Fotky polonahého Topolánka prý mohou Randákovi pomoct na Hrad

01.09.2012 7:35

POLITOLOGOVÉ Asi jen málokdo čekal, že se do prezidentské kampaně zapojí také bývalý ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Karel Randák. Překvapení nad jeho odhodláním jsou také redakcí oslovení politologové. Jaké jsou generálovy možnosti? Komu ubere hlasy a na co bude sázet v kampani? Ptali jsme se jich v tradiční anketě.

Fotky polonahého Topolánka prý mohou Randákovi pomoct na Hrad
Foto: NFPK
Popisek: Karel Randák

Když Karel Randák naposledy oficiálně navštívil Pražský hrad, aby si převzal generálskou hvězdu z rukou Václava Klause, nechal si kvůli aktu samotnému narůst plnovous. Nechtěl svou identitu, coby šéf rozvědky, odmaskovat pro běžnou veřejnost. Nyní by však rád přišel na Hrad hlavní branou, v plné parádě a rovnou do funkce nejvyšší.

Generál ve výslužbě má podle Miroslava Mareše z brněnské politologie výhodu v tom, že je na rozdíl od některých jiných kandidátů kolem něj šířen jistý antikorupční etos. "To může část lidí oslovit, ale bude lovit ve voličských vodách, ktreré doposud ovládal Jan Fischer. Aby uspěl, muselo by dojít k tomu, že kruhy a finance nyní podporující Fischera by se soustředily na Randáka," rozdal karty celkem jasně politolog.

I když se Jan Fischer doposud těší největší podpoře voličů a v průzkumu poráží těsně i Miloše Zemana, na jeho čistý štít upadla kaňka. O tu se postaral šéf jeho kampaně Jan Novák, který se před několika týdny sešel v pražské restauraci Kogo s kontroverzím bývalým vrchním státním zástupcem Vlastimilem Rampulou.

Držet kolty nízko

Josefu Mlejnkovi z Fakulty sociálních věd zůstává nad Randákovou kandidaturou rozum stát. "Já mám pocit, že se s přímou volbou prezidenta v této zemi už všichni dočista zbláznili. Nevím, kolik lidí dá Randákovi hlas, asi povede kampaň ve stylu, že mu kolty "visí proklatě nízko", ale s funkcí prezidenta, tak jak je v ústavě definována, to nebude mít nic společného,"soudí pro ParlamentníListy.cz Mlejnek.

Nepřátel má víc než dost

Randákovi nemůžou přijít na jméno minimálně tři velmi důležití lidé české politiky, což může být podle odborníků do jisté míry výhoda u voličů. V prvé řadě premiér Petr Nečas, který jej podezřívá z úniku informací o platu šéfky jeho kabinetu Jany Nagyové. Dále pak Nečasův předchůdce Mirek Topolánek, jehož toskánskou dovolenou s lobbisty na bílé jachtě a v plavkách před luxusní vilou vysílal Randák v "přímém přenosu". A v neposlední řadě bývalý ředitel Pražského dopravního podniku Martin Dvořák, jehož působení a zvláště způsoby zadávání veřejných zakázek kritizuje Randák od nástupu do své pozice vedoucího investigativního týmu Nadačního fondu proti korupci.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…