Kalousek? „Mrtvola, nenávist, nic hezkého,“ padá na vrub lídra TOP 09

06.08.2018 20:38

Podle nejnovějšího průzkumu agentury STEM je nejméně oblíbeným politikem Miroslav Kalousek, kterého velmi nepříznivě hodnotí 59 procent lidí, k tomu ještě 23 procent spíše nepříznivě (důvěřuje mu 14 procent lidí). Proč tomu tak je? Co dělá špatně? Jaké budou jeho další vztahy s novým předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem (spekuluje se, že není zrovna jeho oblíbencem) a jaká je vlastně budoucnost TOP 09, podaří se jí zvrátit nepříznivý sestupný trend? Tyto otázky položily ParlamentníListy.cz politologovi Lukáši Jelínkovi, mediálnímu expertovi Jiřímu Mikešovi a bývalém ministru financí Vlastimilu Tlustému.

Kalousek? „Mrtvola, nenávist, nic hezkého,“ padá na vrub lídra TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest proti Babišově vládě podporované komunisty před budovou sněmovny. Když mezi demonstranty zavítal Miroslav Kalousek dočkal se vřelého přijetí za skandování svého jména

„Miroslavu Kalouskovi se nepodařilo spojit se žádným pozitivním tématem, se kterým by dokázal zaujmout nějakou voličskou skupinu, tak aby je ona přijala za svoje srdcové,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek, který připomněl, že z minulosti je Kalousek vnímán jako reprezentant poměrně restriktivní sociální politiky, což je nepopulární. „Z nedávné minulosti je také vnímán jako hlavní osobnost protibabišovského tažení, což sice může část voličů kvitovat s povděkem, ale není to nic, na čem by se lámaly jejich životy, že by jim to nějak výrazně pomáhalo v jejich fungování,“ upozornil. Témata, jako je podpora drobných živnostníků, si podle názoru Jelínka stáhla pod svá křídla ODS a TOP 09 v nich nehraje roli lídra. „V tom okamžiku si člověk s Miroslavem Kalouskem spíše vybaví věci, které nejsou populární nebo které na popularitě příliš přidávat nemohou,“ konstatoval.

Anketa

Jste zatím spokojeni s prací 2. vlády Andreje Babiše? (hlasování od 7.8.2018)

hlasovalo: 10243 lidí

Je vynikající řečník, mohl se stát lídrem. Škoda že se dal tímto směrem

„Pan Kalousek dělá špatně to, že se dívá do zpětného zrcátka a z něj udělal velké zrcadlo. Tady žili lidi čtyřicet let v nějakém systému a rádi by na to zapomněli. Chtěli by se spíše dívat dopředu, aby se měli lépe. Aby nebyla taková podezřívavost, aby dětem nemuseli říkat, co nemají říkat,“ sděluje ParlamentnímListům.cz mediální expert Jiří Mikeš. „Lidé jako Kalousek či Hutka nemají asi co říci do budoucnosti. Umějí jenom kritizovat. Kalousek je vynikající řečník. Je ho škoda, že se dal tímto směrem. Tato republika potřebuje skutečné lídry. A on se jím mohl stát, protože kapacity na to má. Ale žel se přiklonil ke směru, který reprezentuje europoslanec Štětina. Jsou to zapřísáhlí antikomunisti. Lidi tohle ale už nezajímá,“ domníval se. „Nehledě na to, že když lidé vzpomínají, jak bylo, tak vždy na to lepší. Jako když jste byl na vojně. Vzpomenete na to, že tam občas byla nějaká sranda, a na to špatné zapomenete. Kalousek zvolil špatnou strategii a je v podstatě politická mrtvola,“ je přesvědčen Mikeš. 

Anketa

Považujete účast našich vojáků v Afghánistánu za smysluplnou?

7%
93%
hlasovalo: 18478 lidí

„V politice je tak strašně dlouho, že už ho naprostá většina prokoukla. Co prokoukla? Často si kladu otázku, kterému z těch Kalousků mám věřit, protože za tu dlouhou dobu říkal naprosto protichůdné věci. Sází na to, že si to lidé nepamatují. Jak se ale zdá, tak si to pamatují,“ myslí si bývalý ministr financí v první Topolánkově vládě (v té druhé ho vystřídal právě Kalousek) Vlastimil Tlustý. „Nejaktuálnější je, když kritizuje současnou vládu za podporu od komunistů, a on byl přitom v polistopadové historii první, kdo přišel s myšlenkou dohody vlády s podporou komunistů v roce 2006. Když je někdo průkopníkem spolupráce s komunisty v roce 2006, tak těžko může v roce 2018 být hlavním kritikem téhož,“ domníval se.

