Jaký pravicový extremismus? Zdeněk Zbořil trochu jinak k útoku na Novém Zélandu

18.03.2019 10:15

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Alespoň ví, s kým se rozhodl dělat politiku! „Snad si mohl uvědomit, jak citliví jsou členové Poslanecké sněmovny na slova, která pronáší někdo, kdo je jim nesympatický,“ reaguje na „prostořekého“ Václava Klause ml. politolog Zdeněk Zbořil. „Ti, kteří se bez pana Klause ml. v ODS chtěli obejít, si vzali za téma svého útoku to, čemu se ve Spojených státech říká ironicky „holocaust industry“. Mnozí právě tyto způsoby považujeme za nezpůsobné,“ komentuje dále Zbořil. Upozorňuje, že každý frakční spor je pro politickou stranu začátkem cesty do zapomnění: „Hádající se mohli poučit třeba u ČSSD. Tam mají hašteřivost a bezskrupulózní neloajalitu téměř v genech.“ V souvislosti s odchodem poslanců SPD z hnutí politolog zmínil: „SPD bude mít až do příštích voleb možnost se touto záležitostí zabývat. A pokud nebude chtít, ostatní politické strany jí to budou rády připomínat.“ V závěru Rozjezdu se Zbořil vyjadřuje také k teroristickému útoku na Novém Zélandu.

Jaký pravicový extremismus? Zdeněk Zbořil trochu jinak k útoku na Novém Zélandu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

V minulém týdnu se řešila politická budoucnost Václava Klause ml. Ten totiž zvedl ze židle nejen své kolegy, když při projednávání agendy, která se týkala GDPR, řekl: „Projednáváme něco, co občané ČR nechtějí. To je nařízení EU, to sem přilítlo a my tu zoufale teď hledáme, jak to zmírnit. Mně to připomíná, jak když jsme židovský výbor, který má vypravit transport a my jen tak rozhodujeme, že ty nemocné ženy ještě nepošleme a ty půjdou až příštím vlakem, a jinak děláme to, co nám řeknou.“

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

hlasovalo: 17547 lidí

„Pan poslanec Václav Klaus je trochu, řečeno slovníkem jeho středoškolských kolegů, prostořeký. Snad si mohl uvědomit, jak citliví jsou členové Poslanecké sněmovny na slova, která pronáší někdo, kdo je jim nesympatický,“ reagoval politolog Zdeněk Zbořil a připomněl: „Jistě si pamatuje, že jeho snad už jen bývalý spolustraník Mirek Topolánek byl doslova odstřelen z pozice předsedy vlády nikoli kvůli jeho podivným přátelstvím v Praze nebo v Itálii, ale kvůli tomu, že doslova mezi dveřmi prohodil poznámku (a  to ještě na půl úst) o ‚židech‘ a ‚homosexuálech‘. Po mediální masáži byl odejit bez ohledu na to, že tehdy dočasně předsedal ČR a EU. Ani jej tehdy brněnští ‚extremistologové‘ nemuseli označit za osobu šířící zášť a nenávist. Andrej Babiš by ho mohl poučit, jak je možné udělat z výroku ‚… tak mě odvolejte, ale já neodstoupím neodstoupím‘, vypuštěním jeho první části slova diktátora. Zapomenout na zjitřenou atmosféru Poslanecké sněmovny a zaměřit se na slova jednoho poslance je jednoduché, ale také zlovolné. Alespoň pan VK dnes ví, s kým se rozhodl dělat politiku,“ dodal.

