Erik Best totálně rozmetal Sobotkův program. A mimo to řekl, kdo by mohl porazit Zemana

13.12.2016 4:40

POLITOLOGOVÉ Mění se v průběhu doby pozice Bohuslava Sobotky uvnitř ČSSD? Jak se šéf sociálních demokratů připravuje na očekávaný volební stranický sjezd? „Sobotka teď funguje ve stylu každý den dobrý. Potřebuje přežít sjezd,“ sděluje v hodnocení současného politického dění analytik a novinář Erik Best. Zamýšlí se i nad šancemi prezidenta Zemana obhájit v lednu 2018 mandát.

Erik Best totálně rozmetal Sobotkův program. A mimo to řekl, kdo by mohl porazit Zemana
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Erik Best se nejprve zamýšlí nad vystupováním sociálnědemokratického lídra a premiéra Bohuslava Sobotky. Poslední dobou jsme prý totiž mohli zaznamenat jisté změny. „Snaží se být agresivnější. Chce být více razantní. Jestli je pravda to, co se říkalo asi před měsícem, že se nervově zhroutil, tak se mu z tohoto hlediska nyní vede poměrně dobře. Má takovou složitou povahu. To znamená, lze u něho pracovat jen u některých věcí, povahu nezměníte. Myslím ale, že to nedělá úplně špatně a on sám chápe, co musí dělat. Musí být agresivnější, musí víc útočit, mluvit razantněji. Když má třeba na odpověď kratší čas, tak se mu to daří. Z tohoto hlediska je vidět pokrok, aspoň pokud je někdo volič ČSSD,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Best.

„Další věcí jsou programové věci. Zde vidíme jen částečný pokrok. Správně pochopili, že musí na Babiše útočit, musí zpátky ke kořenům, ale problém je, že nemohou přijít s dvaceti věcmi najednou. Babiš to dělá tak, že pokaždé mluví jen o jednom tématu a umí sdělit nějakou jasnou zprávu nebo poselství a toho se drží. Jenže když takových zpráv máte dvacet nebo pětadvacet, jako v případě ČSSD o víkendu, lidi si nezapamatují vůbec nic. Možná progresivní zdanění. Jenže už zase neřekli podrobnosti, protože progresivní zdanění už existuje, tak o čem mluvili? Existuje a oni ho chtějí zavést. Tak moment. Oni to nevědí? Nebo nás chtějí balamutit? Nebo to chtějí vylepšit? Vzkaz to byl silný a správný z hlediska jejich voličů, jenže to už neupřesnili,“ upozornil Best.

Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl si do ČSSD na sociální síti rýpnul, když napsal, že raději by lídra sociální demokracie měl dělat Radek Pokorný (letitý Sobotkův přítel a dle některých zpráv šedá eminence ČSSD – pozn. red.), aby se Sobotka stále nemusel trápit špatnou interpretací programu, který se stejně neustále mění. „Toto je součást problému. Jde o to, že ČSSD má komerční část a politickou část, které nejsou vzájemně v souladu. Pokud Sobotka vážně obhajuje komerční zájmy sociální demokracie, tak bude pokračovat sestup strany. O víkendu to vypadalo, že se začal chovat jinak a už vystupuje jako sociální demokrat. Uvidíme ale, jak dlouho to vydrží,“ konstatuje dále novinář.

Anketa

Podporujete zaměstnávání levných cizinců v českém průmyslu?

hlasovalo: 6878 lidí

"Jak mohli brát podnikatelé Sobotku vážně?"

Celý oznámený programový plán je podle něho špatně vymyšlený nebo nedomyšlený. Prezentoval třeba, že chce úplně zastavit odliv dividend, což je ekonomický nesmysl. To není možné v rámci EU. Jak to myslel? Že to nechce zastavit nebo jen omezit? Nebo chce jen prosit firmy, aby přestaly posílat peníze do Francie, do Německa atd.? Jak to myslel? Za měsíc, až to bude mít hotové, bude to zase muset revidovat. Jak ho podnikatelé coby bývalého ministra financí mohou brát vážně?“ diví se Erik Best.

„Po měsíci je Bohuslav Sobotka zase v OVM. Tentokrát je to ale nový, vylepšený Bohuslav Sobotka,“ napsal v neděli na Facebooku Best v reakci na premiérovo vystupování v pořadu Václava Moravce. Jaké změny podle něho proběhly?

„Nevím, jestli šlo o nějaké školení nebo něco, ale teď zase vystupuje lépe. Chová se trošku podobně jako po lánském puči. Věděl, že jde do tuhého a podle toho jednal. Teď je to podobné. Přišel s programovými změnami, které ani Tejc a Zimola nemohou příliš kritizovat a mluví, vystupuje razantně. Jenže na to nemá povahu. Sobotka teď funguje na základě toho, že každý den je dobrý a cílem je přežít volební sjezd. Pokud nepřijde nějaká katastrofa, bude opět zvolen předsedou. Potom bude mít nějaký čas na to relaxovat a chovat se jako normálně a těsně před volbami se zase zmobilizuje. Jenže to je moc vyčerpávající, aby se člověk snažil měnit svoji povahu. Lze to dělat krátkodobě, ale měsíce to není možné,“ míní Erik Best.

Začala fungovat EET a vše běží normálně. Nepřišla žádná katastrofa nebo zhroucení systému, jak se obávali kritici. Best dále reaguje na otázku, nakolik může, pokud systém přinese i miliardy navíc na daních, být EET pro Babiše výhrou ve sportce, díky níž třeba převálcuje ČSSD. Dle jeho slov se to stát může. „ČSSD dává Babišovi zbraň, kterou může použít proti nim,“ připouští takový možný vývoj.

Pokud se neobjeví jen trošku jiný a mladší Zeman...

Prezident Zeman je, soudě dle posledních rozhovorů, evidentně v dobrém rozmaru. Za necelé tři měsíce ohlásí, zda bude kandidovat. Pakliže kandidovat bude, politický analytik Best rozebírá, na co všechno by se Zeman měl připravit.

„Kampaň proti němu je stálá. Ale pokud nepřijdou s něčím silnějším, zásadnějším nebo nezměrně větším skandálem proti Zemanovi, žádné snahy ho sesadit nebo zabránit jeho znovuzvolení nebudou úspěšné. Stále má podporu kolem padesáti procent. Z tohoto hlediska se mu daří dobře. Zemana může porazit jenom trošku jiný a mladší Zeman. Tím rozhodně není Horáček a asi, což neříká úplně stoprocentně, to není ani Robejšek. Pokud se neobjeví kandidát srovnatelný se Zemanem, jen mladší, tak jeho pozice je pevná. Zvláště, když světová situace, viz Trump, mu pomáhá. A nikoho srovnatelného tu nevidím,“ je si jistý Erik Best.

Konec vrchního hradního protokoláře Jindřicha Forejta a souvislosti s kompromitujícím videem nechtěl Best příliš komentovat. „Myslím si ale, že Respekt o tom napsal dobře, že to celé vypadá podezřele a měli bychom zvážit možnost, že za tím je něco většího. Co to je, to opravdu nevím, netuším a nezabývám se tím. Z lidského hlediska je mi líto, že kolují takové věcí a doufám, že to neznamená, že můžeme něco podobného očekávat i v budoucnu,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Erik Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…