Jak dopadne Faltýnek? Záleží, co Babišovi ukáží průzkumy, myslí si politolog. Nakonec to prý může ANO ještě posílit

17.03.2019 6:32

POLITOLOGOVÉ Mandát jsem si vzal sám. Zdůvodnění Jaroslava Faltýnka, proč se sešel s účastníkem tendru a s ředitelem antimonopolního úřadu kvůli dálničnímu mýtu, kterým se zabývá policie, může znamenat pád této šedé eminence hnutí ANO a pravé ruky Andreje Babiše. Ale podle politologa Lukáše Jelínka jen v případě, pokud v kauze bude předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Faltýnek skutečně obviněn, nebo pokud by případ měl negativní vliv na volební preference hnutí ANO. „Hnutí ANO zatím nepoškodilo prakticky nic, žádné kauzy. Ani ty Babišovy. Ale Babiš má od svých spolustraníků a voličů pardon, taková shovívavost jeho sympatizantů už nemusí být s každým dalším,“ prohlásil politolog pro ParlamentníListy.cz.

Jak dopadne Faltýnek? Záleží, co Babišovi ukáží průzkumy, myslí si politolog. Nakonec to prý může ANO ještě posílit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek a Radim Fiala

Anketa

Je Jaroslav Faltýnek důvěryhodný?

58%
42%
hlasovalo: 14043 lidí

Šéf hnutí ANO a premiér Andrej Babiš už řekl, že pokud se prokáže, že Faltýnek udělal něco proti principům ANO, okamžitě skončí. Ale současně uvedl, že případ se týká podezření z korupce u dvou zaměstnanců antimonopolního úřadu a společnosti Kapsch. Jenže policie udělala prohlídku i u Faltýnka doma, má odposlechy, na kterých údajně Faltýnek říká šéfovi ÚOHS Rafajovi, aby se řídil podle pokynu ředitele české pobočky firmy Kapsch Feixe. Je otázka, jestli tentokrát svůj post ustojí. „Bude záviset na policejním vyšetřování, jestli Faltýnek bude dál jen svědek, nebo bude obviněn,“ míní Lukáš Jelínek.

Připouští, že je to pro Babiše velmi nepříjemná situace. „Nejnepříjemnější, kterou musel v rámci ANO řešit. Musí hodně dbát na to, jaký vliv to bude mít na veřejnosti. On má u svých sympatizantů výjimku, zatímco ostatní výjimku nemají,“ upozorňuje politolog, že sympatizanti hnutí ANO Babišovi sice jeho kauzy promíjejí, ale nemusí se to vztahovat na další představitele hnutí, byť jde v tomto případě o jednoho z nejvlivnějších členů, který je považován za nepostradatelného spolupracovníka šéfa.

„Faltýnek byl nedávno zvolen prvním místopředsedou hnutí, Babiš se za něj jasně postavil. Kdyby se ho teď předčasně zřekl a ukázalo se, že Faltýnek obviněn nebude, mohl by se Babiš dostat do nepříjemné situace, proto myslím, že patrně bude chvíli vyčkávat, sbírat indicie. Kdyby to vypadalo s Faltýnkem bledě, asi by se s ním domluvil na tom, že odejde sám, aby ho nemusel odstraňovat. Pro Babiše je dobré řešit to jinak než konfliktem, protože Faltýnek ho provází léta, ví o ANO spoustu věcí, proto je pro Babiše lepší mít s ním dobré vztahy,“ je přesvědčen Lukáš Jelínek.