Václav Klaus v reakci na ostrou kritiku upozornil, že jeho vystoupení se netýkalo holokaustu, ale stádovitosti českých zákonodárců. Podle něj tím český Parlament ztrácí svou suverenitu. „Poslanci v kampani pobíhají po republice, slibují občanům, že je budou zastupovat a co vše udělají. Kdyby byli fér, museli by říci – ze tří pětin budu jen hlasovací automat a jako ovce budu implementovat evropská nařízení,“ napsal na sociální síti. Poukázal i na to, že budou všichni řešit jen jeho výrok o židech, ale samotná podstata nikoho zajímat nebude, což se v podstatě potvrdilo. Připustil, že už neví, jak vlastně na to, co se děje, upozornit. „Ano, tak jsem jeho slovům také rozuměl. Podle mého názoru nebylo jádrem sdělení hanobení židovské obce, ale odsouzení ‚planého mudrování‘ mnoha poslanců, zejména tzv. opozice, kteří si o sobě myslí, že tvoří dějiny,“ uvedl Zbořil. „Jeho otec by to jistě dokázal říct jinak, ale možná že ještě rozhodněji. A to si dovolujeme konstatovat, aniž mluvíme ve prospěch pana poslance nebo jeho kritiků. Takže ti, kteří se bez pana Klause ml. v ODS chtěli obejít, si vzali za téma svého útoku to, čemu se ve Spojených státech říká ironicky „holocaust industry“. A mnozí právě tyto způsoby považujeme za nezpůsobné,“ dodal.

Toto jeho vystoupení vyvolalo další reakce. Nejradikálněji to pojal Jakub Pitron, občanský aktivista, který v souladu s předchozími útoky na jeho vzhled napsal: „Klause mladšího by po narození hodili dříve do jámy. Je to příměr drakonický, ale v jádru sedí.“ A pokračoval rozborem duševního stavu poslance ODS: „Bože, ten člověk je vážně magor.“ Klaus na sebe podle něj strhl pozornost příměrem, který byl totálně přes čáru, a pak se ještě diví, že jej za to někdo popotahuje. „Na stránkách ParlamentníchListů.cz jsem četl mnoho nezdvořilých až přisprostlých textů, ale tato slova mi připadají spíše hloupá. Rozumím-li slovům vaší otázky dobře, pan Pitra podobně častuje pana Klause ml. opakovaně, tak ho nechme, ať se bojí. Jinak si tu jeho zarputilou zlobu neumím vysvětlit,“ uvedl politolog.

Obnovili členství Langerovi a vyškrtli Václava Klause ml.

Předseda ODS se ještě v Poslanecké sněmovně za výrok svého poslance omluvil. ODS pak vyzvala Klause k odchodu z poslaneckého klubu, ten ale odmítl. V sobotu ho vyloučili z ODS. „Václava Klause ml. jsem přivedl k ODS já i přes výhrady některých mých kolegů. To, že poté nebyl loajální ke mně, bych bez problému přešel. Že však není loajální k ODS, k jejímu programu, hodnotám a principům, však nadále přecházet nelze,“ uvedl předseda Petr Fiala na Twitteru. „V posledních dnech učinila ODS dvě zajímavá rozhodnutí, alespoň z pohledu vzniku a vývoje strany, významná rozhodnutí. V Olomouci obnovili členství v ODS Ivanu Langerovi a ‚vyloučili ze strany‘ Václava Klause juniora (možná ho mohli jako ‚zastara‘ také jen ‚vyškrtnout‘). Nezapomínejme ani na vyhlášení volebního programu pro nadcházející volby do EP,“ komentuje politolog. „Obávám se ale, že tyto dva v podstatě marginální činy (vyloučení a znovupřijetí) nevzbudí velký zájem voličů o kandidáty ODS, i kdyby to byli tak úspěšně bruselskými koridory a kuloáry korzující pánové Zahradil nebo Tošenovský. Twitterová politika je dnes velmi módní, ale myslím si, že je k ní zapotřebí takového humoristického talentu, jakým oplývá Donald Trump. U nás doma to chodí trochu jinak. Snad by se mohli v ODS zamyslet i nad svým ‚vymezováním se‘ vůči koaliční vládě nebo ANO 2011 a poohlédnout se všude tam, kam odcházejí jejich bývalí voliči, nebo dokonce i bývalí členové strany,“ dodal.

Na jednání výkonné rady, která zrušila Klausovi členství, Václav Klaus mladší pozván nebyl. „ODS většinou neoplývala dobrým chováním, i když měla ve svých řadách nebo za scénou lidi s penězi, ale bez vkusu a slušného vychování. Je pravda, že u jiných politických stran je to podobné. Ale buďme rádi, že se ještě tak úplně neperou, i když před lety po sobě dokonce stříleli. Nedejbůh, aby se nám ‚dobří holubi‘ začali vracet,“ uvedl politolog.

