Expert: Neřeknou, že vraždili muslimové! Bránili byste se. Feri měl říct: „Chlapi, co blbnete?“ Nekvičte kvůli Emmě Smetaně

24.04.2019 11:00

„Je nutno, aby se křesťansko-židovská civilizace začala aktivně bránit, nikoliv ustupovat. Teď nesmíme ustupovat,“ varuje mediální analytik Jiří Mikeš v rozhovoru a připomíná, že tohle všechno už v Evropě jednou bylo. Muslimové byli zastaveni u Vídně a také vyhnáni z Pyrenejského poloostrova. Podle Mikeše se nejedná o nic nového. Pro ParlamentníListy.cz se také zamyslel nad fotkou Emmy Smetany před katedrálou Notre-Dame i nad plánem televize Prima spolupracovat se CNN.

Expert: Neřeknou, že vraždili muslimové! Bránili byste se. Feri měl říct: „Chlapi, co blbnete?“ Nekvičte kvůli Emmě Smetaně
Foto: Repro Twitter
Popisek: Fotografie domnělých útočníků

Srí Lanka se vzpamatovává z několika koordinovaných teroristických útoků o Velikonocích, které byly namířeny proti křesťanům. Zemřelo při nich 359 lidí, na pět stovek dalších bylo zraněno. Zhoršuje se bezpečnostní situace ve světě? A jsou křesťané pronásledovanou skupinou?

Zhoršuje, jen se podívejte, kolik je útoků na kostely a jak se ničí sochy světců, jak jsou zapalovány modlitebny křesťanů. Pochopitelně, protože se zdá, že džihád a nenávist v islámu začala probublávat nahoru, získávají mladé lidi, kteří jdou a nechají se roztrhat a současně s nimi na onen svět odejdou desítky lidí, většinou křesťanů. A pochopitelně jde i o útok na bohaté lidi na Srí Lance, protože napadené hotely byly špičkové s bohatými lidmi. Jedná se o podivnou nenávist zfanatizovaných lidí, kterým vykládají, že přijdou do lepšího světa, když tohle vykonají. Je nutno, aby se křesťansko-židovská civilizace začala aktivně bránit, nikoliv ustupovat. Ne, aby neomarxisté a liberálové ustupovali. Teď nesmíme ustupovat. 

Anketa

Pocítili jste při nákupech v posledních měsících zdražení zemědělských a potravinářských produktů?

98%
2%
hlasovalo: 11414 lidí

Kritika se snesla na některá média právě kvůli způsobu informování o samotných útocích. Česká televize na svém facebooku tvrdila, že útoky mohou být důsledkem vzestupu buddhistických nacionalistů, ačkoli oficiální místa ze země útoku prakticky od začátku hovořila o tom, že se jedná o napojení na radikální islamisty. Jak to?

Je jasné, že nemohou informovat pravdivě. Kdyby informovali pravdivě tak, jak vše je, tak by vznikl odpor lidí a ona nenávist postižených, křesťanů, proti nucení k opatrnosti. Tedy proti tvrzením, že se zase nic tak strašného nestalo, že se jedná o záležitost šílenců a fanatiků, že islám takový není, že musíme ustupovat, nastavme svoji tvář, nastavme druhou…

Anketa

Je útok na Dominika Feriho důkazem o zhrubnutí české společnosti?

5%
95%
hlasovalo: 11100 lidí

Pokud tomu tak je, je v pořádku, že upravují informace? 

Upravovat je součást mainstreamu a našeho ústupu. Vždyť my stále jen ustupujeme a snažíme se jim vysvětlit, že se můžeme nějak domluvit. Papež je toho příkladem. Snažíme se jim vysvětlit, ať se na to vykašlou, že soužití je možné, ale oni se na to, žel, nevykašlou a půjdou dál. To znamená, že jednou nám budou muset začít říkat pravdu. Bude to kruté, ale potřebné. A jediné, co můžeme udělat, že si z Evropy uděláme pevnost. Už to tady jednou bylo, vždyť jsme zastavili muslimy u Vídně, vyhnali jsme je ze Španělska a musíme to udělat znovu, vždyť nejde o nic nového pod sluncem, musíme se aktivně bránit, ne ustupovat. 