Cenný spolupracovník Babiše, ale nahraditelný jako každý v politice

Mnozí komentátoři poukazují na význam Faltýnka pro Andreje Babiše. Je pro něj cenný v Poslanecké sněmovně, jako předseda klubu ANO je zárukou jednoty necelé osmdesátky poslanců hnutí, bez něho by se klub mohl stát „pytlem blech“. „Faltýnek je člověk, který má pro Babiše v Poslanecké sněmovně velkou přidanou hodnotu. Dokonce i političtí protivníci uznávají, že když se s Faltýnkem na něčem domluví, drží slovo. Takže je to takový politický rutinér, kterých asi mnoho v hnutí není,“ konstatoval politolog. Ale to podle něj neznamená, že by někdo další s podobnými schopnostmi v hnutí ANO nebyl, kdyby Faltýnek byl nucen odejít. „V politice a politických stranách je snad každý nahraditelný. Kromě Babiše,“ dodal. ANO má podle něj spoustu poslanců, takže by se podle Jelínka možná mezi nimi našel dobrý organizátor.

Jedna věc je být dobrým organizátorem, druhá věc získat si důvěru a podporu Andreje Babiše, která je pro výkon funkce předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO nezbytná. „Samozřejmě, že by se důvěra k někomu jinému získávala těžce. Ale v okamžiku, kdy by nic jiného nezbylo, stejně by se situace musela řešit,“ uvedl politolog. Připomněl, že během loňského roku se zdálo, že vztahy Babiše k Faltýnkovi už nejsou tak idylické kvůli personálním tahům Faltýnka. Lidé, které prosadil do některých postů, jako je například bývalý náměstek Milan Feranec nebo právník Květoslav Hlína, který získal díky Faltýnkovi značný vliv i v Dopravním podniku hlavního města Prahy, když metropoli řídilo hnutí ANO, se museli stahovat z resortu dopravy. V té době se také vyostřily vztahy s ministrem dopravy Danem Ťokem, i když dnes Faltýnek ministra dopravy za výsledek veřejné soutěže na dálniční mýtné chválí.

Důvěra Babiše k Faltýnkovi není bezmezná

Také Lukáš Jelínek potvrzuje, že důvěra mezi Babišem a Faltýnkem není „bezmezná“. „Známe případy personálních nominací, nad kterými se Babiš pozastavoval nebo které zpětně rušil. Ne vždycky je Babiš ochoten akceptovat všechno, co Faltýnek udělá. Myslím, že si šéf hnutí ANO cení Faltýnkovy parlamentní práce při řízení klubu a znalosti procedur, ale to je věc, kterou by dokázal Babišovi odvést i ledaskdo další. Ovšem faktem je, že to oba spolu táhnou dost dlouho a navzájem se doplňují. Ale myslím, že by si Babiš dokázal najít vztah i k nějakému Faltýnkovu nástupci,“ soudí politolog.

Spolupráce s Andrejem Babišem vyžaduje ovšem hroší kůži, protože každý, kdo s ním pracuje, musí skousnout Babišovy poněkud neurvalé způsoby, hulvátské jednání a vulgární slovník. Vzpomeňme, kolik lidí z jeho nejbližšího okolí muselo po konfliktech odejít z Ministerstva financí, když mu Babiš šéfoval. A šlo často o lidi, které si sám na úřad přivedl, jako například tehdejšího prvního náměstka Lukáše Wagenknechta nebo náměstkyni Hornochovou. Ostatně i Babišovi bývalí koaliční partneři, například předseda lidovců Pavel Bělobrádek, si v médiích stěžovali, jak vulgárně je nazývá Babiš na koaličních radách.

Dokáže takové chování každý překousnout? „Proč by to neskousli. Myslím, že kdo chce dělat politiku v dresu hnutí ANO, musí s tím počítat. A když si na to zvykli tak kultivovaní lidé jako Martin Stropnický nebo Richard Brabec, proč by si na to nezvykl nástupce Faltýnka,“ ptá se Jelínek. A dodává, že předseda poslaneckého klubu není navíc v každodenním přímém osobním kontaktu s premiérem. „Spíš jde o komunikaci telefonickou nebo na stranických grémiích, to by nikoho moc neomezovalo, že má Andrej Babiš specifické způsoby komunikace. Myslím, že na to jsou zvyklí i poslanci za hnutí ANO, členové předsednictva, v tom by nemusel být problém. Vidím v hnutí ANO řadu jinak velmi kultivovaných a vzdělaných lidí, kteří si zvykli na Babišův styl,“ řekl Jelínek.

