Erik Best strhává oponu: Jak to mohlo být s cenzurou Zemana v ČT, co se stalo v USA Sobotkovi, o co jde Babišovi, o co jde Kellnerovi

02.12.2014 7:00

Novinář a politický analytik Erik Best pro ParlamentníListy.cz komentuje nedávnou cestu premiéra do USA a říká, proč tolik mluvil o „havlovské politice“, a vyslovuje přesvědčení, že Andrej Babiš chce kandidovat na prezidenta. Best dále rozebírá i cenzuru prezidenta Zemana v ČT nebo zájmy nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, o kterém poslední dobou nebylo příliš slyšet.

Erik Best strhává oponu: Jak to mohlo být s cenzurou Zemana v ČT, co se stalo v USA Sobotkovi, o co jde Babišovi, o co jde Kellnerovi
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Erik Best se ještě vrací k nedávné cestě Bohuslava Sobotky do USA, kde z úst premiéra zaznělo přihlášení se k odkazu Václava Havla a zahraniční politice lidských práv. Sobotka rovněž kritizoval náměstka ministra zahraničí Petra Druláka, který před časem tzv. havlovskou politiku kritizoval. Podle Besta toto všechno český premiér řekl spíše proto, aby vyhověl Američanům a dostal příležitost se vyfotit s významnými lidmi.

„Byl ochoten pro to udělat cokoli. I proto napsal článek do Foreign Policy a těsně před odjezdem napsal další článek, ve kterém opravdu dodržoval linii, jakou si přála Amerika. Doposud je to jasné, otázka je, jak bude postupovat teď. Málokdo si totiž všímá toho prohlášení Sobotky v Parlamentu někde v červnu, že bychom neměli rozšiřovat NATO ani EU, pokud by to zvýšilo napětí s Ruskem. Něco takového je v rozporu s tím, co říká NATO, které nikomu žádné veto nedává. I když to bylo málo slyšet tady, jsem si jistý, že v USA ten výrok slyšeli, viděli a pochopili."

Kvůli tomu byl prý premiér pod tlakem, nejen kvůli náměstku Drulákovi, ale také kvůli vlastním výrokům. „Ty navíc nemůže vzít zpátky, protože je pronesl v Parlamentu. V Americe měl schůzku s viceprezidentem, který následně v krátkém prohlášení víceméně říká jen, co si přejí Spojené státy. Příliš nemluví o tom, co Sobotka říkal, o tom se můžeme jen dohadovat,“ zamýšlí se Best.

„Podle toho, co slyším z americké komunity, viceprezident na Sobotku dost tlačil, aby změnil postoj a byl víc prohavlovský. V tom kontextu být prohavlovský znamená být proamerický, protože havlovská politika je víceméně americká politika. Amerika chce vyvíjet nějaký tlak na Rusko a Havel se jim k tomu strašně hodí, protože ho mohou použít a říct, že Havel by chtěl tohle a tohle,“ pokračuje novinář a analytik.

Zhruba ve stejné době, krátce poté, co v Praze 17. listopadu proběhla několikatisícová demonstrace proti prezidentu Zemanovi, se objevil článek Institutu Rona Paula (Ron Paul je americký kongresman – pozn. red.). Autor článku varoval, že se americká vláda prostřednictvím tzv. Národní nadace pro demokracii může pokusit o změnu režimu v České republice, především pak odstavit prezidenta Miloše Zemana. Může na tom podle Besta něco být?

„Americká vláda funguje tak, že nekritizuje spojence, tak veřejně viceprezident Biden ani americký velvyslanec nekritizovali Sobotku, spíš o něm nemluvili. Mají jiné způsoby, jak dosáhnout toho samého, a to je ten Carl Gershman (šéf zmíněné americké nadace), který psal různé články a říkal, že Zeman je mluvčí Kremlu a že Češi odcházejí od havlovské politiky. Gershman českého prezidenta velmi ostře kritizoval a měl i dva rozhovory v českých médiích a říkal věci, které si americký velvyslanec nedovolí říct,“ uvádí Erik Best.