Václav Klaus ml. má za sebou více kontroverzních výroků. V úterý se konal vzpomínkový večer k 80. výročí okupace Československa nacistickým Německem. Na akci, kterou pořádal Český svaz bojovníků za svobodu, Klaus uvedl, že jako jednu z největších hrozeb vidí reformu Evropské unie od francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Ve svém projevu pronesl, že nestačí si jen připomínat historii, a dodal: „Musíme si uvědomit, že zlo na světě stále existuje a přichází v nových podobách. To příští určitě nebude mávat pěticípou hvězdou ani hákovým křížem. Demokraty nemohl nechat v klidu otevřený dopis jednoho z vůdčích architektů nové doby, Emmanuela Marcona. (…) Hitler myslel svůj Mein Kampf vážně. Není důvod si myslet, že Macron své výroky vážně nemyslí! V jeho textu se objevují výrazy jako: ‚Nebude mít v Evropě místo‘, ze kterých mrazí. Hitler nenáviděl měšťáky, rozuměj staré demokraty a kapitalisty, chtěl novou Říši, novou Evropu. Macron chce také nový svět, nové styly ekonomiky a přerozdělování migrantů. Ano, dějiny nekončí a české vlastence budeme opět potřebovat. Dříve, než si myslíte!“

Zbořil k tomu dodává: „Je pravda, že Adolf Hitler chtěl ‚Novou Evropu‘ (a jeho propagandisté volali Dnes Evropa, zítra celý svět!) ‚Ve službách nové Evropy‘ napsal celou knihu Emanuel Moravec už v roce 1943. Ale o nové Evropě publikoval své články TGM a nic nebylo v předvečer druhé světové války tak populární jako Nové a nové. Po válce byla nová i hvězda komunismu a mnozí, pozdější kritici svého snu z padesátých let stavěli nový, nový svět! Nic není ošidnější než slova o budoucnosti v téměř kosmických rozměrech. Třeba i jako klimatologický zázrak nové říše středu. Co s tím ale dělat? Ti staří to už nikomu nevysvětlí, ti trochu zestárlí se bojí a ti nejmladší se do toho pustí každý pátek. Pan Klaus jr. by snad mohl lépe zacházet se svými výlety do historie i historiografie, protože ty nejsou jen ‚učitelkou života‘, ale také neopakovatelným snem generací.“

„Vypadá to jako vykopání válečné sekery.“

V rozhovoru, který ParlamentníListy.cz zveřejnily minulé pondělí, Václav Klaus také řekl, že nebude volit eurokandidátku ODS. „Já budu v době voleb v Itálii, takže v eurovolbách nejspíš nebudu volit. Jestli to půjde, tak v těch volbách budu s velkou chutí volit Salviniho, ale nevím, jestli to evropské volební právo přímo takhle umožňuje. Takže buď nebudu volit vůbec, nebo podpořím Salviniho v Itálii,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Klaus. „Vypadá to jako vykopání válečné sekyry, ale ani to není v české politice něco neobvyklého. Stalo se, že se dva rozešli, a zdá se, že zapomněli, že každý frakční spor je pro politickou stranu začátkem cesty do zapomnění. Hádající se mohli poučit třeba u ČSSD. Tam mají hašteřivost a bezskrupulózní neloajalitu téměř v genech,“ uvedl Zbořil.

Europoslanec Jan Zahradil kritizoval Klause ještě před rozhodnutím ODS o vyloučení v rozhovoru pro Blesk: „Mně spíš na stále ještě stranickém kolegovi Klausovi vadí, že je neřízená střela a že je to totální sólista. Používá příměry, které natáhnou mediální pozornost, ale zároveň nás poškozují.“ Také jiní členové ODS se domnívají, že je Václav Klaus spíš sólista. „Pan Zahradil, jako dlouholetý člen a zakladatel ODS, má velké zkušenosti. Byl také svědkem smutných dnů ODS, kterých v její relativně krátké historii nebylo málo. Snad mu mohli trochu více naslouchat. Ale nejen státy, ale i politické strany se udržují při životě idejemi, které je zrodily. A tak se s tím asi nedá nic víc dělat,“ uvedl Zbořil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Jak mohou vydržet se Stanjurou?