Co vede „vzdělané a kultivované“ dospělé lidi k tomu, že snášejí takové způsoby? „Napadají mě dva typy lidí. První, kteří se s ním rádi svezou, protože je Babiš dokáže vytáhnout nahoru, a pak jsou to lidé, kteří jsou přesvědčeni, že v české politice nejde nic jinak než po zlém a že politika Babišův styl potřebuje. Řada Babišových voličů, i vysokoškoláků, říká, že na hrubý pytel platí hrubá záplata. Někteří si tímto způsobem vysvětlují, že mají takového šéfa, a sami sebe omlouvají, že s takovým šéfem spolupracují a že pro něj pracují,“ poukázal politolog na to, proč někteří lidé jsou ochotni Babišovi „sloužit“ a omlouvat jeho výroky, jednání i kauzy.

Babišův tým je schopen vymyslet strategie, jak zmírnit rizika Faltýnkovy kauzy

Zatím je Faltýnek v bezpečí. Ale nemusí to trvat moc dlouho. „Bude záležet na dvou věcech,“ upozorňuje politolog. Umí si představit, že Babiš sbírá informace, aby měl obrázek o celé kauze a nebyl jen závislý na tom, co se objevilo v médiích nebo co mu řekne sám Faltýnek. „A druhá věc je průzkum veřejného mínění nebo rychlá marketingová šetření, která si hnutí ANO dělá. A bude záležet na tom, jak jim vyjde, jak na to voliči reagují. Myslím, že kdyby hrozil nějaký pád popularity, asi by Babiš reagoval rychle. I když něco jiného je zbavit se dvou komunálních politiků v Brně, kteří kšeftovali se zakázkami a které do té doby nikdo neznal, a něco jiného zbavit se druhého muže hnutí,“ prohlásil.

Pružnost je podle něj pro Babiše a ANO typická. „Babiš se snaží ze všeho vytěžit, takže kdyby hrozil velký průšvih, mohl by dokázal, jaký je Faltýnek machr, když sám své funkce složí. Umím si představit celou řadu řešení, které by se Babiš snažil prezentovat jako unikátní ukázku politické kultury,“ doplnil. Stejně tak se dá předpokládat, že se šéf hnutí ANO pokusí představit celou řadu řešení, která by prezentoval jako unikátní ukázku politické kultury. „Stejně tak se dá předpokládat, že se pokusí nastolit jiná politická témata, nějakou agendu, která Faltýnkův případ zakryje. „Ať už on sám nebo někdo jiný z hnutí udělá něco tak populárního před veřejností, že to pokaženou pověst hnutí zakryje aktuální kauzou. Babiš je se svým marketingovým týmem schopen vymyslet řadu strategií, jak minimalizovat rizika nepříznivých dopadů Faltýnkovy kauzy,“ shrnul politolog.

I když kauza kolem mýtného by nepochybně jiné strany poškodila, kdyby se týkala jejich předního představitele, je podle Jelínka těžké odhadnout, jestli se negativně dotkne i hnutí ANO, protože zatím je žádná kauza nepoškodila. „Těžko říci, jak budou voliči hnutí ANO reagovat, protože jsou uzavřeni do určitého ghetta, mají pocit, že se musí vyhraňovat proti zbytku politického spektra, vůči médiím, vůči všem, takže by si možná hledali nějaké vysvětlení, které by Faltýnkův případ dokázalo omluvit. Ale kdyby se policejní vyšetřování pohnulo a Faltýnek byl skutečně obviněn, těžko by někdo mohl jeho chování zpochybňovat nebo přetáčet,“ je přesvědčen Jelínek, že veřejné mínění může být na Faltýnka přísnější než na Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…