Kalousek se nikdy s ničím nesmířil a chce být v čele

Předsedou TOP 09 je už několik měsíců Jiří Pospíšil. O vztazích Kalouska a Pospíšila se hodně spekuluje. ParlamentníListy.cz o tom přinesly text s názvem „Kalousek chystá masakr na šéfa TOP 09 Pospíšila“. Smíří se nakonec Kalousek s předsedou Pospíšilem, nebo ho bude chtít časem opět nahradit? „To je otázka. Miroslav Kalousek Jiřímu Pospíšilovi vyloženě neškodí, jen občas utrousí nějakou jízlivou poznámku, jak je jeho zvykem,“ všímá si Lukáš Jelínek. Rozhodně to podle něj TOP 09 neprospívá, i když je to nenápadné nebo jen naznačované napětí. „Na druhou stranu rozumím tomu, že Miroslav Kalousek a celá řada lidí v topce má pocit, že si strana zaslouží nějakého silnějšího, údernějšího lídra, který dokáže na topku strhnout větší pozornost, než Jiří Pospíšil. Kdyby takovýto trend převládal i po podzimních komunálních a senátních volbách, tak by se mohlo stát, že by strana hledala nějakého výraznějšího nebo razantnějšího lídra. Ať už by to byl někdo nový, nebo se uvažovalo o návratu Miroslava Kalouska,“ vysvětlil a vyjádřil se i k budoucnosti TOP 09. „Mám pocit, že je na sestupné trajektorii, a zvrátit tento trend bude velmi obtížné a bůhví, jestli je to ještě vůbec možné,“ domníval se politolog.  

„Kalousek je typ, který se vždy chce prosadit a být v čele. Nevadil mu Karel Schwarzenberg. To bylo o něčem jiném, ten tomu dal takovou noblesu a jednoduchost aristokracie. Ale nedivím se, že jde po Pospíšilovi. To je také takový přelétavý politik. Topka nevyužila příležitosti, kdy ODS opustil Klaus a další otcové zakladatelé. Prošvihli to. Mohli získat mladou generaci, ale jdou do kopru. Je  to tragédie pro tu stranu, že se nedokázala zlidštit, dělat politiku, kterou by lidi chápali,“ sdělil Jiří Mikeš. „Babiš je naproti tomu marketingový člověk, který ví, co lidi chtějí, na co jsou naštvaní a proč. Má vize odpovídající tomu, co lidi chtějí. Na tohle topka zapomněla. Pořád se hrabe v minulosti, podezíravosti a rozdělovala společnost. Tak má, co si zaslouží,“ domnívá se. Vzchopí se ještě TOP 09? „Pokud se zamyslí a dojde opravdu k nějakému převratu a uvolní místa mladým pravičákům s konzervativním myšlením, tak proč ne. Ale v té topce byl vždycky takový podivný chaos a nenávist. S nenávistí se nedá dlouho žít,“ dodal.

„Kalousek se nikdy s ničím nesmířil a vždycky hledal náhradní varianty. Zrod topky byl nepochybně jeho projekt. Jestli to nesmíření bude mít podobu hledání nějakého jiného předsedy topky, nebo nového politického projektu, je součást toho, co se dá označit za veletoče. Snadno mění nejen názory, ale i politické subjekty,“ vypozoroval Vlastimil Tlustý. „Neumím odhadnout, jestli svoji budoucnost vidí v pokračování topky, nebo v nějakém jiném projektu. Není to tak dávno, co přišel s projektem takzvaného Demokratického bloku. Kandidatura Mirka Topolánka na prezidenta byl nepochybně také jeho projekt. Může přijít i s něčím jiným, než je topka,“ uvedl. TOP 09 podle něj teď nezadržitelně směřuje dolů. „Není nic, co by nahradilo charisma Karla Schwarzenberga, který byl tou hlavní postavou topky. Kalousek byl ten, který to zpozadí organizoval. Všechno ale stálo na Schwarzenbergovi. Nikoho podobného se jim sehnat nepodařilo. Že Jiří Pospíšil není ten zachránce, je zřejmé. Nesázel bych ani na jednu variantu, nevím, co má Miroslav Kalousek v hlavě. Neví to nikdo. Myslím, že to také způsobuje jeho nepopularitu. Je nepředvídatelný. S jistotou se o něm dá říci jediné – že nevíme, co udělá,“ uzavírá pro ParlamentníListy.cz Vlastimil Tlustý.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…