Erik Best vidí „štváče" proti Rusku. Hovoří o plynu i utrpení českých miliardářů kvůli Ukrajině

28.04.2014 7:24

Informační válku o ukrajinskou krizi zatím vyhrává jednoznačně Rusko, protože dobře ví, co chce. ParlamentnímListům.cz to řekl politický analytik a novinář Erik Best. Podle něho bychom se na celou situaci měli dívat racionálně a nepodléhat lidem, kteří volají po válce s Ruskem. Best přímo uvedl, že někteří „štváči vyvolávají dojem, že chce Rusko zachvátit další stát".

Erik Best vidí „štváče" proti Rusku. Hovoří o plynu i utrpení českých miliardářů kvůli Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best

Anketa

Podporujete výukový program o islámu, který má dle jeho organizátorů zmírnit u českých školáků mýty a předsudky vůči tomuto náboženství?

5%
95%
hlasovalo: 12176 lidí

Jak hodnotíte výsledky probíhající akce Kyjeva proti proruským separatistům? Vyčkává ukrajinská vláda, nebo skutečně není schopna udeřit a rozprášit povstalce na východě Ukrajiny? Objevily se informace o špatné morálce ukrajinské armády, ale zároveň má jako pravidelná vojenská síla nad povstalci zdrcující většinu.

Nechci moc předpovídat, protože se mi zdá, že různé důsledky jsou možné. Myslím, že všem vyhovuje současná situace, až možná na ukrajinskou vládu, protože ač podepsali dohodu v Ženevě, všichni pokračují v tom, co dělali před tím a americká vláda už mluví napůl oficiálně o tom, že chce udělat z Ruska lotrovský stát. To znamená, že kdyby konflikt nepokračoval, těžko by mohly být vyhlášeny další sankce.

Nemyslíte si tedy, že se Kyjev bojí podniknout rozhodující a drtivý úder proti povstalcům?

Každý chápe, že mohou tlačit jen do určité míry, protože kdyby zatlačili skutečně, bude to ze strany Ruska považováno za vyhlášení války. Nezpůsobilo by to nic jiného, než že by Rusko napadlo Ukrajinu. A přestože ukrajinský premiér Jaceňuk mluví velice agresivně, tak jeho snahou je do toho spíše přitáhnout více Západ, než že by to sám řešil Kyjev.

Povstalci unesli několik vojenských pozorovatelů západních zemí, kteří byli ukrajinskou vládou pozváni na základě pravidel OBSE. Je to chybný krok? Do jaké míry vlastně má Moskva přímý vliv na konání povstalců, do jaké míry je přímo ovládá?

Rusko evidentně nějaký vliv má a vždy může říkat, že to tak není. Z tohoto hlediska je Ruská federace ve výhodné situaci, a jestli jsem to pochopil správně, proruští povstalci chtějí využít ty unesené lidi výměnou za jiné zatčené lidi. Jde skoro o klasický případ, kde jsou dvě strany, jež se neumí domluvit a každá z těch stran používá, co může proti té druhé straně. Je to možná jediná věc, proč by mohl Kyjev podniknout nějaká protiteroristická opatření vůči těm povstalcům. Když se berou zajatci, je to skoro příliš. Jde o něco, co je pro rozumného člověka za čarou.

Pokud bychom se zeptali zcela obecně: Která geopolitická síla má v současné době v ukrajinském zápase navrch? Západ, či Rusko? A kdo vítězí v tom, čemu se říká informační válka"?

Vyhrává a v lepší situaci je samozřejmě Rusko, protože to ví, co chce. Možná to přesně nevíme my, ale Rusko to evidentně ví a Západ je odhodlán zachránit alespoň polovinu Ukrajiny. Není však příliš ochoten se v tom angažovat vojensky. Další problém je, že Spojené státy jsou velice útočné verbálně, ale společné zájmy Německa s Ruskem hrají větší roli než to, co chtějí Spojené státy.

Ratingové agentury zhoršují výhledy ruské ekonomiky, ze země uniká kapitál, hovoří se o mínusovém hospodářském růstu. Na druhou stranu zaznívají hlasy, že Rusko se díky současné krizi osamostatní od Západu a soustředí se na spolupráci se státy BRICS. V jakém stavu je ruská ekonomika? Je skutečně na cestě do záhuby, jak tvrdí západní analytici?