Anketa

Myslíte, že budou do konce roku pokračovat masové protesty proti Zemanovi?

hlasovalo: 28665 lidí

Spojené státy si podle něho uvědomují, že zahraniční politiku řeší především Sobotkova vláda, nikoli prezident republiky. „Že by se snažili svrhnout Zemana, nevím. Nechci to samozřejmě vylučovat, ale mám pocit, že on jim příliš nestojí za to. Důležitější pro ně je, co říká vláda a co Češi jako spojenci dělají,“ míní.

V souvislosti spolupráce mezi USA a Evropou se objevují názory levicově orientovaných komentátorů, že Spojené státy se snaží EU odpoutat od Ruska a tím ji přimět k přijetí kontroverzní smlouvy TTIP. Vysloužilý americký admirál James Stavridis dokonce v článku pro Foreign Policy argumentoval, že by smlouva měla být schválena už jen proto, že Vladimir Putin je proti ní.

„Ten argument chápu, ale podle mě je pouze dodatečný, protože to jednání o TTIP už trvá dlouho a alespoň veřejně v té době nikdo nepočítal s tím, že nastane konflikt s Ruskem. Američané používají všechno, co mají k dispozici. Jak tuto smlouvu, tak i to, že chtějí, aby dolar byl silnější, aby ropa byla levnější. Zkrátka zkoušejí vše, co může poškodit Rusko,“ říká Best. Tím, že USA chtějí Ukrajinu, podle jeho slov porušují sféru vlivu, které existuje už stovky let.

Anketa

Proč podle Vás ČT vymazala z projevu prezidenta Zemana negativní zmínku o Bakalovi?

hlasovalo: 26154 lidí

Ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz se Erik Best pozastavil také u aktuální kauzy, kdy vyšlo najevo, že Česká televize de facto zcenzurovala projev prezidenta Miloše Zemana a z jeho proslovu vystřihla negativní zmínku o Zdeňku Bakalovi. Videoreportáž byla navíc sestříhaná tak, že kdo neviděl původní a celý Zemanův projev, nic by nepoznal. Šlo o záměr, nebo náhodu? A mohou za tím stát teoretické vazby vedení ČT na miliardáře Bakalu a jeho zájmy?

„Jednou věcí je, že Bakala teď prodává vše, co se dá prodat, a z tohoto hlediska si nemyslím, že by v tom byl nějaký velký obchodní zájem. Spíš možná omezit poškozování jeho reputace. Pokud vím (a jestli se to nezměnilo), tak stejná PR agentura zastupuje Bohuslava Sobotku, Zdeňka Bakalu a Českou televizi. Jde o agenturu Bison & Rose. Jestli to celé má nějaký hlubší význam, to si nemyslím. Spíše to poukazuje na personální propojení. Když byla snaha o puč proti Sobotkovi, pan Sobotka a jeho štáb odpovídal určitým způsobem. Když byl puč v České televizi, jazyk byl velmi podobný, protože na tom pracovala stejná agentura. Jestli tato chyba s projevem Zemana trošku poukazuje na to propojení, může to být užitečné pro veřejnost, protože bychom měli vědět, kdo vytváří obraz ČT, Sobotky i Bakaly a jestli mají společné zájmy, či zda to jsou stejní lidé a pomáhají si. Samozřejmě je do toho zapojený Radek Pokorný, který je s tou agenturou propojený,“ soudí analytik Best.

Ohledně prezidenta republiky, na základě vašeho sledování, řekl by Erik Best, že si Miloš Zeman mediální salvy zaslouží, nebo to zjevně překračuje určitou hranici?

„To je složitá otázka. Souhlasil bych s těmi, kteří jsou proti tomu, aby prezident tak mluvil v rádiu. Chápu ale, že reakce je o to tvrdší, že podporovatelé Schwarzenberga čekají na každou příležitost. Podle mě Zemanovi vždycky záleželo na tom, aby byl mezi lidmi populární, což všichni politici takto nemají. Myslím, že třeba Václavu Klausovi bylo skoro jedno, kolik lidí ho nemá rádo. V době, kdy před časem klesly Zemanovi preference, jsem říkal, že si to uvědomí, bude se chovat jinak a popularita mu vzroste. To se stalo. Teď bude ale těžší to získat zpátky, což dal najevo v pátek Hynek Kmoníček,“ soudí americký novinář.

