Jako pověřit Ratha vypracováním stanov ČSSD. Pehe v šoku z Bárty

25.06.2012 9:10

POLITOLOGOVÉ Nepravomocně odsouzený Vít Bárta architektem aktualizovaného programu strany Věci veřejné. Politologové se nad tímto rozhodnutím zprofanované strany jen ironicky usmívají. Například Jiří Pehe prohlašuje, že je to podobné, jako by David Rath ve vazbě vypracovával program ČSSD, byť ještě není odsouzen. Ostatně véčkům nedává do budoucna už nikdo žádnou šanci. Partaj, která je vedena bezpečnostní agenturou, prý v Evropě neexistuje.

Jako pověřit Ratha vypracováním stanov ČSSD. Pehe v šoku z Bárty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Poslanec Vít Bárta ze strany Věci Veřejné (VV) byl odsouzen za podplácení před více než dvěma měsíci. Na místě se odvolal, takže rozsudek ještě není pravomocný a soud pokračuje. Nedávno byl však vlastní stranou pověřen, aby vypracoval její nový program, kterým se bude opět snažit naklonit voliče a získat jejich sympatie. Oslovení politologové většinově míní, že jsou Věci veřejné stejně už daleko na cestě do pekel a jde o poslední křeč.

Další názory předních politologů k aktuálním tématům čtěte ZDE

Chtěli ho uklidit?

„Evidentně mají trochu jiné standardy, jak by měla česká politika fungovat. Je to podobné, jako kdyby sociální demokracie požádala Davida Ratha, ať jí vypracuje nové stanovy. Přitom David Rath nebyl ještě ani odsouzen. Myslím si, že nepravomocně odsouzeného poslance žádat o něco takového je přinejmenším velmi podivné a rozhodně to nepřispívá k nějakým dobrým vlivům na českou politiku,“ sdělil politolog Jiří Pehe.

Zato politolog Josef Mlejnek si myslí, že jde o manévr, jak Bártu ve straně trochu schovat. „Jde o formalitu, aby tam měl nějakou důstojnou roli. Nechtějí ho udělat místopředsedou a dát mu nějakou větší stranickou funkci právě kvůli tomu, že je nepravomocně dosouzen. Tak alespoň něco, proto ho zvolili předsedou programové komise, nebo něčeho takového. Jde o běžný fígl, jak někoho uklidit. Zatím s tím nic jiného udělat nemohou,“ vysvětlil.

„Dělají zoufalé pokusy, aby se v očích veřejnosti trochu rehabilitovali. A odvažují se jakýchkoliv kroků. Už to, jak prohlásili, že se díky nim dnes odehrává vlna zatýkání. Bárta byl sice nepravomocně odsouzen, ale oni vědí, že z řady obviněných lidí je jeho čin uplácení poslanců vlastně relativně malý. Když se to srovná s obviněním Ratha a Parkanové, tak jde o malé peníze. Proto se takto pokoušejí znovu dostat do pozornosti. Jde o zoufalé pokusy, jak se dostat z té ani ne jednoprocentní přízně voličů,“ posoudil vše politolog Rudolf Kučera.

Strana je chucpe 

„Věci veřejné už jsou deklasované, více to už být nemůže. V posledních křečích se tedy snaží zbořit ještě to, co zbývá z nějaké důvěry v ně. Nicméně nemají na vybranou, protože byly vždy projektem Víta Bárty a pokud sám neuzná za vhodné, aby se stáhnul do ústraní, tak bez něj nemohou fungovat,“ dodal Pehe. „Strana je na nule, tak už nemá, co ztratit. Oni skončili a pochybuji, že by se ještě zvedli. Takže je fuk, co udělají,“ zmínil Mlejnek.

„Podle mě už to této straně nemůže uškodit, ale že by to pomohlo, nevím. V českých voličích jsem se už před nějakou dobou přestal vyznávat. Průzkumy veřejného mínění jsou pro mě někdy už úplně nepochopitelné. Myslím si, že to nepomůže, ani neuškodí. V situaci Věcí veřejných si ale nemyslím, že by se dostali během následující doby do nějaké volitelné pozice. Podle mě se jim to už nepodaří,“ řekl Kučera.

Členům VV také Víta Bárta věnoval při konferenci, kde byl povolán k vypracování aktualizovaného programu Věcí Veřejných, klíčenky s nápisem „chucpe“. Takovým názvem stranu nazýval ministr financí Miroslav Kalousek. Leo Rosten v knize Jidiš pro radost slovo charakterizuje jako zlost, otrlost, cynismus, nepochopitelná kuráž, dovolenost spojená s arogancí.

Zatímco Kalousek narážkami myslel na všechno to nejhorší, co „chucpe“ představuje, Bárta naopak vidí jeho pozitivní význam, tedy smělost, odvážnost, chytrost a zarputilost s tím, že Kalousek kladné významy slova netušil. „Nerad bych se pouštěl do lingvistických sporů mezi Kalouskem a Bártou. Vždycky jsem chucpe rozuměl jako nestydatost, takže v tomhle jsem spíše na straně pana Kalouska,“ doplnil Pehe.

Véčkům podobné Evropa nemá

„O straně takhle evidentně napojené na jednu firmu v Evropě nevím. Samozřejmě, že různé firmy v pozadí politiky jsou a mají napojení na různé strany, ale takhle evidentně, aby si firma založila partaj, o tom jsem neslyšel.  Napadá mě jeden případ z Litvy, kde si skupina podnikatelů založila stranu, marketingově se zaměřila paradoxně na chudší voliče, pak se dostala do vlády, z ní ale stejně musela odejít, protože se na ni vyvalily různé korupční aféry. Šlo jí hlavně o státní zakázky. Nicméně nejednalo se o jednu firmu,“ podotkl Mlejnek v reakci na to, že je strana Věci veřejné považována za partaj bezpečnostní agentury ABL , kde byl Vít Bárta ještě do roku 2010 předsedou dozorčí rady.

Podobně hovoří i Rudolf Kučera: „Určitě ne parlamentní strana, to ne. Ale jsou malé strany, třeba jednoho člověka. Například je jedna v Holandsku. Takové příklady jsou, ale že by se mohly dostat do parlamentu a ovlivňovat politiku, to těžko.“

Je třeba dodat, že by strana Věci veřejné v novém programu, jak napsal Vít Bárta, měla být eurorealistickou stranou pro střední třídu podporující investice do školství, infrastruktury a podnikání, která nebude ustupovat z boje s korupcí.

Bárta také podle informací naší redakce připravil sérii otázek týkající se strany. Anketu Věci veřejné pustily o víkendu ZDE.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…