To je přehnané, protože už jsme víceméně zapomněli na Krym, kde se říkalo, že právě kvůli tomu bude mít Rusko potíže. Jakmile ale přijde nějaké řešení na Ukrajině, sankce budou odejmuty a teď díky tomu Rusko bude více spolupracovat s Čínou. A jestli je cílem snížit pozici Ruska v zahraničí, tak to znamená, že oligarchové musí repatriovat peníze a z tohoto hlediska se naopak ruská ekonomika posílí.

Negativní faktory jsou často zdlouhavé záležitosti. Jestli jsem to pochopil správně, tak Putin chce snížit závislost na Západu a pak je to skoro boj o to, kdo co udělá dřív. Protože Západ by z toho mohl mít finanční problémy, nebo by sankce musely vydržet tak dlouho, aby způsobily Rusku skutečné problémy.

Evropští politici mající strach z Ruska mluví o tom, že z plynové" závislosti na Rusku nás vysvobodí břidlicový plyn těžený v USA. Nicméně, stavba infrastruktury potrvá léta a objevují se pochybnosti, zda břidlicový boom" v USA není jen bublina. Jak to je?

Bublina to není. Ale jsou s tím problémy z hlediska americké domácí politiky, protože velké americké firmy chtějí, aby se plyn vyvážel, protože pak bude ve Spojených státech dražší výroba a ony toho chtějí využít. Takže ten boj ještě není rozhodnutý, ale vypadá to tak, že dovoz bude o něco uvolněn. To ovšem ještě nějakou dobu potrvá.

Pokud jde o plyn obecně, existují i potíže například na Slovensku, kde Evropská unie chce, aby tam Křetínský otočil plynovod směrem zpátky na Ukrajinu. Viceprezident USA Biden si vzal při své cestě s sebou nějaké techniky, kteří poradili Slovensku, jak to otočení toku plynu udělat. Zde je dobré poznamenat, že v tomhle byznysu s plynem je partnerem i Petr Kellner. Jakmile ten tok začne v opačném směru, tak je možné, že Kellner bude mít potíže v Rusku. Už o tom mluví některé zpravodajské servery a vypadá to tak, že jde ze strany Kremlu skoro o hrozbu ve smyslu, že když k tomu dojde, PPF může počítat s tím, že bude mít problémy. Někdo to hezky řekl, že Slováci spolu s Kellnerem a Křetínským jsou mezi kladivem a kovadlinou. Vůbec to není jednoduchá situace.

Je pravda, že těžba břidlicového plynu srazila ceny energií v USA? Komentátor MF Dnes Palata tvrdí, že břidlicový plyn přinese takový pád cen, že to přinese energetickou revoluci a Putin si svůj plyn bude moct nechat.

Je věcí diskuse, do jaké míry může jít ještě cena dolů, protože jednoznačně je to levnější v Americe. Ale k tomu si započítejme dovoz a zkapalnění, což není levná záležitost. Pravdou také je, že Čína je obecně řečeno ochotná za ruský plyn platit méně než Západ. Kdyby ale šla cena ještě dolů, bude pro Rusko lepší to prodat Číně.

Jsou lidé, kteří chtějí buď informační nebo skutečnou válku a jsou štváči, kteří vyvolávají dojem, že Rusko chce zachvátit další stát – nejdřív Ukrajinu a pak to bude Moldavsko, Lotyšsko, Litva, Estonsko a tak dále. To sice nemůžeme úplně vyloučit, ale často jsou ty argumenty založeny jen na tom, co si někdo myslí. Zvlášť když někdo píše, že je na řadě Moldavsko, tak podle toho bychom asi měli hned poslat peníze do Moldavska...

V tuto chvíli je předčasné mluvit o tom, jestli ceny břidlicového plynu půjdou nějak strašně moc dolů, protože Amerika ještě nezměnila potřebné zákony a to bude trvat dlouho. Situace na Ukrajině může být do té doby vyřešena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…