Jaromír Jágr do politiky? Ptali jsme se Andreje Babiše

18.05.2015 17:04

Davové nadšení z výkonu Jaromíra Jágra na šampionátu rozproudilo diskuse také o jeho případné politické kariéře. A zatímco fanoušci opět volají: „Jágr na Hrad!“, vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO 2011) konstatuje: „Jarda Jágr se do politiky nehodí. Byl by z toho otrávenej.“

Jaromír Jágr do politiky? Ptali jsme se Andreje Babiše
Foto: Petr Dimun
Popisek: Antikampaň proti reklamě hnutí ANO Andreje Babiše

Anketa

Kdyby Jaromír Jágr kandidoval na prezidenta, volili byste ho?

10%
90%
hlasovalo: 3420 lidí

„Bůh na čtyři? – Jágr! Jágr je Bůh!“ šíleli nadšením nejen na sociálních sítích fanoušci při mistrovství světa. Někteří ze skalních příznivců míří sice níž, ale i tak vyhlížejí svému idolu poměrně ambiciózní post, když volají: „Jágr na Hrad!“ A když ne na Hrad, alespoň do Poslanecké sněmovny? „Jarda Jágr se do politiky nehodí. Byl by z toho otrávenej. Jeho posláním je hokej,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz vicepremiér Andrej Babiš.

Těm, kdo zoufale nesouhlasí s aktuálním rozhodnutím Jágra o odchodu z reprezentace, tak zřejmě slabou náplast v podobě umístění hokejové legendy na příští kandidátce, nenabídne ani Andrej Babiš. Legendární útočník dlouhodobě podporoval ODS, o jeho případných sympatiích k ANO se spekulovalo v momentě, kdy natočil televizní spot „Křídlo,“ který před předčasnými volbami zaujal jak přítomností sportovní ikony, tak účinkováním tehdy „pouze“ šéfa Agrofertu Andreje Babiše.

Vstup do politiky Jágra ani nenapadne. To si myslí mediální analytik Jiří Mikeš: „Nemyslím si, že by byl takový hlupák, aby šel do politiky,“ upřesnil. „Dlouho žil v zahraničí, ví, jaká jsou úskalí. Jemu sport bohatě stačí. Vždycky bude používán v komerční komunikaci, protože se s ním lidé ztotožňují. Je famózní v tom, co dělá, a zvlášť ve věku, který má,“ dodal expert. A co se týká prezidentské kandidatury? To by mu prý už zatrhla i rodina. „Nesmysly. To by mu i rodina zakázala. Ví, jaký je mazec v české politice. Ještě bude chvíli v NHL a pak se bude věnovat hokejistům v Kladně, protože oni potřebují jeho podporu po všech stránkách,“ ujistil Mikeš.

Vodňanské kuře a Jágr? Hokejisté mají rádi kuřata. Navíc Jágr je „selský synek“

Už v době natáčení spotu pro Agrofert legendární útočník rázně odmítl, že by šlo o něco jiného než o propagaci vodňanského kuřete, které prý touží po tom, aby ho pochválil právě on, jak praví reklama. „Vodňanské kuře je dobrá značka. Lidé ji oceňují, kupují. Navíc sportovci jedí kuřata, špagety a kdovíco… Nebyl to žádný prohřešek. Proč by do toho nešel? Kolem byla spousta řečí, ale určitě to nedělal proto, že by nesmírně miloval Babiše,“ popsal Mikeš s tím, že není nic špatného na tom, že si i takto Jágr vydělal. K natočení spotu, ve kterém servíroval Babiš chutná křídla Jágrovi, tak zřejmě jen ztěží najdeme politický konsenzus.

„Netají se tím, že má pravicové názory. Jestli je pan Babiš pravicový, to je ale také otázka. Vůbec bych to ale nespojoval s tím, že by upřednostňoval Babiše,“ doplnil Mikeš. Pro fanoušky, kteří ocení pohled na Jágra i v reklamním spotu, má ale analytik i lepší zprávy. To, že bychom se na televizních obrazovkách případně mohli setkat i s další reklamou Agrofertu, kde by si Jágr zahrál, nevyloučil: „On je z farmářské rodiny. Je selský synek, umí vzít za práci v zemědělství. Když někdo zemědělství ovládá…“

Jisté je, že Jágr opět rozšířil řady svých fanoušků: „On něco dokázal, něco umí, což o mnoha našich politicích říct nemůžeme. Jaromír Jágr na Hrad! Karel Gott na Hrad! Ti lidé jsou symboly. Sami se vypracovali díky svým schopnostem a usilovné práci. Lidé si pak myslí, že by byli možná i dobří v politice, ale oni si uvědomují své přednosti a limity,“ vysvětlil Mikeš.

Jisté je i to, že pokud by se Jágr jakékoli volby v politice účastnil, o hlasy by nouzi neměl, a to i v případě prezidentské volby. „Myslím si, že by ho volila spousta lidí, ale on na to nikdy nepřistoupí. Hraje sport, který má pravidla a kde se hraje o to, kdo je nejlepší. V politice nemusíte být nejlepší, abyste se dostali nahoru,“ podotkl Mikeš.

Sportovci si v politice připadají, jako by spadli z Měsíce

Elitní sportovci se obecně uplatňují po skončení aktivní kariéry v různých sportovních organizacích, a tak si Jiří Mikeš dokáže představit, že by Jágrovi slušela například pozice v Mezinárodní hokejové asociaci. „Vezměte si, jak dopadli v parlamentu Šlégr nebo Ploc. Ti kluci mohou být trochu naivní a pak okamžitě vypadnou. Byli vychováni v jiném prostředí, jinak mluví, jinak jednají. V politice si připadají, jako by spadli z Měsíce. Moc se jim tam nevede,“ doplnil Mikeš. Vlnu aktuálního nadšení si vysloužil Jágr i tím, že sestřelil ve čtvrtfinále Finy. Přes 3 000 lidí dalo like na facebookovou stránku s názvem Chceme, aby Jaromír Jágr kandidoval na post prezidenta ČR.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…