Erik Best vyzradil tajemství Petra Kellnera

11.05.2016 10:46

Americký novinář Erik Best si vzal na paškál dalšího miliardáře. Opakovaně kritizuje Zdeňka Bakalu, napsal o Andreji Babišovi a teď přidává ještě nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, jehož jméno figuruje v tzv. Panama Papers. Ty odhalují občany, kteří přesunuli část svého majetku nebo majetek celý do daňových rájů. I Petr Kellner má podle Besta své Čapí hnízdo.

Erik Best vyzradil tajemství Petra Kellnera
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Novinář a politický analytik Erik Best

Na kauze Čapí hnízdo je podle Besta zajímavé to, že ukazuje, jak Andrej Babiš vydělává peníze, ale současně je ve své přehlednosti srozumitelná i pro ty, kteří se ve skutečně sofistikovaných transakcích ztrácejí. „Historie Agrofertu je plná pochybných půjček, záhadných úmrtí a spletenců fúzí, akvizic a záměrně nepovedených začátků (jako u United Bakeries),“ připomíná kostlivce v Babišově skříni.

Ministr financí v tom však prý není sám. Shodou okolností právě nedávno díky kauze Panama Papers se znovu objevila na veřejnosti firma Cadogan Telecommunications. To, k čemu se přes ní dostáváme, je podle Besta „jedno z nejlépe střežených tajemství Petra Kellnera, o kterém až na fajnšmekry nikdo neví“. Tímto tajemstvím má být zničení firmy Telekomunikační montáže Praha.

Best odkazuje na dávný článek, který o Kellnerově transakci napsali Jan Macháček a Mojmír Hampl, a který transakci popisuje jako „tunel za sto milionů“.

Dnes se zjistilo, že firmu, kterou posléze vytuneloval, Kellner koupil za půjčku, kterou čerpal na svou společnost Cadogan Telecommunications v daňovém ráji. Poskytovatelem půjčky byla Investiční a poštovní banka, která o tři roky později nezapomenutelně zkrachovala. Kellnerova společnost PPF teď podle Besta nedokáže říci, zda půjčených 1,2 miliardy někdy splatila. Pokud by to tak nebylo, bylo by to podle novináře „jako když Babiš říká, že Čapí hnízdo nikdy nevlastnil“.

Kauzu zmizelé půjčky Kellnerovy PPF otevřel v pondělí týdeník Respekt, vlastněný dalším miliardářem Zdeňkem Bakalou, který ale díky insolvenci OKD řeší úplně jiné problémy. To přivedlo Besta k zajímavé prognóze, o kterou se podělil na svém Facebooku: „Respekt je v nezáviděníhodné situaci. Jeho zdrcující článek o zmizelé půjčce IPB pro Petra Kellnera zvyšuje šance, že příštím majitelem Respektu bude... Petr Kellner“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…