Vyplatilo se to prezidentovi? Především pokud jde o slavné výroky v Hovorech z Lán? „Po tom všem už se skutečně volá, aby šel do důchodu. Nicméně to je samozřejmě na panu prezidentovi. Andrej Babiš už mluví o tom, že Sobotka by mohl být prezident, po Praze se začíná mluvit, kdo by mohl kandidovat a tak dále. Pokud ale zůstane ještě ty tři roky prezidentem Miloš Zeman, předpokládám, že jeho popularita začne zase stoupat,“ konstatuje Best.

Andrej Babiš v sobotním Právu zmínil právě to, že sám být prezidentem nechce a na Hradě si umí představit Bohuslava Sobotku. Na to premiér reagoval, že prezidentem být nechce, ale hlavou státu by měl být někdo starší s autoritou, kdo nebude pít a sprostě nadávat, čímž zřejmě narážel na Miloše Zemana. Jak to vidí Erik Best?

„Co řekl Babiš, beru jako přípravu na jeho kandidaturu na prezidenta. Vzhledem k tomu, jak mluvil v minulosti, že nechce být politik, že nechce být ministrem financí a tak dále, je to rozumná analýza jeho slov. Pro mě je komické, když mluví, že prezidentem má být Sobotka. Tím naopak rozpoutá diskuzi, kdy si člověk řekne: Sobotka a prezident? Babiš by byl lepší. A to je možná přesně to, co Babiš chtěl. Já už počítám s tím, že Andrej Babiš kandidovat chce, i když to pochopitelně dementuje,“ je přesvědčen.

Z úst opozičních politiků se ozývá, že se všichni starají o Miloše Zemana, ale zapomínají právě na Andreje Babiše, jehož moc a pozice v zemi sílí. Lze ho ještě nějak zastavit, může se zničit sám, nebo vše běží podle jeho plánů a nic ho nezastaví?

„Hodně záleží na tom, jak to dopadne na dopravě. Zatím totiž až na Ministerstvo financí, které aspoň vypadá, že má pod kontrolou, tak další rezorty nic moc. A když přijde pan Ťok na dopravu, udělá nějaké změny a vylepší situaci, může to mít velkou politickou hodnotu. Tím by se Babišova pozice jasně upevnila. Pokud ale budete brát každé ministerstvo v hodnocení zvlášť, tak to pro pana Babiše dobře nedopadne. Takže ještě je možné ho zastavit, abych tedy použil jazyk opozice. Nemyslím, že má vyhráno,“ upozorňuje Erik Best.

Ten dále ukazuje na další možný problém ministra financí a šéfa ANO. Na sobotním rozhovoru Andreje Babiše v Právu prý bylo vidět, že říká pořád stejné věci jako před několika měsíci. „Nemá nové názory, nové nápady a všechno to znělo stejně, jako jeho stará prohlášení a rozhovory. To je trošku rizikové, když chce být tím, kdo je vždy vepředu. Víceméně říká stejné věci, které říkal měsíce a měsíce nazpátek. Voliči z toho budou unavení, pokud neuvidí výsledky,“ podotkl pro ParlamentníListy.cz.

Kde v současné době stojí jiný český miliardář, nejbohatší Čech Petr Kellner? Je známo, že financuje Václavu Klausovi jeho institut, s prezidentem Milošem Zemanem je zřejmě zadobře i díky nedávným úspěchům v Číně. Jaké má zájmy v politice?

„V Číně se mu daří dobře, podstatně hůře v Rusku, a teď je finančně přetížený co se týče O2. Řeší to tím, že chce z O2 vytáhnout 25 miliard jako úvěr. Pro mě to znamená, že je ochoten riskovat poškození reputace, kterou dlouho budoval kvůli tomu, že peníze jsou momentálně na prvním místě. Je to prý kvůli tomu, že špatně odhadli hodnotu O2. Zdá se mi, že je to logické, ale sám to neumím odhadnout. Potřebuje peníze, takže je ochoten jít do poškozování vlastní reputace,“ okomentoval krátce Erik Best činnost třetího z českých miliardářů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…