Vyloučení Klause mladšího z ODS vysvětloval v nedělních Otázkách Václava Moravce Zbyněk Stanjura. „To nebyla reakce pouze na ten úplně pitomý výrok z minulého týdne. Když Václav Klaus napadl účast na našich zahraničních misích, dostal žlutou kartu.“ Neobává se, že by další poslanci odešli z poslaneckého klubu ODS. „Já sice nechápu, jak po pověstných parlamentních eskapádách pana poslance Stanjury mohou ostatní členové ODS právě s ním ‚vydržet‘, ale asi je to, jak říkala jedna dodnes známá ministryně kultury ČR, ‚tak nastaveno‘. Když jsme se v ParlamentníchListech.cz po volbách do PS PČR bavili o ‚začátku tunelování malých politických stran‘, nikoho tehdy nenapadlo, že může dojít i na ty větší. Stále ještě o tom nejsem přesvědčen, ale možná že někdo už něco podobného připravuje,“ uvedl Zbořil.

Václav Moravec začal nedělní Otázky zostra těmito slovy: „U Klausů v kuchyni vznikají nápady této politické rodiny. Rodiny, která když ztrácí vliv, nálepkuje ostatní. Ocitne-li se v politických potížích otec, např. kvůli financování vlastní politické strany, jsou povoláni do boje manželka a syn. Je-li třeba zaměstnat syny, vypomůže tatínek s bývalým ředitelem polostátního gigantu ČEZ. Chtějí-li vyhodit syna z politické strany, protože když není po jeho, škodí, kde může, přispěchá na pomoc papá. Kuchyňská logika velí, účel světí prostředky. A všechno je dovoleno,“ zaznělo z úst Václava Moravce. „Pan Václav Moravec je někdy až příliš familiární. Nebo, jak říkal Gustáv Husák, kapriciózní. U tak dlouholetého redaktora ČTV to někdy skoro zaujme, ale myslím si, že toto není vhodný příklad k následování a svůj šarm a ostrovtip by si mohl ověřovat jinak,“ reagoval politolog.

V nedělní Partii se k vyloučení Václava Klause ml. z ODS vyjádřil i šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. „Je to spíše věc mezi Fialou a Klausem mladším. Mě těší, že ti, kteří nás kritizují jako sektu a autoritářské hnutí, vylučují teď za názor ze svého středu.“ Zbořil k tomu dodává: „Slovní spojení ‚vyloučit ze strany‘ má pro pamětníky nedávné historie opravdu zajímavou konotaci. Ale ti, kteří si myslí, že prožívají ‚druhou normalizaci‘ zase tak udiveni nebudou. Asi si to každá politická generace musí vyzkoušet sama na sobě, jinak neuvěří.“

„Předpokládám, že Volný svůj mandát nesloží.“

Poslanec Lubomír Volný končí v hnutí Svoboda a přímá demokracie. „Protože někdo z pražského předsednictva systematicky pracuje na tom, aby rozbil vlastenecká hnutí po celé republice tím, že neustále z pozice předsednictva SPD napadají pozice jednotlivých krajů,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Volný. Vadí mu, že jsou ve straně „neonacisté, rasisté, násilníci a dědicovi lidé“. Poslední kapkou pro Volného totiž mělo být, že SPD znovu přijala do svých řad Milana Kuchára, který je podle Volného usvědčeným rasistou a neonacistou. Společně s Volným odcházejí i Marian Bojko a poslankyně Ivana Nevludová.

