podle definice Bílého domu je Sýrie lotrovský stát. Má zbraně hromadného ničení a používá je, není demokratická, patří do sféry ruského vlivu. To znamená, že Sýrie zapadá úplně přesně do toho mustru, který vymyslel George Bush v roce 2001 a pak 2002,“ upozornil americký publicista.

Prezident, který získal Nobelovu cenu míru, je první, kdo válčil celé období

Tento pátek navštíví Barack Obama jako první prezident USA Hirošimu. „Bude mít možnost tuto filozofii zopakovat. A když si ho pozorně poslechnete, uslyšíte to, co říkám já, protože zatím říkám jenom americkou oficiální politiku, tedy že chce vymýtit jaderné zbraně. Takže tam jede ne proto, aby se omlouval nebo litoval. Samozřejmě bude muset mluvit o tom, že tam Amerika použila poprvé atomovou bombu. Když prezident Truman oznámil v srpnu roku 1945, že už dal příkaz, že už tu bombu použil, tak řekl: ‚Nyní jsme připraveni vyhladit rychleji a důkladněji každý výrobní podnik, který mají Japonci v každém městě na zemi. Zničíme jejich doky, továrny a jejich komunikace. Aby to bylo jasné, zcela zlikvidujeme schopnost Japonska vést válku.‘ Projev zakončil tím, že ještě zváží a dá další doporučení Kongresu, jak silný a mocný vliv může mít atomová energie na udržení světového míru,“ podotkl Erik Best.

Přiznal, že do té doby, než si Trumanův projev přečetl, si myslel, že Bushovu doktrínu vymyslel George Bush. „Ale ta vlastně vychází z toho, co říkal Truman v roce 1945. Spojené státy vedou permanentní válku. Je to oficiální politika, i když to tak nenazývají, a Evropa je součástí. A bude mít někdo zájem a sílu to změnit? Nedávno se o to trochu pokusil pan prezident Zeman, když řekl, že bychom neměli být tak submisivní vůči Spojeným státům a Evropské unii. A slyšeli jste, co se stalo potom,“ poukázal americký novinář na to, jaká kritika se na hlavu státu po tom vyjádření snesla. „Skončím tím, že prezident, který získal Nobelovu cenu míru a vedl nebo vede sedm válek, bude prvním prezidentem Spojených států, který celé osmileté funkční období vedl válku,“ uzavřel Erik Best svůj příspěvek na odborném semináři o Sýrii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…