Jasný odhad: Jde o přežití Bohuslava Sobotky

25.11.2013 8:29

POLITOLOG Bohuslavu Sobotkovi jde v partii s Andrejem Babišem o politické přežití, říká pro ParlamentníListy.cz politolog Pavel Kopecký. V ČSSD je podle něj neklid a zmatek, kterého mohou využít "strážci ideové čistoty", jimiž se paradoxně mohou stát "bezbarví technokrati moci" typu Michala Haška.

Jasný odhad: Jde o přežití Bohuslava Sobotky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka na mítinku

Anketa

Vítáte, že se ČSSD, Babišovo ANO a KDU-ČSL blíží dohodě o vládě?

63%
37%
hlasovalo: 10610 lidí

Kopeckého slovům může nahrávat podoba rýsující se dohody ČSSD a jejích partnerů na nové vládě: Na zvýšení daní to nevypadá, na revizi církevních restitucí také ne.

Bohuslav Sobotka se dočkal a získal od prezidenta pověření k jednání o sestavení příští vlády. Vzápětí poté sdělil, že ČSSD bude chtít obsadit i místo ministra financí, načež Andrej Babiš reagoval slovy, že vláda klidně může být bez účasti ANO. Je to ze strany Sobotky jen vyslovení maxima, ze kterého se bude ustupovat? Jaké karty má Sobotka a jaké Babiš?

Podstata věci tkví nejspíš v tom, že oba předáci jsou "odsouzeni" k vytvoření společné vlády. Oba své organizace vedli do voleb s příslibem znegovat politiku předchozích pravicových koalic. Babiš hrál dokonce kartou paradoxu - "antisystémovosti v mezích zákona". Dohodnout se tudíž prostě musí.   Současně potřebují svým straníkům, ale i veřejnosti představit vlastní obraz silného vůdce.

Velkopodnikatel proto, aby demonstroval, že není jenom kampaňový křikloun a tlučhuba, nýbrž také schopný politický vyjednavač. Navíc fakticky reprezentuje určité ekonomické skupiny, pročež kontrolovat významné Ministerstvo financí by mu bylo dvojnásobně milé. A Bohuslavu Sobotkovi jde teď, během rokování o případném kabinetu, o přímé přežití v roli předsedy ČSSD, což ho samozřejmě nemálo znevýhodňuje...


Pavel Kopecký

Může si Babiš dovolit úplně "bouchnout dveřmi" a jít do čisté opozice? Co by pak Sobotka mohl dělat?

Babiš si to v podstatě dovolit nemůže. Využil situace mimořádné rozlícenosti i zmatenosti často občansky nevyzrálých voličů, kteří neustále fluktuují. Jaká bude jejich nálada za rok, za dva nikdo neví a on do svého ambiciózního projektu vložil obří množství času i peněz. Pokud vím, hodně na sobě pracuje, rychle se učí a zklamat svůj elektorát by znamenalo velice zariskovat. Možná by si tím navždy uzavřel cestu k naplnění svých klíčových cílů, které pravděpodobně přespříliš nesouvisejí s altruistickým smyšlením.

Kdyby se kvůli restitucím nedohodl Sobotka na vládě s lidovci, je zde ještě hnutí Úsvit Tomia Okamury. Babiš při přetahování s lidovci o podnikatele Luďka Sekyru jemně naznačil, že místo KDU-ČSL by mohl podepřít vládu právě Okamura...

Není to vyloučeno, i když se to zatím nezdá pravděpodobné. Je pravdou, že jsem dokonce i na levici zaznamenal hlasy, jež volají po získání nějaké formy podpory od okamurovců, když už Babiš vyloučil spolupráci s KSČM. To mimochodem učinil rovněž proto, jelikož tak vzniká poměr 1:1 silné straně a mezi nimi oscilující malé partaje "k dohodnutí".

Objevují se různé výklady toho, kdo jsou vlastně voliči Andreje Babiše: Kolik z nich jsou "pravičáci", kolik "levičáci"... Jaká je verze Pavla Kopeckého?

Andrej Babiš se dosud snaží jakoby překračovat pravolevé dělení a očividně s tím prozatím vystačil. Získal něco bývalých voličů levice, zklamaných z vývoje v sociální demokracii, zejména poslední doby. Dost expříznivců odvedl jako pověstný Krysař pravici, najmě již poněkud beztvaré a "na morek" zdiskreditované ODS. Ovšem jsem si jist, že nemálo hlasů mu do urny vhodili také věčně hledající a politickými hodnotami obvykle málo zatížení občané. Mnoha lidem se líbila bachratá, dobře rozjetá, penězmi pořádně "promaštěná" kampaň úspěšného člověka. Jemu se buď chtějí podobat, anebo jim v jejich frustrovanosti imponoval nevyřčený slib panování pevné ruky, co konečně udělá vůkol "pořádek".

Michal Hašek říká, že nebude "partyzán" a podpoří Sobotkovu vládu. Zároveň ale zpochybňuje kompetenci některých vyjednavačů. Čeká Hašek a jeho "družina" v zákopech na příležitost "podat" si Sobotku už jako premiéra, nedostatečně hájícího program ČSSD vůči koaličním partnerům?

Obávám se, že nemoci České strany sociálně demokratické nebyly porážkou tzv. pučistů překonány. Ani oni, a už vůbec ne Miloš Zeman jistojistě nezapomněli. Čekají na svou druhou příležitost. Využijí k tomu každou možnost, každou záminku, včetně údajné potřeby bránit "ideovou čistotu" mocenských kroků ČSSD. Což se třebas u tak bezbarvého technokrata moci, jakým je Michal Hašek, vyjímá zvlášť dobře. Bohuslav Sobotka bude mít v každém případě velmi komplikovanou pozici. Ve straně vládne neklid či zmatek, a to vždycky poskytuje živnou půdu. Neustále bude proto muset čelit doutnajícímu nepřátelství svých přátel.

Co prozradily o ČSSD události a výroky kolem smrti Romana Housky?

Mnoho lidí si uvědomuje, kolik zátěží si z minulosti přináší také sociální demokracie. Někteří její regionální představitelé jsou skutečné "perly", a když místní voliči myslí na tuto naši nejstarší stranu (vznikla roku 1878), mají pochopitelně před očima hlavně tyto, řekněme, kmotry. Ostatně zde patrně existují i jisté vnitřní vazby k nedávnému pokusu o převzetí moci v Lidovém domě... Mám za to, že ČSSD se skýtá jediná cesta, nechce-li zažít skutečný pád: Musí začít očišťovat nejenom stát, ale ruku v ruce s tím také sebe sama.

reklama

autor: jpo

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…