Je to vzpoura proti hlouposti lidí typu těch z ČT, udeřil po vítězství Trumpa profesor Krejčí. Budou se prý dít věci

09.11.2016 12:17

ROZHOVOR „Vzpoura lidí proti korektnosti. Otrávenost z washingtonských elit je obrovská.“ Politolog profesor Oskar Krejčí vysvětluje, proč Američané nechtějí Hillary Clintonovou profláknutou Wall Streetem: „Se západním voličem se něco děje a podle mého názoru je to vzpoura proti liberální korektnosti a hlouposti médií jako je Česká televize.“ Volba Donalda Trumpa americkým prezidentem podle Krejčího rozkolísá establishment i v Evropě. „Když se mění pán, vazal znejistí. S tím nic nenaděláme,“ podotýká profesor.

Je to vzpoura proti hlouposti lidí typu těch z ČT, udeřil po vítězství Trumpa profesor Krejčí. Budou se prý dít věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oskar Krejčí

Trump prezidentem USA. Co se dá teď očekávat?

Donald Trump je z hlediska mezinárodněpolitického komunikativní. Chce řešit věci jednáním, neexistují pro něj tabu. Když se podíváte do programu republikánské strany, je v podstatě neokonzervativní. Je tam například formulace ‚Rusko se vrátilo k válkychtivosti‘. Rozpor je. Víme, že zvolení Trumpa znamená změnu, ale nevíme jakou. Zároveň víme, že Spojené státy změnu potřebují a svět taky.

Anketa

Donald J. Trump vyhrál prezidentské volby. Budete teď mít USA raději?

89%
11%
hlasovalo: 13494 lidí

Byla přepsána volební mapa a závěr sčítání byl velmi dramatický, předpokládalo se, že jasno bude daleko dřív a výsledek byl pro mnohé překvapením…

Důvod, proč jsou lidé překvapení, je v tom, že volební průzkumy říkaly něco jiného. Tohle je základní problém současného Západu. Agentury nejsou špatné, ale voliči se začali chovat tak, že agentury to nejsou schopné zachytit, což bylo jasné už před těmito volbami. Když jsme se dívali na průzkumy v primárkách, Clintonová dostala vždycky méně hlasů, než jí slíbili voliči ve výzkumech. Důvody jsou jen dva. A to, že přicházejí k volbám skupiny, které agentury nezachytí, tedy populistické skupiny, a druhá věc, je to vzpoura proti korektnosti. Značná část lidí se chová jako politici. Něco jiného říkají a něco jiného dělají. Ve výzkumech řeknou Clintonová, protože všechna média říkají, že Clintonová je správná, ale je to v rozporu s jejich životní zkušeností a sociálním instinktem. Volí jinak. Stejné to bylo při brexitu. Média říkala: „Nesmíme odejít“ a lidé hlasovali pro odchod.

Se západním voličem se něco děje – a podle mého názoru je to vzpoura proti liberální korektnosti a hlouposti médií jako je Česká televize. Znovu opakuji, je to rozpor s jejich životní zkušeností a sociálním instinktem. To je jediné možné vysvětlení, které mě napadá. Ještě hraje roli jedna věc. Nálada americké veřejnosti už začala být patrná na tom, že tři ze čtyř kandidátů na prezidenta byli anti-establishmentoví, jen Clintonová byla establishment. Nálada v Americe je téměř jednoznačná. Třeba se jim nelíbí Trump, ale nechtějí Clintonovou, která je profláknutá Wall Streem.    

I to je tedy důvodem, proč Clintonovou nakonec přetlačil Donald Trump i v ostře sledované Floridě, díky níž si připsal důležitých 29 hlasů volitelů?

Funguje to téměř všude. Otrávenost lidí z washingtonských elit je obrovská. I zklamání z Obamy se do všeho promítá. Že se Obama tak zásadně postavil za Clintonovou, jí evidentně nepomohlo a je to viditelné na první pohled. Obama je slabý prezident, kdyby se za ni postavil silný prezident, tak by jí pomohl.

Myslíte si, že vyšetřování FBI soukromých e-mailů Clintonové zahrálo roli, nebo tato aféra na poslední chvíli už neovlivnila voliče v rozhodování?

Měla větší vliv, než jsem si původně myslel. V závěrečné fázi ale říkali, že šlo o speciální počítačové centrum, které sbíralo peníze na kampaň a zničili vše před příchodem FBI, pak by šlo o federální zločin. Mluvilo se o šesti stech tisících e-mailech, nemohl to dělat jedinec, ale tým. Když říkám já ‚pravděpodobně‘, tak si lidé řeknou, že za tím je něco špinavého a je to normální reakce při skandálech. Já jsem skeptik s chladnou hlavou, ale většina lidí, kteří jdou k volbám, vše prožívají. Clintonová na sobě měla skandály. Když Wall Street chtěl svého kandidáta, neměl to být někdo takto prvoplánový.

V Bruselu evidentně nemají velkou radost…

Zatřáslo se veškerým establishmentem. Když se mění pán, vazal znejistí. S tím nic nenaděláme. Česká televize brečí od rána. Ale musíme mít nějakou důstojnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…