„Případ pana Kuchára neznám a neumím jeho ‚stranickou vinu‘ posoudit. Ale předpokládám, že pan poslanec Volný svůj mandát v PS nesloží a že SPD bude mít až do příštích voleb možnost se touto záležitostí zabývat. A pokud nebude chtít, ostatní politické strany jí to budou rády připomínat. Že by se ale jednalo o nějaké novum si, předpokládám, nemyslí ani ti nejmladší a nejméně si pamatující členové různě rozhádaných parlamentních politických stran,“ reagoval Zbořil. 

Nejméně 49 lidí zahynulo při střelbě ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch. Jsou další desítky zraněných. Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová uvedla, že šlo o dobře plánovaný teroristický čin. „Chtěl bych ujistit veřejnost, že Policie ČR se od včerejška věnuje všem aktivitám, které by se daly vykládat jako schvalování trestného činu, pečlivě je prověřuje a zajišťuje důkazy pro případné trestní řízení,“ uvedl na svém Twitteru Jan Hamáček.

„Je to opravdu odporná událost motivovaná masmediální propagací ‚střetu civilizací‘ v posledních 10–15 letech. Zaujal mne ale i výrok paní premiérky, která o vrahovi mluvila jako o ‚pravicovém extremistovi‘. Tento nesmysl se traduje od poloviny devadesátých let minulého století v Evropě, abychom mohli obcházet skutečnost, že i v ‚západních‘ evropských demokraciích existuje nacionální socialismus, fašismus, rasismus a antisemitismus,“ uvedl Zbořil. „Evropský parlament to v roce 1997 překlenul termíny pravicový a levicový extremismus a náboženský fanatismus a Policie ČR, a třeba i BIS, s těmito slovy pracuje jako s ‚vědeckými‘ pojmy, ačkoli jde jen o expresivní výrazy bez srozumitelného obsahu. Dnes nevhodnosti tohoto politického triku musí čelit MV ČR a jistě se brzy dozvíme, že kromě těch, kteří ‚schvalují čin pravicového extremisty‘, dnes tedy ‚teroristický útok‘ v mešitě, mohou být trestáni další a další extremisté. Pan MV se z toho snad dostane, ale formulace tohoto vámi zmíněného trestného činu jistě vejde do dějin českého ‚demokratického‘ soudnictví. Možná by o své budoucnosti měli ale začít uvažovat i někteří poslanci a senátoři, kteří tak rádi ‚extremisticky‘ kritizují třeba prezidenta republiky a prorokují mu, nebo mu dokonce přejí blízký konec jeho života,“ dodal.

Opakuje se „fenomén Kiska“. Specifické pro Slovensko

Právnička Zuzana Čaputová vyhrála první kolo prezidentských voleb na Slovensku. Podpořilo ji 40 procent lidí. Podporu má i z Čech, například Karla Schwarzenberga, kněze Tomáše Halíka, který v ní vidí naději nejen pro Slovensko, nebo od Michaela Kocába. „O paní Čaputové skoro nic nevím, snad jen to, co vysílala ČT24 ve svém programu věnovaném prvnímu kolu prezidentských voleb na Slovensku. Byl, alespoň podle mého názoru, vynikající. Popis, analýza, hodnocení mluvčích na vysoké úrovni, vedení diskuse moderátorem, který moderoval a byl někdy, zdálo se, že dokonce lépe připraven než pozvaní hosté. Dozvěděl jsem se díky tomu, proč dva její protikandidáti by mohli dosáhnout nebo nedosáhnout na případný úspěch a proč nikoli snad neznámá, ale rozhodně méně zkušená politička než např. pan eurokomisař Maroš Šefčovič, má naději na získání prezidentského úřadu,“ uvedl Zbořil. „Z toho jsem nabyl přesvědčení, že na Slovensku se účastnili prezidentských voleb podstatně zajímavější kandidáti než v ČR a že i jejich sebeprezentace byla na vyšší úrovni než u nás doma. To, že se opakuje ‚fenomén Kiska‘, považuji za specifické pro politický vývoj na Slovensku v posledních letech, a i když si nedovoluji odhadnout výsledky druhého kola, doufám, že ani podpora vámi zmiňovaných kortešů působících ve prospěch paní Čaputové, nebude mít na druhé kolo voleb neblahý vliv,“ uzavřel Rozjezd Zbořil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…