Anketa

Je dobře, že Jaromír Jágr jede se Zemanem do Číny?

hlasovalo: 8510 lidí

Po požáru katedrály Notre-Dame se terčem vtipů na internetu stala novinářka Emma Smetana. Její parodované foto se smutným výrazem před katedrálou bylo mnohokrát upraveno na různé světové události. Nebyli by to Češi, aby nezačali vtipkovat. Jde o kyberšikanu?  

Emma Smetana neuvážila svůj krok, chtěla jít dopředu a vzadu byla Notre-Dame, přitom to mělo být obráceně. Sláva jí trochu stoupla do hlavy a je pochopitelné, že si z ní začali Češi dělat šoufky. Domnívám se, že nejde o kyberšikanu, ale když je něčeho moc, tak je toho zu viel. Stačilo to, ona si to jistě uvědomí a bude to pro její další růst zážitek, z něhož si vezme poučení. Zbytečně z toho dělají šikanu, pískot a kvikot kavárny, která cítí, že si z ní dělají lidé legraci… Zapomeňme na to, nic se nestalo. 

Při návštěvě Moravy byl v potyčce napaden poslanec TOP 09 Dominik Feri kvůli nesouladu v politických názorech. Jde o další projev hrubnutí politické kultury v Česku? 

Vůbec ne. Když se pije víno, tak – stejně jako na vesnických svatbách a v hospodách – se někdo popere. Kdyby byl Feri chlapák, tak se na to vykašle a řekne: Chlapi, co blbnete? Vždyť se nic moc nestalo. Jenže on je to poslanec – trochu v uvozovkách – a on toho využije pro svoji publicitu, tak to je. Vždyť takové konflikty jsou na koštech a v hospodách na denním pořádku. Měl by si to uvědomit. Proč z toho dělat nějakou aféru? 

TV Prima připravuje s licencí CNN nový zpravodajský kanál. Objevují se varování, že si Prima pod její značkou bude dělat, co chce; druzí se zase bojí, že CNN Primu názorově sterilizuje. Jak plány Primy vidíte vy? 

Jde o celkem zajímavý tah. Prima tím získá určitě větší sledovanost a to zpravodajství jistě přinutí Českou televizi, že bude muset nějak reagovat. CNN jsou profesionálové a přinesou do českého televizního trhu zajímavý podnět. Třeba zjistíme, že se jedná o pozlátko a hezké balení nějakých připitomělých zpráv, ale dejme jim šanci, ať se Prima se CNN ukáže. Třeba to vyjde a třeba zde bude zajímavý kanál, který ve střední a východní Evropě bude udávat nějaký směr. 

Bude konkurencí ČT24? 

Pochopitelně bude konkurencí. 

A potřebuje ČT24 konkurenci?

Konkurence je vždy dobrá, protože si o ni svým způsobem koledovali. Proto toho využil Soukup a má ty svoje zprávy. Tak nyní budeme mít zprávy, které budou mezinárodní, přinesou další podněty a lidé si budou moci vybrat, budou moci konfrontovat jednu zprávu s jinou, což bude velice zajímavé. 

Jsou podle vás sociální sítě svobodnou platformou, nebo nikoliv? Facebook kontroluje i konzervativní a pravicové názory. Je to právo Facebooku? Nebo cenzura? 

Já bych nemluvil zrovna o cenzuře. Jestli má tenhle sociální zdroj nějaký kodex, nějakou etiku, tak se podle toho musí řídit. Když jsem byl v Anglii, upozorňovali mě na slova, která nesmějí použít. Mají etický kodex, a když se na to podíváme z tohoto pohledu, tak bych začal tím, co chtějí kontrolovat a co jim vadí. Když zjistíme, že jde o pitomost a jdou po nás, že nechtějí, abychom dostávali zajímavé a pravdivé zprávy, pak jim řekneme: Jděte to háje! A vytvoří se nové zdroje, protože dnes ve světě zázračné techniky není vůbec velký problém, aby se to přesunulo třeba i na jiný kontinent. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…